Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Blogs: Bļugers - “Penguins” sistēmas labākais jaunais centrs

Blogs: Bļugers - “Penguins” sistēmas labākais jaunais centrs
Teodors Bļugers
Foto: www.wcha.com

Teodors Bļugers aizvadītajā naktī guva savu pirmo “hat-trick” NCAA hokeja turnīrā, kas daudziem lika par viņu atcerēties, jo līdz šim Tedijs, kā viņu sauc Ziemeļamerikā, salīdzinājumā ar citiem mūsu hokejistiem bija diezgan nemanāms, taču tas nenozīmē, ka viņš ir sliktāks.

Tam, ka Teodors Latvijas hokeja līdzjutējiem ir mazāk zināms (mazāk nekā būtu jābūt) ir vairāki iemesli. Viens no galvenajiem ir tas, ka viņš savu karjeru ir veidojis savādāk nekā pie mums tas ir ierasts. Viņš uz ASV devās jau skolnieka vecumā, taču izvēlējās spēlēt nevis kādā no neskaitāmajām bērnu vai junioru līgām, bet iestājās Šetukas skolā, kas ir zināma kā viena no labākajām ASV tieši hokeja ziņā un paralēli hokeja zinībām, arī ieguva ASV izglītību. Starp sava gadagājuma hokejistiem Bļugers bija viens no labākajiem šajā līmenī, taču uz junioru līgām viņš nesteidzās un atkal izvēlējās ne to populārāko (tas gan nenozīmē, ka sliktāko) variantu – karjeru turpināja ASV Nacionālās koledžu atlētikas asociācijas (NCAA) hokeja čempionātā, kur viņam piedāvāja spēlēt Minesotas štata universitāte (protams, kā jau pieklājas, papildus sedzot mācību izdevumus). Tā kā šis turnīrs Latvijā netiek pietiekošā mērā atspoguļots, tad arī saprotams, ka līdzjutējiem nav pilnīga priekšstata par to, kas tas ir par līmeni, kā arī par to kas tur vispār notiek.

Otrs aspekts gan mazākā mērā ir saistīts ar pašu hokejistu, bet lielākā – ar medijiem. Proti, lai arī Bļugers ir trešais visu laiku visaugstāk nodraftētais Latvijas hokejists, viņam “nepaveicās”, jo vienā gadā ar viņu tika draftēts arī Zemgus Girgensons, turklāt, pirmajā kārtā. Līdz ar to, jau kopš pirmās dienas Pitsburgas “Penguins” prospekta statusā Tedijs ir “viens no”, “nu tas tur, kuru arī paņēma”.

Šo laiku viņš gan lieki nav tērējis un savā trešajā sezonā, pēc desmit mačiem, ir komandas otrs labākais vārtu guvējs un ceturtais rezultatīvākais spēlētājs (6+4), kā arī rezultatīvākais vairākuma izspēlētājs (3+3). Cik tas ir nopietni? Vispirms ir jāņem vērā, ka NCAA nav junioru līga, bet gan studentu, līdz ar to spēlētāji šajā līgā ir gan vecāki, gan fiziski nobriedušāki, kas nozīmē, ka arī hokejs šeit ir daudz tuvāks profesionālajam līmenim. Turklāt, kā jau visos sporta veidos, arī hokejā, spēlētājiem ir jāiziet visi “attīstības līmeņi”, t.i., pirmajos divos gados tikai pašiem labākajiem ļauj spēlēt pietiekoši lielu spēles laiku, kā arī ļauj izspēlēt vairākumu, jo toni nosaka “juniori” (trešgadnieki) un “seniori” (tie, kas spēlē jau 4. gadu).

