Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

"Maple Leafs" pārbūve: nojaukt ir vieglāk nekā uzcelt

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Maple Leafs" pārbūve: nojaukt ir vieglāk nekā uzcelt
Maiks Bebkoks
Foto: AP/Scanpix

Nacionālās hokeja līgas klubs Toronto "Maple Leafs" deviņu spēlētāju maiņas darījumā atbrīvojās no kapteiņa Diona Fanefa ilgtermiņa līguma, kas līdz 2021. gadam aizņemtu septiņus miljonus komandas budžetā. Pārbūve rit pilnā sparā - vecais karkass izdemolēts un ielikti jauni pamati. Vai tie būs pietiekami stabili, lai uzceltu debesskrāpi jeb dinastiju?

Toronto "Maple Leafs" pēc zaudējuma ar 2:5 pret Edmontonas "Oilers" noslīdējis līdz Nacionālās hokeja līgas pēdējai vietai, tomēr kluba vadība par to brīdināja vēl pirms regulārā čempionāta sākuma. Arī kapteiņa Diona Fanefa aizmainīšana deviņu spēlētāju darījumā ir ar skatu nākotnē, jo aizsargam līdz 2021. gadam būtu jāmaksā septiņi miljoni dolāru sezonā, kamēr ar nevienu no jaunieguvumiem līgums nesniegsies ilgāk par nākamo sezonu. Bagātākajai hokeja komandai pasaulē naudas netrūkst, taču septiņi miljoni algu griestu ērā ir daudz - brīvie līdzekļi palīdzēs uzlabot konkurētspēju, piemēram, piesaistot kādu zvaigzni. Grūti iztēloties komandu, kas mērķē uz Stenlija kausu, bet 35 gadus vecam aizsargam maksā septiņus miljonus.

Aizsargam, kurš pat tagad nespēlē pirmajā pāri. Lai atbrīvotos no Fanefa, menedžments un treneru korpuss izšķīrās par gudru soli - kopā ar kapteini laukumā laist daudzsološo Džeiku Gārdineru un izvairīties no pretinieku līderiem. Uz āķa uzķērās Otavas "Senators", kamēr Toronto "Maple Leafs", kas kopš 2004. gada izslēgšanas mačos piedalījies vienu reizi, turpina pārbūvi. Vecā komanda ir izdemolēta un nojaukta, bet tas ir tikai pirmais un pats vieglākais solis ceļā uz panākumiem.

Par pārbūves centrālo personu kļuva Brendans Šenahans, tomēr ne uz ilgu laiku, jo trīs Stenlija kausus izcīnījušā uzbrucēja lielākais pluss ir spēja piesaistīt cilvēkus ar idejām un nākotnes vīziju. Tādu nebija ne galvenajam trenerim Rendijam Kārlailam, kurš atlaišanas brīdī bija uzvarējis vairāk maču nekā zaudējis, taču spēles maniere bija lemta neveiksmei, ne ģenerālmenedžerim Deivam Nonisam, kurš noslēdza līgumu ne tikai ar Fanefu, bet arī Deividu Klārksonu. Ar spēka uzbrucēju, kurš pēdējās trīs sezonās kopā savācis 28 punktus, tika parakstīta vienošanās uz septiņām sezonām par 36,75 miljoniem. 5,25 miljonus sezonā saņem arī pagājušās sezonas rezultatīvākais spēlētājs Dalasas "Stars" kapteinis Džeimijs Bens.

Par galveno treneri kļuva Maiks Bebkoks, kurš 2010. un 2014. gadā aizveda Kanādu līdz olimpiskajām zelta medaļām, bet Lū Lamorelo 73 gadu vecumā ir vecākais ģenerālmenedžeris Nacionālajā hokeja līgā. No 1987. līdz pagājušajam gadam viņš būvēja Ņūdžersijas "Devils", kas izcīnīja trīs Stenlija kausus un divas reizes zaudēja finālā. Viens no viņa galvenajiem uzdevumiem ir būt Kaila Dubasa mentoram.

Dubass līgumu ar Toronto "Maple Leafs" parakstīja 2014. gada vasarā, būdams tikai 28 gadus vecs. Darba intervija bija paredzēta 60 minūtes ilga, taču sanāca septiņas stundas. Viņš ir ģenerālmenedžera labā roka, un Dubasam uzticēts izveidot plašu jauno spēlētāju bāzi, kas ļautu komandai atgriezties agrākajās virsotnēs - laika posmā no 1962. līdz 1967. gadam izdevās izcīnīt četrus čempiones titulus. Viena no galvenajām speciālista atziņām bija: nevajag baidīties draftēt augumā mazus spēlētājus, jo maiņas darījumā iegūt augumu un spēku ir daudz vieglāk nekā meistarību un ātrumu.

19 gadus vecais zviedrs Viljams Nīlanders Amerikas Hokeja līgā 30 mačos savācis 40 punktus un tiek uzskatīts par labāko jauno spēlētāju, kurš neatrodas Nacionālajā hokeja līgā. Viņa augums ir 1,81 metrs. Gadu jaunākais Mičs Mārners joprojām spēlē junioros, kur 40 spēlēs savācis 83 punktus. Viņa augums ir 1,80 metri. Džeremijs Brako sakrājis 50 punktus 39 cīņās. Viņa augums ir 1,75 metri. Dmitro Timašovs savācis 73 punktus 31 mačā. Viņa augums ir 1,77 metri.

