Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Girgensons, Ķēniņš un Gudļevskis – NHL brīvo aģentu situācija

Rolands Eliņš

Girgensons, Ķēniņš un Gudļevskis – NHL brīvo aģentu situācija
Skats no augšas - Ronalds Ķēniņš un Zemgus Girgensons pasaules čempionātā Krievijā
Foto: AFP/Scanpix

Visiem šosezon NHL laukumā izgājušajiem Latvijas hokejistiem – Zemgum Girgensonam, Kristeram Gudļevskim un Ronaldam Ķēniņam – šī bija līguma pēdējā sezona un vasara var nākt ar pārmaiņu vējiem.

Girgensons kārto jaunu līgumu. Citā komandā?

Zemgum Girgensonam beidzies pirmais NHL līgums. Tas bija standarta līgums, kādus noslēdz ar augstu drafta numuru izvēlētiem hokejistiem, proti, 4.2 miljoni ASV dolāru trīs gados. Pirmajās trīs sezonās Girgensons Bufalo komandai par savu drafta izvēli nelika kaunēties, 202 spēlēs sametot 30 vārtus un savācot 40 rezultatīvas piespēles.

Pašsaprotami, ka šobrīd Girgensons tēmē uz krietni lielāku līgumu un algas pielikumu. Diemžēl visneveiksmīgākā viņam izvērtās tieši pēdējā NHL sezona. Lai gan arī tajā netrūkst pozitīvu momentu (vairāk par to rakstīts jau šeit), Sportacentrs.com uzrunātie Bufalo sporta mediji pauž pārliecību, ka „vāji aizvadītā pēdējā sezona sabojājusi Girgensona cerības uz ilgtermiņa līgumu”. Viņam, visticamāk, būs jānoslēdz tā sauktais „tilta līgums” – vienošanās uz 2-3 gadiem, tāpat arī "Sabres" ir labs iegansts, lai ietaupītu dažus simtus tūkstošu dolāru. Situāciju neuzlaboja arī Zemgus (7 spēlēs 0+1) un Latvijas izlases pieticīgais sniegums pasaules čempionātā.

Pēc pasaules čempionāta par tematu hokeja diskusijām parūpējās Rīgas „Dinamo”, iemainot KHL tiesības uz Girgensonu. „Dinamo” vadība Normunda Sējēja personā pēc tam arī neizslēdza variantu, ka Girgensons apstākļu sakritības rezultātā varētu uzspēlēt Rīgā, taču būsim godīgi – neies jau kluba ģenerālmenedžeris atzīties, ka „uztaisījām maiņu joka pēc un bez īpašas jēgas”. Taču diezgan komiski izskatās runas par 22 gadus veca NHL talanta un stabila vismaz trešās maiņas uzbrucēja piesaistīšanu brīdī, kad Rīgas komandai ir noslēgti līgumi uz nākamo sezonu ar tikai četriem spēlētājiem, bet pārējiem pagaidām doti tikai solījumi.

Turklāt Girgensona aģents diez vai ir analfabēts, kurš nepamanīs, ka „Dinamo” gada budžets pēdējās sezonas svārstās ap tikai 12 miljoniem eiro, kamēr Ziemeļamerikā Girgensons mierīgi var sagaidīt 4-6 miljonus dolāru pāris tuvākajās sezonās. Pēc „Dinamo” maiņas darījuma gan netrūka baumu par Girgensona vēlmi spēlēt tuvāk mājām, kā arī izskatīt citu, bagātāku KHL klubu piedāvājumus, taču tam visam spilgtu punktu pielika pats Girgensons sociālajā tīklā „Twitter”. Uz skaļo paziņojumu, ka viņš apsver līguma noslēgšanu KHL, latviešu jaunais uzbrucējs atbildēja ar šādu attēlu un sekojošo vēsti "Ja nu es tev pateiktu, ka viss, ko tu publicē internetā, ir tikai uzmanības iegūšanai":


Girgensons jau atgriezies Bufalo un pamazām gatavojas nākamajai sezonai. Sportacentrs.com uzzināja, ka viņš divreiz ticies „Sabres” ģenerālmenedžeri Timu Mareju sakarā ar jaunā līguma noslēgšanu un uzsācis pārrunas. Girgensons teorētiski pēc transfēru loga atvēršanās var sagaidīt arī citu NHL klubu piedāvājumus, taču viņš būs aizsargātais brīvais aģents un „Sabres” būs tiesības katru piedāvājumu atspēkot.