Pa šo laiku no “jaunā, tehniskā un talantīgā”, par kādu viņu uzskatīja pirms 2012. gada NHL drafta, centra uzbrucējs ir kļuvis arī par “drošo un vispusīgo”, proti, Bļugers nevairās no spēlēšanas aizsardzībā, kā to, iespējams, varētu darīt kāds ar viņa līmeņa uzbrucēja prasmēm. Jā, no tā mazliet cieš rezultativitāte, ko arī norāda eksperti, taču šādā veidā viņam ir daudz lielākas iespējas iekļūt NHL, jo ne jau par klasisku pirmo maiņu centru “Penguins” viņu grib izaudzināt, tur viņiem būs kas spēlē vēl vairākus gadus (S.Krosbijs un J.Malkins).

Taču, nedomāju, ka lasītāji šo rakstu atvēra tāpēc, lai priecātos par to kāds malacītis Teodors ir NCAA līmenī, jo visiem interesē cits jautājums – kā izskatās viņa izredzes Pitsburgas “Penguins” komandā?

No šodienas pozīcijām raugoties, ir vairāki pozitīvi momenti, kas ļauj cerēt uz Tedija ienākšanu līgā “nesāpīgi”, t.i., pirmajā profesionālajā sezonā. Pirmais un galvenais ir komandas vājais jauno uzbrucēju sastāvs, jo starp perspektīvākajiem komandas jaunajiem censoņiem, netiek minēts neviens uzbrucējs, jo stiprākā pozīcija viņiem ir aizsardzība un vārtsargi ar Tristanu Džariju priekšgalā. No uzbrucējiem favorīts ir labajā malā spēlējošais Kaspari Kapanens, taču pagaidām viņš ir izvēlējies karjeru veidot Eiropā.

Otrs būtisks aspekts ir kvalitatīvu centra uzbrucēju deficīts kā tāds, jo pēc Krosbija un Malkina ir pamatīga “bedre”, jo ne Brendons Saters, ne Marcels Gocs nav īsti tādas kvalitātes un ampluā spēlētāji, kādus Pitsburga vēlētos redzēt savā komandā ilgtermiņā. Vai viņiem ir varianti? Protams, jo pašlaik no 12 ārpus komandas esošajiem centriem deviņi ir debitanti, t.i., bez NHL pieredzes. Tas nozīmē, ka cīņa viņu starpā par vietu NHL būs atklāta (un visai sīva, tas gan). Kāda ir labā ziņa? Bļugers, lai gan arī Pitsburgas sistēmā viņš nav pats populārākais jaunais talants, tiek saukts par labāko starp visiem jaunajiem centra uzbrucējiem (kā Hockey Future, tā citu specializēto resursu rangos).

Ja salīdzina Minesotas štata universitātes hokeja komandas 23. numuru ar pārējiem Pitsburgas “Penguins” centra uzbrucējiem, tad viņš noteikti nav pats tehniskākais un apdāvinātākais, taču ir gana labs, lai turētu līdzi, viņš noteikti arī nav pats fiziski spēcīgākais, taču prot atrast ceļu uz vārtiem. Viņš, iespējams, nav pats rezultatīvākais, vai aizsardzībā vislabāk spēlējošais, taču kā vienu, tā otru viņš dara vienlīdz labā līmenī. Tas nozīmē, ka Bļugers, visdrīzāk, NHL līmenī varētu tikt mēģināts kā trešās maiņas cents. Ko tas nozīmē Pitsburgā? Viņu trešā maiņa, vismaz pašlaik, sevi ir pierādījusi nevis kā klasiska “energy line”, kur galvenais ir spēlēt agresīvi un ripu turēt pēc iespējas tālāk no vārtiem, bet vispusīga maiņa, kas, protams, var arī spēlēt kā klasiski agresīvā manierē (ne velti tieši tur spēlē Stīvs Daunijs), tā arī būt gana labi palīgi pirmajām divām maiņām rezultāta veidošanā (pašlaik maiņa Daunijs-Saters-Spalings ir otrā rezultatīvākā komandā, spēlējot vienādos sastāvos, priekšā Malkina maiņai).

