Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Miris leģendārais Ņujorkas "Islanders" treneris Els Ārbors

Miris leģendārais Ņujorkas "Islanders" treneris Els Ārbors
Els Ārbors
Foto: AP / Scanpix

Šodien 82 gadu vecumā miris Ņujorkas "Islanders" treneris Els Ārbors, kura vadībā 80. gadu sākumā "salinieki" izcīnīja četrus Stenlija kausus pēc kārtas. Mūža nogalē slavenais treneris cīnījās ar Parkinsona slimību un demenci.

Ņujorkas "Islanders" prezidents un ģenerālmenedžeris Gārts Snovs kluba paziņojumā teica: „Elu vienmēr atcerēsies kā vienu no izcilākajiem, ja ne pašu izcilāko treneri NHL vēsturē.” 1996. gadā Ārbors tika uzņemts Hokeja slavas zālē. Viņš ir izcīnījis Stenlija kausu arī trīs reizes kā spēlētājs. Vienu reizi ar Čikāgas "Black Hawks" un divas reizes ar Toronto "Maple Leafs".

"Islanders" viņa vadībā izcīnīja Stenlija kausu no 1980. līdz 1983. gadam. 1984. gadā viņi piekāpās finālā Edmontonas "Oilers" pēc tam, kad bija uzvarējuši 19 izslēgšanas spēļu sērijas pēc kārtas. Tas joprojām ir profesionālā sporta rekords.

Trenera karjeru viņš sāka 1970. gadā Sentluisas "Blues", nomainot nevienu citu kā pašu Skotiju Boumenu. Pēc trim ne visai sekmīgām sezonām viņu no trenera pienākumiem atbrīvoja, bet Ārbors bez darba nepalika ilgi. Jau nākamajā sezonā viņš pārņēma tobrīd vājāko komandu NHL, Ņujorkas "Islanders", un pēc pāris sezonām jau spēja cīnīties par Stenlija kausu. 1975. gadā "Islanders" kļuva par pirmo NHL komandu kopš 1942. gada, kas izslēgšanas spēļu sērijā atspēlējas no 0:3 un uzvarēja.

Ārbors noslēdza trenera karjeru 1994. gadā, kad bija aizvadījis pie komandas stūres 1499. spēles. 2007. gadā pēc toreizējā "Islanders" galvenā trenera Teda Nolana un ģenerālmenedžera Gārta Snova ierosinājuma Ārboru uzaicināja novadīt vēl vienu spēli kā komandas galvenajam trenerim, sasniedzot 1500 spēļu skaitu. "Islanders" uzvarēja Pitsburgas "Penguins" ar 3:2, ļaujot Ārboram izcīnīt 740. uzvaru kā "salinieku" trenerim un 782. uzvaru kopumā. Vairāk uzvaru ir tikai viņa draugam un skolotājam Skotijam Boumenam – 1244.

Izmantotie resursi:
Al Arbour, New York Islanders Hall of Fame...