Cits jautājums gan, vai „Sabres” to darīs. Šajos trīs gados līdzjutēji Latvijā bija pieraduši, ka „Sabres” ir totāla zaudētāju komanda un Zemgus teju vienīgais vilcējs, taču tas mainījās pēc galveno treneru maiņas (labi zināmā Teda Nolana vietā NHL čempions Dens Bailsma), spēcīgu veterānu un jauno talantu piesaistes sastāvā. Taisnība, ka pirms gada un diviem Girgensons bija neaizmaināmo spēlētāju sarakstā, taču situācija komanda un viņa paša punktu ziņā nabadzīgā iepriekšējā sezona to mainījusi.

Rīt un parīt notiks NHL drafts, un „Sabres” ir 11 drafta izvēles. Daudz vairāk nekā Marejs plāno izmantot, un viņš neslēpj, ka vairums no tām tiks aizmainītas. Un Bufalo mediji norāda, ka Girgensons ir visai ticams kandidāts, ko pievienot kādai maiņai. Konkrētu klubu vārdi un interese publiskajā telpā pagaidām nefigurē.

Lasvegasas ienākšana līgā var palīdzēt Gudļevskim

Kristera Gudļevska trīs sezonu divvirzienu līgums ar „Lightning” bija ar kopējo vērtību 1.8 miljonu dolāru apmērā par spēlēšanu NHL un apmēram 400 tūkstošu dolāru apmērā par spēlēšanu AHL. Latviešu vārtsargs NHL nospēlēja tikai divas spēles regulārajā sezonā un divas izslēgšanas spēles,kā arī bija kopā ar komandu divos garos „play-off” skrējienos.

Taču Tampas sistēmā viņam tikai skaidri ierādīta trešā vārtsarga loma un darbošanās fārmklubā. Pamatvārtsargs Tampā šobrīd ir neapstrīdams, proti, Vezina balvas kandidāts Bens Bišops, bet viņa ēnā otrā vārtsarga lomā tiek audzināts Andrejs Vasiļevskis, kura potenciāls ir milzīgs. Grūti kaut ko pārmest „Lightning” vadībai par šādu acīmredzamu izvēli vārtsargu hierarhijā.

Bet ir vairāki iemesli, kādēļ Gudļevskis varētu izlemt nemest pie malas uzsākto un nemeklēt jaunu klubu. Pats galvenais ir NHL paplašināšanās drafts, par kura nepieciešamību oficiāli tapa skaidrs vakar. Katra NHL komanda 2017. gada vasarā piedāvās Lasvegasai izvēlēties vienu hokejistu no tās rindām. Protams, Lasvegasa nevarēs ņemt to, ko gribēs, jo katra komanda varēs aizsargāt 11 spēlētājus. Tampai nepatīkamais āķis šajā visā gan ir tas, ka varēs aizsargāt tikai vienu vārtsargu, un par velti atvadīties no Bišopa vai Vasiļevska „Lightning” ģenerālmenedžeris Stīvs Aizermans noteikti netaisās. Praktiski droši, ka viens no viņiem nākamā gada laikā tiks aizmainīts.

Tas, protams, nenozīmētu automātisku Gudļevska pacelšanos uz augšu. Tampai jebkurā brīdī ir iespēja nolīgt vai iemainīt kādu pieredzējušu vārtsargu, kas par nelielu naudu var piestrādāt otrā vārtsarga pozīcijā. Gudļevska statistika AHL ( pagājušajā sezonā ielaisti 2.83 vārti un atvairīti 90.7% metienu) īpaši neizceļas uz pārējo vārtsargu fona un diez vai šobrīd viņš arī kādā citā vājākā NHL komandā varētu uzreiz nonākt stabilā otrā vārtsarga lomā. Viņam nepieciešama iespēja cīnīties par vietu NHL, nevis garantēta sēdēšana AHL, un izskatās, ka paplašināšanās drafts šādu iespēju piedāvās.

