Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Blogs: Latvietis ceļā uz NHL komandas vadīšanu

Blogs: Latvietis ceļā uz NHL komandas vadīšanu
Džerods Skalde
Foto:norfolkadmirals.com

Ja Latvijas hokeja līdzjutējam pavaicātu – kurš latviešu hokeja treneris ir vistuvāk tam, lai kādreiz kļūtu par galveno treneri Nacionālajā hokeja līgā (NHL)? Visdrīzāk pēc šāda jautājuma lielākā daļa sāktu smieties, taču patiesībā viens šāds speciālists ir, jo vienu (varbūt arī divus) soli no darba NHL atrodas Džerods Skalde.

Nevarētu teikt, ka Džeroda Skaldes vārds Latvijas hokejā būtu kaut kas jauns un nezināms, jo par šo tolaik vēl hokejistu mūsu valsts žurnālisti pāris reizes ir uzrakstījuši. Iemesli šiem rakstiem bija divi, pirmais un galvenais – viņš bija uz Kanādu emigrējušo latviešu (precīzāk – viņa tēvs ir latvietis) pēctecis, kuram visai neslikti sanāca spēlēt hokeju. Tik neslikti, ka viņa varējumu kā gana labu novērtēja arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Ņūdžersijas "Devils", kuri 1989. gadā viņu arī nodraftēja ar augsto 26. kopējo kārtas numuru (tolaik tā bija jau otrās kārtas izvēle, šobrīd tās būtu pirmās kārtas beigas).

Kopumā Džeroda Skaldes karjera nebija slikta, jo viņam izdevās nokļūt NHL, kā arī izcīnīt čempiona titulus piecos dažādos turnīros (OHL, Memoriālajā kausā, IHL, AHL un Slovēnijas čempionātā), stabils NHL spēlētājs no viņa neizveidojās un Skalde vairāk ir pazīstams kā labs zemāko līgu spēlētājs (IHL: 284 spēlēs, 104+181; AHL: 575 spēlēs, 178+296), kurš karjeru noslēdza spēlējot dažādās Eiropas līgās.

Savukārt otrais iemesls kāpēc par viņu tika rakstīts bija tas, ka pirms 1997. gada Pasaules čempionāta, kā vēsta viena no Latvijas hokeja leģendām, Skalde, kurš tolaik spēlēja AHL, ar saviem konsultantiem interesējās par iespēju spēlēt Latvijas izlasē. Taču, sapratis, ka būs jāatsakās no Kanādas pilsoņa pases, kā arī Latvijas izlasē tik vienkārši neizdosies iekļūt (turklāt, tā laika materiālos tika uzdots konkrēts jautājums – kāpēc tieši pēc iekļūšanas A grupā hokejists pēkšņi atcerējies par savām latviskajām saknēm?), nekur tālāk par intereses izrādīšanu Ontārio provincē dzimušais hokejists netika. Otrs ieinteresētības vilnis tika fiksēts 2002. gadā, kad viņš jau spēlēja Eiropā un par Šveices A līgā spēlējošo hokejistu visai atzinīgus vārdus teica arī Kurts Lindstrēms, taču arī šajā gadījumā Džerods Skalde netika līdz spēlēšanai.

2008. gada pavasarī Skalde karināja savu hokejista formu uz nagliņas, slidas gan paturēja sev, jo tās viņam bija vajadzīgas, lai būtu kopā ar Blūmigtonas "PrairieThunder", kurā viņš vēl nesen spēlēja, bet uz 08./09. gada sezonu tika nozīmēts par galveno treneri. Lai arī Blūmingtonā viņš neko daudz neiespēja, jo 152 mačos izcīnīja 60 uzvaras un abās sezonās komanda palika ārpus izslēgšanas spēlēm, viņš tika pamanīts un jau 2010. gadā viņu pie sevis par galveno treneri uzaicināja Sinsinati "Cyclones", kuri sezonu iepriekš bija triumfējuši Kellija kausa izcīņā.

