Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Blogs: Girgensons ceļā uz vairākiem Latvijas rekordiem

Juris Miņins
Juris Miņins

Blogs: Girgensons ceļā uz vairākiem Latvijas rekordiem
Zemgus Girgensons
Foto: AFP/Scanpix

Nereti Latvijas hokeja līdzjutēju vidē figurē viedoklis, ka Latvija ir maza valsts, kuras pārstāvjiem ir ļoti grūti iekļūt NHL, taču ik pa laikam kāds lielajā līgā nonāk un, lai arī pašlaik Zemgus Girgensons ir vienīgais Latvijas pārstāvis šajā līgā, viņš ir ceļā uz to, lai jau šajā sezonā pārspētu vairākus Latvijas hokejistu visu laiku labākos rezultātus.

Lai arī Latvijas hokeja līdzjutju vidē nereti ir novērojams pesimsisms jautājumā par mūsu valsts hokejistiem NHL, apskatoties statistiku nemaz tik slikti mēs neizskatamies. Vismaz viens Latvijas hokejists NHL ir spēlējis nu jau 23 sezonas pēc kārtas (24 sezonas kopā). Tā kā Latvijas hokejs savu ceļu uz profesionālo hokeju lielā mērā sāka pēc PSRS sabrukuma, tad derīgs būtu salīdzinājums ar citām bijušajām padomju valstīm (Krieviju šajā gadījumā iznesot ārpus konkurences). NHL draftā ir izvēlēti 32 Latvijas hokejisti – tas ir labākais rādītājs starp postpadomju valstīm. Arī 20 līgā spēlējušie un 24 sezonas ar vismaz vienu valsts pārstāvi līgā ir vislabākaie rādītājs starp bijušajām “brālīgajām republikām”. Savukārt Helmuts Balderis bija pirmais hokejists, kurš jau 1989./1990. sezonā spēlēja NHL, kas, neskaitot Krievijas hokejistus, arī ir labākais rādītājs starp pārējo valstu spēlētājiem.

Protams, ja mēs salīdzinam spēlētāju skaitu ar to, kas bija gadsimtu mijā, kad sezonas laikā NHL uzspēlēja septiņi mūsējie, tad tagad ir vērojams kritums, taču Zemgus Girgensons, manuprāt, atsver kvantitatīvos trūkumus, jo, kā redzēsim vēlāk, viņš jau savos 20 gados spēj iekļūt par visu laiku labākajiem Latvijas hokejistiem NHL.

Protams, viss sākās ar 2012. gada NHL draftu, kurā Bufalo “Sabres” ar kopējo numuru izvēlējās Latvijas hokeja jauno talantu, tādējādi padarot viņu par visu laiku visaugstāk izvēlēto spēlētāju no Latvijas. Savā pirmajā sezonā, 70 mačos, Zemgus guva 22 punktus – astoņus vārtus un 14 rezultatīvas piespēles, šosezon, aizvadot 21 maču, Zemgus ir guvis sešus vārtus un piecas reizes veiksmīgi asistējis saviem komandas biedriem. Ja mēs to pārvēršam vidēji mačos gūtajos punktos, tad sanāk, ka savā otrajā sezonā Zemgus ir kļuvis bez maz vai divas reizes produktīvāks uzbrukumā, jo savā debijas gadā viņš guva 0.31 punktu spēlē, kamēr šogad tie jau ir 0.52 punkti. Absolūtos skaitļos tas nozīmē, ka, ja vien Zemgus šādā līmenī nospēlēs visus atlikušos mačus, kā arī viņam izdosies izvairīties no savainojumiem, tad regulārās sezonas beigās viņš būs ticis pie 43 punktiem (23+20).

