Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Trīs "Kings" soļi līdz Stenlija kausam

Trīs "Kings" soļi līdz Stenlija kausam
"Play-off" MVP Džonatans Kviks ar Stenlija kausu.
Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā naktī tika noskaidroti 2012. gada Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempioni, jeb Stenlija Kausa ieguvēji, par kuriem kļuva Losandželosas "Kings", kas ar 4:2 uzveica Ņūdžersijas "Devils". Šis panākums kļuva vēsturisks, taču kā "karaļi" līdz tam nokļuva.

Losandželosas "Kings" vienību noteikti var saukt par "jaunās ēras" komandu, t.i., pēc vairāk vai mazāk veiksmīgās spēles gadsimtu mijā, "Kings" pirms 2004./2005. gada sezonas lokauta nebija "play-off" komanda, tāda tā nebija arī vairākus gadus pēc līgas attīstības lūzuma punkta, taču jau tad tika ielikti pamati komandai, kas, pārciešot ļoti nopietnu un ārkārtīgi sāpīgu pārbūvi, atgriezās tur, kur tā bija 80-to gadu beigās/90-to gadu sākumā.

Ja ir jānosauc konkrēts laika posms, kurā sākās Losandželosas komandas ceļš līdz šīs nakts triumfam, var izcelt vairākus atskaites punktus, kas ir bijuši svarīgi. Pirmais un, ļoti iespējams, ka pats svarīgākais brīdis bija 2012. gada "play-off" turnīra MVP, jeb vērtīgākā spēlētāja Džonatana Kvika ienākšana komandā. Tas notika 2007./2008. gada sezonā, laikā kad "Kings" vārtos bija MILZĪGS caurums, jeb vienkāršiem vārdiem runājot – triju sezonu laikā tika izmēģināti 11 dažāda ranga vārtsargi (sākot no NHL veterāniem Dena Klutjē un Šona Burka līdz japānim Jutakam Fukufudži). Kviks, savās 141 nospēlētajās minūtēs, uzreiz arī nebija nekāds glābējs, taču tas bija tikai sākums, jo jau nākošajā sezonā Džonatans kļuva par komandas pirmo numuru un vienu no līgas labākajiem vārtsargiem, kāds viņš ir arī pašlaik.

Otrs būtiskākais solis ceļā uz čempiona titulu bija Dastina Brauna draftēšana un "izaudzināšana" par komandas līderi. Kādam jau liksies, ka šis ir secinājums no "Kapteiņa acīmredzamā" sērijas, taču viss nav tik vienkārši, jo Brauns, lai arī tika izvēlēts ar visai augstu numuru, ienākot NHL nebija nekāds spīdeklis, vēl vairāk, viņam ar iejušanos "lielajā līgā" bija visai lielas problēmas, kuras vēl pastiprināja gūtais savainojums. Lai vai kā, bet var teikt, ka Dastins Brauns ir tas spēlētājs, kurš arī ļoti labi ilustrē visas komandas veiksmes un neveiksmes pēdējo sezonu laikā.
Savukārt kapteiņa uzšuvi Brauns nopelnīja ar savu darbu uz ledus - iepriekšējās 6 sezonās Dastins ir starp TOP-3 spēka paņēmienu pielietotājiem visā līgā, tajā pašā laikā viņš ir stabils 50+punktu spēlētājs (pēdējo piecu gadu laikā visu laiku ir bijis starp komandas trim rezultatīvākajiem hokejistiem), bet šopavasar parādīja savu labāko spēli tieši tad, kad tas bija nepieciešams – izslēgšanas mačos. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka Brauna uzvārds ir vienā rindā ar Veinu Grecki, Lūku Robitailu, Robu Bleiku, Matiasu Norstromu.

