Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Betmens un viņa taisnīguma līga

Betmens un viņa taisnīguma līga
Garijs Betmens
Foto: AFP/Scanpix

Garijs Betmens, Nacionālās hokeja līgas (NHL) komisārs, šajā nedēļā izcēlās ar spilgtiem paziņojumiem olimpiādes sakarā. Tas cilvēkiem lika runāt – ko viņš vispār iedomājas? Kas viņš tāds ir? Tiešām, kas ir Garijs Betmens?

Lai arī marta beigas ir tas laiks hokejā, kad lielā daļā Eiropas nacionālo čempionātu tiek izspēlētas izslēgšanas spēles un izlases pamazām sāk gatavoties pasaules čempionātam, bet Ziemeļamerikā komandas cīnās par sezonas pagarināšanu, šīs nedēļas skaļākajam hokeja notikumam bija maz sakara ar cīņām uz ledus, bet ļoti liels sakars ar cīņām kabinetos.

Proti, Nacionālās hokeja līgas (NHL) komisārs Garijs Betmens paziņoja, ka viņa vadītā organizācija nelaidīs savus spēlētājus uz 2018. gada ziemas olimpiādi, ja vien netiks piedāvāts kāds grandiozi izdevīgs piedāvājums. Eiropā šis paziņojums, protams, izraisīja vētrainu un visnotaļ negatīvu reakciju. Tika arī modelētas visādas tālāko darbību situācijas, kas atšķīrās pēc sava mēroga – vieni cerēja uz abu pušu piekāpšanos, citi piedāvāja Eiropai pieteikt boikotu NHL.

Tomēr, visās šajās runās galvenais personāžs bija Ziemeļamerikas līgas komisārs Garijs Betmens, kura pašreizējās domas mēģināja modelēt teju katrs. Tiesa, kas ir zināms par šo cilvēku? Eiropas hokeja, tajā skaitā Latvijas, sabiedrība, protams, zina par to, ka viņš ir NHL vadītājs, bet lielākoties tas ir arī viss. Ko Betmens ir paveicis savā NHL vadīšanas laikā?

NHL vadības groži Betmenam tika uzticēti nu jau var teikt, ka tālajā 1993. gadā, bet iepriekš juridisko zinātņu doktora grādu ieguvušais funkcionārs bija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) viceprezidents, tāpēc hokejā Garijs ienāca jau ar labu izpratni par sporta līgu vadību un organizāciju.

Ja būtu jāizceļ viņa galvenie sasniegumi NHL vadītāja amatā, tad pirmais, protams, būtu komandu skaita paplašināšana. Laikā, kad Betmens ir bijis hokeja līgas vadībā, tai ir pievienojušās jau sešas komandas un nākamajā sezonā pievienosies vēl viena – Lasvegasas “Golden Knights”. Tāpat viņa valdīšanas laikā ASV ziemeļi un Kanāda pazaudēja vairākas komandas, kuras tika pārceltas uz dienvidu pilsētām. Iemesls tam bija vienkāršs – ziemeļnieku mazie tirgi un salīdzinoši brīvais un ļoti perspektīvais dienvidnieku tirgus.

Tiesa, nevar teikt, ka šie soļi ir bijuši neapšaubāmi veiksmīgi, jo no Vinipegas uz Fīniksu pārceltā komanda bankrotēja un pašiem NHL tā bija jāglābj, bet otrreizējā NHL ienākšana Atlantā beidzās tāpat kā pirmajā gadījumā, proti, ar vienības pārcelšanu uz Kanādu, šoreiz – Vinipegu. Arī Hārtfordas kluba pārcelšana uz basketbola apsēsto Ziemeļkarolīnu nevar tiktu uzskatīta par absolūti veiksmīgu.

Tātad, septiņas jaunas komandas un piecas komandu pārcelšanas – sanāk, ka Betmena darbības laikā teju katru otro sezonu līgas komandu sastāvā notiek kādas izmaiņas. Vai nu kāda vienība nāk klāt, vai kāda maina pilsētu.

Kāpēc tāda aktīva darbošanās? Betmenu, kā jau jebkuru vadītāju, interesē nauda. Šajā ziņā, pat neskatoties, ka daļa (16%) NHL komandu strādā ar zaudējumiem, līga pašlaik ir visu laiku labākajā stāvoklī. Par to liecina statistika – laikā, kad viņš stājās pie NHL stūres, klubu ienākumi sastādīja 400 miljonus ASV dolāru sezonā, pašlaik šis rādītājs jau pārsniedz trīs miljardus dolāru. Vēl viens ļoti zīmīgs fakts ir tas, ka laikā, kad Betmens piedzīvoja savu pirmo jauno komandu ienākšanu līgā, dalības maksa jaunajām komandām bija 50 miljoni dolāru (to maksāja Anaheimas “Mighty Ducks”), savukārt Lasvegasas komanda, lai tiktu NHL apritē, šķīrās no 10 reizes lielākas summas – 500 miljoniem.

