Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Blogs: Somijas vārtsargu fenomens

Juris Miņins
Juris Miņins

Blogs: Somijas vārtsargu fenomens
13./14. gada sezonas Vezinas balvas ieguvējs Tūka Rasks
Foto: AFP/Scanpix

Lai arī Somija regulāri cīnās par augstām vietām dažāda ranga ledus hokeja turnīros, par hokeja lielvalsti to nevarētu saukt, jo, salīdzinot ar Kanādu, Krieviju, ASV, viņiem vēl ir kur augt. Tomēr, vienā spēles aspektā no somiem varētu mācīties ikviena hokeja lielvara.

Ja vidēji zinošam hokeja fanam paprasītu kas ir galvenā lieta ar ko Somijas hokejs ir pazīstams visā pasaulē, tad, visdrīzāk, atbilde būtu – ar vārtsargiem. Iespējams, ka arī Tēmu Selanē tiktu pieminēts, taču vārtsargi noteikti tādā gadījumā būtu otrajā vietā. Valsts ar nedaudz vairāk kā pieciem miljoniem iedzīvotāju pašlaik ir nonākusi līdz tādam līmenim, ka konstanti spēj sagatavot vārtu vīrus visaugstākā līmeņa hokejam. Somijas vārtsargi ir kvalitātes zīme kā NHL (uz Somiju pēdējo 10 sezonu laikā ir aizceļojušas 2 Vezinas balvas, viena Dženingsa balva, kā arī vairākas reizes valsts vārtsargi bija dažādu balvu finālisti), tā KHL (pašlaik līgā spēlē 5 Somijas vārtsargi), kā arī jebkurā citā Eiropas vai Ziemeļamerias līgā (piemēram, AHL no visiem spēlējošajiem Somijas hokejistiem katrs ceturtais ir vārtsargs), turklāt nav jau tā, ka izdalot vārtsargus pa citām līgām, vietējā čempionātā nebūtu kam spēlēt. Kas ir tas somu noslēpums, kas viņiem ļauj sasniegt šādus rezultātus?

Nekāda noslēpuma patiesībā nav. Somijas piemērs tikai parāda to, ka pie mērķtiecīga darba un pareizi sastādīta šī darba plāna, rezultāti būs.

Pirmais un galvenais solis ir nu jau pirms vairākām desmitgadēm pieņemtais Somijas Hokeja federācijas lēmums, ka, lai valsts hokeja saimniecība kļūtu konkurētspējīga, tai ir jāizstrādā sava vārtsargu skola. Turklāt, pretēji tam kā šādus jautājumus, iespējams, risina citās valstīs, somi vispirms sāka nevis ar labāko vārtsargu selekciju un tai sekojošu trenēšanu, bet gan ar valsts mēroga programmu hokeja treneriem, lai viņiem iemācītu tos pamatus kā ir jātrenē vārtu vīri. Šī pieeja arī deva rezultātus, jo valstī, lai arī uzreiz neparādījās kāds supertalants (kas jebkurā gadījumā ir īstermiņa labums), parādījās cilvēki, kas zināja kā šādus talantus trenēt, kas deva pārliecību, ka ir izveidota zināšanu sistēma un pietiekoši plašs speciālistu tīkls, lai zināšanas sasniegtu mērķa grupu, t.i., jaunos hokejistus.

Kā rezultāts šai programmai sekoja arī profesionālo komandu pievēršanās šim jautājumam un pašlaik, lai arī tas nav obligāts nosacījums, gandrīz vai katrā Somijas hokeja augstākās līgas ("SM-liiga") komandā ir savs vārtsargu treneris, kas nodarbojas ar šiem jautājumiem. Bērnu hokejā savukārt ir izveidojusies sistēma, ka ar jaunajiem vārtsargiem strādā kvalificēts speciālists jau no 7 gadu vecuma. Vai tas ir agri vai vēlu, protams, katram ir savs spriedums, taču salīdzinājumam var minēt, ka Kanādā ir prakse, ka, ja vien jaunā censoņa vecāki nav padomājuši par to agrāk, vārtsargu treneris parādās tikai tad, kad viņš ir sasniedzis 12 gadu vecumu.

