Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Blogs: IIHF un NHL par Bekstrēmu un pret WADA

Juris Miņins
Juris Miņins

Blogs: IIHF un NHL par Bekstrēmu un pret WADA
Niklass Bekstrēms hokeja vēsturē var ieiet ne tikai kā viens no labākajiem savas paaudzes hokejistiem, bet arī kā cilvēks, kura dēļ tika mainīti spēles noteikumi.
Foto: AFP/Scanpix

Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) paziņoja, ka pārsūdzēs Straptautiskās ledus hokeja federācijas (IIHF) pieņemto lēmumu par Zviedrijas hokeja izlases uzbrucēja Niklasa Bekstrēma attaisnošanu saistībā ar 2014. gada Soču olimpiskājās spēlēs uzrādīto pozitīvo dopinga testu.

IIHF un Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pirms kāda laika paziņoja, ka 2014. gada Ziemas olimpiskajās spēlēs, kuras norisinājās Krievijā, Soču pilsētā, dopinga lietošanā (testi uzrādīja pseidoefedrīna klātbūtni organismā) pieķertais Zviedrijas hokeja izlases uzbrucējs Niklass Bekstrēms ir attaisnots viņam izvirzītajās apsūdzībās par dopinga lietošanu. Rezultātā viņš saņēma arī sudraba medaļu, kas pienācās visiem Zviedrijas izlases spēlētājiem.

No vienas puses, šķiet, viss ir kārtībā, taču tā nemaz neliekas Pasaules antidopinga aģentūrai, kas ir augstākā anti dopinga instance pasaulē un kura uzrauga visus ar aizliegto vielu lietošanu saistītos jautājumus starptautiskā sporta arēnā. WADA ir paziņojusi, ka kategoriski nepiekrīt IIHF un SOK lēmumam un uzskata, ka Bekstrēma vaina ir pierādīta un tāpēc ir jāseko adbilstošiem sodiem. Viņi savu nstāju arī ir gatavi pierādīt tiesā, jo gatavojas pārsūdzēt šo lēmumu.

Protams, daudziem rodas jautājums. Kā tas nākas, ka WADA sportistu, kā viņi uzsver, ir pieķērusi dopinga lietošanā, bet IIHF atsakās viņu diskvalidicēt, vēl vairāk, SOK piešķir viņam medaļu?

Lai saprastu pašu ideju, no sākuma ir jāsaprot pats sportista diskvalifikācijas mehānisms, proti, kas par ko ir atbildīgs. Viss sākas no WADA uzraudzībā veiktiem testiem, ko veic viena no organizācijas sertificētām laboratorijām. Ja proves (A un B) ir izrādījusies pozitīva, tad WADA informē attiecīgā sporta veida federāciju, lai, atbilstoši antidopinga noteikumiem un sporta veida normām, tiktu pieņemts lēmums par sportista diskvalifikāciju. Savukārt, ja tas viss notiek olimpisko spēļu laikā, tad informēta tiek arī SOK, jo Olimpiādes sportistu noteikumi paredz, ka šādos gadījumos atlēts ir arī jāizraida no Olimpiskā ciemata.

Viss ir diezgan skaidri, taču IIHF, kopā ar SOK, neskatoties uz WADA paziņojumu, pieņēma Bekstrēmu attaisnojošu spriedumu. Kā argumentācija tika minēta, ka sportists pretalerģiskās zāles, kuru sastāvā bija pseidoefedrīns lietoja jau septiņus gadus (šis periods sakrīt arī ar to laiku kad viņš sāka spēlēt NHL) un iepriekš, startējot starptautiskajā līmenī, viņam nebija nekādu problēmu. Tāpat atlēts par šī medikamenta lietošanu bija informējis Zviedrijas izlases ārstus, kā arī NHL, kur Bekstrēms spēlē ikdienā, Vašingtonas “Capitals” sastāvā, pseidoefedrīns nav aizliegto vielu sarakstā. Ņemot vērā šos faktus Bekstrēms tika pasludināts par “apstākļu upuri” un viņam tika pasniegta medaļa. Kāpēc WADA nav mierā ar šādu skaidrojumu? Pamatojumu viņi pagaidām neatklāj, vien norāda uz to, ka tas tiks publicēts tiklīdz Pasaules sporta arbitrāžas komiteja pieņems viņu apelāciju.