Tāpat Garijs Betmens ar savu komandu ļoti labi pastrādāja televīzijas sakarā, t.i., pēdējā laikā noslēgtie televīzijas translāciju tiesību līgumi ir visu laiku lielākie. ASV par tiesībām rādīt NHL hokeju ir samaksāti aptuveni divi miljardi ASV dolāru, bet Kanādā – nepilni četri.

Tātad, viss jau ir labi, vai ne? Ja mēs skatāmies NHL kā šovbiznesa sastāvdaļu un Gariju Betmenu vērtējam kā vadītāju, kura uzdevums ir sagādāt savam uzņēmumam vislielāko iespējamo peļņu, tad, jā, viss ir puslīdz kārtībā. Ieņēmumi aug, tiek piedāvāti jauni produkti, tiek strādāts pie veco produktu uzlabošanas un tā tālāk, taču šajā brīdī ir aizmirsts par ko citu – darbiniekiem, jeb pašiem hokejistiem.

Betmens, par ko viņu arī ļoti kritizē Ziemeļamerikā, regulāri izsvilpjot, pret saviem hokejistiem izturas, maigi sakot, ne pārāk labi. Šī atteikšanās laist NHL spēlētājus uz olimpiādi ir tikai viens aspekts un nebūt ne pats trakākais. Jāatceras, ka Betmena laikā Nacionālā hokeja līga piedzīvoja trīs lokautus, kas nozīmēja arī 2004./2005. gada sezonas atcelšanu. Pārējie divi lokauti gan bija īsāki – 1994./1995. gada lokauts ilga 104 dienas, bet 2012./2013. gada lokauts – 126 dienas.

64 gadus vecais Gerijs Betmens noteikti ir ārkārtīgi nepiekāpīgs vadītājs un ir gatavs “iet uz visu banku”, pat ja tas kaitēs biznesam, lai tikai pierādītu savu taisnību vai beigu beigās panāktu savu labumu. Šis arī būtu jāpatur prātā tad, kad runa ir par NHL un IIHF vai SOK sarunām par vadošā hokeja čempionāta spēlētāju došanos palīgā izlasēm olimpiskajā turnīrā.

Vai Garijs Betmens ir labs vadītājs? Neapšaubāmi, jo 2014. gadā viņš tika atzīts par labāko sporta funkcionāru “SportsBusiness Daily” laikraksta versijā, bet 2016. gadā tika uzņemts Starptautiskajā ebreju sporta Slavas zālē, jo tieši šīs tautības pārstāvis ir NHL vadītājs. Tajā pašā laikā, ja mēs atgriežamies pie šīs nedēļas notikumiem, nevajag lolot ilūzijas, ka kādā brīdī viņš piekāpsies. NHL (lasi – G.Betmens) šobrīd darīs visu, lai panāktu savu labumu un, ja to neizdosies izdarīt, uz Olimpiādi savus spēlētājus nelaidīs.

Vai Garijs Betmens ir hokeja fans? Uz šo jautājumu arī Ziemeļamerikā vēl aizvien nav atbildes.

“Vai tiešām nav variantu, kas liks NHL vadībai pārdomāt?” - tādu jautājumu, iespējams, sev ir uzdevuši daudzi hokeja fani. Varianti, protams, ir, taču tie tāpat ir saistīti ar biznesu. Pirmais vairants ir sponsoru spiediens uz NHL. Nav nekāds brīnums un pārsteigums, redzot, ka daļa no lielajām korporācijām ir gan olimpiādes, gan NHL sponsoru sarakstos, tāpēc, ja NHL vēlēsies labas attiecības ar naudas devējiem, nostāja var tikt mīkstināta, taču, kā tiek norādīts, ne par velti (t.i., sponsoriem būs jāsedz tā daļa, ko NHL vēlas saņemt no olimpiādes rīkotājiem, bet pašlaik par to nav vienojušies). Otrs variants ir “Ķīnas faktors”. NHL pašlaik pamazām mēģina virzīties Ķīnas tirgū, bet jau aiznākošā ziemas olimpiāde notiks tieši šajā valstī. Ja viņiem šī ideja vēl aizvien ir interesanta, olimpiskās kustības pamešana tieši pirms 2022. gada spēlēm nav labais tonis. Visbeidzot – spēlētāji. Ļoti daudzi eiropieši jau iepriekš izteicās, ka, ja NHL neļaus spēlēt olimpiādē, viņi meklēs citus ceļus, lai panāktu savu. Pagaidām gan tās gan ir tikai atsevišķu spēlētāju runas, taču, ja situācija kļūs nopietnāka, šī NHL profesionāļu “olimpiskā kopiena” var paplašināties, turklāt, arī ar Kanādas un ASV spēlētājiem, kas būtu tikai loģiski, zinot spēlētāju un līgas savstarpējās attiecības.