Tāpat ļoti būtisks pozitīvais aspekts, kas izriet no Somijas hokeja dzīves vadītāju pirms daudziem gadiem pieņemtā lēmuma ir tas, ka ir izveidota treneru apmācības sistēma. Jaunie speciālisti, kuri grib specializēties tieši vārtsargu trenēšanā nav atstāti likteņa varā un viņiem nav jāmeklē "kaut kur un kaut kāda" informācija. Viss ir skaidrs un saprotams, turklāt arī tie, kas jau ir augstākā līmenī dalās ar savu pieredzi un zināšanām, kā arī daudz ceļo, lai pastāstītu savu pieredzi un, ja vien ir tāda iespēja, iemācīties kaut ko jaunu. Tieši šī atvērtība jaunajām zināšanām arī dod Somijas vārtsargiem priekšrocību, jo viņi uzreiz zina to, ko pārējā hokeja pasaule uzzinās vai iemācīsies (iespējams, no pašiem somiem) vēlāk.

Vēl viens faktors ir pieredzes nodošana. Pretēji citu valstu vārtsargiem, Somijā ir diezgan izplatīta tā prakse, kad labākie sava amata pratēji karjeru noslēdz vietējā čempionātā, kas ir neatsverama pieredze tiem, kuriem būs jāieņem šo izcilnieku vietas pēc gadiem pieciem vai desmit. Turklāt, kā stāsta paši somi, bērniem, kuri atnāk uz hokeju gribas spēlēt vārtsarga pozīcijā, kas acīmredzami ir valsts labāko šīs pozīcijas spēlētāju nopelns. Tā ir situācija kad panākumi "velk" pēc sevis nākamos panākumus.

Nobeigumā, kā vēl viens faktors, kas spēlē par labu Somijas vārtsargu izcilajam sniegumam ir viņu temperaments un tautai raksturīgās rakstura iezīmes. Kā jau ziemeļnieki, viņi ir mierīgi, nosvērti, koncentrējušies darbam. Tāpat tiek uzsvērts, ka tieši ziemeļnieciskais pamatīgums un darba tikums ir tas, kas ļauj Somijas vārtsargiem būt par īpašu valsts hokeja firmas zīmi.

Vai un ko no Somijas var mācīties? Vispirms gan jāsaka, ka katra valsts ir atšķirīga un nez vai tas, kas derēja Somijai derēs, piemēram, Latvijai, taču ir lietas, kas noteikti noderēs ikvienam. Pirmkārt, tā ir spēja situāciju skatīt ilgtermiņā un nedzīšanās pēc tūlītēja labuma. Otrkārt, tā ir atvērtība jaunām zināšanām, kas ļauj redzēt to savu ceļu, pa kuru būtu jāiet, lai sasniegtu rezultātus. Savukārt, trešais punkts ir savu prioritāšu noteikšana. Somiem tie bija vārtsargi, citai valstij tā var būt jebkura cita pozīcija vai spēles stils, taču, kad prioritātes ir noteiktas, šajā virzienā arī ir jāstrādā praktiski, nevis jāpriecājas par jauna stratēģiskās attīstības dokumenta izstrādi.

Somijas vārtsargu skaita izmaiņas dinamika (09./10.-14./15.)

---14./15.*13./14.12./13.11./12.10./11.09./10.
Vārtsargi798888
1. vārtsargi54**6556

14./15. gada sezona pašlaik turpinās, statistika līdz šim brīdim;
K.Ramo 13./14. gada sezonāaizvadīja 40 spēles, taču bija komandas pirmais vārtsargs.
1. vārtsargi – vārtsargi, kas ir aizvadījuši vismaz 50% reg. sezonas spēļu.

