Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Vai "Lightning" vajadzētu aizmainīt Bišopu?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Vai "Lightning" vajadzētu aizmainīt Bišopu?
Bens Bišops
Foto: AP/Scanpix

Latvijas izlases vārtsarga Kristera Gudļevska pārstāvētais Nacionālās hokeja līgas klubs Tampabejas "Lightning" vakar maiņas darījumā aizsūtīja 25 gadus veco Kevinu Pulēnu uz Kalgari "Flames". Kurš būs nākamais? Vai pirmais numurs Bens Bišops, kurš sezonā saņem sešus miljonus dolāru?

Pagājušajā sezonā Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa finālu sasniegusī Tampabejas "Lightning" jauno regulāro čempionātu sākusi ar aizķeršanos - izcīnītas astoņas uzvaras, piedzīvoti desmit zaudējumi, un komanda ar 18 punktiem ierindojas Austrumu konferences astotajā vietā. Taču panikas pogas spiešanai ir par agru, jo vienība var lepoties ar vienu no dziļākajiem sastāviem līgā, tāpat ir liela jauno spēlētāju bāze, kas ļaus par panākumiem cīnīties arī turpmākajos gados.

Protams, ja vien sastāva arhitektam Stīvam Aizermenam, kurš uzbūvēja arī 2010. un 2014. gada olimpisko čempioni Kanādu, izdosies saglabāt komandas kodolu. Un laikā, kad noteikumus laukumā diktē algu griesti, ģenerālmenedžeriem jāgriež bez emocijām. Kļūdas pieķeršanās dēļ netiek pieļautas, un par to pārliecinājās arī čempiones Čikāgas "Blackhawks" ģenerālmenedžeris Stens Boumens.

Kreisās malas uzbrucējs Braiens Bikels bija labs karotājs izslēgšanas spēlēs, 2013. gadā 23 mačos sakrājot 17 rezultativitātes punktus, bet nākamajā gadā 19 spēlēs izceļoties ar septiņiem vārtu guvumiem un desmit punktiem. Lai gan spēka uzbrucējs regulārajā čempionātā nekad nebija starp līderiem, par veiksmi izšķirošajos brīžos viņš tika atalgots ar līgumu, par kuru gan šajā, gan nākamajā sezonā saņems 4,5 miljonus dolāru.

Pērn 80 spēlēs sakrājis 28 rezultativitātes punktus, ar ko bija gana desmitajai vietai komandas rangā, šo sezonu Bikels sāka ar septiņiem sausajiem mačiem pēc kārtas, līdz nonāca fārmkluba rīcībā Amerikas Hokeja līgā. Taču viņš nav vienīgais izslēgšanas spēļu varonis, par kuru Boumens pārmaksāja. Vārtsargs Korijs Krofords līdz pat 2020. gadam aizņems sešus miljonus no Čikāgas "Blackhawks" pieejamajiem līdzekļiem.

Gan regulārajā čempionātā, gan izslēgšanas spēlēs viņš atvairīja 92,4% sāncenšu metienu. 2013. gadā, kad Čikāgas "Blackhawks" ieguva otro titulu pēdējo četru gadu laikā, viņš tika galā ar 93,2% metienu. Krofords nebūt nav slikts vārtsargs, taču neapdomīgais un pārāk ilgais līgums ir viņa enkurs. Ja Boumenam rastos iespēja jeb gana labs piedāvājums, vārtsargs tiktu aizmainīts, jo aiz muguras klauvē Skots Dārlings, kurš komandu vilka pirmajās kārtās un kurš saņem 587,5 tūkstošus.

Dārgs vārtsargs vēl nenozīmē labs vārtsargs. Jā, tādi dūži kā Henriks Lundkvists (8,5 miljoni), Tūka Rasks (7 miljoni) un Kerijs Praiss (6,5 miljoni) saņem labu atalgojumu, taču Nacionālajā hokeja līgā ir vairāk labu vārtsargu, nevis vairāk tukšo vietu.