Šobrīd var teikt, ka olimpiskā hokeja turnīra liktenis ir viena cilvēka rokās – Garija Betmena. Vai viņš izturēs spiedienu un paliks pie sava, vai arī, šajā reizē viņš, sev neraksturīgā veidā, piekāpsies? Garijs Betmens bija tas līgas vadītājs, kurš NHL hokeju “atveda” uz olimpiādi, vai viņš arī “aizvedīs”?


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-26 22:41, pirms 7 gadiem
Galvenais ka Ovečkins un Malkins jau pateikuši ka viņi dosies uz Olimpiādi, lai vai ko tas viņiem maksātu.Malači!
Vairāk tik spēcīgas personības sportā un tad nebūs tādu žīdu betmenu varenības!
, 2017-03-26 22:45, pirms 7 gadiem
Kas tas par jēdzienu "taisnīgums"?...kas vienam taisnīgums, tas otram netaisnīgums
, 2017-03-26 22:46, pirms 7 gadiem
Sarkanais Velns rakstīja: Nebūtu baigā problēma konkrēto valstu federācijām, spēlētājiem runāt atsevišķi ar kluba vadībām par atļauju aizbraukt uz olimpiādi, bet te šitais kadrs mēģinās uzlikt sankcijas gan jau.
Betmens pārstāv klubu vadītāju intereses, jo tieši klubu vadība (NHL valdē katru klubu pārstāv viens cilvēks, kas parasti ir komandas īpašnieks) ievēl NHL komisāru. Tāpēc sarunas individuāli ar klubu ir ne tikai NHL iekšējās kārtības un līgas struktūras pārkāpums, bet diezgan bezjēdzīgs pasākums.
, 2017-03-26 23:00, pirms 7 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Galvenais ka Ovečkins un Malkins jau pateikuši ka viņi dosies uz Olimpiādi, lai vai ko tas viņiem maksātu.Malači!
Vairāk tik spēcīgas personības sportā un tad nebūs tādu žīdu betmenu varenības!
Teikt jau var daudz ko.
Kad vajadzēs darīt, tad paskatīšos viņu reakciju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-26 23:09, pirms 7 gadiem
Drusk nelaime ir tā, ka olimpiàdi vinnē Kanāda, bet NHL nauda ir jau kādi 80% ASV....ja olimpiàdi vinnētu ASV - tad problēmu nebūtu...
Varbūt var uztaisīt visas pasaules hokeja fanu balsojumu par NHL dalību olimpiādē - kaut ko līdzīgu mūsu manabalss.lv, lai katram fanam viena balss un bez hakeru balsošanas jociņiem!...un ja savāktu kādus 100 miljonus fanu parakstu, varētu piespiest Betmenu padoties... Fazelam būtu jāuztaisa tāda balsošanas platforma, kuras objektivitàti nevarētu apšaubīt!
, 2017-03-26 23:18, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Kas tas par jēdzienu "taisnīgums"?...kas vienam taisnīgums, tas otram netaisnīgums
Te Juris mazliet paspēlējies ar komiksu tēmu - Betmenu un Amerikas Taisnīguma līgu.