Ja tā patiešām notiks, tad Girgensons būs uzstādījis Latvijas rekordu vienas sezonas laikā gūto punktu ziņā uzbrucējam. Līdzšinējais rekords pieder Sergejam Žoltokam, kurš pirms gandrīz vai 12 gadiem aizvadīja savu vislabāko sezonu, jo 2002./2003. gada sezonā, Minesotas “Wild” sastāvā tika pie 42 punktiem – 16+26. Tiesa, lai kļūtu par absolūto rekordistu šajā ziņā, Bufalo komandas uzbrucējam gan būs jāpacenšas vairāk un nez vai šogad viņam izdosies to paveikt, jo vienas sezonas gūto punktu Latvijas rekords pieder Sandim Ozoliņam, kurš 1996./1997. gada sezonā, Kolorado “Avalanche” sastāvā guva 23 vārtus un atdeva 45 rezultatīvas piespēles, kas kopā deva 68 punktus.

Vēl viens rekords, kas, lai arī ir mazliet lielāks nekā šosezon Girgensonam prognozētie rādītāji, ir sezonas laikā gūtie vārti. Latvijas hokejisti NHL ir iespējuši viena čempionāta laikā gūt 26 vārtus. Pirmais, kurš to izdarīja bija Sandis Ozoliņš, kurš pirms 21 gada, savā otrajā sezonā lielajā līgā, uzrādīja šādu rezultātu (tajā sezonā viņš bija otrais labākais vārtu guvējs Sanhosē “Sharks” komandā, aiz Sergeja Makarova). Savukārt Sergejs Žoltoks 26 vārtus guva pirms 15 gadiem, spēlējot Monreālas “Canadiens”. Interesanti, ka ar šādu rādītāju Sergejs 2000. gada pavasarī bija kļuvis par leģendārās komandas labāko “bombardieri”.

Kādi ir citi tuvākie rekordi starp NHL spēlējušajiem Latvijas hokejistiem, ko tuvākās sezonas vai divu laikā Zemgus varētu pārspēt? Jau šosezon viņš var kļūt par sesto aizvadītajiem mačiem bagātāko Latvijas hokejistu, jo, ja netiks izlaista neviena spēle, tad “Sabres” pārstāvim aprīlī būs 152 NHL mači, bet pašlaik sestās vietas ieguvējam, Pēterim Skudram, ir 146 spēles Ziemeļamerikas labākajā hokeja līgā. Tāpat ir interesanti, ka pašlai Zemgus jau ir aizvadījis 91 maču NHL, tikpat ir arī Kasparam Daugaviņam, taču šajās spēlēs viņš tika vien pie 15 (6+9) punktiem.

Ja paveiksies, tad arī trešā vieta visu laiku labāko vārtu guvēju sarakstā nav nemaz tik neaizsniedzama. Pēc iepriekš veiktajiem lineārajiem aprēķiniem ir redzams, ka pēc šīs sezonas Girgensona kontā pēc sezonas varētu būt 31 vārti, bet trešais visu laiku labākais rādītājs ir 32 vārti, kas pieder Kārlim Skrastiņam.

No mazāk redzamām statistikas kategorijām Zemgum noteikti pa spēkam ir uzlabot savus rādītājis divās – gūtie uzvaru nesošie vārti. Pašlaik viņš ir piektais, jo tikai reizi viņa vārti bija izšķirošie. Ceturtajā vietā atrodas Raitis Ivanāns, kurš divas reizes ir izšķīris spēles rezultātu. Ja paveiksies, tad arī trijnieks nav tāls, jo Kārlim Skrastiņam ir astoņi uzvaru nesošie vārti. Pirmajās divās vietās gan ir Ozoliņš un Žoltoks, kuriem, attiecīgi, 26 un 18 izšķirošie vārti.
Girgensons ir arī viens no trim Latvijas hokejistiem, kuriem ir izdevies gūt vārtus mazākumā, viņam tādi ir divi. Skrastiņš un Ozoliņš dala pirmo vietu šajā rādītājā, jo viņiem ir pa četriem šādiem vārtiem.

