Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

"Blues" uguņo un pēc 49 gadu pārtraukuma iekļūst Stenlija kausa finālā

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

"Blues" uguņo un pēc 49 gadu pārtraukuma iekļūst Stenlija kausa finālā
Sentluisas "Blues" - Rietumu konferences čempione. Foto: Tom Gannam/AP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa finālā pirmoreiz kopš 1970. gada iekļuvusi Sentluisas "Blues", kas šonakt Rietumu konferences fināla sestajā mačā savā laukumā ar 5:1 sagrāva Sanhosē "Sharks", sērijā triumfējot ar 4-2.

Haizivis pirms šī mača bija saņēmušas lielu triecienu - laukumā nevarēja doties trīs atslēgas spēlētāji. Tie bija uzbrucēji Džo Pavelskis un Tomāšs Hertls, kā arī aizsargs Ēriks Karlsons. Savukārt no "Blues" rindām iztrūka žokli satraumējušais aizsargs Vinss Dans.

Visnotaļ līdzvērtīgā mača pirmajā periodā bīstamākus momentus izdevās izveidot "Blues" vienībai, kas pa vārtiem šajā nogrieznī meta nedaudz mazāk (7:9). Jau 92. sekundē ar izcilu plaukstas metienu Martina Džounsa sargātā cietokšņa kreisajā stūrī rezultātu izdevās atklāt Ivanam Barbaševam. Savukārt perioda 17. minūtē mājinieki ieguva pirmo skaitliskā vairākuma iespēju, ko septiņu sekunžu laikā ar raidījumu virs Džounsa pleca vārtu tuvajā devītniekā realizēja Vladimirs Tarasenko (2:0).

Pēc pārtraukuma laukumā turpinājās līdzvērtīgs hokejs, ar izņēmumu, ka "Sharks" beidzot izdevās gūt vārtus. Tas padevās hokejistam no kura tas netika gaidīts - septītajā minūtē pretuzbrukumā tika izvirzīts savainojumu dēļ haizivju sastāvā iekļautais uzbrucējs Dilans Gambrels, kurš ripu raidīja starp līdz tam brīdim nevainojami spēlējušā Džordana Biningtona kājsargu un atsitējcimdu (1:2). Gambrelam šī bija vien 13 spēle un pirmais vārtu guvums amerikāņa NHL karjerā.

Pēc šī pavērsiena "Sharks" uz brīdi pārņēma iniciatīvu, tomēr mājinieki vājuma brīdi izturēja un atkal varēja doties uzbrukumos paši. Kritiski svarīgu iespēju spēlēt vairākumā "Blues" ieguva perioda 11. minūtē. Desmit sekundes līdz tā noslēgumam īstajā laikā un vietā Džounsa vārtu priekšā atradās Breidens Šenns, kurš viesu cietoksnī raidīja pēc Aleksa Pjetrandželo metiena vārtsarga atsisto ripu (3:1). Šenna prieki bija tik lieli, ka hokejists, svinot svarīgo vārtu guvumu, savu nūju pārlauza uz pusēm.

Noslēdzošajā periodā "Sharks" metās atspēlēt divu vārtu deficītu, viesiem izdarot par septiņiem metieniem vairāk (10:3) un Biningtona sargāto cietoksni no tuvas distances apdraudot Evanderam Keinam, Jonasam Donskojam un Loganam Kutūram. Kanādiešu vārtsargs stāvēja kā klints, droši un pārliecinoši nosargājot savas komandas vārtus neskartus.

Tikmēr laukuma otrajā daļā "Blues" uzbruka retāk, bet kvalitatīvāk. Pirmo metienu trešdaļā mājinieki izpildīja vien tās 13. minūtē, kad vienatnē ar Džounsu nonāca Oskars Sundkvists. Šoreiz gan pārāks bija "Sharks" vārtsargs, tomēr pēc nepilnas minūtes ātro uzbrukumu ar svarīgu vārtu guvumu noslēdza Tailers Bouzaks (4:1). Bouzaks šajā situācijā sākotnēji bija domājis piespēlēt Raienam O'Railijam, taču ripa pie komandas biedra nenonāca, rikošetā pret "Sharks" hokejistiem nokļūstot viesu vārtos. Līdz ar to spēles un visas sērijas liktenis bija izšķirts. Nedaudz vairāk nekā divas minūtes līdz spēles beigām Ivans Barbaševs raidīja ripu tukšos "Sharks" vārtos, uzstādot mača gala rezultātu - 5:1 "Blues".