Vairāk:
https://en.wikipedia.org/wiki/Justi...
, 2017-03-26 23:29, pirms 7 gadiem
Paldies autoram.
Papildus piezīmes G.Betmena un OS sakarā.
- tā arī nav līdz galam skaidrs vai 70-gados Betmens sekoja/gāja uz Islanders spēlēm (tobiš jau tad bija tu uz hokeju);
- cik sapratu, pēc Soču OS spēlēm, bija neapmierinātība par Tavaresa savainojumu (spele LAT - CAN). To reizēm piemin arī tagad.
, 2017-03-26 23:32, pirms 7 gadiem
Betmens visu dara ļoti pareizi.
IIHF un MOK grib dabūt pasaules labākos hokejistus un olimpiādi, jo tas būtiski paaugstinās tv reitingus, tātad IIHF un MOK iesņauks nāsī normālu piķi, bet NHL par to nedabūs neko. Lūk, viss stāsts.
, 2017-03-26 23:39, pirms 7 gadiem
Žīdiem patīk nauda
, 2017-03-26 23:43, pirms 7 gadiem
Ja NHL nebrauc, tad kurš no ZA brauc? ...tad jau AHL ar nebrauc un zemākās līgas...studenti spēlēs olimpiādē? ...skaidrs, ka KHL un skandināvu čempionāti piedalīsies olimpiādē
, 2017-03-26 23:58, pirms 7 gadiem
naida parpilns agresivs jaunietis 120102935163046 rakstīja: Žīdiem patīk nauda
Un pārējiem tā nepatīk un to tie nicina, tā ja ?!
Tas ka žīdi ir vismanīgakie un ģenētiski apdāvinātākie lai izčkarētu kruķītos un nopelnītu to naudu labāk un vairāk par jebkādam citām tautībam uz Zemes virsmas - par to jau arī viņus neieredz .. Ne jau par to konkrēti, bet ka viņi redzot ko var izdarīt pārejos cilvēkus visus apzināti vai nepazināti sāk uzskatīt par nīkuļiem un zemcilvēkiem ... Un visu šo nervu ļoti precīzi un trāpīgi izjuta un saprata Hitlers un tad sekoja viss kas sekoja pēc tam vēsturiski ...
, 2017-03-26 23:59, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Ja NHL nebrauc, tad kurš no ZA brauc? ...tad jau AHL ar nebrauc un zemākās līgas...studenti spēlēs olimpiādē? ...skaidrs, ka KHL un skandināvu čempionāti piedalīsies olimpiādē
Teorētiski - vai tad maz ziemeļamerikāņu Eiropas līgās? Tīri konkurētspējīgu komandu var savākt. Ja vēl pielikt klāt labākos juniorus, kas iet uz drafta pirmajiem numuriem, tad izlase savāca tāpat gana spēcīga. Protams, ne dominējoša, kā tas būtu ideālā komplektācijas variantā, taču tāpat būtu pretendenti uz medaļām kā ASV, tā, vēl jo vairāk, Kanāda.
, 2017-03-27 07:43, pirms 7 gadiem
Latvijas hokeju šis konkrētais skandāliņš nemaz neskar, bet šā vai tā - mani besī cilvēki, kuri vienkārši grib iedzīvoties. Nekādas cieņas pret saviem algotņiem, kolēģiem un sporta kultūru.
, 2017-03-27 08:59, pirms 7 gadiem
Gudrais Jenots rakstīja: Galvenais ka Ovečkins un Malkins jau pateikuši ka viņi dosies uz Olimpiādi, lai vai ko tas viņiem maksātu.Malači!
Vairāk tik spēcīgas personības sportā un tad nebūs tādu žīdu betmenu varenības!
Vel sastāvs nav nosaukts, bet viņi jau došoties ... cirks vatņiku gaumē
, 2017-03-27 15:25, pirms 7 gadiem
chilli rakstīja: Vel sastāvs nav nosaukts, bet viņi jau došoties ... cirks vatņiku gaumē
Latvijas izlasei ari pirms sastavu nosauksanas vienmer bija skaidrs ka tadiem kadriem ka Ozo, Irbem, Skrastinam, Zoltokam bus vieta sastaavaa. Tapat ir Malkinam&Ove ar RUS. Kas tur ko brinities?
, 2017-04-02 12:52, pirms 7 gadiem
kuklitis rakstīja: (...) bet ka viņi redzot ko var izdarīt pārejos cilvēkus visus apzināti vai nepazināti sāk uzskatīt par nīkuļiem un zemcilvēkiem (...)
Tāds vispārināts minējums.
Artūrs Šilovs. Foto: AFP/Scanpix
7

2023. gada PČ vērtīgākais spēlētājs Šilovs svētdien varētu sargāt ''Canucks'' vārtus

2023. gada pasaules hokeja čempionāta vērtīgākais spēlētājs Artūrs Šilovs svētdien potenciāli varētu stāties Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vankūveras ''Canucks'' vārtos mačā pret Anaheimas ''Ducks''.
Kristaps Porziņģis. Foto: USA Sports Today/Scanpix
30

Porziņģa ''Celtics'' vēlreiz viesosies Atlantā, ''Canucks'' Austrumu līderu cīņa

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) naktī uz piektdienu mačs paredzēts Kristapam Porziņģim un viņa pārstāvētajai Bostonas ''Celtics''. Savukārt Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēle Teodora Bļugera un Artūra Šilova ''Canucks'', kā arī Elvja Merzļikina ''Blue Jackets''.
Otavas "Senators" uzbrucējs Dreiks Batersons pēc vārtu guvuma. Foto: Timothy T. Ludwig/USA Today Sports/Scanpix
8

Bufalo pamatīgi izgāžas pirmajās minūtēs un šūdina balto karogu sacīkstē par astoņnieku

Visticamāk, 13. sezonu pēc kārtas Bufalo "Sabres" vienībai neizdosies sasniegt Stenlija kausa turnīru, komandai šonakt savā laukumā ar 2:6 kapitulējot kopvērtējumā vēl zemāk esošās Otavas "Senators" priekšā.