Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

"Jets" – upurēt sezonu par labu nākotnei

Juris Miņins
Juris Miņins

"Jets" – upurēt sezonu par labu nākotnei
Džonijs Oduja
Foto: AP/Scanpix

Jaunizveidotā Vinipegas "Jets" komanda pašlaik cīnās par iekļūšanu Nacionālās hokeja līgas (NHL) izslēgšanas mačos, taču Kanādas pilsētā nepriecājas par šādu panākumu pirmajā sezonā, bet zīmē nākotnes plānus.

Vinipegas "Jets" šo sezonu, lai arī aizvada visai viļņaini, taču kopumā jāsaka, ka viņiem ir izdevies parādīt sevi visai labi un var teikt, ka viņi ir pārsteiguši paši sevi, jo neviens no "Jets" neprasīja šādu sniegumu uzreiz. Lai vai kā, taču parasti šādos gadījumos tiek slavēta komanda, treneri, visi pārējie un komandas vadība domā kā pastiprināt vienību, lai iekļūtu "play-off" zonā un vēlāk arī sekmīgi spēlētu pēcsezonas turnīrā. Vinipega šosezon var būt izņēmums.

Jau pašā sākumā, kad bijušie Atlantas "Thrashers" pārcēlās no Džordžijas štata ASV uz Manitobas provinces galvaspilsētu, jaunie kluba īpašnieki paziņoja, ka viņi vēlas komandu būvēt ja ne pavisam no jauna, tad pēc saviem ieskatiem un pirmajos gados jaunās vienības izskats varētu mainīties, tajā pašā laikā norādot, ka tās nebūs masveida spēlētāju maiņas un atlaišanas, bet pārbūve notiks pēc konkrētas situācijas un vajadzības. Pašlaik, kā tiek rakstīts vietējā Vinipegas presē, komandas vadība apdomā sastāva atjaunināšanas iespējas, atsakoties no vairākiem trešās un ceturtās maiņas spēlētājiem par labu jaunajiem talantiem. Kā iemesls šādam lēmumam tiek minēts apstāklis, ka jaunā vadība nevēlas īstermiņa labuma dēļ riskēt ar komandas nākotni, jo iemainot veterānus ne tikai samazināsies jau esošo jauno talantu spēles laiks, bet arī būs jāšķiras arī no nākotnes draftu izvēles tiesībām.

Cik tas viss ir pamatoti, varēs redzēt tikai pēc 27. februāra, datuma, kurš šosezon ir noteikts kā maiņu perioda pēdējā diena, taču, kā saka, nav dūmu bez uguns."Jets" pēdējos gados ir labi pastrādājuši draftos un arī dažādās maiņās ir tikuši pie perspektīviem jaunajiem spēlētājiem – Marka Šaiflī, Patrīsa Kormjē, Karls Klinbergs un vēl citiem. Tajā pašā laikā Vinipegas klubam ir arī vairāki veterāni, kuriem šosvasar beidzas līgums ar klubu. Tie ir uzbrucēji Džims Sleiters, Kails Velvūds, Taners Glāss, Džims Steipltons, kā arī aizsargi Rendijs Džonss, Džonijs Oduja, Marks Flads un Dereks Mīčs (kā arī vārtsargam Krisam Meisonam). Tiek mēļots, ka jau šobrīd visi iepriekš minētie var sākt meklēt čemodānus, jo pēc 27.februāra ne visi no viņiem atradīsies vieta "Jets" komandā.

Protams, Latvijas hokeja līdzjutējus šajā sakarā visvairāk interesē viens jautājums – kā tas viss ietekmēs Artūru Kuldu? Garantēt, protams, neko nevar, jo arī iemainot kādu no viņa tiešajiem konkurentiem par vietu sastāvā, pretī var nākt cits aizsargs. Taču jāsaka, ka gan Džonss, gan Oduja, gan Flads ar Mīču ir "Jets" aizsargu rotācijas "apakšgala" spēlētāji, kas veiksmīgu darījumu rezultātā nozīmē tikai to, ka viņu aizstājēji tiks meklēti tieši no iekšējām rezervēm, t.i., AHL kluba Seintdžonas "Ice Caps".

Savukārt globālā mērogā šādas baumas liek uzdod citu jautājumu – vai šāda nestandarta rīcība ir pamatota un vai pēc kāda laika "Jets" par to nenožēlos? Kā rāda NHL prakse, tad pārsvarā visas komandas, kas cīnās par tikšanu izslēgšanas spēļu kārtā uz sezonas beigām mēģina pastiprināt sastāvu ar kādu pieredzējušāku vīru vai arī vismaz mēģina noturēt esošo komandas kodolu, jo pretējā gadījumā tā ir zara zāģēšana uz kura pašiem vien ir jāsēž. Tāpat ne visai loģiska šķiet vēlme atbrīvoties no veterāniem tieši tagad, kad norisinās karstas cīņas par iespēju cīnīties par Stenlija kausu, kas "Jets" gadījumā būtu lielisks sasniegums savā pirmajā sezonā (jāpiebilst, ka viņu priekšgājēji Atlatnas "Trashers" izslēgšanas spēlēs tika tikai vienreiz 11 sezonu laikā).