Nobeigumā gan gribētos atgādināt, ka pašlaik Teodors Bļugers spēlē savu trešo sezonu NCAA, tas nozīmē, ka, visdrīzāk, arī nākamgad viņš pārstāvēs “Mavericks” krāsas, kas, savukārt nozīmē, ka laikā, kad viņš varēs pretendēt uz vietu “Penguins” sastāvā būs notikuši jau divi drafti, kā arī pati komanda, visdrīzāk, diezgan izmainījusies. Kā tas ietekmēs mūsu centra uzbrucēja akcijas? Protams, redzot savu vājo jauno uzbrucēju grupu viņi mēģinās draftos pastiprināties, kā arī, iespējams, piesaistīt arī kādu brīvo aģentu. Arī Tedija spēlē var notikt kādas izmaiņas. Pagaidām gan izskatās, ka viņš veidojas par laba līmeņa otrās vai trešās (atkarīgs no komandas spēka un spēles stila) maiņas centra uzbrucēju, kurš, ja ne Pitsburgas komandas sastāvā, tad kādā citā vienībā noteikti varētu spēlēt NHL. Vai un kad tas notiks? Redzēsim, taču no Latvijas hokejistiem, kas ir draftēti starp pirmajiem 100 spēlētājiem (tādi ir bijuši 10), 7 ir jau paspējuši pieteikt sevi NHL. Divi no atlikušajiem (T.Bļugers un E.Merzļikins) pagaidām bruģē šo ceļu.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 15:43, pirms 9 gadiem
Jura tavi raksti kaut kā smagi lasās...baigie palagi vienā krāsojumā...
atvaino, bet, kad tu raksti komentus, tad tas baigi izceļās, tagad pārāk pelēki un grūti lasāms...
p.s. zinu, ka nav tava vaina, ka komenti tev tiek izcelti, bet pamēģini arī rakstā izcelt nozīmīgākās vietas, savādāk zaudēju orientāciju tavā palagā...ne vienmēr ir laiks visu vienā elpas vilcienā izlasīt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 15:44, pirms 9 gadiem
''jo ne Brendons Saters, ne Marcels Gocs nav īsti tādas kvalitātes un ampluā spēlētāji, kādus Pitsburga vēlētos redzēt savā komandā ilgtermiņā''

Par Sateru noteikti nepiekritīšu. Kā 3.maiņas centrs viņš ir perfekts. Dara melno darbu, labs mazākumos, kas tagad viņiem ir viens no labākajiem līgā, un ik pa laikam iemet svarīgus golus. Takā neredzu labāku centru viņa vietā.
, 2014-11-09 15:54, pirms 9 gadiem
Ir kāds resurss, kur var redzēt tos studentu spēļu hailaitus un citu infu?
, 2014-11-09 15:55, pirms 9 gadiem
Banss rakstīja: Ir kāds resurss, kur var redzēt tos studentu spēļu hailaitus un citu infu?
WCHA.com - Official Website of the Western...
, 2014-11-09 15:56, pirms 9 gadiem
Amazing rakstīja: ''jo ne Brendons Saters, ne Marcels Gocs nav īsti tādas kvalitātes un ampluā spēlētāji, kādus Pitsburga vēlētos redzēt savā komandā ilgtermiņā''

Par Sateru noteikti nepiekritīšu. Kā 3.maiņas centrs viņš ir perfekts. Dara melno darbu, labs mazākumos, kas tagad viņiem ir viens no labākajiem līgā, un ik pa laikam iemet svarīgus golus. Takā neredzu labāku centru viņa vietā.
precizak butu gruti uzrakstiit
, 2014-11-09 15:59, pirms 9 gadiem
Tadi kaa Bļugers ir pilna pasaule. Gan jau taa pat mauks pa eiropas ligam. Baigaa gaļasmašina ta studentu līga
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 16:16, pirms 9 gadiem
Saters ir iespējams labākais 3. maiņas centrs līgā....