Iepsējams, ka daudziem tas būs pārsteigums, taču NHL līmenī Zemgus nav guvis nevienus vārtus vairākumā. Atlikušajā sezonā gūstot vismaz četrus vārtus vairākuma realizācijā, Girgensonam ir iespēja kļūt par visu laiku trešo labāko vairākuma realizētāju starp Latvijas hokejistiem. Pirmajā vietā, protams, ir Sandis Ozoliņš ar 67 vārtiem, otrajā – Sergejs Žoltoks (41 vārti), bet trešo pozīciju ieņem Herberts Vasiļjevs, kurš vairākumu ir realizējis četras reizes. Grigorijs Panteļejevs un Helmuts Balderis divas reizes ir sodījis pretiniekus par noteikumu pārkāpumu, bet Kārlim Skrastiņam tas bija izdevies vienu reizi.

Atgādināšu, ka Zemgus Girgensons pašlaik ir tikai 20 gadus vecs un aizvada savu otro sezonu Nacionālajā hokeja līgā. Tāpat jāņem vērā, ka visi šie rādītāji ir uzstādīti spēlējot komandā, kura noteikti ne snieguma, ne talanta ziņā nav pat vidējā līgas līmenī. Kas būs tālāk? Pirms 2012. gada NHL drafta Girgensonam prognozēja sniegumu, kas vienas sezonas laikā stabili varētu nodrošināt 60 punktus sezonā, pielīdzinot viņa spēli Džonatanam Teivzam. Savukārt pirms šīs sezonas eksperti norādīja, ka, ja vien Zemgum izdosies dubultot pirmajā sezonā gūto punktu skaitu, tad tas būs ļoti labs individuālā snieguma progress. Pagaidām izskatās, ka šādas prognozes, līdz ar “Sabres” komandas snieguma progresu, varētu arī piepildīties.

Visu laiku labākās Latvijas hokejistu sezonas NHL

SpēlētājsSezonaKomandaPunkti
S.Ozoliņš96./97.Avalanche68 (23+45)
S.Ozoliņš93./94.Sharks64 (26+38)
S.Ozoliņš95./96.Sharks/Avalanche54 (14+40)
S.Ozoliņš99./00.Avalanche52 (16+36)
S.Ozoliņš01./02.Hurricanes/Panthers52 (14+38)
S.Ozoliņš97./98.Avalanche51 (13+38)
S.Žoltoks02./03.Wild44 (16+26)
S.Ozoliņš00./01.Hurricanes44 (12+32)
S.Ozoliņš02./03.Panthers/Ducks44 (12+32)
S.Žoltoks01./02.Wild39 (19+20)

Vai Zemgus Girgensons šosezon kļūs par Latvijas visu laiku trešo labāko vārtu guvēju NHL?

  • 376

  • 100


1 2 38 komentāri

 +15 [+] [-]

, 2014-11-23 11:48, pirms 9 gadiem
Nevajag salīdzināt aizsargu rezultivitāti ar uzbrucēja! Līdz Ozoliņa vērtībai NHL Zemgum vēl tāls ceļš ejams! To arī, protams, novēlu!

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 11:52, pirms 9 gadiem
Girgensonam visas iespējas pārspēt daudzus Latvijas hokejistu rekordus...pirmie varētu krist Žoltoka rekordi(uzbrucēju kategorijā) un gūto vārtu 26 rekords sezonā. Tas gan attiecas uz regulāro sezonu. Varbūt pat šosezon kāds.
Uz play-off rekordiem gan būs jāgaida diezgan ilgi, jeb kamēr Sabres tur tiks
p.s. NHL draftā ir izvēlēts 31 hokejists ( Haris vienkārši divreiz).
Slēpts komentārs: RUBEN

  +9 [+] [-]

, 2014-11-23 11:55, pirms 9 gadiem
Līdz Žoltoka līmenim aizsisties ir pavisam iespējams. Bet Ozoliņa 68 (!) punktus... Domāju, ka Sandi tuvākajā laikā nepārspēs neviens. Bet novēlu Zemgum to paveikt :-)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 12:09, pirms 9 gadiem
RUBEN rakstīja: Zemgu tiešām pielīdzināja Teivzam? Atceros ka runāja par Bekesu, Braunu.
Iespējams, kkur pa kaktiem runāja arī par Braunu vai Bekesu, taču TOP NHL skauti/apskatnieki tieši Teivzu sauca kā NHL ekvivalentu Girgensonam un viņa iespējām lielajā līgā.

