Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

1.jūlijs – NHL Ziemassvētki

1.jūlijs – NHL Ziemassvētki
Iļja Kovaļčuks un Mārtijs Turko
Foto: AP/Scanpix

Jau parīt Nacionālajā hokeja līgā (NHL) norisināsies, iespējams, sezonas galvenais notikums – brīvo aģentu tirgus atvēršana. Laiks, kad komandas, cerot uz labākiem rezultātiem, steidz nolīgt labākos brīvos aģentus, bet spēlētāji cer tikt pie jauniem, labākiem, līgumiem. Kā šis tirgus izskatās šosezon?

Vasaras otrā mēneša pirmais datums NHL ir īpašs laiks, ne velti šim rakstam ir izvēlēts tieši šāds nosaukums, proti, spēlētājiem, kuri gada laikā ir uzvedušies labi (spēlējuši labi), tiks dāvana (lielāks, izdevīgāks līgums), tiem, kuriem ar labo darbu veikšanu nav gājis tik labi (sniegums ir pasliktinājies), nāksies saņemt žagarus (mazākus līgumus). Tāpat jau ir spēlētāji, kuri salavecim (komandām) ir sastādījuši savu vēlamo dāvanu sarakstu, sarakstu, kurā ir skaidri un gaiši norādīts, ka bez tik un tik miljoniem tik un tik gados salavecis pie viņa var nemaz nenākt.
Bet nu, par visu pēc kārtas un bez šādām liriskām atkāpēm.

Vārtsargi

Par vārtsargiem jau biju rakstījis iepriekš ( Blogs: Vārtsargu vasara NHL ), tāpēc šoreiz centīšos neatkārtoties un galveno izklāstīt īsumā.
Šī vasara brīvo aģentu tirgū iezīmējas ar to, ka bez klubiem ir palikuši vairāki aizvadīto sezonu NHL komandu pirmie numuri, pie tam ne tikai pirmie numuri, bet gan vārtsargi, kuri savulaik ir bijuši starp līgas pašiem labākajiem vārtu vīriem un, īstenībā, tādi ir arī pašlaik.
Jevgeņijs Nabokovs, Mārtijs Turko, Žozē Teodors ir elites grupā, Kriss Meisons, Maikls Leitons, Dens Eliss, Antero Nītimaki, Rejs Emerijs un Martins Bīrons – kā stabili varianti, kuri var spēlēt gan kā pirmie, gan otrie numuri, kā arī lieliski otrie numuri, Johans Hedbergs, Alekss Olds, Patriks Lalīms un Vesa Toskala. Pie tam, nevajag aizmirst arī par maiņām, kas šogad, tieši vārtsargu tirgū, var ieviest savas korekcijas, jo Bostonas "Bruins" ir nolēmuši šķirties no aizpagājušās sezonas Vezīnas balvas ieguvēja Tima Tomasa, bet "Panthers" apsver Tomaša Vokūna maiņu.

Galveno interesi, protams, izraisa tieši elite – Nabokovs, Turko, Teodors un Vokūns ar Tomasu. Ja runā par Nabiju (Nabokova iesauka – aut.), tad, kā izskatās, viņš tiks aizmainīts uz Filadelfiju, kur arī, visdrīzāk, turpinās savu karjeru, jo "Flyers" vadība neizrāda nekādu interesi par "play-off" varoņa Maikla Leitona noturēšanu komandā (viņš, kā tiek baumots, varētu ieņemt Nabokova vietu Sanhosē "Sharks" vārtos). "Sharks" un "Flyers" sakarā tiek locīts arī Mārtija Turko vārds, taču viņam aktuāls ir arī Tampabejas "Lightning" variants. Savukārt ar Teodora, Vokūna un Tomasa iespējamajām darba vietām skaidrības nav, jo Žozē vēl risina sarunas par iespējamo palikšanu Vašingtonā, bet Vokūns un Tomass, saprotamu iemeslu dēļ, izvēlēties komandas sev nevar (un komandas nevar brīvi izvēlēties viņus).
No "otrā līmeņa vārtsargiem" pirmās izvēles ir Dens Eliss un Kriss Meisons, kuri varētu ieinteresēt kā komandas, kuras būs zaudējušas cīņu par elites vārtsargiem, tā vienības, kuras vienkārši gribēs nodrošināties ar labu pirmā vārtsarga aizmuguri.