Visbeidzot trešais būtiskākais punkts Losandželosas "Kings" panākumā bija kvalitatīvu un produktīvu veterānu nolīgšana un/vai iemainīšana. Iepriekš tieši šīs pilnvērtīgās "otrās līnijas" neesamība liedza visai talantīgajai komandai cerēt uz augstākiem sasniegumiem. Džastins Viljamss, Maiks Ričardss, Džefs Kārters un Dastins Peners bija gana rezultatīvi izslēgšanas spēlēs 20 mačos gūstot 11 līdz 15 punktus, turklāt jāņem vērā, ka šī saraksta pirmie divi hokejisti labi "Kings" rindās spēlēja arī regulārajā sezonā.

Protams, nevar noliegt, ka bija arī citi būtiski aspekti Losandželosas komandas ceļā uz šo uzvaru, piemēram, Anžes Kopitara draftēšana, taču viens spēlētājs, lai cik viņš labs būtu, neuzvar čempionātus. "Kings" to ļoti labi saprata un pamazām būvēja komandu ap viņu.

Tāpat pašlaik derētu pieskarties nākotnes tēmai, proti, svētki svētkiem, bet paģiras var izrādīties ļoti nepatīkamas. Vai Losandželosas komandai tas draud? Noteikti, ka cīņā par veterāniem atdotie perspektīvie jaunie hokejisti (piemēram, Veins Simondss un Braidens Šens) noderētu komandai, taču gan Maiks Ričardss, gan Džefs Kārters, pēc hokeja mērauklas, savus labākos spēles gadus vēl nav sasnieguši, pie tam, viņiem arī ir ilglaicīgi līgumi, arī ar pārējiem līderiem komandai ir nokārtotas darba attiecības vēl vismaz uz sezonu-divām (no nozīmīgajiem spēlētājiem līgumu nav Dastinam Peneram un Džaretam Stolam). Tāpat ir jāņem vērā, ka arī kopumā Losandželosas komanda ir starp līgas jaunākajām vienībām (vidējais vecums sezonas sākumā 27.3 gadi, dalīta 10. vieta NHL), kas ļauj nākotnē skatīties ar optimismu. Tāpēc diezgan droši var teikt, ka vismaz pāris gadus Losandželosa vēl pacīnīsies par NHL "karaļu" godu.

Noslēgumā var piebilst, ka Losandželosas komanda ir parādījusi vēl vienu veidu, kā pēclokauta ērā "atdzimušajām" komandām tikt pie panākumiem izmantojot draftu. Pretēji Pitsburgai un Čikāgai, kurām galveno spēku veidoja pašu audzinātie talanti, Losandželosa izspēlēja "jauno un perspektīvo hokejistu" kārti, aizmainot savus talantīgos hokejistus uz citām sistēmām, pretī saņemot jau sevi pierādījušus hokejistus. Vai kāds šim piemēram sekos? Dažām komandām šāds piegājiens noteikti būtu jāņem vērā.


, 2012-06-12 19:22, pirms 12 gadiem
Aizvadītajā naktī tika noskaidroti 2012. gada Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempioni, jeb Stenlija Kausa ieguvēji, par kuriem kļuva Ņūdžersijas "Devils", kas ar 4:2 uzveica Ņūdžersijas "Devils". Šis panākums kļuva vēsturisks, taču kā "karaļi" līdz tam nokļuva. Vajadzeetu palabot!
, 2012-06-12 19:31, pirms 12 gadiem
Ja vajag labot, tad pa tiešo jāziņo autoram, nevis jāpukst komentāros!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-12 20:08, pirms 12 gadiem
Brīnos, ka rakstā nebija pieminēts talantīgais uzbrūkošā tipa aizsargs Drū Dautijs, kas arī ir viens no līderiem atjaunotajā Kings komandā un atslēga ceļā pēc titula jeb kausa.

