Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Blogs: NHL - dopinga paradīze?

Blogs: NHL - dopinga paradīze?
Zenons Konopka
Foto: AFP/Scanpix

Pagājušajā sezonā, pēc Soču Olimpiskajām spēlēm Latvijas hokeja sabiedrību satricināja ziņa, ka divi izlases spēlētāji ir uzrādījuši pozitīvus rezultātus dopinga analīzēs. Protams, ka pēc pirmā šoka daudziem radās jautājums – ko viņiem darīt tālāk, jo bija skaidrs, ka Eiropas līgās un NCAA, kas ir Starptautiskās ledus hokeja federācijas (IIHF) pārziņā, viņi spēlēt nevarēs, jo šādos gadījumos, balstoties uz Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) ziņojumu, tiek piemērota diskvalifikācija uz vairākām sezonām.
Tie, kas hokejam seko ilgāk un rūpīgāk uzreiz piedāvāja variantu – Ziemeļamerikas profesionālās līgas. Šajos čempionātos ne tikai netiek ņemti vērā IIHF vai WADA sodi, bet arī kopumā attieksme pret dopingu ir daudz liberālāka. Kā tad ir patiesībā?

Ziemeļamerikas hokeja pašā augšējā līmenī, protams, ir NHL, tāpēc sākumā būtu jāsāk skatīties ko un kā dara viņi, lai turpinātu ar zemākajām līgām. Protams, oficiāli kā NHL, tā spēlētāju arodbiedrība ir paudusi stingru nostāju, ka dopinga lietošana viņu turnīrā ir nepieļaujama. Tas gan viss ir rakstīts uz papīra, kurš, kā mēs zinām, pacieš visu un kaut kur pierakstītais ne vienmēr sakrīt ar reālo situāciju.
Tad, lūk, pagājušajā sezonā no aptuveni 750 NHL spēlējušajiem hokejistiem tikai viens, Zenons Konopka, testos uzrādīja pozitīvu rezultātu. Tas bija pirmais gadījums kopš 2007. gada kad kāds spēlētājs tiek pieķerts lietojam vielas (2007. tas bija Šons Hils), kas ir aizliegto sarakstā. Kāds teiks – tas tāpēc, ka hokejā dopings nav problēma!

Atgādināšu – NHL spēlē 750 jauni, spēcīgi vīri, kuriem pusgada laikā ir jāaizvada 82 spēles, turklāt, paralēli veicot pārlidojumus un trenējoties. Klāt vēl pieskaitām pirmssezonas gatavošanās posmu (kā to kas notiek individuāli, tā komandu treniņnometnes) un, ja paveicas, arī izslēgšanas spēles. Vidējā hokejista alga ir 1.4 miljoni ASV dolāru, konkurence uz vietu sastāvā – milzīga. Nemaz nerunājot par to, ka hokejs pēc savas būtības ir trieciena sporta veids (dažreiz saka arī "kontakta sporta veids", taču kontakta sports ir sporta dejas – aut.), kur sasitumi, satricinājumi un dažādas traumas ir ikdiena. Ja citos sporta veidos, kur algu līmenis ir vairākas reizes zemāks un konkurence nav tik izteikta un neviens nedomā kā spēlētāju pēc iespējas sulīgāk nosmērēt gar apmali, regulāri jau vairāku desmitu gadu garumā tiek runāts, ka dopings IR PROBLĒMA, bet NHL ar smaidu paziņo, ka viņiem astoņu gadu laikā ir tikai divi grēkāži. Tam gan negrib piekrist Starptautiskā Olimpiskā komiteja (IOC), kuri jau pirms laba laika paziņoja, ka, pēc viņu rīcībā esošās informācijas, dopinga lietotāju īpatsvars NHL varētu būt līdz pat 33%, jeb tieši trešā daļa.