Starp vārtsargiem, kas pagājušajā sezonā devās laukumā vismaz 30 spēlēs, vislabākā statistika bija Praisam (93,3%), taču divi no trim tuvākajiem sekotājiem - Devans Dubniks no Minesotas "Wild" (92,9%) un Kems Talbots no Ņujorkas "Rangers" (92,6%) - katrs algā saņēma mazāk par vienu miljonu.

Daudz tiek runāts par Nacionālās hokeja līgas paplašināšanos, un, pēc Toronto "Maple Leafs" vārtsarga Džeimsa Reimera domām, to visvairāk gaida tieši viņa amata brāļi: "Vārtsargi nevar sagaidīt paplašināšanos. Pirms diviem gadiem lasīju vai redzēju informāciju, ka ir 80 vārtsargi, kuru meistarība atbilst nepieciešamajam līmenim, bet tikai 60 vietas. Esmu pārliecināts, ka skaits ir palielinājies."

Un esam nonākuši līdz Aizermena dilemmai. Bišops šajā un nākamajā sezonā saņems 5,95 miljonus dolāru. Pētījumi liecina, ka vārtsargi viņa vecumā - 28 gadi - vairs neprogresē, bet nav nekādu šaubu, ka amerikāņu milzis vēlēsies algas pielikumu. Taču Tampabejas "Lightning" to nevarēs atļauties.

Pēc nākamās sezonas par brīvo aģentu kļūs kapteinis Stīvens Stemkoss, kurš neatteiktos no līguma, kādu saņēma Čikāgas "Blackhawks" līderi Džonatans Teivzs un Patriks Keins - 84 miljoni astoņos gados. Nacionālajā hokeja līgā spēlē tikai viens uzbrucējs, kurš ir labāks vārtu guvējs nekā Stemkoss - Aleksandrs Ovečkins -, tāpēc Tampa maksās.

2018. gadā Tampa maksās arī zviedru uzbrūkošajam aizsargam Viktoram Hedmanam, kurš kļuva par vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc komanda sasniedza Stenlija kausa finālu. Pēc nākamās sezonas par brīvajiem aģentiem kļūs Alekss Kilorns (šosezon 2,55 miljoni), Ņikita Kučerovs (0,71), Vladislavs Namestņikovs (0,84), Dž. T. Brauns (0,95), Ņikita Ņesterovs (0,74), Breidons Koburns (4,5) un Sedriks Pakets (0,63). Pēc aiznākamās: Tailers Džonsons (3,33), Ondržejs Palāts (3,33), Džonatans Druēns (0,89), Braiens Boils (2) un Andrejs Šustrs (1,45).

Aizermens vēlēsies paturēt lielāko daļu, tāpēc seši lieki miljoni noderēs. Un Tampabejas "Lightning" to varēs atļauties, ja Andrejs Vasiļevskis sezonas gaitā izrādīs konkurenci, iespējams, pat pārspēs Bišopu un kļūs par pirmo numuru vārtos.

Arī Kristers Gudļevskis pēc sezonas kļūs par brīvo aģentu, un viņa nākotne Tampabejas "Lightning" organizācijā ir miglā tīta (viņš kļūs par ierobežoti brīvo aģentu, tāpēc ticamākais scenārijs vēsta par vismaz kvalifikācijas piedāvājumu). Ja Vasiļevskis tiešām kļūs par pirmo numuru, Bišops vasarā tiks aizmainīts, kā rezultātā atbrīvosies otrā vārtsarga vieta, vai komanda, kas grasās cīnīties par Stenlija kausu, uzticēsies diviem jaunajiem (Vasiļevskim šobrīd ir 21 gads, Gudļevskim - 23)?