     [+] [-]

, 2014-10-27 15:48, pirms 9 gadiem
Milz īgu faktu aizmirsi- no kā Somija guva zināšanas vārtsargu skolai,no kā izauga pirmie produkti,piemēram, Kiprusofs. Somu treneri brauca pieredzes apmaiņā uz Kanāda,ja nemaldos to pašu Kvebeku,kuru aprakstīji citā blogā pieredzes apmaiņā,paņēma to sistēmu un pēc tam pielāgoja saviem apstākļiem.
Slēpts komentārs: 4emsis

     [+] [-]

, 2014-10-27 15:53, pirms 9 gadiem
Malači , somu trumpis vienmēr ir bijusi vārtsargu labā spēle.

  +6 [+] [-]

, 2014-10-27 15:56, pirms 9 gadiem
4emsis rakstīja: smomiem
kļūdīties katram gadās... būtu labāk aizrakstījis autoram PM un pateicis, kur tieši ir kļūda, nevis te irgājies

  -2 [+] [-]

, 2014-10-27 16:19, pirms 9 gadiem
Interesanti.. nesen lasīju rakstu par Kvebekas vārtsargu skolu un struktūra un saturs gandrīz mats matā kā miņina pilnīgi oriģinālajam rakstam tepat augstāk.
Tur gan galā bija secinājums pat tauriņstila norietu un "globalizēšanos" vārtsargu skolās.

Ja augstākminētais raksts bija latviski un bija kāda tepatējā autora darbs, tad lūdzu palabojiet mani, bet atminu, ka lasīju angliski.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-27 16:36, pirms 9 gadiem
Reaktors2 rakstīja: Interesanti.. nesen lasīju rakstu par Kvebekas vārtsargu skolu un struktūra un saturs gandrīz mats matā kā miņina pilnīgi oriģinālajam rakstam tepat augstāk.
Tur gan galā bija secinājums pat tauriņstila norietu un "globalizēšanos" vārtsargu skolās.

Ja augstākminētais raksts bija latviski un bija kāda tepatējā autora darbs, tad lūdzu palabojiet mani, bet atminu, ka lasīju angliski.
Dunduk, tas tak Jura raksts bija...

     [+] [-]

, 2014-10-27 16:46, pirms 9 gadiem
Vispār interesanti. Kādreiz Eiropai bija ļoti daudz superzvaigžnu-uzbrucēju - ( Eliteprospects.com - Player stats from NHL ) , bet mazāk ļoti labu vārtsargu.
Tagad ir otrādi. Eiropai ir maz ļoti rezultatīvu NHL spēlētāju ( Eliteprospects.com - Player stats from NHL ), bet labu vārtsargu skaits palielinājies.

     [+] [-]

, 2014-10-27 17:37, pirms 9 gadiem
Vispār, nav taisnība, ka somus var asociēt tikai ar vārtsargiem. Kā savā laikā teica gan Ozoliņš, gan Sorokins, somu skolas pamatā ir ārkārtīga stabilitāte uz slidām, kā Sorokins teica - dabūt nost no kātiem somu uzbrucēju ir gandrīz nereāli. Tieši tāpēc somi var atļauties provokatīvu spēli, tieši tāpēc lielāko daļu golu viņi iestumj ar "gaļu" !!!

     [+] [-]

, 2014-10-27 17:48, pirms 9 gadiem
Breakpoint rakstīja: Vispār, nav taisnība, ka somus var asociēt tikai ar vārtsargiem. Kā savā laikā teica gan Ozoliņš, gan Sorokins, somu skolas pamatā ir ārkārtīga stabilitāte uz slidām, kā Sorokins teica - dabūt nost no kātiem somu uzbrucēju ir gandrīz nereāli. Tieši tāpēc somi var atļauties provokatīvu spēli, tieši tāpēc lielāko daļu golu viņi iestumj ar "gaļu" !!!
Zviedri kontrolējot ripu to tik viegli neatdod, tāpēc tie arī cenšās nekrist ar ripu. Bet nebiju ievērojis, ka somi būtu īpaši labāki par krieviem, čehiem slidošanas stabilitātes ziņā. Varbūt ir, bet ne tik, lai vismaz es ievērotu.