Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Panteras un senatori - kas jaunajās komandās sagaida Balceru un Rubīnu?

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Panteras un senatori - kas jaunajās komandās sagaida Balceru un Rubīnu?
Kristiāns Rubīns un Rūdolfs Balcers. Foto: Imago/Lehtikuva/Scanpix

Latviešu hokejistiem NHL apcirkņos 2022. gada vasara izvērtusies notikumiem bagāta. Jauno spēlētāju draftā NHL klubu sistēmās nonākuši trīs latviešu hokejisti, bet divi no pasaules spēcīgākajā hokeja līgā lielāku vai mazāku pieredzi jau uzkrājušiem Latvijas izlases spēlētājiem mainīja komandas. Kas Rūdolfu Balceru un Kristiānu Rubīnu sagaida savās jaunajās mājvietās - Floridas “Panthers” un Otavas “Senators”?

Balcers NHL rezultatīvākajā komandā un Stenlija kausa pretendentē

Jaunajā sezonā Rūdolfs Balcers pielaikos trešās komandas kreklu savā NHL karjerā – iepriekš pārstāvējis Otavas “Senators” un Sanhosē “Sharks”, uzbrucējs pārcēlās uz Amerikas austrumkrastu, pievienojoties Floridas “Panthers”.

Pēc divām aizvadītām sezonām Balcera iepriekšējā komanda “Sharks” izvēlējās neturpināt sadarbību ar latvieti, izpērkot līgumu. Pats hokejists atzina, ka šāds pavērsiens bijis liels pārsteigums, taču, kā izrādījās, līdzjutēju bažām par 25 gadus vecā uzbrucēja palikšanu NHL apritē nebija pamata - ātri no brīvo aģentu pulka Balceru piesaistīja “Panthers” vienība.

“Prātā nebija ienākusi pat doma, ka varētu sekot kas tāds. Biznesam ir arī neglītā puse. Uzreiz zvanīju aģentam, kurš tikko kā bija runājis ar ģenerālmenedžeri. Trīs četras komandas nāca ar saviem piedāvājumiem. Kopā izrunājām, ka Florida ir labākais risinājums. Ņemot vērā, ka "Panthers" ir Stenlija kausa pretendente, tas nebija grūts lēmums. Katru vasaru ir brīvie aģenti, kas vēlas spēlēt tieši tur, un no piedāvājumiem Florida bija labākais variants,” sarunā ar Sportacentrs.com neilgi pēc nonākšanas jaunajā komandā izteicās Balcers.

No divām komandām, kas iepriekšējās sezonas palikušas aiz play-off sliekšņa un bijušas tuvāk līgas apakšgalam, Latvijas izlases uzbrucējs pārcēlies uz vienu no Stenlija kausa pretendentēm. Aizvadītajā sezonā Floridas “Panthers” kļuva par labāko NHL regulārās sezonas komandu ar 122 punktiem, izcīnot 58 uzvaras 82 spēlēs un iegūstot Prezidenta trofeju. NHL spēļu komentētājs “Viaplay” platformā un “Hokeja Bloga” apskatnieks Lotārs Zariņš pauž, ka komanda bijusi ļoti saliedēta un vismaz sezonas ievadā spēlējusi bez liela spiediena: “Floridas tirgus vismaz līdz šim nebija tik ieinteresēts hokejā – lai arī bija labi spēlētāji, komandai gāja švaki. Redzējām, ka viņi ir atgriezuši arī līdzjutēju uzticību. Komandā bija gan meistarīgi spēlētāji, gan arī veterāni, kas saliedē kolektīvu.”

Tiesa, daudzsološais sniegums regulārā turnīra laikā palika bez turpinājuma svarīgākajos sezonas mačos cīņā par NHL galveno trofeju – Stenlija kausu. Pirmajā play-off kārtā sīvā cīņā sešos mačos izdevās tikt galā ar Aleksandra Ovečkina un Vašingtonas “Capitals” pretestību (4-2), bet otrajā kārtā panteras cieta bezierunu sakāvi pret nākamo finālisti Tampabejas “Lightning” (0-4). Komanda, kas ar 340 vārtu guvumiem bija pārliecinoši rezultatīvākā NHL regulārajā sezonā, četros mačos sērijā pret kaimiņiem saullēkta štatā kopā guva tikai trīs vārtus.