Ohaio štatā bāzētajā komandā latviešu izcelsmes Kanādas speciālists nostrādāja trīs sezonas apvienojot galvenā trenera un komandas direktora (hokeja jautājumos) amatu. Šajā laikā komanda piedzīvoja kā smagu kritienu, tā arī fantastisku kāpumu, bet pats Skalde par 2012./2013. sezonā izcīnītām 42 uzvarām 72 spēlēs un iekļūšanu Kellija kausa pusfinālā tika nosaukts par līgas labāko treneri.

Pēc šī panākuma, protams, sekoja interese arī no augstāka līmeņa komandām un jau 2013./2014. gada sezonu Skalde uzsāka AHL, asistējot Trentam Javnijam Norfolkas "Admirals" vadīšanā. Strādājot kopā viņi prata aizvest vienību līdz izslēgšanas spēļu otrajai kārtai, kur gan piekāpās Seintdžonas "Ice Caps". Pēc sezonas gan sekoja vēl viens Džeroda Skaldes karjerai veiksmīgs pavērsiens, proti, Javnijs tika pasaukts uz NHL, lai strādātu par trenera asistentu Anaheimas "Ducks" komandā, bet galvenā trenera vieta AHL tika atdota 43 gadus vecajam speciālistam.

Jaunajā sezonā Norfolkas komanda ir aizvadījusi četras spēles, no kurām nevienā nav zaudējusi pamatlaikā, bet kopumā ir izcīnītas divas uzvaras un četri punkti, kas Austrumu konferencē dod 12. vietu 15 komandu konkurencē, taču tāpat viņi tikai par vienu punktu atpaliek no "play-off" zonas, lai gan sezonas sākumā, protams, šāda salīdzināšana ir pāragra.

Kā galvenā lieta, ko savā darbā Skalde vēlas realizēt, ir jauno spēlētāju attīstība. Protams, ir jāsaprot, ka strādājot NHL sistēmā, visas komandas ir pakļautas "lielās komandas" interesēm, vēl vairāk, nereti šīs intereses tiek pretnostatītas ar fārmkomandas sportiskajām interesēm, taču tāds ir šis darbs.
Kopumā gan nevarētu teikt, ka viņa vadītā komanda ir ārkārtīgi talantīga, taču tā noteikti ir pieredzējusi, jo "Admirals" rindās spēlē vairāki NHL rūdījumu guvuši veterāni, kā arī komandā ir daudzi hokejisti, kas nemaz nevairās no dūru cīņām un NHL ir pildījuši "policistu" pienākumus (4 Norfolkas komandas mačos ir bijuši jau 6 kautiņi), tai skaitā arī Latvijas NHL hokeja līdzjutējiem labi zināmais Stīvs Makintairs, kurš bija pēdējais dūru cīņu oponents uz NHL ledus Raitim Ivanānam. Viņam kompāniju sastāda arī Breds Vinčesters (viņš arī ir komandas rezultatīvākais spēlētājs uz šo brīdi), Neitens Makaivers un Džons Kurtzs. Te gan jāpiebilst, ka Skalde savā spēlētāja karjerā pats nebija nekāds kauslis un kopā aizvadīja vien 15 kautiņus, arī komandas spēle kopumā nav balstīta tikai uz dūru cīņām.

"Slikts ir tas kareivis, kurš negrib kļūt par ģenerāli" – šis teiciens ir aktuāls arī Skaldes gadījumā, jo pēc salīdzinoši straujā kāpuma no IHL līdz AHL, protams, ka parādās tikai lielāka gribēšana spert to pēdējo soli, lai strādātu jau NHL. Vai tas izdosies? Daudz kas, protams, būs atkarīgs no sezonas AHL, jo komanda viņam tika nodota visai labā stāvoklī (un arī pati vienība ir ar panākumiem), tāpēc, lai pierādītu savu varējumu viņam būs jāpacenšas ar "Admirals" virzīšanu izslēgšanas mačos. Kā spēlētājs Skalde NHL jau bija ticis, turklāt Džerodam ir arī pavisam svaigs piemērs sava "priekšnieka", Trenta Javnija, personā, tāpēc atliek tikai strādāt.