Ja kādam ir nepieciešami papildus informācija pārdomām, tad var pieminēt to apstākli, ka NHL, kā jau minēts, ir "saķērusi" (es teiktu - ziedojusi) divus savus hokejistus, savukārt WADA, kura testēja NHL hokejistus, kas spēlēja vai gatavojās spēlēšanai starptautiskos mačos, kopš 2005. gada ir notvērusi trīs hokejistus – Braienu Berārdu un Žozē Toedoru 2005. gadā, kad abi piedalījās Kanādas izlases treniņnometnē un 2014. gada Olimpiskajās spēlēs "paņēma pie dziesmas" Niklasu Bekstrēmu no Zviedrijas. Faktiski sanāk, ka uz trim Olimpiskajiem turnīriem, kas šajā laikā ir notikuši ir trīs pozitīvi testi. Turklāt, Olimpiskajās spēlēs piedalās tikai labākie hokejisti, t.i., neliela daļa no visiem "lielajā līgā" spēlējošajiem, bet sportistu testēšana neparedz visu atlētu pārbaudi. Turklāt, kā stāsta NHL leģendas, tad intensīvāk dopings tiek lietots tieši nosacīti zemākas kvalifikācijas hokejistu vidē, kas arī ir saprotami, jo tieši tā viņi mēģina iegūt savu konkurētspējīgo priekšrocību. Šos hokejistus, ja vien viņi nepiedalās kādā starptautiskā IIHF organizētā turnīrā, WADA pārbaudīt nevar.

Tajā pašā laikā kā NHL, tā arī pašlaik aktīvie spēlētāji uzsver – mūsu sporta veidā dopings nav ierasta prakse un maz ko spēj ietekmēt. To pašu savulaik teica arī riteņbraukšanas un beisbola pārstāvji līdz brīdim, kad paši nonāca līdz situācijai, kas vairs nebija kontrolējama. Riteņbraukšanā tas iezīmējas ar EPO "ziedu laikiem", bet beisbolā tie bija anaboliskie steroīdi. Pēc vairākiem skandāliem, atbildīgās iestādes izdarīja secinājumus un ieviesa nopietnāka līmeņa pārbaudes, kas rezultējās sistemātiskā sportistu diskvalificēšanā. Tajā pašā laikā bija atlēti, kas pat ar visām pārbaudēm prata netraucēti startēt un svinēt uzvaras visaugstākajā līmenī (Lenss Ārmstrongs, Maiks Makgvairs u.c.).

Tad kādi ir pašreizējie NHL dopinga pārbaužu galvenie nosacījumi. Pirmkārt, NHL nav absolūtās testēšanas, t.i., analīzes netiek ņemtas no visiem spēlētājiem (šāda sistēma ir NFL), bet gan nejaušās izvēles kārtībā. Testi var notikt tikai regulārās sezonas laikā (pirmssezonā un izslēgšanas mačos pārbaudes nenotiek) un viens spēlētājs var tikt pārbaudīts ne vairāk kā trīs reizes. Vielas ko meklē spēlētāju organismos ir anaboliskie steroīdi, diurētiķi, EPO, gēnu dopings, antiestrogēni. Zīmīgi, ka stimulantu klātbūtne sportistu organismā netiek pārbaudīta, tāpat arī netiek pārbaudīta dažādu citu vielu lietošana, piemēram, marihuānas, opiātu, kokaīna, LSD, amfetamīna u.c.

Olimpisko sporta veidu pārstāvjiem ir tāds teiciens – "Ja jums nav dopinga testu starpsezonā, tad jums dopinga testu nav vispār!" Šim apgalvojumam, šķiet, piekritīs ikviens, kurš kaut nedaudz ir pazīstams ar šo jautājumu, jo, ja atlēts ir veiksmīgi sastādījis plānu pēc kura viņš lietos to vai citu vielu (vai vielas), tad neviens un nekad viņu nenoķers. "Negadījumi" notiek tikai dēļ eksperimentēšanas vai pārrēķināšanās, vai, kas ir īpaši gadījumi, dēļ vienaldzības, kad sportistam ir vienkārši vienalga vai viņu noķers vai nē.
Līdz ar to arī ap NHL virmo dažādas baumas par dopinga testiem, proti, par to, ka vispirms hokejistus laicīgi brīdina, ka tiks ņemtas analīzes (testi notiek trešās puses laboratorijās, tāpēc, ja tiek atklāts kas būtisks, var arī neizdoties noklusēt visu informāciju), spēlētāji mēģenēs lej visu – līdz pat limonādei (NHL uz šo brīdi ir tikai urīna tests) u.c..

Ja pēc šī visa iepriekš izlasītā jums radās nelielas šaubas par oficiālo hokeja dzīves vadītāju viedokli, ka dopings hokejā nav problēma, tad šajā brīdī varat nedaudz atpūsties, jo tālākais šīs šaubas tikai palielinās.