Starp citu viena no retajām komandām, kas pēc kausa iegūšanas saglabās lielāko daļu no spēlētājiem, proti tikai 5 spēlētājiem 1. jūlijā beigsies līgumi. Kaut vai salīdzinot ar Bruins un it īpaši ar Blackhawks, kad , lai atbrīvotu algu griestus nācās aizmainīt un neparakstīt līgumus ar daudziem atslēgas spēlētājiem.
, 2012-06-12 20:20, pirms 12 gadiem
Starp citu, tieši Dastins Brauns pirms trade deadline tika minēts kā viens no galvenajiem pretendentiem uz aizmainīšanu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-12 21:37, pirms 12 gadiem
quarterr rakstīja: Brīnos, ka rakstā nebija pieminēts talantīgais uzbrūkošā tipa aizsargs Drū Dautijs, kas arī ir viens no līderiem atjaunotajā Kings komandā un atslēga ceļā pēc titula jeb kausa.

Starp citu viena no retajām komandām, kas pēc kausa iegūšanas saglabās lielāko daļu no spēlētājiem, proti tikai 5 spēlētājiem 1. jūlijā beigsies līgumi. Kaut vai salīdzinot ar Bruins un it īpaši ar Blackhawks, kad , lai atbrīvotu algu griestus nācās aizmainīt un neparakstīt līgumus ar daudziem atslēgas spēlētājiem.
Kā jau te minēja - raksta koncepts ir mazliet cits (ne tikai 3 soļi, bet arī 3 izšķirošie soļi).

Dautija skils un nozīme nav nenovērtēta, taču vai viņš ir tas posms, kas "Kings" komandu padarīja no lūzeriem par čempioniem - šaubos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-12 21:57, pirms 12 gadiem
quarterr rakstīja: Brīnos, ka rakstā nebija pieminēts talantīgais uzbrūkošā tipa aizsargs Drū Dautijs, kas arī ir viens no līderiem atjaunotajā Kings komandā un atslēga ceļā pēc titula jeb kausa.

Starp citu viena no retajām komandām, kas pēc kausa iegūšanas saglabās lielāko daļu no spēlētājiem, proti tikai 5 spēlētājiem 1. jūlijā beigsies līgumi. Kaut vai salīdzinot ar Bruins un it īpaši ar Blackhawks, kad , lai atbrīvotu algu griestus nācās aizmainīt un neparakstīt līgumus ar daudziem atslēgas spēlētājiem.
Patiešām Dīns Lombardi var kārtīgi izbaudīt kausa priekus, jo nav jāsatraucas par nākamās sezonas komplektāciju.
Abi vārtsargi un visi 7 pamatsastāva aizsargi jau ir zem kontraktiem.
Par uzbrukumu arī nenāksies īpaši galvu lauzīt, jo 11 spēlētāji ir ar līgumiem, vēl 2 (Loktionovs un Kings) būs ierobežoti brīvie aģenti, un viņu parakstīšanai vajadzētu būt tikai formalitātei.
Potenciālie promgājēji ir tikai 3 (Peners, Stols un Frasners), kuri nebūt nav neaizstājami spēlētāji. Ar rezervēm arī izskatās, ka vajadzētu būt +/- ok.
, 2012-06-12 22:03, pirms 12 gadiem
Muļķības, Koptars noteikti bija viens no svarīgākajiem clutch spēlētājiem, ilggadējais Kings līderis, Juri, neraksti muļķības.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-12 23:07, pirms 12 gadiem
Ak dievs, kas noticis ?? Juris beidzot kaaut ko uzrakstījis???