  -2 [+] [-]

, 2014-11-23 12:09, pirms 9 gadiem
Volx rakstīja: Es jau sen viņu pielīdzinu Zibanejadam, abiem identiski stati. Priekš Latvijas tas ir kkas, bet priekš zviedriem tādi katru gadu tiek ražoti. Šonakt aizsargs Klingbergs guva 1+2 un no 5 spēlēm ko viņs aizvadījis NHL pēdējās 4 viņš ir punktos, vot!
Kāpēc Tu piemini kaut kādu KLinbergu?

     [+] [-]

, 2014-11-23 12:10, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Iespējams, kkur pa kaktiem runāja arī par Braunu vai Bekesu, taču TOP NHL skauti/apskatnieki tieši Teivzu sauca kā NHL ekvivalentu Girgensonam un viņa iespējām lielajā līgā.
Man drīzāk liekas, ka vinu pielīdzināja Kesleram.

  -2 [+] [-]

, 2014-11-23 12:14, pirms 9 gadiem
marko_polo rakstīja: Man drīzāk liekas, ka vinu pielīdzināja Kesleram.
Keslers visu laiku tika pieminēts, jo Zemgus pats viņu sauca kā savu favorītspēlētāju.

Tagad, kad Zemgus jau 3. sezonu spēlē PRO līmenī var sazīmēt visādas līdzības un, iespējams, šajā laikā salīdzinājumu ir bijis daudz vairāk, taču USHL laikos tieši Teivzs bija tas, ar kuru līdzināja Zemgu. Ne tikai spēles ziņā, bet arī kā līderi, spēlētāju, kurš daudz strādā utt.

  +4 [+] [-]

, 2014-11-23 12:18, pirms 9 gadiem
Jā, Keslers ar.

Neatceros ka par Girgensonu būtu runāts kā par franšīzes centru, vairāk gan kā par labu two-way uzbrucēju. Kā Bekees, Keslers. Bet nu labi, ja kāds salīdzināja ar Tēivzu, jo labāk.

Interesnti būs paskatīies, vai Zemgus vispāŗ spēlēs centru pēc šīs sezonas. Nu pēc šīs gan jau vēl spēlēs, kamēr jaunie ievilksies līgā (Reinhars, McEichels, ja dabūs. Vēl jau nez kas tur galu galā no Grigeronko izšķilsies). Bet pēc tam? It kā jau kāds runā ka Zemgus varētu būt ideāls 3 shutdown maiņas centrs, bet nūū, daudzi ar runā, kā tādu spēlētāju nedrīkst marinēt 3 maiņā.

Tas tā, par to punktu rekord. Ja tiks spēlēt malā 1. maīņā, pie tā paša McDeivda, gan jau tur kritīs visi rekordi pēč kārtas.

  +4 [+] [-]

, 2014-11-23 12:23, pirms 9 gadiem
26 goli aizsargam sezonā.
WOW.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 12:27, pirms 9 gadiem
RUBEN rakstīja: Jā, Keslers ar.

Neatceros ka par Girgensonu būtu runāts kā par franšīzes centru, vairāk gan kā par labu two-way uzbrucēju. Kā Bekees, Keslers. Bet nu labi, ja kāds salīdzināja ar Tēivzu, jo labāk.

Interesnti būs paskatīies, vai Zemgus vispāŗ spēlēs centru pēc šīs sezonas. Nu pēc šīs gan jau vēl spēlēs, kamēr jaunie ievilksies līgā (Reinhars, McEichels, ja dabūs. Vēl jau nez kas tur galu galā no Grigeronko izšķilsies). Bet pēc tam? It kā jau kāds runā ka Zemgus varētu būt ideāls 3 shutdown maiņas centrs, bet nūū, daudzi ar runā, kā tādu spēlētāju nedrīkst marinēt 3 maiņā.

Tas tā, par to punktu rekord. Ja tiks spēlēt malā 1. maīņā, pie tā paša McDeivda, gan jau tur kritīs visi rekordi pēč kārtas.
Līdz Macdeividam var arī netikt, tagad jau Columbusa un Carolina ir blakus punktos no austrumiem Philadelpia turpat netālu, Edmontona rietumos.