Zemākajās līgās, Amerikas hokeja līgā un Austrumkrasta hokeja līgā, dopinga testi tika ieviesti... tikai ŠOSEZON. Ko tas nozīmēja dabā un sadzīvē? Hokejisti, kuri NHL netika, bet tikai cīnījās par vietu pasaules spēcīgākajā līgā varēja nekontrolēti lietot ko, kad un cik grib. Vienīgā robeža bija katra veselais (vai arī ne tik) saprāts. Savukārt pārējās bijušajās un atlikušajās zemākajās līgās dopinga testu NAV VISPĀR. Var, protams, cerēt uz hokejistu godaprātu un domāt, ka viss patiešām ir kārtībā un pārbaužu nav dēļ tā, ka viņi visi ir "tīri", taču nez vai realitātē tā izrādīsies (sevišķi apskatoties kāds hokejs šajā līmenī tiek spēlēts). Papildus fakts – AHL minimālā alga ir ap 35 tūkstošiem ASV dolāru, NHL minimums – 550 tūkstoši. Vai 15 reizes lielāka alga bija gana liels stimuls, lai darītu to par ko nekāds sods nemaz nesekos?

NHL gan mēģina sodīt tos, kuri ir nogrēkojušies, taču salīdzinot ar IIHF sodiem, kas spēlētājus jau pie pirmā pārkāpuma bez hokeja atstāj līdz pat 2 sezonām, NHL spēlētājiem liek pasēdēt maliņā 24% maču pirmajā pieķeršanas reizē, 73% - ja atlētu pieķer atkārtoti un tikai gadījumos, ja hokejists ir hronisks dopingotājs bez pašsaglabāšanās instinkta un turpina tādā pat garā, t.i., tiek pieķerts trešo reizi, tikai tad viņam piemēro mūža diskvalifikāciju. No vienas puses, protams, jā, sods ir sods un NHL gadījumā arī alga šajā laikā atlētam netiek maksāta, taču no otras puses - pat ja nākas izlaist ceturto daļu sezonas, pēc tam jau vienalga var atgriezties līgā, turklāt jau konkurētspējīgāks (ja spēlētājam pietiek zināšanu un viņam patīk risks, tad var arī diskvalifikācijas laikā turpināt uzlabot savas kvalitātes ar dažādu vielu palīdzību)... un vienmēr jau ir iespēja, ka nemaz nepasauc uz analīžu nodošanu.

Protams, ka mūsdienās, kad hokejs no spēlētājiem prasa ne tikai spēku, bet arī ātrumu, nez vai kādam ienāks prātā iet Džona Kordika (viens no sava laika labākajiem kaušļiem, kurš nomira 27 gadu vecumā sirds mazspējas dēļ) ceļu, kurš lietoja visu (kā dopingu, tā narkotikas un alkoholu) un bija uzskatāms piemērs kā noteikti nevajag veidot savu karjeru, taču dopings ne vienmēr ir vielas, kas spēlētāju vizuāli padara lielāku vai spēcīgāku, vai agresīvāku. Ir vielas, kas sportistiem ļauj vienkārši saglabāt savu izturību ilgāk. Savukārt kas notiek, ja, kaut vai, katrā otrajā maiņā hokejists 20 sekundes ir "svaigāks" par savu oponentu?


, 2014-10-26 15:14, pirms 10 gadiem
Neko tas dopings daudz nedod komandas sporta,viena spēle sāc lieot tev izvelk no iekšienes visu spēku nākameja spēle tu esi sapuvis tomāts.Latvijas izlase bija jēgas no Povlova dopinga nebija un tagad karjera,viņam uz leju iet Eiropa nedrīkst spēlet kādu laiku.

Ir NHL dopinga zeme,bet man vienalga NHL paliek viena skaistāka līga kur vēl hokeja būtība nav mirusi.
, 2014-10-26 15:26, pirms 10 gadiem
Interesants raksts, paldies!
, 2014-10-26 15:26, pirms 10 gadiem
Man tūlīt atkal mēģinās piesiet Nolana heiterismu, bet nedaudz statistikas:

2007. gads: Nolans trenē Islanders, Šonu Hilu saķer ar dopingu
2014. gads: Nolans trenē Sabres, Zenonu Konopku saķer ar dopingu
+
2014. gads: Nolans trenē Latvijas izlasi, Pavlovs un Freibergs OS tiek saķerti ar dopingu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-26 15:31, pirms 10 gadiem
Ja NHL visi baigi lietotu dopingu, tad jāsāk apšaubīt Soču dopinga kontroles biroju (Karoč KHL eksperti) Jo pirmo četrinieku aizņem viens vienīgs dopings
, 2014-10-26 15:44, pirms 10 gadiem
Deathsky rakstīja: Ja NHL visi baigi lietotu dopingu, tad jāsāk apšaubīt Soču dopinga kontroles biroju (Karoč KHL eksperti) Jo pirmo četrinieku aizņem viens vienīgs dopings
Nekādu KHL ekspertu kā tādu Olimpiādē pie dopinga provēm nebija, jo bija viena laboratorija, Maskavā, kas ar to nodarbojās.