“Izslēgšanas spēlēs redzējām, ka viņi izgāzās diezgan pasmagi. Varbūt viņi jutās pārāk pašpārliecināti kā regulārās sezonas čempioni, bet redzējām, ka īsta play-off komanda tā nebija,” vērtē Zariņš. Pēc NHL apskatnieka domām, šajā situācijā var vilkt paralēles ar Tampabejas “Lightning” fiasko pirms trim sezonām: “Atceramies, ka Tampa zaudēja Kolumbusai ar 0-4 pirmajā play-off kārtā, kaut arī regulārajā sezonā gāja visiem pāri. Domāju, ka arī Floridai šis zaudējuma rūgtums būs bijis vajadzīgs, lai nobriestu.” Pēc minētā zaudējuma nākamajās divās sezonās “Lightning” hokejisti virs galvas cēla Stenlija kausu.

Šosezon gūtais panākums sērijā pret “Capitals” bija pirmā reize kopš 1996. gada, kad “Panthers” bija izdevies pārvarēt kādu play-off kārtu. Kopš ienākšanas līgā 1993./94. gada sezonā Florida izslēgšanas turnīrā spēlējusi astoņās [ieskaitot pirmajā pandēmijas sezonā spēlēto play-off kvalifikācijas kārtu] no 28 sezonām. Šobrīd to izdevies paveikt trīs sezonas pēc kārtas. Visaugstāko punktu līdz šim “Panthers” franšīze sasniegusi jau minētajā 1995./96. gada sezonā, aizkļūstot līdz Stenlija kausa finālam. Tā bija vēsturiska ne tikai Floridas, bet arī Latvijas hokejam, jo cīņā par NHL čempiontitulu panteras četros mačos piekāpās tieši Sandim Ozoliņam un Kolorādo “Avalanche”.

Divtūkstošo gadu sākumā “Panthers” komandas seja un kapteinis bija soms Olli Jokinens. Tagad “C” burts jau četras sezonas rotājis cita Somijas centra uzbrucēja – Aleksandra Barkova – kreklu. 26 gadus vecais Barkovs ar trīs gadus vecāko kanādieti, kapteiņa asistentu Žonatanu Iberdo jau šobrīd savus vārdus ar trekniem burtiem ierakstījuši “Panthers” vēstures annālēs – abi ir visu laiku rezultatīvākie Floridas uzbrucēji. Iberdo ar 613 (198+415) punktiem 671 spēlē ir pirmais, bet Barkovs seko ar 553 (220+333) punktiem 596 mačos. Nākamais šajā sarakstā, jau atpaliekot par 134 punktu tiesu, ir jau pieminētais Jokinens.

Abus komandas līderus savulaik “Panthers” ar augstiem numuriem izvēlējās NHL draftā. 2011. gada trešajam numuram Iberdo aiz muguras rezultatīvākā sezona karjerā, 80 mačos sakrājot 115 (30+85) punktus, kas bija otrais labākais rādītājs līgā. Barkovam, kurš ar otro numuru tika draftēts divus gadus vēlāk, šosezon 88 (39+49) punkti. Tiesa, Stenlija kausa izcīņā abi desmit spēlēs kopā guva tikai trīs vārtus. Tuvākais sekotājs regulārajā sezonā ar 82 (33+49) punktiem bija Zemgus Girgensona bijušais komandas biedrs Bufalo “Sabres” rindās – Sems Reinhārts.

Aizsardzībā toni diktē 2014. gada drafta pirmā izvēle Ārons Ekblads, kurš 61 mačā pamanījās sakrāt 57 (15+42) punktus. Trīs Floridas aizsargi aizvadītajā sezonā iekļuva starp labākajiem desmit +- koeficienta īpašniekiem NHL – Ekblads (#10, +38), Makenzijs Vīgars (#9, +40) un Gustavs Forslings (#6, +41). Pēc neveiksmīga sākuma Floridā noslēgtā septiņu gadu un 70 miljonu līguma periodā, aizvadītajā sezonā krietni stabilāku sniegumu atkal demonstrēja pieredzējušais vārtsargs Sergejs Bobrovskis, 54 mačos panteru vārtos atvairot 91,3% metienu un ielaižot 2,67 ripas. Bobrovska līgumā vēl atlikušas četras sezonas.