Pārējo vārtsargu izvēle, protams, būs atkarīga no iepriekšminēto kolēģu sekmēm darba tirgū, taču arī šie pēdējo līniju sargi, noteikti, bez darba nepaliks, jautājums ir tikai par kādu naudu... .

Aizsargi

Aizsargu tirgus šogad gan nav tik "dziļš" kā vārtsargiem, taču arī tajā ir izteikti līderi, kuri noteiks šīsvasaras modi.
Galvenie spēlētāji starp aizsargiem būs Sergejs Gončars un Dens Hemjūss, spēlētāji, kuri uz šo brīdi vēl abi ir Pitsburgas "Penguins" sastāvā. Gončars ir spēlētājs, kurš vēl aizvien ir ļoti bīstams uzbrukumā, vairākuma izspēlē, taču pēdējā laikā arī kļuvis traumatisks. Kā tiek ziņots, spēlētāja pārstāvji ar kluba vadību turpina sarunas, taču tās, pēc visa spriežot, nekur tālu nav pavirzījušās. Ar Denu Hemjūsu gan ir izveidojusies interesanta situācija, jo aizsargs šīs starpsezonas laikā ir aizmainīts jau divreiz, jo ne Nešvilas "Predators", ne Filadelfijas "Flyers" nespēja vienoties ar aizsarga pārstāvjiem par jaunu līgumu. Viens gan ir skaidrs, ka "Penguins" paturēs tikai vienu no aizsargiem, jautājums – kuru?

Tāpat viens ļoti "interesants" aizsargs ir Pols Martins no Ņūdžersijas "Devils". Komandas vadošais aizsardzības spēlētājs, kuru "velni", protams, centīsies paturēt, bet vai viņiem tas izdosies, nav zināms, zināms vien tas, ka cipari algas čekā viņam būs jāpalielina (pašlaik – 4.5 miljoni).
Tāpat ir jāpiemin divi izteiktie aizsardzības spēlējošie aizsargi – Antons Volčenkovs un Zbineks Mihaleks. Iespējams, ka līdz šim abus varēja pieskaitīt nenovērtēto pulkam, taču tagad šī situācija var mainīties. Abi ir lieliski savu vārtu sargātāji un bezkompromisa cīnītāji. Iespējams, ka pirmās lomas komandā viņi nespēlēs nekad, taču par paveikto darba apjomu tiks atalgoti. Volčenkovs, kā izskatās, pašlaik meklē maksimāli iespējamo līgumu, bet Mihaleks, iespējams, paliks Fīniksā.

Kopumā skatoties aizsargu tirgus "biezo galu", var redzēt, ka tirgū ir arī Pavels Kubina, Vilijs Mitčels, Džo Korvo, Ārons Vords, Dereks Moriss u.c.

Uzbrucēji

Savukārt ar uzbrucējiem šogad būs ļoti interesanta tirgošanās, jo šovasar piedāvājums ir visām gaumēm – sākot no NHL elites uzbrucējiem līdz pat, kā jau katru gadu, zemāko līgu rotācijas spēlētājiem.
Protams, ja runā par pirmo un galveno šīs vasaras uzbrucēju, tad tas ir Iļja Kovaļčuks. Pēdējās divās sezonās par Krievijas hokejista iespējamajiem darba devējiem 2010./2011. gada sezonā tika runāts daudz un dikti, tika pieminētas dažādas NHL komandas, protams, arī KHL variants tika apspēlēts, taču nekur tālāk par šīm sarunām nekas nav pavirzījies. Pašlaik izskatās, ka Ņūdžersijas "Devils" ir pirmā Kovaļčuka izvēle un, iespējams, Kovi citas komandas nemaz nemeklēs.
Savukārt cits krievu uzbrucējs Aleksandrs Frolovs, visdrīzāk, savā iepriekšējā komandā (Losandželosas "Kings") nepaliks, jo viņš vēlas algas pieaugumu (no 4 un 5 miljoniem ASV dolāru), ko losandželosieši īsti nevēlas maksāt. Jau iepriekš izskanēja dažādas baumas gan par Frolova iespējamo maiņu, gan viņa pārcelšanos uz KHL. Un tieši KHL variants pašlaik izskatās visai reāls.