Turklāt, tieši Sočos tika kopumā tika fiksētas astoņas pozitīvas dopinga proves, kas ir visu laiku lielākais pieķerto skaits.
, 2014-10-26 16:01, pirms 10 gadiem
Drīzāk būtu jāregulē dopinga lietošana, lai aizliegto preparātu vidū būtu tikai tie līdzekļi, kas ir kaitīgi lietotāja veselībai. Un tur arī jānovelk līnija komandu sporta veidos.

Man šķiet absurdi, ka tu teorētiski vari izdzert saaukstēšanās tabletes un tevi noņem no OS izslēgšanas spēles.
, 2014-10-26 16:04, pirms 10 gadiem
No Sočos pieķertajiem hokejistiem viens bija no NHL un viens no KHL. Izmantot to kā piemēru, ka NHL ir dopinga paradīze - salīdzinot ar kaut ko - diez vai izdosies. Mēģiniet vēlreiz, Miņina k-gs.
, 2014-10-26 16:10, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nekādu KHL ekspertu kā tādu Olimpiādē pie dopinga provēm nebija, jo bija viena laboratorija, Maskavā, kas ar to nodarbojās.

Turklāt, tieši Sočos tika kopumā tika fiksētas astoņas pozitīvas dopinga proves, kas ir visu laiku lielākais pieķerto skaits.
Nunu, nestāsti KHL dopinga proves pārtrauca ņemt pirms Sočiem un ap 21. Martu, atsāka darboties, tu gribi man iestāstīt ka KHL tur nekāda sakara?
, 2014-10-26 16:13, pirms 10 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: No Sočos pieķertajiem hokejistiem viens bija no NHL un viens no KHL. Izmantot to kā piemēru, ka NHL ir dopinga paradīze - salīdzinot ar kaut ko - diez vai izdosies. Mēģiniet vēlreiz, Miņina k-gs.
Es gan izvēlos datus skatīt ilgtermiņā, t.i., vismaz 3 Olimpisko ciklu griezumā, nevis viena turnīra kontekstā.
, 2014-10-26 16:20, pirms 10 gadiem
Deathsky rakstīja: Nunu, nestāsti KHL dopinga proves pārtrauca ņemt pirms Sočiem un ap 21. Martu, atsāka darboties, tu gribi man iestāstīt ka KHL tur nekāda sakara?
Tā kā pasaulē ir tikai 33 laboratorijas, kas nodarbojas ar dopinga provju pārbaudi, tad es neizslēdzu, ka turpat arī testē KHL hokejistus, taču tāpat arī jebkurus citus sportistus.

Teikt, ka KHL bija TIEŠA IETEKME, tb ka tur bija "KHL eksperti" nez vai var. Tikpat labi, tie var būt jebkuri citi eksperti (pārbauda ta viņi visu ko), jo šādas laboratorijas ir neatkarīgas.
, 2014-10-26 16:24, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Drīzāk būtu jāregulē dopinga lietošana, lai aizliegto preparātu vidū būtu tikai tie līdzekļi, kas ir kaitīgi lietotāja veselībai. Un tur arī jānovelk līnija komandu sporta veidos.