  -1 [+] [-]

, 2014-11-23 12:28, pirms 9 gadiem
Kurā vietā girgi

  -2 [+] [-]

, 2014-11-23 12:28, pirms 9 gadiem
Kurā vietā Girgensons allstarvotea
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-11-23 12:37, pirms 9 gadiem
Jā, lasu un vēl un vēl pārliecinos, cik LIELISKS ir Ozo.

     [+] [-]

, 2014-11-23 13:02, pirms 9 gadiem
Ja nu kāds uzskata ka viņš varētu piedalīties NHL All Stars šogad, tad apmeklējat šo labu un nobalsojat par viņu. Viņam jau ir ļoti augsta vieta- 63. no visiem NHL spēlētājiem.
https://allstarvote.nhl.com/?cmpid=...

     [+] [-]

, 2014-11-23 13:13, pirms 9 gadiem
Statistika zina visu.
Ja jau analizējam, tad analizējam rekordu grāmatai (angļu valodu nepārvaldu).
Autoram- nav vidējā spēles ilguma, spēka paņēmienu un metienu skaita, realizēto metienu un iemetienu procenta.
Un subjektīvo faktoru (komandas spēku tajā brīdī) statistika diemžēl neatspoguļo.

     [+] [-]

, 2014-11-23 13:17, pirms 9 gadiem
Girgensons vienu vietu aiz Jāgra all star balsojumā Bet priekšā Geclafam, Perijam, Hossam, Tī Džei Ošī

  -1 [+] [-]

, 2014-11-23 13:25, pirms 9 gadiem
neziniitis51 rakstīja: Statistika zina visu.
Ja jau analizējam, tad analizējam rekordu grāmatai (angļu valodu nepārvaldu).
Autoram- nav vidējā spēles ilguma, spēka paņēmienu un metienu skaita, realizēto metienu un iemetienu procenta.
Un subjektīvo faktoru (komandas spēku tajā brīdī) statistika diemžēl neatspoguļo.
Ja nu kas, tad pilna Girgensona spēles analīze pēc pirmā mēneša ir jau veikta:
Blogs: Zemgus Girgensons: Pilna analīze

Par to, ka netiek atspoguļots komandas spēks - tiek gan. Ir statistika, kas parāda kā komandas biedru spēku, tā arī pretinieku, pret kuriem tika spēlēts, varējumu.

     [+] [-]

, 2014-11-23 13:27, pirms 9 gadiem
Jāgram šogad visas šances pacelties uz 4 vietu visu laiku rezultatīvāko sarakstā.Pašlaik 6,daži punkti priekšā Stens Mikita un līdz sezonas beigām var noķert arī Ronu Frensisu.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 13:47, pirms 9 gadiem
Līdz 22 gadu vecumam(ieskaitot)- spēlētājs, sportists parāda uz ko ir spējīgs.
Tālāk jau viss ir sportistu ziņā, vai viņš to izmantos(pilnībā, daļēji, neizmantos, vai izmantos tikai līguma priekšrocības).

To, ka to zina arī NHL, NBA speciālisti- mēs redzam pēc līgumiem vai teiksim augstskolām.(kuras tiek pabeigtas).

Ja neesi paradījis līdz 22 gadu vecumam, tad jācer, ka tev dos arī 2,3 iespēju vai pats sitīsies cauri!

Girgensonam- ir šis un vēl viens gads, lai mēs uzzinātu, kāds, tad spēlētājs varētu būt nākotnē un vai viņš izmantos šīs priekšrocības.

Tie kuri sāk vēlāk ar sportu nodarboties, tad tiem ir 23 gadu slieksnis, nevis līdz 22(ieskaitot).

  -1 [+] [-]

, 2014-11-23 13:50, pirms 9 gadiem
Par perspektīvs sportistu var saukt līdz 23 gadiem(max, ja ir sācis vēlāk nodarboties), tālāk jau ir darbarūķi, kas gaida iespējas vai paši sitās cauri.