Un viņiem pa vidu latvietis Mārtiņš Dzierkals (1,83 metri). "Kā viņi paši teica, tad salasīta grupiņa, kas ir augumā maza, bet strauja un tehniska. Mums speciāli taisīja vingrinājumus. Savāca grupu no pieciem spēlētājiem: Marners [4. numurs draftā], Brako [61.], Timašovs [125.], es un pēdējo neatceros. Maziņi, bet meistarīgi spēlētāji ar eksplozīvām kustībām. Tas bija tas, ko viņi pamanīja," pēc drafta uzbrucējs stāstīja intervijā portālam Sportacentrs.com.

Lai pārbūvētu komandu, svarīgs ir arī pēdējais pakāpiens pirms Nacionālās hokeja līgas - fārmklubs. Toronto "Marlies" ar 49 spēlēs sakrātajiem 78 punktiem dodas pretī jaunam Amerikas Hokeja līgas rekordam; Ziemeļu divīzijas tuvākā sekotāja ir 19 punktu attālumā, bet līgas kopvērtējumā divas komandas atpaliek par septiņu uzvaru tiesu. "Marlies" piedzīvojis tikai astoņus zaudējumus pamatlaikā.

Par komandas galveno treneri pirms sezonas tika iecelts Šeldons Kīfe, kurš kopā ar Dubasu strādāja Ontario Hokeja līgas klubā "Sault Ste. Marie Greyhounds". 35 gadus vecais speciālists bija viens no talantīgākajiem spēlētājiem Kanādā, taču iemantoja skandalozu slavu. Pēc uzvaras OHL līgas rezultatīvākais spēlētājs, kurš bija arī komandas kapteinis, atteicās paspiest komisāra roku, bet Memoriālajā kausā Kīfes komanda ārpus laukuma draudēja pretiniekiem. Viņa komandas biedrs bija Maiks Dantons, bet abu aģents bija Deivids Frosts. Dantons 2004. gadā nonāca aiz restēm par aģenta slepkavības pasūtīšanu.

Kīfes karjera aprāvās ceļgala savainojuma dēļ, tāpēc viņš iegādājās Pembroukas "Lumber Kings". Lai gan komanda nebija izcīnījusi titulu 18 gadus, pēc tam, kad par galveno treneri kļuva Kīfe, tika izcīnīti pieci čempiones tituli pēc kārtas. Dubass viņam deva otro iespēju, jo citas komandas nevēlējās piesaistīt nevajadzīgu uzmanību. Pagājušo sezonu "Sault Ste. Marie Greyhounds" noslēdza ar 54-12-2 un pirmo vietu, taču izslēgšanas mačos pretī nāca Konors Makdeivids.

Toronto "Maple Leafs" ir viss, lai atkal cīnītos par Stenlija kausu: uzticīgi līdzjutēji, zinoši treneri un talantīgi spēlētāji. Atliek atrast līderi ģērbtuvēs. Par līgumu joprojām nevar vienoties Stīvens Stemkoss un pagājušās sezonas fināliste Tampabejas "Lightning" - komanda gatava dot 8,5 miljonus, bet kapteinis grib 12. Ja centra uzbrucējs vasarā kļūs par brīvo aģentu, Toronto būs galvenā favorīte cīņā par viņa pakalpojumiem, jo iespēja spēlēt mājās un saņemt maksimālo līgumu ir vilinoša.

Taču nojaukt ir vieglāk nekā uzbūvēt. Ja viss izdosies, komandu pēc pāris gadiem redzēsim cīņā par Stenlija kausu. Ja neizdosies, galvas ripos. Atkal.

  -1 [+] [-]

, 2016-02-12 18:02, pirms 8 gadiem
"Ja centra uzbrucējs vasarā kļūs par brīvo aģentu, Toronto būs galvenā favorīte cīņā par viņa pakalpojumiem, jo iespēja spēlēt mājās un saņemt maksimālo līgumu ir vilinoša."
Pēdējās spekulācijās tiek minēts arī Sabres, haha.
https://twitter.com/sabres_talk/sta...

     [+] [-]

, 2016-02-12 18:41, pirms 8 gadiem
Dubass (tieši viņš, nevis Lamorello) būvē komandu pēc matemātisko teoriju principa. Tas ir interesanti un, manuprāt, inovatīvi (lai gan nekas jauns tas nav un par to pat uzņemtas divas ļoti interesantas filmas - "Million Dollar Arm" un "Moneyball"), tomēr vienmēr pierādījies, ka šīs teorijas līdz galam tomēr nenostrādā. Ne velti ir teiciens par "komandām uz papīra"...
Katrā ziņā ja Dubasam izdosies, tad tā varētu būt nākotnes komandu būvēšanas koncepcija. Tomēr man liekas, ka beigu beigās atkal pierādīsies, ka neliela nejaušība vai vienkārši ārkārtas gadījums sagraus šo rūpīgi būvēto sistēmu...
Tomēr, novēlu, lai veicas!

     [+] [-]

, 2016-02-13 13:25, pirms 8 gadiem
Paskatījos Stamkosa status un viena lieta ļoti pārsteidza, Stamkos vēl ne reizi nav spēlējis olimpiādē..

     [+] [-]

, 2016-02-16 11:09, pirms 8 gadiem
Jānis_LV rakstīja: Paskatījos Stamkosa status un viena lieta ļoti pārsteidza, Stamkos vēl ne reizi nav spēlējis olimpiādē..
Lauztā kāja pirms sočiem šo iespēju liedza. Darīja visu iespējamo, lai paspētu līdz tam laikam atlabt, taču ar to bija par maz.