L. Zariņš prognozē, ka Balceram varētu tikt atvēlēta otrās-trešās maiņas spēlētāja loma, piebilstot, ka Floridas sabalansētajā sastāvā šāds dalījums ir tikai nosacīts: “Arī pagājušajā sezonā reizēm bija grūti pateikt, kura ir pirmā un otrā maiņa. Balcers ir “bezriska” spēlētājs – ar vismazāko atalgojumu starp uzbrucējiem [750 tūkstoši sezonā], bet priekš viņa izaugsmes ļoti liels pluss būs arī partneri, kas "Sharks" komandā nebija tik veiksmīgi uzbrukumu noslēdzošajā fāzē. Cerams, ka arī spēles laiku vairākumā, kas tika solīts Sanhosē, viņam būs iespēja iegūt Floridā, jo redzam, ka savainots ir Entonijs Duklērs, kurš izlaidīs sezonas sākumu. Ir brīvās vietas, kur Balceru var ielikt – gan uz citu spēlētāju traumu fona, vai arī gadījumā, ja kādam spēle neaiziet, un Balcers savu iespēju var izmantot.” Minētais Duklērs ir viens no trim Floridas hokejistiem, ar ko latvietis iepriekš spēlējis kopā Otavā – šovasar “Panthers” pievienojās arī uzbrucēji Kolins Vaits un Kriss Tīrnijs.

Hokeja žurnālists Balcera potenciālajā karjeras attīstībā vilka paralēles ar uzbrucēju Kārteru Verheigī, kurš kļuva par “Panthers” rezultatīvāko hokejistu play-off, desmit spēlēs iekrājot 6+6: “Verheigī pirms tam spēlēja Tampā, bet, pievienojoties panterām, uzreiz atvērās. Es teiktu, ka Balceram ir play-off hokejam atbilstošais raksturs un spēles maniere. Lai arī augumā nav tik ražens, viņš ir ļoti stabils uz kājām, ar labu slidojumu.”

Rūdolfa Balcera iepriekšējo sezonu statistika

SezonaKlubsSP (V+P)+-
2018./19.Senators (NHL)3614 (5+9)-7
Senators (AHL)4331 (17+14)-4
2019./20.Senators (NHL)153 (1+2)-2
Senators (AHL)3336 (16+20)+20
2020./21.Sharks4117 (8+9)-6
Oilers (Norvēģija)1015 (7+8)+10
2021./22.Sharks6123 (11+12)-3

Starpsezonā “Panthers” lielākas izmaiņas veikusi nevis spēlētāju, bet gan treneru personāla vidū. Pēc nepilnas sezonas darba pagaidu galvenā trenera amatā, “Panthers” uzticību līdz galam tomēr nebija izpelnījies Endrū Brunets – 48 gadus vecais kanādiešu speciālists jau pārcēlies uz Ņūdžersiju, bet pie “Panthers” stūres ar trīs gadu līgumu stājies krietni pieredzējušākais Pols Morīss. Kanādietis savu NHL galvenā trenera karjeru sāka iepriekšminētajā 1995./96. gada sezonā, vadot Karolīnas “Hurricanes” priekšteci Hārtfordas “Whalers”.

Tieši Karolīnā Morīss pavadījis ilgāko laiku karjerā (11 sezonas), bet strādājis arī Toronto “Maple Leafs” un Vinipegas “Jets”, no kurienes uz Floridu pārcēlies pēc deviņām sezonām. Trenera karjeras laikā Morīss vienu reizi aizvedis savu komandu līdz Stenlija kausa finālam – tas 55 gadus vecajam speciālistam izdevās ar “Hurricanes” 2001./02. gada sezonā, kad regulārajā turnīrā Karolīnā uzspēlēja arī Sandis Ozoliņš [sezonu vēlāk noslēdza tieši Floridā], bet komandas vārtus sargāja Artūrs Irbe.