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-13 17:56, pirms 8 gadiem
Gudijs mierīgi varētu būt "kīpers" Nr.2

  +1 [+] [-]

, 2015-11-13 17:58, pirms 8 gadiem
Nu mana sirds saka, ka noteikti jāaizmaina. Tāpat jāaizmaina arī Vasiļevskis un Gudļevskim jakļūst par neapstrīdamu pirmo numuru. Bet, ja man interesētu, kas vairāk par Gudļevska sasniegumiem, tad es teiktu, ka jāpatur.

     [+] [-]

, 2015-11-13 18:01, pirms 8 gadiem
Labs raksts,prieks tādus lasīt!Paldies,Ulvi.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-13 18:09, pirms 8 gadiem
Capums Brožem

     [+] [-]

, 2015-11-13 18:10, pirms 8 gadiem
parvisu rakstīja: Gudijs mierīgi varētu būt "kīpers" Nr.2
tik pat labi Vasiļevskis varētu būt ''kīpers'' Nr.2
tieši Gudi aizmainot!

     [+] [-]

, 2015-11-13 18:11, pirms 8 gadiem
VietējaisMuris rakstīja: Lai tik maina prom Gudijs ar Vasiļu parūpēsies par vārtiem.
neticu...
Tas ka Pulēnu aizmaina ..nenozīmē - ka aizmainīs Bišopu! ... ja viņiem ir veselais saprāts ..tad viņu paturēs.

  +3 [+] [-]

, 2015-11-13 18:12, pirms 8 gadiem
Ja vinji saglabatu vartusargu liniju ar Vasili un Gudi tad pec gadiem 5 ta butu brutala.

  +5 [+] [-]

, 2015-11-13 18:31, pirms 8 gadiem
Bišopu visdrīzāk aizmainīs. Tāpat arī nepagarinās līgumus ar dažu labu, piemēram, Kilornu (visticamāk). Noteikti Aizermans vēlēsies paturēt "trīnīšus", Stemkosu, Namestņikovu, tad pārējos pēc izslēgšanas metodes - pietiek vieta līdz algu griestiem vai nepietiek. Starp tiem arī Gudijs.
It kā es diezgan labi spēju iztēloties vārtusargu līniju Vasiļevskis, Gudļevskis, tomēr, vai ar šādu vārtusargu līniju šobrīd var iegūt kausu? Drīzāk ne.

P.s. Beidzot kāds sakarīgs, saturīgs un informatīvs raksts par NHL. Paldies.
Slēpts komentārs: Arsenich

  +4 [+] [-]

, 2015-11-13 18:55, pirms 8 gadiem
Ja ,ja .I neceriet ,Bišops karjeru pabeigs Tampā,ja protams spēs vienoties ar klubu par nākošo līgumu.Uz papīra iznāca tīri skaisti,bet dzīvē mēdz notikt daudz negaidītu kūleņu.

     [+] [-]

, 2015-11-13 20:26, pirms 8 gadiem
Nedomāju, ka Vasiļevskis jau tagad varētu būt pirmais nr. Ja nu tomēr uzticas viņam kā pirmajam un aizmaina Bišopu, tad noteikti nāks kāds pieredzējis vārtusargs kā otrais, jo būsim godīgi, divi jaunieši vārtos nebūs tas, kas iegūs kausu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-13 21:08, pirms 8 gadiem
Obaldetj Buuuukijam gols Cehija Zlin sastaavaa.

     [+] [-]

, 2015-11-13 21:11, pirms 8 gadiem
Protams kad aizmainiis. Nāks playoff tuvāk tad arī kādam noderēs

     [+] [-]

, 2015-11-13 21:43, pirms 8 gadiem
Nesapņojiet BIŠOPS paliks gribat to vai nē

     [+] [-]

, 2015-11-14 12:14, pirms 8 gadiem
Yes, please!

     [+] [-]

, 2015-11-17 08:21, pirms 8 gadiem
kasha rakstīja: Protams kad aizmainiis. Nāks playoff tuvāk tad arī kādam noderēs
''kad'' ... vnk līmenis