Sentluisas "Blues" Stenlija kausa finālā spēlēs ceturto reizi organizācijas pastāvēšanas vēsturē - iepriekš šādas iespējas komandai pavērās 1968., 1969. un 1970. gadā. Pirmajās divās reizēs "Blues" finālsērijā ar 0-4 atzina Monreālas "Canadiens" pārākumu, kamēr trešajā un līdz šim noslēdzošajā finālā "Blues" ar 0-4 atzina tieši nākamās pretinieces Bostonas "Bruins" pārākumu. Revanšu Sentluisas vienība varēs uzsākt naktī uz 28. maiju Bostonā, kur tiks aizvadīta šīs sezonas Stenlija kausa izcīņas pirmā finālspēle.

Hokeja rekordu grāmatās iespēja tikt būs "Blues" vārtsargam Džordanam Biningtonam, kurš ir tieši četru uzvaru attālumā no NHL vārtsargu rekorda uzvarās Stenlija kausā viņu debijas sezonās. Pa 15 uzvarām izdevies iekrāt leģendārajiem Patrikam Ruā, Ronam Hekstalam, kā arī Kemam Vordam un Metam Marejam. Biningtona rēķinā šobrīd jau ir 12 panākumi.

Stenlija kausa konferenču fināli

Austrumi

Komandas1. spēle2. spēle3. spēle4. spēle5. spēle6. spēle7. spēleSērijā
Bruins - Hurricanes5:26:22:14:0---4-0

Rietumi

Komandas1. spēle2. spēle3. spēle4. spēle5. spēle6. spēle7. spēleSērijā
Sharks - Blues6:32:45:4 PL1:20:51:5-2-4

Izmantotie resursi:
Official Site of the National Hockey League |...

  +1 [+] [-]

, 2019-05-22 08:04, pirms 5 gadiem
Nu zhel, haizivis pret bruins butu bijis labu labais finaala paaris. Par Bruins 4-2
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2019-05-22 08:13, pirms 5 gadiem
Tarasenko jāņem bundulis. Šim klubam otra iespēja var nebūt.

     [+] [-]

, 2019-05-22 09:13, pirms 5 gadiem
Tas labi,savadak bez Irbes un Ozolina iedomajas panemt Stenliju

     [+] [-]

, 2019-05-22 09:19, pirms 5 gadiem
Šarkiem kaut kāds lāsts! Vienmēr mazliet pa īsu, kaut pēc sastāva komanda ir laba. Vājākais viņu posms ir tieši kīpers nu nav Džons ne vilcējs, ne stabils Nr.1... Finālā domāju Bostona paņems kausu.

     [+] [-]

, 2019-05-22 09:31, pirms 5 gadiem
Žēl Sanhosē,bet laikam nav pagaidām lemts.Neizdevās Torntonam savā karjeras noietā uzspēlēt finālā pret savu bijušo klubu.

  +6 [+] [-]

, 2019-05-22 10:01, pirms 5 gadiem
Es par Blues! Lai revanšējas par 70. gadu

  -1 [+] [-]

, 2019-05-22 10:08, pirms 5 gadiem
Patīk man blūzmeņu komanda! Tāpēc gribējās, lai finālā tiek haizivis un lāči viņus kārtīgi noper! Bet cerams lāči paņems. Lai Beržeronam un pārējiem vecajiem lāčiem tiek kauss vel pēdējo reizi!! Zdeno ja tiktu tādā vecumā pie kausa, škiet tas būtu līgas rekords ne?
Katrā ziņā ja paņems arī blūzmeņi, nebūšu super bēdīgs : ) )
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2019-05-22 12:40, pirms 5 gadiem
Jus vаrаt maksаt par 50 % mazак pаr еlекtroеnergiju, nekada veida maldinot vai parkapjot likumu! Es iesaku visiem izlasit so rakstu – https://cuu.su/latmk Es to esmu izmantojis kops decembra, un rekins patiesam ir kluvis mazaks!

     [+] [-]

, 2019-05-22 18:03, pirms 5 gadiem
als rakstīja: Šarkiem kaut kāds lāsts! Vienmēr mazliet pa īsu, kaut pēc sastāva komanda ir laba. Vājākais viņu posms ir tieši kīpers nu nav Džons ne vilcējs, ne stabils Nr.1... Finālā domāju Bostona paņems kausu.
Nu visi nevar būt Raski. Džonss PO nospēlēja tā so-so, viduvēji. kaut gan reg. sezonās vidējais 2,47 par pēdējiem gadiem. Daudzi līgas vārtsargi nevar ar tādu koefu lepoties.