Nokost Hamoniku un Zaicevu - Rubīna otrais mēģinājums nostiprināties NHL

Pērn debitējis pasaules spēcīgākajā hokeja līgā, trīs spēles aizvadot Toronto “Maple Leafs” rindās, jaunu lappusi savas karjeras NHL nodaļā šķīris arī Kristiāns Rubīns. Pēc līguma beigām Toronto jaunu piedāvājumu Latvijas izlases aizsargam neizteica, un 24 gadus vecais hokejists kļuva par neierobežoti brīvo aģentu. Līdzīgi kā vienaudzis Balcers [1997. g. dz.], arī Rubīns ilgi bez darba nepalika, un parakstīja viena gada divvirzienu līgumu ar citu Kanādas komandu – Otavas “Senators”. Šāds līguma veids paredz, ka, spēlējot NHL, Rubīns saņems lielāku atalgojumu [750 tūkstoši], bet fārmklubā AHL – mazāku [130 tūkstoši].

“Senators” franšīze savu pirmo sezonu NHL aizvadīja 1992./93. gadā. Gadsimtu mijā Otava bija stabila izslēgšanas spēļu dalībniece, taču līdz virsotnei tikt tā arī nav izdevies - vienreiz sasniegts Stenlija kausa fināls, 2006./07. gada sezonā atzīstot Anaheimas “Ducks” pārākumu (1-4).

Rubīns pievienojies komandai, kurā pilnā sparā rit pārbūves process. Kopš 2016./17. gada sezonas, kad “Senators” rindās mirdzēja NHL labākā aizsarga balvu ieguvušais Ēriks Karlsons un komanda iekļuva Austrumu konferences finālā, piekāpjoties Pitsburgas “Penguins”, Otavai vairs nav izdevies kvalificēties izslēgšanas turnīram.

Pēc tam “Senators” attīstības līkne strauji nogāja uz leju, kas atspoguļojās ne tikai sniegumā laukumā, bet arī kluba darbībās ārpus tā. Viens pēc otra aizmainīti tika komandas līderi – jau minētais Karlsons [darījumā, kas uz Otavu atveda arī Balceru], uzbrucēji Mets Dušeins, Marks Stouns, Raiens Dzingels, Žans-Gabriels Pažo un citi.

“Varētu teikt, ka komanda atkopjas pēc Ērika Karlsona un Marka Stouna došanās prom. Par aizgājušajiem – vai nu labu, vai neko, bet arī kluba īpašniekam Jūdžinam Melnikam, kurš pavasarī aizgāja aizsaulē, bija daudz problēmu un konfliktu attiecībās gan ar personālu, gan komandas spēlētājiem, un arī publiskajā telpā viņš bieži vien par komandu izteicās nelabvēlīgi. Pieņemu, ka arī līdz ar šo notikumu komanda pamainīsies citā virzienā,” komentē Zariņš.

Apmaiņā pret šāda kalibra hokejistiem citas NHL komandas bija gatavas “Senators” dot pretī gan drafta izvēles, gan jau klubu sistēmās esošus hokejistus ar NHL potenciālu. Pērn Otava bija trešā jaunākā NHL komanda pēc spēlētāju vidējā vecuma (25,76 gadi), piekāpjoties tikai “Blue Jackets” un “Devils”, un “Senators” pēdējos gados draftētie vai iemainītie hokejisti šobrīd arī ir komandas līderi.

Senatoru komandas kapteinis un rezultatīvākais spēlētājs aizvadītajā sezonā bija 22 gadus vecais Breidijs Tkačaks, kurš 79 mačos guva 67 (30+37) punktus. 2018. gadā ar ceturto numuru draftētais spēlētājs piekopj gan vecākajam brālim Metjū, gan tēvam, ilggadējam NHL hokejistam Kītam Tkačakam savulaik raksturīgo spēka spēles stilu, nevairoties kāpt uz varžacīm nevienam pretiniekam un arī izvicināt dūres. Divus gadus vēlāk ar trešo numuru draftā izraudzītais vācietis Tims Šticle no komandas kapteiņa atpalika par deviņiem punktiem (58; 22+36).