Kamēr antidopinga aģentūras pamatojums vēl nav zināms, mēs varam minēt tos iemeslus kāpēc IIHF pieņēma zviedru hokejistu attaisnojošu lēmumu. Turklāt, šo situāciju mazliet “interesantu” padara tas fakts, ka arī Latvijas izlases hokejists Vitālijs Pavlovs bija situācijā, kur viņu varēja pasludināt par “apstākļu upuri”, taču tas netika darīts un nu hokejists ir diskvalificēts no IIHF īkotajiem turnīriem un spēlē Ziemeļamerikā, ECHL.

Gan jau kāds saklausīs “čīkstēšanu” un “sazvērestību teorijas”, taču viss ir acīmredzami. IIHF un SOK, kā organizācijas, kuras tiešā veidā piedalās starptausko hokeja maču organizēšanā nav ieinteresēti, lai viņu turnīros tiktu diskvalificēti NHL spēlētāji, jo situācija sanāk sekojoša – IIHF strādā pie tā, lai gandrīz vai par katru cenu dabūtu NHL hokejistus uz saviem turnīriem, taču WADA viņus vienkārši “ņem un diskvalificē”. Šādi gājieni ļoti stipri ietekmē IIHF un NHL attiecības, kuras jau tā nevarētu nosaukt par idillistiskām. “Sak, jūs paši lūdzaties spēlētājus, mēs jums tos dodam, lai arī paši ciešam zaudējumus un riskējam, jo viņi var gūt savainojumus, bet jūs, nepateicīgie, vēl viņus diskvalificējat, metot ēnu uz mūu, pasaulē labāko (un godīgāko), čempionātu” - apmēram tāda varētu būt NHL vadības replika šai sakarā. Savukārt IIHF, kuriem vēl ir plānotas sarunas par NHL hokejistu dalību nākamajās Olimpiādēs un cīņa par kaut kādu teikšanu gaidāmajā Pasaules kausā, ko arī rīko Nacionālā hokeja līga, sliktas attiecības ar Gerija Betmena organizāciju noteikti nav vajadzīgas.

Atgādināsim, ka Ziemeļamerikā, kur profesionālās hokeja līgas nepakļaujas IIHF noteikumiem, nopietnas dopinga kontroles līdz šim bija kaut kas tikpat mītisks kā zobu fejas, visi ir par tādām dzirdējuši, bet neviens nav redzējis. NHL pārbaudes notiek tikai regulārās sezonas laikā, t.i., izslēgšanas mačos, starpsezonā un sagatavošanās posmā jaunajai sezonai, spēlētāji netiek pārbaudīti. Turklāt, AHL un ECHL 2014./2015. gada sezona ir pirmā, kad tur vispār tiek veiktas pārbaudes vai spēlētāji lieto ko tādu, kas ir aizliegto vielu sarakstā (ko, starp citu, viņi arī paši sastāda, nevis ņem WADA noteikto).

Kas, nelabvēlīga sprieduma gadījumā, “draud” pašam Bekstrēmam? Viņš šajā situācijā var būt vismierīgākais, jo faktiski viņa karjeru globāli tas var neietekmēt nemaz. Jā, viņam nāksies atdot sudraba medaļu, jā, viņam var nākties pāris gadus iztikt bez starptautiskā hokeja, ņemot vērā to faktu, ka Olimpiskās spēles notiks pēc četriem gadiem, bet uz Pasaules čempionātu tāpat viņš ne vienmēr var paspēt, nav nopietns sods. Viņš varēs mierīgi turpināt pelnīt savu maizi Ziemeļamerikā.

Kā šī situācija atrisināsies, to mēs redzēsim pēc tam kā Starptautiskā antidopinga aģentūra būs iesniegusi un Sporta arbitrāžas komiteja pieņēmusi apelāciju, taču jau tagad var prognozēt, ka šī būs ļoti interesanta lieta, kas visu, ļoti iespējams, liks pasaules hokeja dzīves organizatoriem pārdomāt savu līdzšinējo darbību un attieksmi, jo tā vairs nav Bekstrēma un Zviedrijas hokeja federācijas cīņa pret WADA, tā ir IIHF un NHL cīņa pret starptautiskajiem antidopinga noteikumiem.