Mēģinot rast atbildi jāsaka, ka Vinipegas gadījumu gan nevar uzskatīt par klasisku, jo tā ir jauna komanda ar jauniem īpašniekiem, jaunā pilsētā, bet ar "veco bagāžu" no Atlantas laikiem. Jaunie saimnieki, apsekojot savus īpašumus, nu ir nonākuši pie secinājuma, ka ir komandā jāveic neliels remonts, bet tieši tagad tas ir jāveic, jo atsakoties no šiem hokejistiem vasarā, viņi nedabūs nekādas kompensācijas, bet pašlaik vēl var uzlabot savas pozīcijas nākotnes draftā. Tādā veidā, vismaz pēc īpašnieku domām, varētu izveidot vienību, kas, kā rāda Pitsburgas, Čikāgas u.c. komandu piemēri, pēc kāda laika varēs cīnīties par uzvarām.

Vai šis plāns tiks pilnībā realizēts un vai tas arī strādās, tas ir cits jautājums, taču risks ir liels. Var teikt, ka "Jets" hokeja līdzjutējus gaida jautrs un interesants sezonas noslēgums, taču komandas vadībai gan nevajadzētu pārāk spēlēties ar fanu uzticību, jo agri vai vēlu pāries vispārējie svētki par godu NHL hokeja atgriešanai Vinipegā un tad no viņiem tiks prasīts rezultāts.

  +2 [+] [-]

, 2012-01-20 16:07, pirms 12 gadiem
Otava tagad ir lielisks piemērs tam, kad tiek dota iespēja spēlēt jaunajiem un sevi apliecināt. tāpēc nav brīnums, ka Vinipega grib veikt kaut ko līdzīgu.

     [+] [-]

, 2012-01-20 16:40, pirms 12 gadiem
mxs rakstīja: Otava tagad ir lielisks piemērs tam, kad tiek dota iespēja spēlēt jaunajiem un sevi apliecināt. tāpēc nav brīnums, ka Vinipega grib veikt kaut ko līdzīgu.
Aha. Fīniksai nevajadzīgais Turiss 16 spēlēs iekrājis 13 punktus un +13 koeficientu.

     [+] [-]

, 2012-01-20 16:42, pirms 12 gadiem
Tie kuri kļūs par "unrestricted free agents" pēc šīs sezonas vienmēr ir bijuši tie kas tiek kustināti visvairāk līdz treida dedlainam. Ne jau tikai Vinipega mēģinās tikt vaļā no veselas rindas spēlētāju, jautājums tikai ko kurš grib pretī = veterānus lai pastiprinātos Stenlijam vai drafta izvēles tiesības vai jaunos talantus. Bet tas būs atkarīgs kurā vietā katra komanda atradīsies februāra vidū...

     [+] [-]

, 2012-01-20 16:47, pirms 12 gadiem
kino rakstīja: Aha. Fīniksai nevajadzīgais Turiss 16 spēlēs iekrājis 13 punktus un +13 koeficientu.
Nevajag iedomāties ka Fīniksā kāds ļoti raud, viņi ļoti labi saprot ka viņš pie viņiem nekad tā nebūtu spēlējis, drīzāk taisījis skandālus un maitājis kolektīvu. Un Rundblads būs ļoti labs aizsargs pēc sezonas vai divām.

     [+] [-]

, 2012-01-20 16:47, pirms 12 gadiem
uldissu rakstīja: Tie kuri kļūs par "unrestricted free agents" pēc šīs sezonas vienmēr ir bijuši tie kas tiek kustināti visvairāk līdz treida dedlainam. Ne jau tikai Vinipega mēģinās tikt vaļā no veselas rindas spēlētāju, jautājums tikai ko kurš grib pretī = veterānus lai pastiprinātos Stenlijam vai drafta izvēles tiesības vai jaunos talantus. Bet tas būs atkarīgs kurā vietā katra komanda atradīsies februāra vidū...
Par to jau arī runa - pašlaik ir situācija, ka neatkarīgi no vietas, kurā komanda atradīsies (protams, ja vien viņi tagad nesāks ļoti strauju kāpienu turnīra tabulā), "Jets" mainīšot prom UFA's.

     [+] [-]

, 2012-01-20 17:59, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Par to jau arī runa - pašlaik ir situācija, ka neatkarīgi no vietas, kurā komanda atradīsies (protams, ja vien viņi tagad nesāks ļoti strauju kāpienu turnīra tabulā), "Jets" mainīšot prom UFA's.
Nu bet tā jau parasti gandrīz visi vienmēr dara.

  +1 [+] [-]

, 2012-01-20 18:15, pirms 12 gadiem
Leflērs rakstīja: Nu bet tā jau parasti gandrīz visi vienmēr dara.
Nu cik jau nu parasti un cik vienmēr - parasti ir tā, ka komandas, kas grozās ap 8. vietu parasti ir "pircēji", nevis "pārdevēji".