Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Labākie šajā NHL starpsezonā noslēgtie līgumi

Juris Miņins
Juris Miņins

Labākie šajā NHL starpsezonā noslēgtie līgumi
Konors Šīrijs
Foto: AFP/Scanpix

Lai arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezona vēl turpinās un komandas arī turpina sastāva komplektāciju, ir vērts apskatīt labākos šajā vasarā noslēgtos līgumus.

Šajā Nacionālās hokeaj līgas (NHL) starpsezonā, kā jau katru gadu, neiztika bez skaļākiem un mazāk skaļiem darījumiem. Jaunas komandas atrada veterāni (piemēram, Patriks Marlo pievienojās Toronto "Maple Leafs"), vadošie spēlētāji parakstīja jaunus līgumus ar esošajām komandām (Kerijs Praiss palika Monreālas "Canadiens"). Tika slēgti rekordlīgumi (Konors Makdeivids un Edmontonas "Oilers" vienojās pa 100 miljoniem astoņu sezonu laikā) un nolīgti spēlētāji par līgas noteikto minimumu. Taču, kā jau ierasts, vienmēr, pie katra jauna līguma noslēgšanas, blakus bija jautājums – vai ieguldītie līdzekļi ir attaisnoti un vai hokejists parādīs to, ko no viņa gaida?

Lai arī NHL starpsezona vēl nav galā, jau tagad var apskatīties, kuri līgumi izskatās pat ļoti izdevīgi un komandas, iespējams, ir izvilkušas "pilno lozi".

Pirmais šajā sarakstā būtu jāmin uzbrūkošais aizsargs Kevins Šatenkirks. Spēlējot Sentluisas "Blues", kur viņš pavadīja iepriekšējās septiņas sezonas, Šatenkirks kļuva par aizsargu, kurš regulāri gūst 40-15 punktus, turklāt ļoti labi darbojas aizsardzībā. Savukārt viņa prasmes vairākumā runā pašas par sevi, jo pagājušajā sezonā viņš bija otrais rezultatīvākais aizsargs visā NHL spēlējot vairākumā, piekāpjoties tikai Viktoram Hedmanam (33 punkti) un dalot otro vietu ar atzīto vairākuma speciālistu Eriku Karlsonu (26 punkti).

Ja ņem vērā, ka Karlsons saņem 6.5 miljonus ASV dolāru, taču viņš šo līgumu slēdza pirms pieciem gadiem, tad var teikt, ka Šatenkirka darījums ir veiksmīgs, jo Ņujorka noteikti nepārmaksāja par šo aizsargu. Turklāt, Kevins ir tikai 28 gadus vecs, bet līgums ir noslēgts uz četrām sezonām, kas ļauj cerēt, ka savas karjeras labākos gadus amerikānis pavadīs tieši Ņujorkā.

Viktora Arvidsona nolīgšana, precīzāk, jauna līguma noslēgšana ir jāuzskata par Nešvilas "Predators" veiksmes stāstu. 24 gadus vecais zviedru uzbrucējs pagājušajā sezonā kļuva par vienu no komandas uzbrukuma līderiem, dalot pirmo vietu gūto vārtu ziņā (31) un punktu ziņā (61).

Nav nekāds retums, ka šādos gadījumos hokejisti vēlas noslēgt tā saukto "tilta līgumu", īstermiņa vienošanos, lai pēc tam, veiksmīga snieguma gadījumā, tiktu pie daudz "sulīgāka kumosa". Nešvilai izdevās nolīgt Arvidsonu uz septiņām sezonām, par 4.25 miljoniem sezonā, kas, ja mēs salīdzinām ar Džonija Gudro, Veina Simondsa vai Nazema Kadri ( šie hokejisti iepriekšējā sezonā bija ar tādu pašu rezultativitāti) līgumiem, ir ļoti izdevīgs un tālredzīgs darījums.

Protams, ka var runāt arī par citiem darījumiem, kas šobrīd izskatās ļoti labi, piermēram, par Losandželosas "Kings" un Tanera Pīrsona vienošanos par sadarbības turpināšanu, kas ilgs četras sezonas un klubam izmaksās tikai 3.75 miljonus ASV dolāru, taču par pašu veiksmīgāko šīssezonas darījumu, ja mēs to vērtējam pēc cenas/iespējamās atdeves skalām, ir jāsauc Konora Šīrija un Pitsburgas "Penguins" vienošanās.

Lai arī Šīrijs, iespējams, nav pirmais vārds, kas nāk prātā dzirdot vārdu salikumu "NHL zvaigzne", pagājušajā sezonā, spēlējot kopā ar Sidniju Krosbiju, malējais uzbrucējs vidēji spēlē guva 0.87 punktus., kas ir 25. labākais rezultāts līgā un tas ir labāks nekā Džonam Tavaresam (0.86), Džonijam Gudro (0.85) vai pat Aleksandram Ovečkinam (0.84).

Protams, ka var daudz ko stāstīt gan par Šīrija atkarību no Krosbija, gan par viņa mazo augumu, kas ir mīnuss spēka spēlē, taču 23 vārti un 53 punkti 61 mačā ir labs rādītājs. Ja ņem vērā, ka arī zemākajās līgās Šīrijs ir bijis gana produktīvs uzbrukumā, tad vidēji trīs miljoni sezonā par triju gadu sadarbību noteikti ir uzskatāms par ļoti labu darījumu.