Kasperi Kapanens neizvēlējās karjeru turpināt Eiropā. Tā ir pietiekoši populāra prakse jaunajiem skandināviem ļaut spēlēt Somijas vai Zviedrijas čempī, spēlējot pret vīriem nevis junioriem. Piemēram Zibanejads tā darīja. Pēc sezonas vai divām Kapanens būs Pitsburgā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 16:38, pirms 9 gadiem
Vienas no pēdējām spēlēm hailaits. Izskatās slikti https://www.youtube.com/embed/jkFEc...
, 2014-11-09 16:40, pirms 9 gadiem
Es personīgi domāju , ja ne Pitsburgā , tad citā NHL komandā točna viņš debitēs !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 16:50, pirms 9 gadiem
markkomartins rakstīja: Tadi kaa Bļugers ir pilna pasaule. Gan jau taa pat mauks pa eiropas ligam. Baigaa gaļasmašina ta studentu līga
Patīk šie te - redzējis neesmu, dzirdējis neesmu, bet zinu, ka nekas nesanāks
, 2014-11-09 16:53, pirms 9 gadiem
Ulvis Brože rakstīja: Vienas no pēdējām spēlēm hailaits. Izskatās slikti https://www.youtube.com/embed/jkFEcR6hpJc?rel=0
Pirmkārt video pievienots 2013. gada 12 oktobrī
Otrkārt, tā arī nesapratu, kas tur tik slikts ir redzams?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 17:10, pirms 9 gadiem
Volx rakstīja: Bet Miņina kungs jau tieši tāpat zīlē. Parasti ja komanda saskata baigo talantu, tad izņem arā no tām Universitātēm un 4 gadu atsēdējušie NCAA reti uzreiz tiek sūtīti uz Pingvīnu 3.maiņu
Zini, kas ir pats interesantākais? Es nezīlēju... nevienā raksta rindkopā nav domu - a Bļugers būs tur un tur... rakstā vispār ir apskatīts tas kas Tedijs ir pašlaik, kāda situācija ir PIT komandā (ar PAVISAM NELIELU ieskatu nākotnē) un to kurā pozīcijā, balstoties uz šodienas spēli, viņš varētu pretendēt. Kā arī, tekstā, tiešā veidā, arī norādu, ka viņš NAV BAIGAIS TALANTS (tādi NHL spēlē uzreiz), taču visu dara tādā līmenī, lai viņu uzskatītu par labu vispusīgu spēlētāju.

Problēma ir tā, ka izlasot "Labākais jaunais Pitsburgā" sadomājas, ka tūlīt viņš visus plēsīs vai sadomāja, ka kāds tā ir domājis, tāpēc pierakstījis. Kā arī gaida ABSOLŪTO PATIESĪBU. Man liekas, ka rakstā viss ir gana skaidri pateikts.
, 2014-11-09 17:12, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Zini, kas ir pats interesantākais? Es nezīlēju... nevienā raksta rindkopā nav domu - a Bļugers būs tur un tur... rakstā vispār ir apskatīts tas kas Tedijs ir pašlaik, kāda situācija ir PIT komandā (ar PAVISAM NELIELU ieskatu nākotnē) un to kurā pozīcijā, balstoties uz šodienas spēli, viņš varētu pretendēt. Kā arī, tekstā, tiešā veidā, arī norādu, ka viņš NAV BAIGAIS TALANTS (tādi NHL spēlē uzreiz), taču visu dara tādā līmenī, lai viņu uzskatītu par labu vispusīgu spēlētāju.