Tāpat ir jāpiemin Pols Karija. Veterāns, kurš vēl aizvien rāda nesliktu spēli un kā pieredzējis hokejists būtu noderīgs vairākām gados jaunām komandām, kas pēdējā laikā ir parādījušās. Saku Koivu un Tēmu Selanē arī ir vērā ņemami "kadri"-veterāni, tiesa, viņu spēlēšana nākamsezon vēl ir zem jautājuma zīmes. Noteikumi gan ir skaidri – ja Anaheimas "Ducks" būs konkurētspējīga komanda, tad viņi paliek, ja nē – pastāv iespēja, ka karjera tiks beigta.

Interesanti komandām varētu būt arī divi centra uzbrucēji Olli Jokinens un Mets Lombardi. Abi ir visai bīstami uzbrukumā, Lombardi trumpis ir arī ātrums. Pirmajā maiņā, droši vien, viņi nespēlēs, bet labi "ieroču pienesēji" vai "otrā viļņa" uzbrucēji varētu būt gan. Visbeidzot labās malas uzbrucēji. Šogad šajā tirgus segmentā dominē sīksti trešo maiņu spēlētāji, taču tas nenozīmē, ka viņi būs mazāk pieprasīti - Bils Gerins, Ārons Ešams, Džamals Maierss. Taču ir arī vairāki "spēles veidotāji" – Maksims Afinogenovs, Lī Stempņiaks, Petrs Sikora, Pavols Demitra.

Raitis Ivanāns

Šogad brīvo aģentu tirgū ir arī viens Latvijas pārstāvis, Raitis Ivanāns, kurš ir ieguvis neierobežotā brīvā aģenta statusu.
Pēc aizvadītas 2009./2010. gada sezonas, kas Raitim padevās pavisam nerezultatīva, kļuva arī skaidrs, ka Losandželosas "Kings", komanda, kurā Ivanāns pavadīja pēdējos divus gadus, nepagarinās līgumattiecības ar Latvijas "policistu" un iespēju sevi pierādīt NHL dos Kevinam Vestgārdam. Līdz ar to, Ivanānam, kopā ar savu aģentu, ir jāmeklē jauna komanda ar ko noslēgt darba līgumu. Kā intervijā SA+ sacīja pats Raitis, tad varianti NHL ir un tā arī būs viņa prioritāte.
Kādi ir šie varianti? Vispirms ir jāskatās komandas, kas mēģinās tikt vaļā (vai arī vienkārši meklēs šādas pozīcijas spēlētājus) no jau esošajiem "policistiem"-smagsvariem. Taču ir jāņem vērā, ka šogad tirgus būs visai piesātināts ar šāda tipa spēlētājiem – Džordžs Laraks, Dereks Būgārds, Braiens Makgratans, Džodijs Šellijs u.c. Taču ir arī pozitīvā ziņa, šo spēlētāju vietā viņu iepriekšējās komandas meklēs viņu aizstājējus.

