Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Aizmainītie: spēlētāju atmiņas par nonākšanu jaunā komandā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Aizmainītie: spēlētāju atmiņas par nonākšanu jaunā komandā
Maiks Kamaleri
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālajā hokeja līgā ir spēlētāji, kas visu karjeru pavadījuši vienā komandā, taču viņu nav daudz. Cits pārceļas vasarā, kad atvērušies brīvo aģentu tirgus vārti un tiek piedāvāts vērtīgs līgums. Cits tiek aizmainīts izslēgšanas spēļu priekšvakarā - pēdējā dienā, kad komandām atļauts pastiprināties. Uzbrucējs Lī Stempniaks kopš 2010. gada čemodānus kravājis četras reizes, tomēr interesantu atmiņu netrūkst arī citiem.

Izsējis trīs vārtu pārsvaru, Nacionālās hokeja līgas klubs Bostonas "Bruins" divus punktus mačā pret Floridas "Panthers" nopelnīja vienu minūti līdz pagarinājuma beigām - 5:4. Iemetot pirmo ripu jaunās komandas rindās, uzvaras vārtus guva uzbrucējs Lī Stempniaks, kurš pretuzbrukumā divi pret vienu laicīgi saņēma ripu, sagatavoja plaukstas metienu un no labā iemetiena apļa vidus trāpīja tuvajā devītniekā. 33 gadus vecajam labās malas uzbrucējam izdevies atrast kopīgu valodu ar Patrīsu Beržeronu un Bredu Maršānu pirmajā virknējumā - viņš piecos mačos sakrājis sešus punktus, kamēr "Bruins" pacēlusies līdz divīzijas pirmajai vietai.

Vasarā Stempniaks pieņēma izaicinājumu un pievienojās Ņūdžersijas "Devils" uz pārbaudes laiku. Izturējis konkurenci, amerikānis parakstīja līgumu un ātri kļuva par komandas uzbrukuma līderi. Komandas, kas atrodas četru vietu attālumā no iekļūšanas Stenlija kausa izcīņā, tāpēc likumsakarīgs bija lēmums par uzbrucēju iegūt drafta izvēles, nevis vasarā zaudēt bez atlīdzības. Tas notika pēdējā dienā, kad Nacionālā hokeja līga atļāva veikt maiņas - pagājušajā pirmdienā.

Pieredze palīdz ne tikai laukumā, bet arī čemodānu kravāšanā, jo Stempniaks pēdējā dienā tika aizmainīts ceturto reizi kopš 2010. gada. Toreiz viņš no Toronto "Maple Leafs" nonāca Fīniksas "Coyotes", 18 regulārā čempionāta cīņās savācot 18 punktus. 2014. gadā Stempniaks no Kalgari "Flames" pārvācās uz Pitsburgas "Penguins", nākamajā sezonā - no Ņujorkas "Rangers" uz Vinipegas "Jets", bet 2016. gadā nomainīja Ņūdžersijas "Devils" pret Bostonas "Bruins".

Taču nevienu no Stempniaka piedzīvojumiem nevar salīdzināt ar Maika Kamaleri maiņu 2012. gadā. Monreālas "Canadiens" uzbrucējs duelī pret niknāko pretinieku Bostonas "Bruins" pēc otrās trešdaļas beigām laukumā vairs neatgriezās, un komandas biedri pieņēma, ka viņš iedzīvojies savainojumā. Nevienam pat nevarēja ienākt prātā, ka Kamaleri aizmainīts uz Kalgari "Flames". "Nezinu, kā justies. Iekšā ir daudz emociju," kasot galvu, stāstīja uzbrucējs, kurš redzējis maiņas pēc iesildīšanās vai pirms lidmašīnas pacelšanās, bet ne mača laikā.

Līdz pēdējam datumam, kad drīkst aizmainīt spēlētājus, bija atlicis pusotrs mēnesis, taču bija pagājusi tikai viena diena kopš Kamaleri kritizēja komandu par zaudētāju mentalitāti - gan treniņos, gan spēlēs, gan ārpus arēnas. Ja trenējamies kā zaudētāji, tad arī spēlējam kā zaudētāji. Un ģenerālmenedžerim tas nepatika.

Nav pārsteigums, ka viņš nonāca tieši Kalgari "Flames" rīcībā. 2009. gada sezonā Kamaleri 81 spēlē savāca 82 punktus un kļuva par komandas otro rezultatīvāko spēlētāju. Kļuvis par brīvo aģentu, viņš parakstīja vienošanos uz piecām sezonām par 30 miljoniem ar Monreālas "Canadiens". Tomēr "Flames" vadība ļaunu prātu par lēmumu neturēja un labprāt pieņēma uzbrucēju atpakaļ. Atšķirībā no citas Kanādas komandas.