Vai IIHF pieņēma pareizu lēmumu attaisnojot N.Bekstrēmu?

  • 25

  • 74

  • 6


     [+] [-]

, 2014-11-12 17:47, pirms 9 gadiem
Tad jau ja Pavlovs būtu kapājis nhlā tad moš būtu attaisnots.....

  +3 [+] [-]

, 2014-11-12 17:48, pirms 9 gadiem
Nesaprotu ar ko Bekstrēms ir labāks par Pavlovu. Lielāka zvaigzne, utt. Bet tas neattaisno no atbildības.

  -1 [+] [-]

, 2014-11-12 17:57, pirms 9 gadiem
Nu Pavlova situācija mazliet savādāka.

1) Viela, kas aizliegta laikam visur.
2) Viela lietota caur vitamīniem, neinformējot nevienu. Šeit tomēr zāles + tika informēti ārsti...

Mani vairāk interesē, kas ar Freibergu. Pēc manas saprašanas viņu vajadzētu attaisnot.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-11-12 18:01, pirms 9 gadiem
Ja mainīs lēmumu, es man liekas nošaušos, Bekstrēmam pienākas medeļa un neko nepareizu viņš nav izdarijis

     [+] [-]

, 2014-11-12 18:09, pirms 9 gadiem
Dzoniy rakstīja: Kops kura laika kaa attaisnojums var kalpot fakts,ka visi ir zinajusi par to,ka Bekstrems rij kko,kura sastava ir aizliegta viela? Moz tagad ar tiesibam tapat kads varetu sakt-visi zin,ka esmu alkoholikis,tatad esmu " apstaklu upuris" un tiesibas atnemt par brauksanu dzeruma man nevar
Tas kalpo gan kā attaisnojums.Jo piemēram biatlonā ir vairāki astmas slimnieki un viņu zālēs ir efedrīns,kuru sportisti lietot nedrīkst ,jo šī viela ir dopingu sarakstā,bet šie astmātiķi to drīkst lietot,un vairums šo slimnieku ir no Norvēģijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-11-12 18:30, pirms 9 gadiem
Armstrongs,kurš ar veļļuku bija čempis, bija slimojis ar vēzi un to pieveicis, bet pēc tam sāka visu vinnēt pēc kārtas....koroche, ja gribi bùt čempis, tad jādabū kàda ekskluzīva slimība, kura ļauj lietot dopingu..

  -1 [+] [-]

, 2014-11-12 18:34, pirms 9 gadiem
"“Sak, jūs paši lūdzaties spēlētājus, mēs jums tos dodam, lai arī paši ciešam zaudējumus un riskējam, jo viņi var gūt savainojumus, bet jūs, nepateicīgie, vēl viņus diskvalificējat, metot ēnu uz mūu, pasaulē labāko (un godīgāko), čempionātu” - apmēram tāda varētu būt NHL vadības replika šai sakarā."

Autor, tu esi žurnālists vai literāts-fantasts? Tevi interesē viedoklis, tad papūlies to uzzināt nevis bāz savus izdomātus tekstiņus citiem mutē.

     [+] [-]

, 2014-11-12 18:56, pirms 9 gadiem
dakots rakstīja: Armstrongs,kurš ar veļļuku bija čempis, bija slimojis ar vēzi un to pieveicis, bet pēc tam sāka visu vinnēt pēc kārtas....koroche, ja gribi bùt čempis, tad jādabū kàda ekskluzīva slimība, kura ļauj lietot dopingu..
Neprecīzs un neloģisks arguments.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-12 18:59, pirms 9 gadiem
elfs rakstīja: Nu Pavlova situācija mazliet savādāka.

1) Viela, kas aizliegta laikam visur.
2) Viela lietota caur vitamīniem, neinformējot nevienu. Šeit tomēr zāles + tika informēti ārsti...

Mani vairāk interesē, kas ar Freibergu. Pēc manas saprašanas viņu vajadzētu attaisnot.
DMAA, uz ko iekrita Pavlovs, NHL neskaitās dopings, jeb precīzāk - NHL vispār netiek pārbaudīts vai spēlētāji lieto kādas stimulantu grupas vielas vai nē.