Pilns brīvo aģentu saraksts:
nhlnumbers.com: nhlnumbers.com » Free Agent List

Izmantotie resursi:
nhlnumbers.com


, 2010-06-29 16:39, pirms 14 gadiem
Nu cerams ka Raitis NHL atradis darbu
, 2010-06-29 16:44, pirms 14 gadiem
Tāda sajūta, ka gaidāms viens no garlaicīgākajiem 1. jūlijiem pēdējos pāris gados.
, 2010-06-29 16:50, pirms 14 gadiem
Ceru ja raitis dabūs labu līgumu, jo viņš to patiešām ir pelnījis!
, 2010-06-29 16:52, pirms 14 gadiem
JK rakstīja: Tāda sajūta, ka gaidāms viens no garlaicīgākajiem 1. jūlijiem pēdējos pāris gados.
NBA gan otrādi.
, 2010-06-29 16:54, pirms 14 gadiem
JK rakstīja: Tāda sajūta, ka gaidāms viens no garlaicīgākajiem 1. jūlijiem pēdējos pāris gados.
Gan jau, ka būs interesanti. Cerams, ka arī Sējējs spēs kautko izmakšķerēt no Ziemeļamerikas dīķa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-06-29 17:55, pirms 14 gadiem
Draftā, gan visai pārliecinoši Pantēru GM teica, ka par Vokouna aizmainīšanu nerunā!
, 2010-06-29 18:07, pirms 14 gadiem
Volx rakstīja: Juri vai nav iespējams Raiti aizfīrēt uz Monreālu?
Iespējams ir viss, bet Monreālā neviens nav neko teicis par to, ka tiks pievērsta uzmanība policistiem. Labi gāja arī bez Laraka sezonas beigu daļā.
, 2010-06-29 18:43, pirms 14 gadiem
Volx rakstīja: Juri vai nav iespējams Raiti aizfīrēt uz Monreālu?
Nu pasaki Jurim lai 'viņš uzvana uz Montreālu un aizrunā Raitim brīvu vietu
, 2010-06-29 19:15, pirms 14 gadiem
Nabakovs Flayeros nespeles tapat ari Torco!!!
, 2010-06-29 20:09, pirms 14 gadiem
asmanis13 rakstīja: Nu pasaki Jurim lai 'viņš uzvana uz Montreālu un aizrunā Raitim brīvu vietu
Kkā Pjēra Gotjē numurs pazuda kkur.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-06-30 09:16, pirms 14 gadiem
Ja runā par Nabiju (Nabokova iesauka – aut.), tad, kā izskatās, viņš tiks aizmainīts uz Filadelfiju, kur arī, visdrīzāk, turpinās savu karjeru. --> Nēēēēēēēē
, 2010-07-01 15:38, pirms 14 gadiem
jā, šogad NHL šis pirmais jūlijs nebūs diez ko aizraujošs. bet nu ceru, ka Kovy paliks pie velniem!
toties NBA...kādi cilvēki kļūst par brīvajiem aģentiem..vuuh, tur viss var sagriezties kājām gaisā, nākamā gada sezonas standingi iespējams būs pilnīgi savādāki nekā šīs.
Otavas "Senators" uzbrucējs Dreiks Batersons pēc vārtu guvuma. Foto: Timothy T. Ludwig/USA Today Sports/Scanpix
8

Bufalo pamatīgi izgāžas pirmajās minūtēs un šūdina balto karogu sacīkstē par astoņnieku

Visticamāk, 13. sezonu pēc kārtas Bufalo "Sabres" vienībai neizdosies sasniegt Stenlija kausa turnīru, komandai šonakt savā laukumā ar 2:6 kapitulējot kopvērtējumā vēl zemāk esošās Otavas "Senators" priekšā.
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers
9

Floridas ''Panthers'' nosūta Balinski atpakaļ uz AHL vienību ''Checkers''

Nacionālās hokeja līgas (NHL) vienība Floridas ''Panthers'' nosūtījusi latviešu aizsargu Uvi Balinski uz Amerikas Hokeja līgas (AHL) vienību Šarlotas ''Checkers''.
Romāns Jozi. Foto: AP/Scanpix

''Predators'' punktu sēriju pagarina līdz 18 spēlēm, ''Stars'' piektā uzvara pēc kārtas

Naktī uz trešdienu Nacionālajā hokeja līgā uzvaru pagarinājumā svinēja Nešvilas ''Predators'', kas ar 5:4 pārspēja čempioni Lasvegasas ''Golden Knights'' un pagarināja punktu sēriju līdz 18 mačiem. Piekto uzvaru pēc kārtas svinēja Dalasas ''Stars'', bet deviņu uzvaru sērija pārtrūka Kolorādo ''Avalanche''.