Hokejistu likteņi atrodas ģenerālmenedžeru rokās, un 2004. gada martā par to pārliecinājās arī Džeimijs Maklelans, kurš no Kalgari "Flames" tika aizmainīts uz Ņujorkas "Rangers". Pēc izbraukumā piedzīvota zaudējuma vārtsargs, kurš šobrīd strādā Kanādas lielākajā sporta medijā TSN, bēdas noskaloja ārpus viesnīcas. Atgriežoties pulksten piecos no rīta, ceļā trāpījās ģenerālmenedžeris Derils Saters.

"Saskatījāmies, bet izlikos, ka neredzēju viņu. No rīta devos uz komandas autobusu, bet viņš mani uzaicināja uz sarunu un paziņoja, ka esmu aizmainīts. Biju šokā. Uzreiz jautāju, vai maiņa ir saistīta ar vēlo atgriešanos. Viņš pasmējās un atbildēja, ka nē," atcerējās vārtsargs, kurš "Rangers" rindās aizvadīja tikai četras spēles, bet nevienā no 11 Nacionālajā hokeja līgā pavadītajām sezonām nepārsniedza 40 maču robežu.

Ja citi var atskatīties uz pieredzi un pasmaidīt, 607 spēles Nacionālajā hokeja līgā aizvadījušajam Vesam Volcam šādu atmiņu nav. "Tiku iesaukts ģenerālmenedžera kabinetā, un viņš sāka ar to, ka esmu aizmainīts. Varēja ar to arī pabeigt, jo pēc tam vairs neklausījos. Viņš runāja divas minūtes, bet neatceros ne vārda. Tobrīd tas nemaz nebija svarīgi. Biju pelnījis tikt aizmainīts," atcerējās centra uzbrucējs, kurš aizvadīja sliktu maču un tāpēc domāja, ka tā būs sarunas tēma, nevis maiņa.

Volcs no Bostonas "Bruins" nonāca Filadelfijas "Flyers" rīcībā. Kopā ar viņu ceļoja vēl viens spēlētājs un drafta izvēle, bet pretējā virzienā devās divi spēlētāji un divas drafta izvēles - trešajā un ceturtajā kārtā. Augstāko "Bruins" izmantoja, lai izvēlētos Latvijas izlases uzbrucēju Sergeju Žoltoku.

21. gadsimtā spēlētāji ne vienmēr jaunumus uzzina no ģenerālmenedžera vai aģenta - reizēm jaunumus nākas ieraudzīt televīzijas ekrānā.

"Aizvadījām izbraukuma spēli Edmontonā. No rīta ieslēdzu televizoru un dzirdēju, ka esmu aizmainīts. Kur? Tas prasīja vēl pusstundu - uz Monreālas "Canadiens". Taču neviens nezvanīja. Tas bija dīvaini - zināju, ka esmu aizmainīts, bet neviens nezvanīja un neapstiprināja. Tobrīd nezināju, kuru komandu pārstāvu," atcerējās Tomass Vaneks. Austrietis tobrīd pārstāvēja Ņujorkas "Islanders".

"Biju pie ārsta, kad uzrakstīju sievai, ka esam drošībā, jo nebija baumu un citu ierasto runu par maiņu. Tiešām domāju, ka esam drošībā, bet 11 minūtes vēlāk saņēmu īsziņu no žurnālista ar jautājumu: vai esi aizmainīts? Atbildēju, ka nedomāju vis. Piecas minūtes vēlāk gāju ārā no slimnīcas, kad zvanīja ģenerālmenedžeris Džo Sakiks un pavēstīja jaunumus. Uzreiz zvanīju sievai, un arī viņa nespēja noticēt. Mūsu mazulim bija viens gads, kopā ar mums dzīvoja Neitans Makinons, un tas situāciju padarīja grūtāku," pauda uzbrucējs Makss Talbots, kurš Kolorado "Avalanche" nomainīja pret Bostonas "Bruins". Viņš 2009. gadā kopā ar Pitsburgas "Penguins" izcīnīja Stenlija kausu, turklāt guva izšķirošos vārtus sērijā.