Vai Dž.Skalde kādreiz kļūs par NHL komandas galveno treneri?

  • 127

  • 42



, 2014-10-23 18:57, pirms 9 gadiem
Žēl, ka šis vīrs savulaik neuzspēlēja izlasē!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-23 19:02, pirms 9 gadiem
Melissa rakstīja: Lai tik veicas! Labam trenerim nav obligāti jābūt izbijušam super-spēlētājam, jo tas ir cits darbs. Kāds dižais treneris no Grecka sanāca?
OHL, MCup, AHL, IHL čempions (+Slovēnijas čempions)
IHL: vairāk kā punkts vidēji spēlē
AHL: 0.825 punkti vidēji spēlē

Nevarētu teikt, ka viņš ir slikts spēlētājs. Jā, NHL viņam nesanāca noturēties, taču viņš aizvadīja ļoti labu karjeru. Starp citu, starp visiem Latvijas hokejistiem šāds CV būtu viens no labākajiem.
, 2014-10-23 19:12, pirms 9 gadiem
Šonakt liekam ALL IN uz Pingvīniem
, 2014-10-23 19:14, pirms 9 gadiem
sarkanaiskliņgeris rakstīja: Šonakt liekam ALL IN uz Pingvīniem
Tu nebiju gadījumā tas, kurš apsolīja olas nogriezt, ja Caps zaudēs?
, 2014-10-23 19:29, pirms 9 gadiem
objektiivais rakstīja: Tu nebiju gadījumā tas, kurš apsolīja olas nogriezt, ja Caps zaudēs?
Jā šonakt atsitīšu visu atpakaļ
, 2014-10-23 19:37, pirms 9 gadiem
Juris klusēja, klusēja, bet tagad ar blogiem un viedokļiem ir vienkārši "sapsihojies"!!! Katrā ziņa vismaz interesanti lasīt, nav kā citiem SC rakstniekiem pliki copy/paste! Skaldes epopeju labi atceros.... liekas nultajos pie Kurres izlasē viņš toč nebūtu rezervē sēdējis un būtu tad bijis gana noderīgs it sevišķi Soltleiksitijas OS!
, 2014-10-23 20:08, pirms 9 gadiem
als rakstīja: Juris klusēja, klusēja, bet tagad ar blogiem un viedokļiem ir vienkārši "sapsihojies"!!! Katrā ziņa vismaz interesanti lasīt, nav kā citiem SC rakstniekiem pliki copy/paste! Skaldes epopeju labi atceros.... liekas nultajos pie Kurres izlasē viņš toč nebūtu rezervē sēdējis un būtu tad bijis gana noderīgs it sevišķi Soltleiksitijas OS!
Modritis, 2014-10-19 00:54, pirms 5 dienām
Juri,tu tiesham doma ka kadam shis interese?

Butu labak rakstijis par NHL,tiesham trukst tavu rakstu!

, 2014-10-23 22:20, pirms 9 gadiem
Modritis rakstīja: Butu labak rakstijis par NHL,tiesham trukst tavu rakstu!