     [+] [-]

, 2014-11-12 20:16, pirms 9 gadiem
teemusalame, kas tur neloģisks?

     [+] [-]

, 2014-11-13 10:33, pirms 9 gadiem
Nez' man kaut kā tuvāka un loģiskāka liekas NHL un ZA pieeja šai lietai (un dopingam kā sugai) kopumā, jo tomēr hoķis nav biatlons vai šorttreks, kur tomēr startē inividuāli un dopings to rezultātu var tieši ietemkēt, kamēr hoķi tomēr spēlē komanda un tas, ka viens breksis tur kaut kādas pret alerģijas zāles būs sarijies un tagad pārgrieztām acīm slidināsies (tēlaini izsakoties) neko diži (globāli) ietekmēt nevarēs, jo hokejā zaudē un uzvar komanda, kur ir vēl 19-21 spēlētājs nevis teiksim individuāli Bekstrēms vai Ovečkins, vai Pavlovs un gl;obāli tas spēlē neko diži ietekmēt nevar. Tāpat arī loģiskāka liekas ZA un NHL pieeja kopumā dopinga jautājumos, kad(cik saprotu) paši spēlētāji, līga sastāda aizliegto vielu sarakstu un tad protams arī viņu "čeko", un ja kādas pretaleģijas zāles nav viņu sarakstā tad nav un viss ir ok, ja ir tad arī tiek pieņemti kādi mēri

     [+] [-]

, 2014-11-13 12:33, pirms 9 gadiem
als rakstīja: Nez' man kaut kā tuvāka un loģiskāka liekas NHL un ZA pieeja šai lietai (un dopingam kā sugai) kopumā, jo tomēr hoķis nav biatlons vai šorttreks, kur tomēr startē inividuāli un dopings to rezultātu var tieši ietemkēt, kamēr hoķi tomēr spēlē komanda un tas, ka viens breksis tur kaut kādas pret alerģijas zāles būs sarijies un tagad pārgrieztām acīm slidināsies (tēlaini izsakoties) neko diži (globāli) ietekmēt nevarēs, jo hokejā zaudē un uzvar komanda, kur ir vēl 19-21 spēlētājs nevis teiksim individuāli Bekstrēms vai Ovečkins, vai Pavlovs un gl;obāli tas spēlē neko diži ietekmēt nevar. Tāpat arī loģiskāka liekas ZA un NHL pieeja kopumā dopinga jautājumos, kad(cik saprotu) paši spēlētāji, līga sastāda aizliegto vielu sarakstu un tad protams arī viņu "čeko", un ja kādas pretaleģijas zāles nav viņu sarakstā tad nav un viss ir ok, ja ir tad arī tiek pieņemti kādi mēri
A kāpēc viens var, a citi nē, tb ja ir tik liberāla attieksme, tad vispār ir jāatceļ doptesti un viss jāatstāj katra spēlētāja sirdsapziņai.

Play-off spēlēs tā arī tiek darīts un, redz, interesants takš hokejs!

     [+] [-]

, 2014-11-13 13:58, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: A kāpēc viens var, a citi nē, tb ja ir tik liberāla attieksme, tad vispār ir jāatceļ doptesti un viss jāatstāj katra spēlētāja sirdsapziņai.

Play-off spēlēs tā arī tiek darīts un, redz, interesants takš hokejs!
Nu faktiski jau tādām sporta spēlēm varētu arī atcelt tos doptestus, jo tur viņi faktiski ir bezjēdzīgi, jo tur viens spēlētājs nespēlē būtisku un izškirošu lomu rezultāta veidošānā (tāds Bekstrēms arī bez visa "dopinga" ir 5 galvas tiesas labāks teiksim pat tādu Džeriņu) un ar vai bez dopinga labs spēlētājs ir labs spēlētājs. Lietojot to pretalerģijas zāļi viņš tak nemetīs tagad pa 3-4 vārtiem pa spēli! Kā vāca apmēram pa punktam spēlē tā arī +/- tāpat vāks! Cit lieta ir individuālās sacensības, jo tur visu izšķir tieši katra individa varēšana un tur dopings nebūtu pieļaujams! Vismaz tāda lietu kārtība man liktos loģiska!