Man šķiet absurdi, ka tu teorētiski vari izdzert saaukstēšanās tabletes un tevi noņem no OS izslēgšanas spēles.
VISI līdzekļi ir kaitīgi lietotāja veselībai. Viena lieta ir devas, cita - nav neviens līdzeklis izdomāts, kas ārstētu visu un NEKO nebojātu/nepasliktinātu.
, 2014-10-26 17:02, pirms 10 gadiem
Apbrīnojami, cik cilvēki ir naivi. Ticēt soču laboratorijai... Ak, kungs. Neviens pozitīvs rezultāts nekad nav iznācis no nevienas olimpisko spēļu dopinga laboratorijas bez saskaņošanas visaugstākajās instancēs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-26 17:55, pirms 10 gadiem
Ja NHL visi lieto, kur ir problēma? Visi vienādā situācijā.
, 2014-10-26 18:15, pirms 10 gadiem
Bruins133 rakstīja: Nevajag aizmirst,ka khl viens hokejists arī nomira no dopinga lietošanas.
Šķiet, ka Čerepanovu jau ir aizmirsuši. Auga krieviem jaunais talants, bet spēles laikā aizgāja uz citiem laukumiem.
, 2014-10-26 18:27, pirms 10 gadiem
Bruins133 rakstīja: Nevajag aizmirst,ka khl viens hokejists arī nomira no dopinga lietošanas.
Kurš? Esmu kaut ko palaidis garām.
, 2014-10-26 18:42, pirms 10 gadiem
Bruins133 rakstīja: Nevajag aizmirst,ka khl viens hokejists arī nomira no dopinga lietošanas.
Zinu ka tev nav pilns rublis, bet tas jau ir par traku.
, 2014-10-26 18:58, pirms 10 gadiem
Bruins133 rakstīja: Nevajag aizmirst,ka khl viens hokejists arī nomira no dopinga lietošanas.
Oficiālajā slēdzienā ir fiksēts cits iemesls - miokardīts, kas ir sirds muskulatūras iekaisums. Tāpat arī ir fiksēta sirds muskuļa hipertrofija.

Šādos gadījumos lielākā problēma ir tā, ka faktiski ir ļoti grūti pierādīt, ka nāves iemesls ir bijis dopings.
, 2014-10-26 19:00, pirms 10 gadiem
Sub Radiis rakstīja: Ja NHL visi lieto, kur ir problēma? Visi vienādā situācijā.

Problēma ir cita - nevajag stāstīt sabiedrībai, ka "mēs jau esam tīri, mēs jau neko". Tas attiecas uz visiem pārējiem sportiem un līgām tāpat.
, 2014-10-26 19:06, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Tā kā pasaulē ir tikai 33 laboratorijas, kas nodarbojas ar dopinga provju pārbaudi, tad es neizslēdzu, ka turpat arī testē KHL hokejistus, taču tāpat arī jebkurus citus sportistus.

Teikt, ka KHL bija TIEŠA IETEKME, tb ka tur bija "KHL eksperti" nez vai var. Tikpat labi, tie var būt jebkuri citi eksperti (pārbauda ta viņi visu ko), jo šādas laboratorijas ir neatkarīgas.
Neatkarīgs un krievija nedomāju ka vajadzētu lietot vienā un tajā pašā tekstā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-26 19:41, pirms 10 gadiem
Bruins133 rakstīja: Es tev godīgi pateikšu - Krievijā to VISPĀR NAV IESPĒJAMS PIERĀDĪT!
Tu Krievijā dzīvo?
Ja nav nekādas informācijas, kāpēc pašam jāizdomā diagnozi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-26 20:36, pirms 10 gadiem
Bruins133 rakstīja: Zombijiem,kuriem pbk,rtr,ntv,rentv ir pirmajā vietā - vārds netika dots.
Kas tie par burtu salikumiem? Ja tie ir kādi krievu tv kanālu saīsinājumi, tad sorry, man pašvaki ar to valodu.
Ja pareizi sapratu, tad tev nav nekādas informācijas par Ņičuškinu, atkal pats kko izdomāji.
Tev patīk rakstīt muļķības, melot, bet atceries, patriots, nenozīmē idiots.
, 2014-10-26 22:35, pirms 10 gadiem
tā, starp mums, EPO ir eritropoetīns nevis eritroproteīns!
Floridas "Panthers" somu aizsargs Niko Mikola. Foto: Florida Panthers

Pantēras lūkos nonākt vienas uzvaras attālumā no otrās kārtas

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas trešo spēli šonakt pulksten 2:00 aizvadīs Uvja Balinska pārstāvētā Floridas "Panthers", kas viesosies pie otras Floridas komandas - Tampabejas "Lightning".
Breds Maršāns. Foto: Boston Bruins
2

Maršāns pamatīgi sarūgtina Toronto, Rietumu pirmais numurs sprukās

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas sērijā priekšgalā (2-1) atgriezusies Bostonas "Bruins", izbraukumā ar 4:2 pārspējot Toronto "Maple Leafs", savukārt Rietumu konferences pirmais numurs Dalasas "Stars" zaudējusi abās savā laukumā notikušajās kaujās.
Deivids Kvins. Foto: Reuters/Scanpix

NHL vājākā komanda "Sharks" atbrīvo galveno treneri

Nacionālās hokeja līgas (NHL) pēdējās vietas īpašniece Sanhosē "Sharks" trešdien paziņojusi par galvenā trenera Deivida Kvina atbrīvošanu no amata.