Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Traģēdijas spārno "Rangers" jaunām virsotnēm

Traģēdijas spārno "Rangers" jaunām virsotnēm
Dominiks Mūrs atzīmē vārtus, kas garantēja Ņujorkas "Rangers" vietu Stenlija kausa finālā
Foto: AFP/Scanpix

Nokļūšana līdz Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa finālam no spēlētāja prasa stingru režīmu, pašatdevi augstākajā līmenī, spēju upurēties komandas labā, sviedru un asins litrus, bloķētus metienus un neskaitāmus zilumus. Malā nepaliek arī emocionālās ciešanas, un Ņujorkas "Rangers" uzbrucēju Martēna Senluī un Dominika Mūra pārdzīvotais spārnojis komandu jauniem panākumiem - Rietumu konferencē izdevies uzvarēt pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā.

Nacionālās hokeja līgas klubs Ņujorkas "Rangers" izslēgšanas spēļu otrajā kārtā nonāca situācijā, no kuras oriģinālā sešinieka vienībai nekad nebija izdevies izglābties, - sērijā pret Pitsburgas "Penguins" tika zaudēti trīs no pirmajiem četriem mačiem, turklāt pēdējā zaudējumā parādīto sniegumu gan spēlētāji, gan treneru korpuss nebaidījās atzīt par sliktāko spēli pēc regulārā čempionāta noslēguma. Pēc divām neveiksmēm savā laukumā komanda devās ceļā, lai cīnītos par sezonas turpinājumu, bet pēc lidmašīnas piezemēšanās Pitsburgā iezvanījās veterāna Martēna Senluī telefons. Saņemtā ziņa bija traģiska: pēc ilgstošas slimības viņa māte 63 gadu vecumā piedzīvoja sirdstrieku un zaudēja cīņā par dzīvību.

Ņujorkas "Rangers" hokejistu vidū nebija šaubas, ka 38 gadus vecais uzbrucējs dosies pie ģimenes un izlaidīs Austrumu konferences pusfināla piekto, iespējams, arī pēdējo spēli. Taču Senluī bija citās domās - veterāns treneriem un komandai paziņoja, ka dosies laukumā, jo viņa ģimene vēlas un māte vēlētos, lai uzbrucējs ir kopā ar partneriem, lai cīnās līdz galam un atdod pēdējos spēkus sapņa īstenošanai. Kā saka, tad pārējais ir vēsturē.

Senluī upurēšanās bija Ņujorkas "Rangers" iedvesmas avots. Piektajā spēlē tika izcīnīts pārliecinošs panākums ar 5:1 (viesi izdarīja arī par desmit spēka paņēmieniem vairāk nekā Pitsburgas "Penguins" komanda), sestajā mačā rezultātu atklāja Senluī (uzvara ar 3:1), bet izšķirošajā spēlē "Rangers" nosargāja pārsvaru un varēja līksmot, - 2:1. Uzvaru nesošajos vārtos veterāns tika pie atlēkušās ripas, no aizvārtes izdarot piespēli Bredam Ričardsam; abi Stenlija kausu izcīnīja 2004. gadā Tampabejas "Lightning" rindās.

Pitsburgas "Penguins" devās atvaļinājumā, bet Senluī garu piespiedu kārtā nācās izbaudīt arī Monreālas "Canadiens". 2014. gada olimpisko spēļu čempions Kanādas izlases rindās Austrumu konferences finālsērijas pirmajās četrās spēlēs guva trīs vārtus un izdarīja divas rezultatīvas piespēles, kļūstot par izslēgšanas spēļu rezultatīvāko hokejistu Ņujorkas "Rangers" rindās. Tomēr punktu pielika un komandu Stenlija kausa finālā ieveda Dominiks Mūrs, kurš noslēdzošajā mačā no vārtu priekšas izdarīja vienīgo rezultatīvo metienu, - 1:0.

Pirms pirmo soļu speršanas profesionāļa kārtā viņš pārstāvēja Hārvardas Universitāti, kļūstot par desmito labāko snaiperi tās vēsturē. Piedzimis trīs gadus vēlāk nekā vecākais brālis Marks (pēc vidusskolas absolvēšanas ieguva 1590 no 1600 punktiem SAT testā, tādējādi tiekot pie iesaukas "Gudrākais cilvēks hokejā") un divus gadus pēc vidējā brāļa Stīva nākšanas pasaulē, Dominiks Hārvardā paguva spēlēt kopā ar viņiem, tādējādi pārrakstot skolas vēsturi.

Nacionālo hokeja līgu pirmais sasniedza Marks Mūrs, kurš Pitsburgas "Penguins" rindās aizvadīja trīs sezonas, bet savainojumu dēļ bija spiests beigt karjeru. 2004. gadā traumas dēļ aprāvās arī Stīva Mūra, Kolorado "Avalanche" spēlētāja, karjera. Pēc Vankūveras "Canucks" kapteiņa Markusa Neslunda savainošanas viņš atteicās no Toda Bertuci piedāvājuma kauties, bet pretinieka pacietības mērs bija galā. Sekoja nežēlīgs uzbrukums no mugurpuses, kā rezultātā Stīvam Mūram tika lauzti trīs kakla skriemeļi un sagādāts smadzeņu satricinājums. Mēģinājumi atgriezties uz ledus beidzās ar neveiksmēm, tāpēc viņš lika punktu karjerai un iesūdzēja Bertuci tiesā. Pirmā sēde paredzēta šā gada 8. septembrī.