     [+] [-]

, 2014-11-23 14:28, pirms 9 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: 26 goli aizsargam sezonā.
WOW.
Ja, bija tadi laiki. Tiesi ar siem 26 goliem tad ari Sandis sev nobrugjeja celu uz NHL zvaigznes, joprojam vieniga Stenlija kausa ieguveja titulu no Latvijas un Latvijas hokeja legendas statusu.
Kas attiecas uz Zemgu, autors jau visu ir pateicis, tapec neatkartosos.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 15:18, pirms 9 gadiem
m. scofield rakstīja: Nevajag salīdzināt aizsargu rezultivitāti ar uzbrucēja! Līdz Ozoliņa vērtībai NHL Zemgum vēl tāls ceļš ejams! To arī, protams, novēlu!
Es domaju ka nenoraus nopietnu traumu tad kritis vairaki rekordi novelu spelet iespejas ilgak nhl

  -1 [+] [-]

, 2014-11-23 17:11, pirms 9 gadiem
Interesants fakts: lai KHL tabulā panāktu Masaļski gūto vārtu ziņā, Zemgum jāiemet tikai viena ripa.

Lai labāk pārspēj Kerča un Tambijeva rekordus Latvijas izlasē, bet tas tieshām ir maz ticams.

  +4 [+] [-]

, 2014-11-23 17:44, pirms 9 gadiem
M rakstīja: Interesants fakts: lai KHL tabulā panāktu Masaļski gūto vārtu ziņā, Zemgum jāiemet tikai viena ripa.

Lai labāk pārspēj Kerča un Tambijeva rekordus Latvijas izlasē, bet tas tieshām ir maz ticams.
Runājot par Masaļski - tādiem izlases līmeņa spēlētājiem kā Edijam Brahmanim, Mārim Jasam, Raitim Ivanānam, KHL līmenī ir mazāk punktu nekā Masaļskim. Aigaram Ciprusam - tikpat.

Vēl interesantāks ir tas fakts, ka Irbe ir sestais labākais rezultatīvo piespēļu dalītājs starp Latvijas hokejistiem, viņam ir tikpat rezultatīvu piespēļu cik Daugaviņam. Tāpat viņš ir rezultatīvāks par Karsumu, Kuldu, Kerču, Vītoliņu, Spruktu utt., kā arī ir piektais pēc nopelnīto soda minūšu skaita.

Par Tambijevu un Kerču:
PČ-A/OS/OSQ līmenī Tambijevam 53 no 150 punktiem
PČ-A/OS/OSQ līmenī Kerčam 51 no 134 punktiem

Es nesaku, ka zemākā līmeņa PČ vai pārbaudes spēles neskaitās, taču salīdzināt dažādā līmenī gūtos punktus nez vai ir ok. Tb tikpat labi var teikt, ka nevis Ozoliņa 68 punkti ir labākā sezona, bet Žoltoka 101 punkts IHL čempionātā ir krutāks.

Tagad pret trešās, otrās vai pirmās divīzijas komandām spēlējot nez kā tie punkti krātos.

     [+] [-]

, 2014-11-23 17:56, pirms 9 gadiem
Patīkami palasīt, pafantazēt, un protams, novēlu lielisku sezonu un mūsu prātus spridzinošu karjeru, bet tomēr tādā "kā būs, ja būs" līmenī runāt tik agri liekas visai nenopietni.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 19:47, pirms 9 gadiem
Eh, kur tas laiks, kad no rītiem pirmais bija noklausīties sporta ziņas par Žoltoku un Ozoliņu NHL. Laiki mainās, tagad Zemgus un visiem ir pieejams internets.

     [+] [-]

, 2014-11-23 21:39, pirms 9 gadiem
Girgensons no savas komandas AllStar balsojumā pārliecinoši pirmais, tas tikai pierāda kāda vērtība viņš ir fanu acīs gan Latvijā, gan jo vēl vairāk Amerikā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-11-23 22:15, pirms 9 gadiem
Zemgus gadījumā nebija jaunākais Latvijas spēlētājs, kurš spēlēja NHL?
1 2 38 komentāri