Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Damba: "Kad jārunā par šādām tēmām, NHL vienmēr ierodas pēdējā"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Damba: "Kad jārunā par šādām tēmām, NHL vienmēr ierodas pēdējā"
Mets Damba un Jonass Brodīns. Foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Nacionālā hokeja līga bija vienīgā no lielajām līgām, kas naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika aizvadīja spēles, nevis apturēja darbību, protestējot pret ASV policistu vardarbību pret melnādainajiem cilvēkiem. Neapmierināti bija Minesotas "Wild" aizsargs Mets Damba un Sanhosē "Sharks" uzbrucējs Evanders Keins.

"Kad runa ir par šādām tēmām, NHL vienmēr ir pēdējā, kas pievienojas," secināja Mets Damba. "Tas ir bēdīgi un satraucoši. Esmu pārliecināts, ka tā domāju ne tikai es. Ja neviens nepiecelsies un neko nepateiks, tad nekas nemainīsies. Klusums nepalīdz. Stāvi aiz žoga, kad ir iespēja būt par līderiem un radīt īstas pārmaiņas.

"Runa taču ir par svarīgākām lietām nekā sports. Hokejā vienmēr ir tā - tieši minoritātēm ir jāpieceļas un jāpauž savs viedoklis, visi uz to paļaujas. Taču vislielāko iespaidu atstātu, ja par problēmām sāktu runāt spēcīgi līderi ar baltu ādas krāsu. Bērni, kuri skatās hokeju, to ieraudzītu un uzdotu sev jautājumu: ja mans elks par to domā un runā, tad kāpēc lai es nesekotu, kāpēc es turpinu turēt sevī neapmierinātību par tēmu, par kuru, iespējams, nemaz neko nezinu?" skaidroja Minesotas "Wild" aizsargs.

Brīdī, kad Nacionālās basketbola asociācijas komandas Milvoki "Bucks" spēlētāji izlēma par nedošanos laukumā uz maču pret Orlando "Magic", NHL diena jau bija sākusies - norisinājās mačs starp Filadelfijas "Flyers" un Ņujorkas "Islanders". Cīņa noslēdzās ar "Flyers" uzvaru otrajā pagarinājumā.

"Par notiekošo tiešām uzzināju tikai tagad, nākot pie jums," pēc spēles sarunā ar medijiem teica "Islanders" kapteinis Anderss Lī. "Mums obligāti jāizpēta notiekošais. Ir pilnīgi skaidrs, ka pasaulē notiek lietas, kas ir netaisnīgas. Pasaulē ir daudz nevienlīdzības. NBA un spēlētāji rīkojas, jo tic tam, ko viņi dara. Uzskatu, ka tas ir lieliski."

"Pirmā lieta, ko vajadzētu darīt - vispār sākt runāt par to," teica Evanders Keins. "Tā ir vēl viena situācija, pēc kuras no NHL nav sekojusi nekāda reakcija. Ir pagājušas trīs četras dienas pēc video parādīšanās, pēc notikušā. Un joprojām neesmu redzējis vai dzirdējis neko no NHL puses. Tas man sagādā vilšanos. Jo īpaši kā melnādainajam spēlētājam."

"Šis ir vēl viens piemērs, kad no līgas, spēlētāju un mediju puses neseko reakcija. Tā nav tikai mana atbildība runāt par šīm problēmām. Tā nav tikai Veina Simondsa, Akima Aliu, Džoela Vorda vai Meta Dambas atbildība - tā ir mūsu visu atbildība. Līdz brīdim, kad visi izlems rīkoties, izglītot sevi un kopā ar mums cīnīties, mēs atradīsimies tajā pašā pozīcijā, kur esam šodien," teica Keins.

Kopumā šonakt NHL tika aizvadītas trīs spēles. Pēc NBA spēlētāju lēmuma sekoja arī NHL reakcija - pirms divām noslēdzošajām minūtēm bija īpaša pirmsspēles ceremonija, kurā tika teikta uzruna par rasismu. Tāpat komandas ieturēja septiņas sekundes ilgu klusumu. Protesti sākās pēc tam, kad policija raidīja septiņas lodes neapbruņotā Džeikoba Bleika mugurā.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nhl/story/_/id...
https://www.sportsnet.ca/nhl/articl...