Labākais snaiperis ar 35 vārtu guvumiem bija 23 gadus vecais Džošs Noriss – vēl viens no puzles gabaliņiem Karlsona maiņā -, bet 46 spēlēs 44 punktus (17+27) pamanījās sakrāt Dreiks Batersons, kuru Otava ar 121. numuru draftēja 2017. gadā. Aizsardzībā ne tikai uz komandas, bet arī visa NHL fona izceļas Tomā Šabo. Kanādietis, kura rēķinā aizvadītajā sezonā 38 (7+31) punkti 59 spēlēs, vidēji mačā laukumā pavadīja 26 minūtes un 12 sekundes – tas ir otrs augstākais rādītājs līgā, par vienu sekundi atpaliekot no “Blackhawks” aizsarga Seta Džounsa.

Kā min Zariņš, Šabo arī ir vienīgais no “Senators” aizsargiem, kas būtu jāizceļ īpaši: “Otavā no “Maple Leafs” savulaik nonāca Ņikita Zaicevs, bet viņš drīzāk izceļas ar savu līguma summu, nevis sniegumu laukumā. Rubīnam “Senators” viennozīmīgi ir daudz lielākas izredzes aizķerties sastāvā - ja Rubīns sevi labi pierāda nometnē, varbūt viņš jau uzreiz var tikt komandā. Arī, ja sezonu viņš sāks AHL, un sevi labi pierādīs, tad var gana ātri tikt izsaukts uz NHL. Noteikti viņam būs vairāk spēļu – arī ņemot vērā, ka komanda atrodas pārbūves procesā.”

Pērn aizsargs debitēja NHL, "Maple Leafs" kreklā aizvadot trīs spēles, kurās punktus neguva un tika pie lietderības koeficienta -2, pamatā spēlējot fārmklubā AHL.

Kristiāna Rubīna iepriekšējo sezonu statistika

SezonaKlubsSP (V+P)+-
2018./19.Marlies (AHL)153 (0+3)-2
Growlers (ECHL)5618 (2+16)+17
2019./20.Marlies4714 (2+12)+1
2020./21.White Hawks (Dānija)215 (2+3)
Marlies (AHL)223 (1+2)-4
2021./22.Maple Leafs (NHL)30 (0+0)-2
Marlies (AHL)5812 (1+11)-1

Pats Kristiāns Rubīns iepriekš sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka ir paskatījies “Senators” sastāvu, taču par to pārāk nedomā, vairāk koncentrējoties uz savu sniegumu: “Neplānoju, kuru varētu izbīdīt no sastāva, bet kuru izkustināt būtu nereāli. Nē. Viss atkarīgs no manis – kā sevi parādīšu nometnē un visas sezonas garumā. Tagad ir jauns sākums.”

Sastāva bīdīšanu uz papīra un spekulēšanu Rubīns atstājis žurnālistu ziņā, tāpēc pie tā arī ķērāmies – Zariņš kā reālāko izkonkurējamo “Senators” aizsargu izcēla Trevisu Hamoniku: “Viņam ir liela pieredze NHL, bet Hamoniks ir spēlētājs ar īpatnēju dabu arī ārpus laukuma. Pieņemu, ka šis ir tas hokejists, kuru Rubīns var izkonkurēt. Arī maiņu darījumu logā var sekot izmaiņas aizsargu vidū – iespējams, arī tas pats Zaicevs varētu kādā brīdī tikt aizmainīts.” 4,5 miljonus sezonā pelnošais krievu hokejists, kuram līgums ir spēkā arī uz aiznākamo sezonu, pērn 62 spēlēs guva 11 (2+9) punktus, bet kanādietis Hamoniks, kurš “Senators” pievienojās pērnās sezonas gaitā, 19 mačos guva vienus vārtus un atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Jau trīs sezonas senatoru galvenajā trenera amatā atrodas Dīdžejs Smits. 45 gadus vecā kanādiešu speciālista un Kristiāna Rubīna ceļi jau iepriekš krustojušies laikā, kad latvietis vēl spēlēja Toronto kluba sistēmā – pirms pārcelšanās uz Otavu Smits četras sezonas pavadīja “Maple Leafs” trenera asistenta amatā.