Tomēr Dominika Mūra dzīves smagākā traģēdija vēl tikai gaidīja aiz stūra. Būdams Sanhosē "Sharks" spēlētājs, viņš 2012. gada izslēgšanas spēļu laikā pazuda no aprites. Iemesls tika atklāts tikai vēlāk - Mūra sievai Keitijai (hokejists un futboliste sastapās Hārvardas Universitātē) tika konstatēts rets aknu vēzis, tādējādi viņš nekādi nespēja koncentrēties hokejam. Tā ir un paliek tikai spēle, bet dzīvē ir svarīgākas lietas.

2013. gada janvārī viņa 32 gadu vecumā zaudēja cīņā. "Tas ir raksturs, cīņas gars, kuru parādi. Cilvēki, piemēram, Lenss Ārmstrongs tiek dēvēti par uzvarētājiem, jo viņi pieveica vēzi. Taču miljoni cilvēku, kuri cīnās, kuri cīnās vēl vairāk nekā citi, vienalga mirst," to, kāpēc nedrīkst dalīt uzvarētājos un zaudētājos, norādīja Dominiks Mūrs. Viņš izlaida arī pagājušo sezonu, lai gan interesi izrādīja vairākas komandas. Taču pirms jaunās sezonas uzbrucējs atgriezās pie saknēm, panākot vienošanos ar Ņujorkas "Rangers" - komandu, kas viņu Nacionālās hokeja līgas 2000. gada jauno spēlētāju draftā izvēlējās trešajā kārtā ar 95. numuru. Pirms tam Mūrs paguva izveidot sievas vārdā nosauktu fondu, pievienojot to "Smashfest", - galda tenisa labdarības turnīram, kurā piedalījušies Stīvens Stemkoss, Klods Žirū, Fils Kesels, Ēriks Lindross, Tajs Domi, Senluī un citi.

Ja "Rangers" izdosies izcīnīt prestižāko trofeju hokejā, ir skaidrs, par ko domās Senluī un Mūrs.

Martēna Senluī emocijas pēc Ņujorkas "Rangers" uzvaras piektajā spēlē pret Pitsburgas "Penguins"

Dominiks Mūrs atceras sievu


, 2014-06-04 22:04, pirms 10 gadiem
Ljoti labs raksts!
, 2014-06-04 22:08, pirms 10 gadiem
Par NYR titulu!
, 2014-06-04 22:10, pirms 10 gadiem
Rangers jaanem!
, 2014-06-04 22:11, pirms 10 gadiem
Simpatizē abas komandas, vienkārši izbaudīšu lielisku hokeju un uz to arī ceru, par 7ām spēlēm.
, 2014-06-04 22:13, pirms 10 gadiem
pēc šāda raksta nekas cits neatliek, kā novēlēt NY iegūt kausu
, 2014-06-04 22:16, pirms 10 gadiem
Katram spēlētājam ir sava motivācija un ne katrs par to stāsta presei....
Bet kopumā NYR ir mazliet favorīti, teiksim 60-40
, 2014-06-04 22:20, pirms 10 gadiem
to jau visi, kas seko līdz, būs pamanījuši ka rangers ģērbtuvē ir fantastiska atmosfēra un komanda šķiet saliedētāka kā nekad. Uz Senluī mātes bērēm ar ieradās visa komanda viņu atbalstīt. Tā ka ap šo playoff komandu varētu filmu uztaisīt, cerams ar laimīgām beigām.
, 2014-06-04 22:22, pirms 10 gadiem
Pie velna biju pret NY, bet tagad lasot faktus ko nezināju dēļ šiem diviem kungiem esmu par to lai viņi paceļ kausu!!!
, 2014-06-04 22:22, pirms 10 gadiem
Tumanovs rakstīja: Katram spēlētājam ir sava motivācija un ne katrs par to stāsta presei....
Bet kopumā NYR ir mazliet favorīti, teiksim 60-40
Varbūt tavi favorīti, ekspertu skatījumā noteikti nē.
, 2014-06-04 22:29, pirms 10 gadiem
Es to nemaz nezināju. Visu šo laiku biju par Kings. Kad sākās play-off, man bija doma, ka Kings paņems Stenliju. Bet gribot negribot tomēr ir jācer arī par NY. Emocionāls stāsts, kas spārno komandu...
, 2014-06-04 22:36, pirms 10 gadiem
Mūram bija ļoti skaista sieva... dzīve reizēm ir netaisnīga!
, 2014-06-04 23:54, pirms 10 gadiem
Par Ņujorku
, 2014-06-04 23:59, pirms 10 gadiem
Rendžeri labi pastrādājuši pleiofos, tagad tikai atlicis viens, stenlija kauss
, 2014-06-05 01:28, pirms 10 gadiem
Izlasot šo, es - līdz šim šajā duelī neitrālais - tagad būšu par Rangers!!!
Un, pat nezinot to, Kings pirms 2 gadiem jau dabūjuši Stenlija kausu, bet Rangers tas nav izdevies jau 20 gadus! Lai izdodas, reindžeri!
, 2014-06-05 09:45, pirms 10 gadiem
LA all the WAY!!!
Uvis Balinskis. Foto: Florida Panthers
5

Balinska ''Panthers'' Stenlija kausa izcīņu svētdien sāks ar agro maču

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) noslēgusies regulārā sezona un noskaidrojušies Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas pāri. Uvja Balinska pārstāvētā Floridas ''Panthers'' izslēgšanas spēles sāks svētdien, aizvadot agro maču, bet Teodora Bļugera ''Cancuks'' pirmo maču aizvadīs naktī uz pirmdienu.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix
2

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix
9

Bļugers pie karjeras rekorda netiek, ''Canucks'' zaudē viesos pret ''Jets''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Teodora Bļugera pārstāvētā Vankūveras ''Canucks'' regulāro sezonu noslēdza ar zaudējumu viesos pret Vinipegas ''Jets'' – 2:4.