Klīst neapstiprinātas runas, ka Gudļevskis un „Lightning” uzsākuši sarunas par jauna līguma noslēgšanu. Taču jābūt reāliem - Tampai šobrīd netrūkst daudz svarīgāku lietu nekā vienošanās ar trešo vārtsargu. Arī Bišopa sakarā tiek piesaukta iespējamā aizmainīšana jau NHL drafta laikā. Viņa līgumā palicis pēdējais gads par sešiem miljoniem dolāru, un Bišops vairākkārt uzsvēris, ka labprāt noslēgtu jaunu ilgtermiņu līgumu ar „Lightning”.

Taču klubam jātiek galā arī ar Stīvena Stemkosa situāciju. Viņš pavisam drīz kļūs par skaļāko neaizsargāto brīvo aģentu, kādu NHL pieredzējusi pēdējos gados. „Lightning” neizskatās spējīga piedāvāt vairāk par 8.5 miljoniem gadā, un arvien skaļāk tiek piesaukta Detroitas „Red Wings” iespēja. Starp citu, Stemkosa sakarā tiek baumots arī par „Sabres” interesi. Bufalo ir brīvi līdzekļi algu sarakstos, taču Marejs vēl vakar paziņoja, ka nav veicis nekādas sarunas ar Stemkosu.

Ķēniņam vēlreiz vienvirziena līgums nespīd

„Pēc sezonas „Canucks” runāja ar visiem spēlētājiem. Teica, ka tā un šitā, ka gribētu ar mani sadarboties arī nākotnē. Nevar zināt, vai tā ir taisnība - tāds ziemeļamerikāņu stils. Bet man vienalga, vai viņi grib, vai negrib sadarboties. Cerams, būs citas komandas, kas gribēs sadarboties. Neaizbraucu, lai statistikā varētu ierakstīt, ka esmu spēlējis Nacionālajā hokeja līgā. Zinu, ka man tur ir jāspēlē,” tā sarunā ar Sportacentrs.com maija sākumā izteicās Ronalds Ķēniņš.

Arī Ķēniņš Ziemeļamerikā pagaidām bijis iesaistīts tikai viena NHL kluba sistēmā, taču atšķirībā no Girgensona un Gudļevska viņš Ziemeļamerikā pavadījis tikai divas sezonas. Nospēlētas 38 spēles NHL(4+8), kā arī iemesti vārti NHL izslēgšanas mačos (5 spēlēs 1+1), taču šosezon arī ar vienvirziena līgumu Ķēniņš daudz vairāk spēlēja fārmklubā. Labāko sniegumu parādīt traucēja savainojumi, un astoņās spēlēs NHL šosezon diemžēl bija skaidri saskatāms kritums no enerģiskās un nepiekāpīgas debijas pirms gada.

Vēlreiz izkārtot vienvirziena līgumu šobrīd izskatās kā ļoti grūts uzdevums Ķēniņa aģentam, kurš pagājušajā vasarā tika tieši pie tāda par 600 tūkstošiem dolāru gadā. Vankūveras medijs „The Province” norāda, ka „Canucks” veikusi piedāvājumus vairākiem topošajiem brīvajiem aģentiem, bet Ķēniņa vārds viņu vidū netiek pieminēts. „Canucks” jau šobrīd ir garantēti līgumi uz nākamo sezonu ar 12 uzbrucējiem, turklāt 25 gadus vecais Ķēniņš tā īsti arī vairs nekvalificējas kā jaunais talants.

Ķēniņš šovasar varētu tā arī nesagaidīt NHL kluba piedāvājumu, neskatoties uz to, ka atšķirībā no Girgensona būs neaizsargātais brīvais aģents. Ņemot vērā, ka iepriekšējo sabojāja traumas, viņam ļoti vērtīga var izrādīties dalība pirmssezonas treniņnometnēs. Pagājušajā sezonā viņš „Canucks” nometnē zaudēja iepriekš izcīnīto vietu sastāvā, bet šoreiz ar jaunu sparu to var atkal izcīnīt citā komandā.

Pavasarī arī parādījās baumas par Šveices kluba „Bern” interesi par Ķēniņu, ja nu viņš izlemtu atgriezties Eiropā. Taču pat ja Ķēniņš atgrieztos Šveicē, tiek norādīts, ka viņa bijušais klubs „ZSC Lions” būtu daudz loģiskāka un ticamāka izvēle. Diemžēl tāpat kā Girgensons arī Ķēniņš nespēja pacelt savas akcijas nesenajā pasaules čempionātā – viena piespēles sešās spēlēs, 27 soda minūtes un lietderības koeficients mīnus seši nav tā statistika, ar ko iekārdināt potenciālos darba devējus.