Nujā, Kopitars nenoliedzami ir 1 no atslēgas cilvēkiem, par to nav šaubu, arī manuprāt nepiedodami ir tas, ka Dautijs nav pat pieminēts. Tieši viņš, manā skatījumā, visas finālsērijas garumā rādīja vislabāko spēli abās laukuma pusēs.
Brauns, - nospēlēja izšķirošajos brīžos tā, kā kapteinim pienākas un veda savu komandu tajā virzienā, kur vajag.Izdarīja to, ko no viņa tieši 6. spēlē gaidīja visvairāk.
Es gan neteiktu, ka man viņš kā sportists sevišķi patiktu, vēl tiešāk, uzskatu, ka viņš ir vistīrākā " žurka". Ar savām simulācijām un ņirgšanu zem deguna. Bet nekas, arī tādi spēlētāji komandai ir nepieciešami kā skābeklis.
Filadelfijas filiāle Ričardss/Kārters, - savu darbu paveica, īpaši rezultativitātes ziņā, neko pielikt, neko atņemt. Ričardsa darba spējas vispār ir fenomenālas, viņš varbūt tik daudz nemet iekšā kā gribētos, bet devums ir liels.
Visus nepieminēsi, bet ir 1 cilvēks, kuru noteikti jāuzteiuc, - Stolls. Tieši viņš ir atslēgas figūra izslavētajā PK junitā, tieši viņš ir tas, kuram galvenokārt jāpateicas par spēli mazākumā, - kā zināms Devils vairākumā neko nespēja šajā sērijā un galvenais " vaininieks " ir tieši Stolls.
, 2012-06-12 23:35, pirms 12 gadiem
Krokodils rakstīja: Muļķības, Koptars noteikti bija viens no svarīgākajiem clutch spēlētājiem, ilggadējais Kings līderis, Juri, neraksti muļķības.
Juris noteikti ka zina, cik Kopitars ir vērtīgs Kingos, bet viņš jau tur ir samērā sen. Tiesa, arī "atslēga" Brauns jau ir sen klubā. Tādējādi nevarētu teikt, ka viņi veica izšķirīgo uzrāvienu Stenlija kausa iegūšanā. Viņi vnk. veica savu ierasto darbiņu.
, 2012-06-13 07:53, pirms 12 gadiem
Krokodils rakstīja: Muļķības, Koptars noteikti bija viens no svarīgākajiem clutch spēlētājiem, ilggadējais Kings līderis, Juri, neraksti muļķības.
Ilggadējs, pareizi, bet kur viņš bija līdz šim, tb kur "Kings" ar viņu kā līderi bija?

Atkārtošos, šeit netiek apspriesti spēlētāji kā tādi un viņu skils (par Dautiju tas pats) vai overall devums komandai, bet gan [trīs] konkrētu soļu (jā, subjektīvi izvirzītu) svarīgums komandas ceļā uz kausu.

Un par Braunu runājot - nevis viņš kā spēlētājs atsevišķi ir nozīmīgs (kā tas būtu, piem., Kopitara vai Kvika gadījumā), bet gan tas kā komanda izaudzināja pati savu līderi, kurš beigu beigās izšķirošā momentā arī nostrādāja "no - līdz".
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-13 20:46, pirms 12 gadiem
Es tā iedomājos, ka Džeks Džonsons, kuru sezonas vidū aizmainīja uz Kolambusu, noteikti jutās ļoti stulbi, redzot, kā viņa bijusī komanda cilā kausu... Tīri vai žēl viņa palika
Floridas "Panthers" somu aizsargs Niko Mikola. Foto: Florida Panthers

Panteras lūkos nonākt vienas uzvaras attālumā no otrās kārtas

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas trešo spēli šonakt pulksten 2:00 aizvadīs Uvja Balinska pārstāvētā Floridas "Panthers", kas viesosies pie otras Floridas komandas - Tampabejas "Lightning".
Breds Maršāns. Foto: Boston Bruins
2

Maršāns pamatīgi sarūgtina Toronto, Rietumu pirmais numurs sprukās

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas sērijā priekšgalā (2-1) atgriezusies Bostonas "Bruins", izbraukumā ar 4:2 pārspējot Toronto "Maple Leafs", savukārt Rietumu konferences pirmais numurs Dalasas "Stars" zaudējusi abās savā laukumā notikušajās kaujās.
Deivids Kvins. Foto: Reuters/Scanpix

NHL vājākā komanda "Sharks" atbrīvo galveno treneri

Nacionālās hokeja līgas (NHL) pēdējās vietas īpašniece Sanhosē "Sharks" trešdien paziņojusi par galvenā trenera Deivida Kvina atbrīvošanu no amata.