Vai tad te viņš neraksta par NHL? Pats virsraksts un arī aprakstītā persona bija(un iespējams atkal būs) cieši saistīta ar NHL!
, 2014-10-23 22:33, pirms 9 gadiem
Prieks, ka Juris atkal veido rakstus par hokeju!
, 2014-10-23 22:54, pirms 9 gadiem
als rakstīja: Juris klusēja, klusēja, bet tagad ar blogiem un viedokļiem ir vienkārši "sapsihojies"!!! Katrā ziņa vismaz interesanti lasīt, nav kā citiem SC rakstniekiem pliki copy/paste! Skaldes epopeju labi atceros.... liekas nultajos pie Kurres izlasē viņš toč nebūtu rezervē sēdējis un būtu tad bijis gana noderīgs it sevišķi Soltleiksitijas OS!
Es gan Jurim gribētu uz pleca uzsist par to, ka viņš SC.com veido daudzveidīgāku saturu. Citādi, ienāc SC.com un to vien redzi kā ''KHL to, KHL šito. Medvedjevs izdarījis to, Savickis pateicis šito''.
Brīžiem liekas, ka SC tā pat kā RD faneļiem hokejs sākas un beidzas ar KHL.
, 2014-10-24 01:55, pirms 9 gadiem
Satkanais es labak atbalstu tur over ,bet LA -1.5 gan labi sametu
, 2014-10-24 05:25, pirms 9 gadiem
bija piemirsts par lindstreema laiku jau... bet ja godiigi - kas ir latvietis...? nedomaaju to politiskaa noziimee... vnk ja rokamies geenos un kultuuras izpratnee, tad varbut dzerods nemaz nav latvietis galu galaa...? bet vienmer jau ir patikami sev uzsist pa plecu...
, 2014-10-24 08:41, pirms 9 gadiem
Veči nomierinieties. Kāds latvietis?
, 2014-10-24 09:33, pirms 9 gadiem
playthegame rakstīja: Es gan Jurim gribētu uz pleca uzsist par to, ka viņš SC.com veido daudzveidīgāku saturu.
Es jau arī neko sliktu par tādu lietu nesaku un priecājos, ka vismaz viens SC.com (ex?)darbonis ne tikai orientējas hoķī kopumā, bet arī vismaz kaut kādus jēdzīgus blogus par un ap hoķi un arī NHL lietām taisa!
, 2014-10-24 11:22, pirms 9 gadiem
Paskatīsimies. Ja NHL kautiņi vairs nebūs modē, vienmēr paliks iespēja doties augsti godājamā Nazarova kunga pēdās kontinentālajā holhoza līgā. "Skaldes komanda atskalda kārtējo pretinieku."
, 2014-10-24 13:23, pirms 9 gadiem
Mr.PO rakstīja: Veči nomierinieties. Kāds latvietis?
Dazi labi Dzherodi ir lielaki latviesi ka vairums latvija dzimuso un augusho pecpadomju atlieku. Pat teiktu vinsh ir lielaks latvietis piemeram ka Nizivijs, jo varu deret ka tevs Dzerodam ir iemacijis vairak vardu latviski neka Sasha visa sava muzha dzivojot Latvija.
, 2014-10-24 15:33, pirms 9 gadiem
Vinčesters šobrīd rezultatīvākais komandā - interesanti.
, 2014-10-24 15:34, pirms 9 gadiem
als rakstīja: Skaldes epopeju labi atceros.... liekas nultajos pie Kurres izlasē viņš toč nebūtu rezervē sēdējis un būtu tad bijis gana noderīgs it sevišķi Soltleiksitijas OS!
Es arī atceros, Tev šķiet, ka kaut kas nenotika, kā vajadzētu?
Gustavs Grigals. Foto: Atlanta Gladiators
6

Vankūveras pretiniece Nešvila pirms Stenlija kausa izsauc vārtsargu Grigalu

Nacionālās hokeja līgas komanda Nešvilas "Predators" pirmdienas rītā Vankūverā sāks Stenlija kausa izcīņu, bet šovakar pavēstījusi par 25 gadus vecā latviešu vārtsarga Gustava Grigala izsaukšanu.
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers
7

Balinska ''Panthers'' Stenlija kausa izcīņu svētdien sāks ar agro maču

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) noslēgusies regulārā sezona un noskaidrojušies Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas pāri. Uvja Balinska pārstāvētā Floridas ''Panthers'' izslēgšanas spēles sāks svētdien, aizvadot agro maču, bet Teodora Bļugera ''Cancuks'' pirmo maču aizvadīs naktī uz pirmdienu.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix
2

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.