Problēma ir tā, ka izlasot "Labākais jaunais Pitsburgā" sadomājas, ka tūlīt viņš visus plēsīs vai sadomāja, ka kāds tā ir domājis, tāpēc pierakstījis. Kā arī gaida ABSOLŪTO PATIESĪBU. Man liekas, ka rakstā viss ir gana skaidri pateikts.
Nu ja Bļugers ir labākais jaunais, tad man liekas, ka Pingvīnus gaida bēdīga nākotne. Pēc Krosbija un Krima naš būs katastrofa.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-09 17:25, pirms 9 gadiem
Krokodils rakstīja: Nu ja Bļugers ir labākais jaunais, tad man liekas, ka Pingvīnus gaida bēdīga nākotne. Pēc Krosbija un Krima naš būs katastrofa.
Nu tā jau ir PIT problēma. Taču, no otras puses, viņiem ir 9 rokiji. Gan jau kāds "izšaus".
, 2014-11-09 17:30, pirms 9 gadiem
Volx rakstīja: Kada tur situacija turnīra tabulā? Eihelu nevar cerēt paņemt, tad jau nakotne būs spoža
Tu par PIT? Man liekas, ka viņi ir pirmie konferencē pagaidām .
, 2014-11-09 17:31, pirms 9 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu tā jau ir PIT problēma. Taču, no otras puses, viņiem ir 9 rokiji. Gan jau kāds "izšaus".
Bet nu Bļugeram jāgaida, cik sanāk? 3 gadi laikam pirms viņš pabeidz studijas NCAA .
, 2014-11-09 17:32, pirms 9 gadiem
Tā starp citu, kāpēc viņam Blueger uz muguras?
, 2014-11-09 17:41, pirms 9 gadiem
Krokodils rakstīja: Bet nu Bļugeram jāgaida, cik sanāk? 3 gadi laikam pirms viņš pabeidz studijas NCAA .
Viņam NCAA šis ir trešais gads. tb paliek šī un vēl viena sezona.
, 2014-11-09 17:42, pirms 9 gadiem
Gaskoins_2 rakstīja: Tā starp citu, kāpēc viņam Blueger uz muguras?
Tāpēc, ka Ziemeļamerikā viņš figurē ar tādu uzvārdu un vārdu Teddy.
, 2014-11-09 18:04, pirms 9 gadiem
Ja skatās uz to apjomu, ko tu, Juri, raksti, tad tas ir kaut kas neizmērojams priekš Latvijas mēroga. Cilvēki (žurnālisti/skribenti un lasītāju auditorija) šeit, tāpat, kā daudzviet pasaulē, ir ļoti neizglītoti un virspusēji. Nav nozīmes, kur tu atrodies, kāds tu esi uz doto brīdi, vienmēr ir jāaug.

Tas pats attiecas arī uz hokeju utt. Domāju, ka Bļugeram ir lielākas izredzes spēlēt NHL, kā vidusmēra drafta prospektam. Pie tam uzskatu, ka Minesota ir ļoti laba vide, kur atrasties, kā jaunam hokejistam.
, 2014-11-09 18:13, pirms 9 gadiem
Pie piesardzīgi optimistiska scenārija, 2016/2017. gada sezonā 3 vai 4 mūsējie dragās NHL ledu.
, 2014-11-09 21:47, pirms 9 gadiem
Es rakstam daļēji nepiekrītu. Vai autors var nosaukt kaut dažus piemērus, kur spēlētājs pēc 4 sezonām NCAA ir uzreiz uzsācis karjeru NHL? Praktiski visi pa tiešo NHL spēlējošie hokejisti savu koledžu karjeru ir beiguši pirms diploma iegūšanas, t.i., pēc 1-3 sezonām.

No NCAA spēlēm ir redzēti tikai momenti un apskati, bet junioru valstsvienībā viņš nu galīgi nav izskatījies pēc aizsardzības tipa spēlētāja, turklāt arī spēka spēlē nepavisam nav bijis dominējošs.

Kā šāds spēlētājs var būt 3. vai 4. maiņas centrs labā NHL komandā?
, 2014-11-09 22:05, pirms 9 gadiem
MachimoI rakstīja: Es rakstam daļēji nepiekrītu. Vai autors var nosaukt kaut dažus piemērus, kur spēlētājs pēc 4 sezonām NCAA ir uzreiz uzsācis karjeru NHL? Praktiski visi pa tiešo NHL spēlējošie hokejisti savu koledžu karjeru ir beiguši pirms diploma iegūšanas, t.i., pēc 1-3 sezonām.

No NCAA spēlēm ir redzēti tikai momenti un apskati, bet junioru valstsvienībā viņš nu galīgi nav izskatījies pēc aizsardzības tipa spēlētāja, turklāt arī spēka spēlē nepavisam nav bijis dominējošs.