NHL tuvumā

Pirmajā jūnijā pienāca termiņš 2014. gadā draftēto spēlētāju iekļaušanai komandās. No tiesībām uz Edgaru Kuldu Arizonas „Coyoyes” bija atteikusies jau iepriekš, bet „Blue Jackets” izmantoja iespēju saglabāt Elvi Merzļikinu savā rezerves sarakstā bez noslēgta līguma. Merzļikins gan atbildēja ar jauna līguma noslēgšanu Šveicē, kas turklāt neparedz sadarbības pārtraukšanu gadījumā, ja rodas iespējas doties uz NHL.

Ievada līmeņa līgums ar NHL komandu „Sharks” noslēgts Ņikitam Jevpalovam, kuram tajā vēl palikušas divas sezonas. Pirmajā sezonā profesionālajā hokejā Jevpalovs guva 14 punktus 60 AHL spēlēs un izcēlās ar ECHL čempiona titulu. Cerības ielauzties Stenlija kausa finālistes „Sharks” sastāvā nākamajā sezonā gan ir minimālas un būs jāturpina slīpēt meistarība fārmkluba „Barracuda” rindās.

Martā ievada līmeņa līgums uz divām sezonām tika arī Teodoram Bļugeram. Līgums stāsies spēkā nākamās sezonas sākumā, kad viņš spēlēs „Penguins” AHL fārmklubā. Kamēr Bļugers spēlēja NCAA, tika runāts, ka viņš kotējas salīdzinoši augstu „Penguins” nākotnes cerībās, taču Pitsburga jau vairākus gadus pēc kārtas ir NHL elites komanda un šosezon izcīnīja Stenlija kausu, kamēr Bļugers 20 AHL spēlēs (ieskaitot „play-off”) guva vienu punktu.

Vai Girgensonam nāktu par labu potenciālā komandas maiņa?

  • 593

  • 53

  • 41

  • 26


  -2 [+] [-]

, 2016-06-23 13:40, pirms 8 gadiem
Gudis varētu iet par Tampas otru vārtusargu, jo baumo, ka Bishops tiks treidots.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-23 14:06, pirms 8 gadiem
Runa, ka Zemgus varetu doties pie pilem. Nebutu ari parsteigums, jo sezonas laika jau tadas baumas klida, bet bilfeli preti gribeja Andersenu.

  +4 [+] [-]

, 2016-06-23 14:14, pirms 8 gadiem
Cincendorfs rakstīja: Runa, ka Zemgus varetu doties pie pilem. Nebutu ari parsteigums, jo sezonas laika jau tadas baumas klida, bet bilfeli preti gribeja Andersenu.
Avots?
Par Pīļu kīperu Andersenu tas ir mazliet smieklīgi, jo tagad Anaheima atdeva Andersenu Toronto par divām samērā zemām drafta izvēlēm šajā un nākošajā draftā.
Vrb Pīles nemaz nav ieinteresētas Girgensonā, ja samērā perspektīva centra par nelielu algu vietā izvēlējās 2 draftpikus.

     [+] [-]

, 2016-06-23 14:47, pirms 8 gadiem
Jā, taisnība par Ducks un Girgensonu, baumo, ka : Sabres Rumors ‏@Sabres_Rumors Jun 21
#Sabres and #Ducks very involved in trade talks. Girgensons and a pick may go the other way for Cam Fowler

  +2 [+] [-]

, 2016-06-23 14:53, pirms 8 gadiem
Mans mineejums-
Girgensons iesaaks sezonu NHL 3.mainaa,Keninsh noslegs 2virziena liigumu ar kaadu no komandaam, bet vismaz sezonas saakumaa buus AHL, savukart Gudlevskis buus jebkuras komandas 3. taatad AHL 1 vaartsargs kursh pie pirmaas iespeejas(veiksmes), pievienosies NHL komandai.
Ja buutu loti optimistiskam, tad teiktu ka Keninsh sevi paraada vnk fantastiski NHL parbaudes speelees un sezonu iesaaks kaadaa no NHL komandu 4. mainaa.
P.S. Redzees...

  +1 [+] [-]

, 2016-06-23 15:02, pirms 8 gadiem
acmee23 rakstīja: Jā, taisnība par Ducks un Girgensonu, baumo, ka : Sabres Rumors ‏@Sabres_Rumors Jun 21
#Sabres and #Ducks very involved in trade talks. Girgensons and a pick may go the other way for Cam Fowler
nu tie Sabres Rumors jau baumo uz nebēdu!
pēc diviem zemākajiem baumtvītiem es šos vairs neuztveru nopietni.

Sabres Rumors ‏@Sabres_Rumors 9h9 hours ago
One deal that is picking up steam is A possible Nash trade. #NYR would have to retain salary. Girgs and picks the other way.

@Sabres_Rumors Also, very possible for the Sabres to also trade for Stamkos' rights and get him in the door earlier than July 1st

So, there is a possibility that the Sabres will have Stamkos, Eichel, Vesey, O'Reilly, Reinhart, and Kane in the opening night lineup.

Lai tik sapņo un baumo tālāk, ka Stemkoss dosies uz Bufalo.

  +1 [+] [-]

, 2016-06-23 15:05, pirms 8 gadiem
Bús grúti nonákt citá komandá... Veiksmi čaļiem

  +5 [+] [-]

, 2016-06-23 15:23, pirms 8 gadiem
P.S. Keninsh pasaules chempionaataa mani paarsteidza... sliktaa noziimee(abi ar Girgensonu).Zheel...

     [+] [-]

, 2016-06-23 15:27, pirms 8 gadiem
Argonauts rakstīja: nu tie Sabres Rumors jau baumo uz nebēdu!
pēc diviem zemākajiem baumtvītiem es šos vairs neuztveru nopietni.

Sabres Rumors ‏@Sabres_Rumors 9h9 hours ago
One deal that is picking up steam is A possible Nash trade. #NYR would have to retain salary. Girgs and picks the other way.

@Sabres_Rumors Also, very possible for the Sabres to also trade for Stamkos' rights and get him in the door earlier than July 1st

So, there is a possibility that the Sabres will have Stamkos, Eichel, Vesey, O'Reilly, Reinhart, and Kane in the opening night lineup.

Lai tik sapņo un baumo tālāk, ka Stemkoss dosies uz Bufalo.
Par Stemkosu cits stāsts, runā, ka 7 komandas gatavas dot līgumu uz 7 gadiem par 77milj.$.
Red Wings un Maple Leafs esot galvenie kandidāti.

  -1 [+] [-]

, 2016-06-23 21:33, pirms 8 gadiem
Varu pa4ukstet busu nakam sezon pie Ducks

     [+] [-]

, 2016-06-23 22:13, pirms 8 gadiem
acmee23 rakstīja: Par Stemkosu cits stāsts, runā, ka 7 komandas gatavas dot līgumu uz 7 gadiem par 77milj.$.
Red Wings un Maple Leafs esot galvenie kandidāti.
un viņš pats vēlētos doties uz Toronto to arī es esmu lasijis

     [+] [-]

, 2016-06-23 22:40, pirms 8 gadiem
Izskatās, ka Zemgu tomēr treidos.
Sabres Insider ‏@InsideSabres 46m46 minutes ago
Hearing that the likely deal between the Sabres and Ducks, will send Cam Fowler to Buffalo in exchange for Girgensons and a 3rd rounder.
NHL Rumors ‏@NHLRumorsDaily 45m45 minutes ago
From what I'm hearing, it could be Girgensons or Ennis headed to Anaheim for Fowler

  -1 [+] [-]

, 2016-06-24 05:36, pirms 8 gadiem
izskatas slikti.. pat nebus nevies nhlists..soory

     [+] [-]

, 2016-06-24 11:29, pirms 8 gadiem
acmee23 rakstīja: Gudis varētu iet par Tampas otru vārtusargu, jo baumo, ka Bishops tiks treidots.
Tampa vinam nav nakotnes, ja vien merkis nav but 3 vartsargam.

     [+] [-]

, 2016-06-24 12:42, pirms 8 gadiem
Zombijs rakstīja: Tampa vinam nav nakotnes, ja vien merkis nav but 3 vartsargam.
Ir liela iespēja, ka Bišopu treidos, Flames par viņu izrāda lielu interesi.