Vai tas ir viss? Protams, ka nē, jo šosezon komandas nav centušās viena otru pārsteigt ar grandioziem līgumiem, vairāk domājot tieši par iepriekš pieminēto cenas/kvalitātes attiecību. Tiesa, šādā gadījumā ir grūti vērtēt ilgtermiņa līgumus, jo, piemēram, Leona Draizaitla noslēgto sešu sezonu līgumu par 68 miljoniem nevar nosaukt par ļoti izdevīgu, taču viss ir atkarīgs no tā kā šobrīd 21 gadu vecais hokejists sevi parādīs ilgtermiņā un, loti iespējams, ka vidēji sezonā izmaksātie vairāk kā 11 miljoni pēc pāris sezonām liksies ļoti adekvāts atalgojums. Tāpat arī ar Raienu Džohansenu un vēl daudziem citiem.

Spēlējot stingru algu griestu ietvaros un pārdzīvojot ne tos labākos laikus biznesa plānā, NHL komandas pašlaik neskrien piedāvāt lielos līgumus pat pašiem labākajiem hokejistiem, bet, kā rāda prakse, mēģina atrast dimantus starp akmeņiem, meklējot tieši labāko cenas/kvalitātes attiecību.

Interesanti, ka pēdējo divu sezonu čempionu, Pitsburgas "Penguins", sastāvā ir tikai divi spēlētāji, kas iekļaujas 10 apmaksātāko NHL hokejistu pulkā – Sindijs Krosbijs un Jevgeņijs Malkins. Savukārt starp uzbrucējiem vairāk par trim miljoniem saņem vēl tikai Fils Kesels, Karls Hagelins un Patriks Hornkvists.

Ja iepriekš Pitsburgas komanda bija labs piemērs kā no drafta izvēlēm var izveidot Stenlija kausa komandu, tad šobrīd viņi ir piemērs tam, kā netērējot milzīgus līdzekļus (pašlaik "Penguins" ir cetrutais mazākais algu budžets līgā) var tikt pie panākumiem. Viņi iesāka drafta izvēļu trendu, šobrīd ir sācies cits trends - lielākā atdeve par mazāko cenu.

  -1 [+] [-]

, 2017-08-20 13:22, pirms 7 gadiem
pārbraucu pāri ar "peli" šam rakstam - "baigais" palags, vienveidīgs un galīgi nelasāms...izcel vismaz spēlētājus no "palaga"!
bet kopumā nav nekas pateikts, beidz haltūrēt, tu taču proti daudz labāk...nepārvērties par "funi", kas raksta par TRTD analīzi četros vārdos SC komentos!

  -1 [+] [-]

, 2017-08-20 13:42, pirms 7 gadiem
zaipis rakstīja: pārbraucu pāri ar "peli" šam rakstam - "baigais" palags, vienveidīgs un galīgi nelasāms...izcel vismaz spēlētājus no "palaga"!
bet kopumā nav nekas pateikts, beidz haltūrēt, tu taču proti daudz labāk...nepārvērties par "funi", kas raksta par TRTD analīzi četros vārdos SC komentos!
FUNAM tas ir piedodams - viņš ir parasts komentētājs

  +2 [+] [-]

, 2017-08-20 14:33, pirms 7 gadiem
Pitsburga ir labs piemērs , kā var uztaisīt Stenlija kausa komandu un labi saglabāt kodolu netērējot daudz naudas.

     [+] [-]

, 2017-08-20 14:49, pirms 7 gadiem
Šo to jaunu uzzināju..

     [+] [-]

, 2017-08-20 15:37, pirms 7 gadiem
Draizaitlam līgums uz 8 gadiem, 8,5M sezonā vidēji.

  +2 [+] [-]

, 2017-08-20 16:30, pirms 7 gadiem
Baigā haltūra nevis raksts

kurš regulāri gūst 40-15 punktus

Arvīdsona sakarā salīdzinājums ar Gudro ir pamatots, bet kādā sakarā minēti Kadri un Simmonds? Abi šie spēlētāji līgumu ziņā nav ne ar ko dārgāki par Arvīdsonu, bet ir krietni daudzpusīgāki spēlētāji.

kas ilgs četras sezonas un klubam izmaksās tikai 3.75 miljonus ASV dolāru
Aizmirsies vārds "sezonā".

Ar Šīriju laiks rādīs, vai nav jau minētais stāsts par spēlēšanu blakus izcilam spēlētājam, kas sev apkārtējos padara labākus. Domājam par Čīčū un Setoguči blakus Torntonam, vai Parento un Molsons blakus Tavaresam. Bet to laiks rādīs, vai Šīrijs spēs sev izsist vārdu. Play-off manuprāt ne ar ko īpašu neizcēlās. Tāpēc manuprāt ļoti adekvāts cipars.

Leona Draizaitla noslēgto sešu sezonu līgumu par 68 miljoniem
vidēji sezonā izmaksātie vairāk kā 11 miljoni
Summa pareiza, bet termiņš ir 8 gadi. Draizaitlam vidēji sezonā būs 8.5 miljoni.

pašlaik "Penguins" ir cetrutais mazākais algu budžets līgā
Nu vispār jau viņi ir starp top10 lielākajiem budžetiem.