Kā šāds spēlētājs var būt 3. vai 4. maiņas centrs labā NHL komandā?
Kad tu viņu pēdējo reizi redzēji darbībā? Dažas spēlēs U20 neskaitās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-10 06:01, pirms 9 gadiem
dobrecovs rakstīja: Kad tu viņu pēdējo reizi redzēji darbībā? Dažas spēlēs U20 neskaitās.
Kā tas ir - "neskaitās"? Pēdējo reizi redzēju šī gada sākumā U-20 čempī. Pirms tam ir bijušas pietiekami daudz spēles U-18/U-20, lai varētu puslīdz saprast, ka viņš nav tas spēlētājs, kas kapājas abos galos un dominē spēka spēlē.

Tātad vai nu viņš šajā laikā ir būtiski mainījis savu spēles stilu (autors acīmredzot ir skatījies viņa NCAA spēles), vai arī viņa raksturojums īsti neatbilst realitātei.
, 2014-11-10 06:09, pirms 9 gadiem
Dzoniy rakstīja: Pirmais piemers,kas ienaca prata- Kevin Hayes. Blackhawks 1. raunda 24. picks 2010.gada,kurs pec NCAA nolema neparakstit ligumu ar Hawks,bet gan ar Rangers. Sosezon 10 speles Rangers 4.maina un 2 punkti(1+1)
Kaa Sabres fanam Tev tak bija jazin par Chris Drury,kurs 1998.gada no Bostonas universitates pievienojas Colorado Avalanche,kuras sastava taja sezona 79 speles tika pie 44 punktiem(20+24) un Kalderu,ka labakajam debitantam.
Varbut neietilpst isti taja saraksta,bet ari pasreizejais Sabres kapteinis Brian Gionta,kurs bija koledzas zvaigzne,pec diploma iegusanas tika pie spelesanas NHL- 33 speles un 11 (4+7) punkti. Tiesa 37 speles nospeleja ari AHL
Chris Kunitz uzreiz pec koledzas kaa undrafted rookie free agent tika pie 21 speles (0+6) Mighty Ducks sastava
Jordan Leopold-vel viens bijusais Sabres speletajs,kurs pec koledzas tika pie 50 spelem (4+10) Flames sastava un 3 spelem AHL
Ta ka piemeri ir,hokeja " ekspert"
Tev tie piemēri tiešām ienāca prātā, vai arī paskatījies meklētajā? Ja ne, tad apsveicu ar lielisku atmiņu - pat statistiku līdz punkta precizitātei no galvas esi iemācījies.

Žēl gan, ka neviens no tevis pieminētajiem spēlētājiem nekādā veidā neatbilst Bļugera gadījumam.

Heiss ir divmetrīgs kaplis, savukārt, lai tiktu līdz Drūrija sasniegtajam NCAA, Bļugeram atlikušajā laikā būtu jāgūst kādi 100 goli.

Ne Kunics, ne Džionta nepārgāja uz NHL "nesāpīgi", kā izteicās Miņins, bet gāja caur AHL.

Turklāt tie visi ir citas kategorijas un/vai augstāka plaukta spēlētāji.
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers

Balinska ''Panthers'' Stenlija kausa izcīņu svētdien sāks ar agro maču

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) noslēgusies regulārā sezona un noskaidrojušies Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas pāri. Uvja Balinska pārstāvētā Floridas ''Panthers'' izslēgšanas spēles sāks svētdien, aizvadot agro maču, bet Teodora Bļugera ''Cancuks'' pirmo maču aizvadīs naktī uz pirmdienu.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix
2

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix
9

Bļugers pie karjeras rekorda netiek, ''Canucks'' zaudē viesos pret ''Jets''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Teodora Bļugera pārstāvētā Vankūveras ''Canucks'' regulāro sezonu noslēdza ar zaudējumu viesos pret Vinipegas ''Jets'' – 2:4.