2008. gadā Pitsburgas "Penguins" apstājās Stenlija kausa finālā, taču Kolbijs Ārmstrongs to nepiedzīvoja. "Gulēju pirms mača, kad zvanīja mamma un teica, ka redzējusi, ka esmu aizmainīts. Nebija ne jausmas. Piezvanīja un jautāja, ko daru. Atbildēju, ka guļu, jo vakarā ir mačs. Viņa uzreiz secināja: tātad tu nezini. Uzreiz sapratu un prasīju, uz kurieni esmu aizmainīts. Vai uz Atlantas "Thrashers"? [Trešā sliktākā komanda līgā.] Mammas priekšā nolamājos. Mums bija laba komanda. Lai gan Sidnijs Krosbijs bija savainots, tāpat uzvarējām maču pēc mača. Zināju, ka būs īpaša sezona," norādīja uzbrucējs, kuram ir konspirācijas teorija.

Izbraukumā Ārmstrongs dzīvoja kopā ar Krosbiju. Komandas biedra savainojuma dēļ viņš istabā palika viens pats, bet šādās situācijās parasti tiek piemeklēts jauns partneris. Ne šoreiz, tāpēc Ārmstrongs uzskata, ka maiņa bija ieplānota jau iepriekš, nevis uzpeldēja pēdējā brīdī.

"Spēlējām izbraukumā. No rīta ierados ģērbtuvēs un ieslēdzu visus televizorus, lai sekotu līdz maiņām. Viens no komandas darbiniekiem pienāca un teica, ka galvenais treneris Lindijs Rafs vēlas ar mani aprunāties. Domāju, ka viņš ir dusmīgs, jo skatos televizoru, nevis koncentrējos spēlei. Viņš atnāk, izslēdz visus televizorus, apsēžas blakus un sāk uzdot jautājumus. Ja tev būtu teikšana, gribētu tikt aizmainīts? Gribētu kļūt par pirmo vārtsargu? Tagad? Pirmos jautājumus atvairīju, sakot, ka nepieņemu lēmumus, bet par pēdējo teicu: nu, jā. Rafa atbilde bija zibenīga: "Lieliski, mēs tevi aizmainījām." Tikai vēl nezinājām, kur," savādo sarunu atminējās vārtsargs Martins Birons, kurš Bufalo "Sabres" nomainīja pret Filadelfijas "Flyers".

"Nepiedalījos rīta treniņā. Iegāju dušā, pārģērbos un atgriezos viesnīcā. Piezvanīju ģimenei un teicu, ka esmu aizmainīts. Joprojām nezināju, uz kuru komandu. Skatījos televīziju, lai uzzinātu. Atceros, ka reportierim uzdeva jautājumu, vai treniņā piedalās visi spēlētāji. Viņš atbildēja: jā. Smējos un domāju, ka laikam nebiju pārāk svarīgs spēlētājs," atmiņās gremdējās Birons. 2002. gadā viņš aizvadīja 72 spēles, nākamajā sezonā 54, pēc tam 52, bet pēc lokauta vietu vārtos viņam atņēma Raiens Millers. Bufalo "Sabres" pārbūves rezultātā viņš 2014. gadā ceļoja uz Sentluisas "Blues", kur aizvadīja tikai 25 spēles (regulārā sezona un izslēgšanas mači), lai gan uz Milleru lika lielas cerības.

Citreiz papildinājums kļūst par pastiprinājumu, bet reizēm komandām nākas piedzīvot vilšanos. Toties spēlētājiem paliek interesantas un neaizmirstamas atmiņas.

  -2 [+] [-]

, 2016-03-09 19:59, pirms 8 gadiem
A kur Inraša stāsts par aizmainīšanu uz Liepāju???

     [+] [-]

, 2016-03-09 20:24, pirms 8 gadiem
FK22 rakstīja: A kur Inraša stāsts par aizmainīšanu uz Liepāju???
Viņu neaizmainīja

  +3 [+] [-]

, 2016-03-09 20:25, pirms 8 gadiem
FK22 rakstīja: A kur Inraša stāsts par aizmainīšanu uz Liepāju???
Kas par Inrasi??

  +1 [+] [-]

, 2016-03-09 20:33, pirms 8 gadiem
FK22 rakstīja: A kur Inraša stāsts par aizmainīšanu uz Liepāju???
ta ir ka neko nesaproti no hokeja!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-03-09 21:53, pirms 8 gadiem
Bļ*, Brože, avots nav jānorāda?

     [+] [-]

, 2016-03-09 21:54, pirms 8 gadiem
Gribētos vēl dzirdēt Gudija viedokli par sūtīšanu augšā un lejā !
Bet paldies par rakstu!

     [+] [-]

, 2016-03-09 22:47, pirms 8 gadiem
Paldies par rakstu,tiešām,bija jauki palasīt.