“Senators”, kas pagājušo sezonu noslēdza 13. vietā Austrumu konferencē, starpsezonā sastāvam piesaistījusi vairākus skaļus papildinājumus – pieredzējušo Klodu Žirū, atalgojot ilggadējo Filadelfijas “Flyers” kapteini ar 19,5 miljoniem trīs sezonās, rezultatīvo Aleksu Debrinkatu, kurš pērn Čikāgas “Blackhawks” rindās guva 41 vārtus. “Vai jau šogad no komandas tiks gaidīts rezultāts – nezinu, bet, teiksim, pēc divām sezonām – noteikti,” Otavas pārbūves procesu komentē Zariņš.

     [+] [-]

, 2022-07-20 12:08, pirms 2 gadiem
Par Balceru nezinu, noteikti būs grūtāk nekā Sharks, bet Rubīns gan varētu ieķerties, vienīgais atceroties kā tika marinēts Balcers viņam var klāties visādi.

     [+] [-]

, 2022-07-20 13:27, pirms 2 gadiem
Rubīnam būs baigi jānoveicas ,lai tiktu spēlēt, 3 spēles NHL nav nopietns arguments, lai Senators dotu viņiem spēlēt tur

     [+] [-]

, 2022-07-20 20:00, pirms 2 gadiem
Kiesturs Voziols rakstīja: Rubīnam būs baigi jānoveicas ,lai tiktu spēlēt, 3 spēles NHL nav nopietns arguments, lai Senators dotu viņiem spēlēt tur
Nekādu tur mega veiksmi nevajadzēs. Protams, līdz sezonas sākumam daudz kas var mainīties - parakstīt, kādu klāt, veikt vēl kādu maiņu. Bet realitātē - ir 5-6, ko uz šo brīdi varētu saukt par pamatsastāvu (5, jo Branstormam vispār vēl jāiedod līgumu - viņš ir RFA), tāpat arī Sandersons nav nevienu spēli aizvadījis NHL un tad Rubīns kopā ar vēl 7 džekiem veido tos 8, kas uz šo brīdi ir non-rooster aizsargi, kas iet klāt salary cap. Liekās baigi daudz. Bet reāli - cik no viņiem ir ar kaut ko diži labāki par Rubīnu? Droši vien galvenie konkurenti ir Dokers (Ott pašu draftētais, jaunāks, taču arī pagaidām bez lielas pieredzes NHL), Tomsons (tas pats variants, kas Dokeram, bet ar ļoti nepatīkamu +-), Aspīro - gadu jaunāks par Rubīnu, trīs gadus jau mauc fermā, bet iespēja nav bijusi, Heteringtons - Kolumbusa draftējusi, taču tur nav maucis, AHL/NHL liftā mauc jau 7 sezonas, taču pa 2 klubiem (Stars un pērn Ott) kopā salasījis tikai 20 spēles abos klubos nerādot neko ievērības cienīgu. 3 gadus vecāks par Rubīnu. Larsons varētu būt visnopietnākais konkurents no tiem, kas nav pamats. Tikai gadu vecāks bet ar solīdu NHL pieredzi.

Hamara atkrīt, jo spēlēs Somijā, Gvinette ir ott produkts, taču pie iespējas nav ticis un pēdējie gadi liecina, ka var arī netikt (viņām gan līgums vēl lieku gadu, salīdzinot ar lielāko daļu) un arī nav tiešs Rubīna konkurents - Labā roka.

Skatoties reāli - pamatā tikt ir praktiski nereāli. Iekļūt kā TML uz kādu maču - pat ļoti reāli, ja līdz sezonai netiek parakstīti vēl aizsargi.

     [+] [-]

, 2022-07-21 12:58, pirms 2 gadiem
Iberdo, Šticle.... nu jibal, kur tādus uzvārdu variantus izrauj. Pietiek pisties un rakstāt oriģinālajā valodā un nemēģināt uzlekt augstāk pa tirsu, lai var saprast ko lasa