Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Merzļikins: "Ziemeļamerikā izpilda metienus no jebkuras vietas"

Ints Megnis
Ints Megnis

Merzļikins: "Ziemeļamerikā izpilda metienus no jebkuras vietas"
Elvis Merzļikins. Foto: Blue Jackets

Latviešu vārtsargs Elvis Merzļikins atzīst, ka jauno talantu turnīrā ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu Kolumbusas "Blue Jackets" iemācījies daudz un sapratis, ka šeit metieni tiek izpildīti no jebkuras vietas.

Pagājušās nedēļas beigās NHL komandās satikās jaunie spēlētāji, bet jau vēlāk šonedēļ sāksies oficiālās treniņnometnes, gatavojoties nākamajai sezonai. Pirms tam daļa no komandām piedalās jauno talantu turnīros. "Blue Jackets" sacentās turnīrā Traverssitijā, kura ietvaros Merzļikins aizvadīja divus mačus - tika galā ar 29 metieniem uzvarā ar 6:2 pār Ņujorkas un ar 24 no 28 metieniem zaudējumā 3:5 Dalasas "Stars".

Kā raksta "Blue Jackets" apskatnieks Džefs Svoboda, Merzļikins Ziemeļamerikas hokejā iesvētīts tika jau pirmās spēles pirmajā periodā, kad viņu pārsteidza metiens no ļoti asa leņķa un ielidoja vārtos. Šajā turnīrā latvietis dalīja vārtus ar jauno somu Veini Vehvilainenu.

"Pēc pirmās spēles [Vehvilainens] pavilka mani malā un teica, ka spēle bija ļoti ātra," "Blue Jackets" vārtsargu treneris Menijs Legass atklāj, ka soms bijis pārsteigts, kad vēroja Merzļikina spēli pret "Rangers". "Es atbildēju, lai pagaida treniņnometni, jo viss notiks vēl daudz ātrāk." Tomēr Legass uzsver, ka tas ir tikai normāli un tieši tāpēc ir debitantu nometne, lai eiropieši var pierast pie mazākajiem laukumiem.

Starpsezonā no "Blue Jackets" aizgāja pēdējo gadu pirmais numurs Sergejs Bobrovskis, līdz ar to tagad Kolumbusai ir vismazāk pieredzējusī vārtsargu līnija visā līgā - kopā aizvadītas vien 90 NHL spēles, kuras visas ir soma Jonasa Korpisalo rēķinā, kurš iepriekšējās četrās sezonās bija Bobrovska aizstājējs. Merzļikins pēc spožām sezonām Šveicē vasarā noslēdza viena gada vienvirziena kontraktu ar "Blue Jackets", bet Vehvilainens iepriekšējās divās sezonās dominēja Somijas līgā un šosezon tiek plānots kā komandas trešais vārtsargs.

Legass atzīst, ka par vārtsargu mazo pieredzi Ziemeļamerikā nesatraucas. Viņiem tiek uzsvērts, ka Eiropas hokejā pirms metiena ir laika sagatavoties gan vārtsargam, gan metējam, kamēr Ziemeļamerikā metiens var lidot no ikvienas vietas, ko Merzļikins arī piedzīvojis abos mačos, katrā no tiem ielaižot ripu no asa leņķa.

"Merzļikins teica, "Viņš iemeta aiz manas muguras." Es atbildēju, lai gatavojas, viņi visi tā dara un dara to ļoti labi. Savukārt, ja viņš būtu agresīvāks, pretinieks iemestu krūtīs," stāsta vārtsargu treneris. "Viņš teica, "Es domāju, man būs vairāk laika, jo Eiropā, kad puisis ir pie borta, man ir laiks." Kad puisis slido prom no borta šeit, viņš var gūt vārtus. Ja neesi pietiekami agresīvs, tevi pārspēs."

Rītā pēc spēles pret "Rangers" komandu Legass vienā laukuma stūrī novietojis kameru, liekot "Blue Jackets" laukuma spēlētājiem Ņikitam Korosteļevam un Maksimam Fortjē mēģināt pārspēt Merzļikinu no vārtu līnijas. Savukārt pēc tam kamera pārvietota uz otru pusi un pats treneris aptuveni desmit minūtes centās pārspēt latvieti, dažas reizes to arī paveicot. Jautro treniņu vārtsargs un treneris noslēguši ar apskāvienu.

"Tev visu laiku jāatrodas pozīcijā," saka Merzļikins. "Es biju savā pozīcijā (spēlē pret "Rangers", kad zaudēja vārtus no asa leņķa), tomēr Eiropā šādā pozīcijā spēlētājs dosies aiz vārtiem. Viņš neizpildītu metienu. Labi, ka šādi notika, es kaut ko iemācījos - esmu NHL spēlētājs un metieni var nākt no ikvienas vietas. Eiropā neviens no tās vietas neizpildīs metienu. Šeit ir mazāks laukums, spēlētāji var mest uzreiz."

Turnīra divos mačos Merzļikins vidēji ielaida 3,02 ripas un atvairīja 88,9% metienu, kamēr Vehvilainens divās spēlēs, kurās viņam tika dota ielaida, ielaida vidēji 2,81 ripu un atvairīja 89,3% raidījumu.

"Vienkārši nepieciešams pierast pie mazāka laukuma," Legass teica par Merzļikina pāreju. "Tāpēc viņš pirms sezonas spēlēs iespējami daudz, lai saprastu, ka viņam uz ledus vairs nav laika. Spēlējot uz lielā laukuma, puišiem ir laika gandrīz katru reizi visu izdarīt līdz perfektumam, bet šeit tikai tiek mests pa vārtiem."

"Blue Jackets" treniņnometne sāksies ceturtdien un tajā starp sešiem vārtsargiem būs divi latvieši - Merzļikins un Matīss Kivlenieks, kurš vismaz sezonas sākumā cīnīsies par vienības ceturtā numura vietu.

Izmantotie resursi:
https://www.nhl.com/bluejackets/new...

Slēpts komentārs: Robelzssss

  -1 [+] [-]

, 2019-09-11 17:30, pirms 5 gadiem
Nopietni ? "Ziemeļamerikā izpilda metienus no jebkuras vietas"
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja