Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Sieviešu zvaigzne Vikenheizere un Sergejs Zubovs tiks uzņemti Hokeja slavas zālē

Ints Megnis
Ints Megnis

Sieviešu zvaigzne Vikenheizere un Sergejs Zubovs tiks uzņemti Hokeja slavas zālē
Keilija Vikenheizere ar vārtsardzi Šenonu Šabadosu 2014. gadā priecājas par olimpiskā zelta izcīnīšanu. Foto: The Canadian Press/Press Association Images/Scanpix

Par visu laiku izcilāko sieviešu hokejisti uzskatītā Heilija Vikenheizere un kādreizējais krievu spēlētājs Sergejs Zubovs šogad tiks uzņemti Hokeja slavas zālē. Kopā ar viņiem par zāles iemītniekiem kļūs arī kādreizējais Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētājs Gijs Karbonē, čehs Vāclavs Nedomanskis, kā arī amatpersonas Džims Razerfords un Džerijs Jorks.

Vikenheizere 18. novembrī kļūs par septīto sievieti zālē, pievienojoties kanādietēm Andželai Džeimsai, Džeraldīnei Hīnijai, Danielai Gojetai un Džeinai Hefordai, kā arī amerikānietēm Kamijai Granato un Andželai Radžero.

"Kad septiņas reizes uzvari pasaules čempionātā, esot viena no atslēgas spēlētājām un kapteine, kad iegūsti četras olimpiskās zelta medaļas, bet karjeru veidojusi gan sieviešu komandās, gan arī vīriešu komandā Somijā. Tas pats par sevi pasaka, kā viņa tika cienīta pārējā hokeja pasaulē," par Vikenheizeri saka zāles vadītājs Lenijs Makdonalds.

21 sezonas laikā 79 spēlēs Kanādas izlasē Vikenheizere izcēlās ar 58 vārtu guvumiem un 88 rezultatīvām piespēlēm. Pie četriem olimpiskajiem un septiņiem pasaules čempionātu zeltiem viņa pievienoja arī vienu olimpisko un sešus pasaules čempionātu sudrabus. 1998. gadā pēc Nagano olimpiskajām spēlēm viņa tika uzaicināta uz NHL komandas Filadelfijas "Flyers" treniņnometni, bet pašlaik strādā Toronto "Maple Leafs" sistēmā.

Zubovs savā karjerā 1232 NHL spēlēs regulārajā čempionātā un izslēgšanas turnīrā, pārstāvot Dalasas "Stars", Pitsburgas "Penguins", un Ņujorkas "Rangers" komandas izcēlās ar 888 punktiem divreiz uzvarēja Stenlija kausā. Tāpat aizsargs tika pie olimpiskā zelta 1992. gadā un pasaules junioru čempionāta titula 1989. gadā.

Karbonē bija Zubova komandas biedrs, kad "Stars" 1999. gadā kļuva par Stenlija kausa ieguvējiem, tāpat triumfējot NHL 1986. un 1993. gadā ar Monreālas "Canadiens". Viņš trīsreiz ieguvis Frenka Selkes balvu kā līgas labākais aizsardzības stila uzbrucējs.

Nedomanskis palīdzēja Čehoslovākijai 1968. gadā izcīnīt olimpisko sudraba medaļu un uzvarēt 1972. gada pasaules čempionātā. Viņš bija pirmais spēlētājs no dzelzs mūra otras puses, kurš sāka spēlēt Pasaules hokeja asociācijā, bet NHL pamanījās izcelties ar 278 punktiem 421 spēlē.

Razerfords ir ilggadējs Hārtfordas "Whalers"/Karolīnas "Hurricanes" un Pitsburgas "Penguins" ģenerālmenedžeris, palīdzot tām 2006., 2016. un 2017. gadā tikt pie Stenlija kausa. Karjeras laikā palīdzējis arī vairākiem latviešu spēlētājiem, vēl tikai pagājušajā sezonā iesaistot Teodoru Bļugeru "Penguins" sastāvā.

Tikmēr Jorks kā treneris tika pie pieciem NCAA tituliem, kas ir lielākais skaits starp aktīvajiem speciālistiem.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/olympics/hocke...