Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Startēs NHL sezona: Merzļikins debitēs, "Blues" aizstāvēs Stenlija kausu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Startēs NHL sezona: Merzļikins debitēs, "Blues" aizstāvēs Stenlija kausu
Elvis Merzļikins. Foto: AP/Scanpix

Šonakt ar četrām spēlēm startēs Nacionālās hokeja līgas 102. sezona, un pirmās dienas pieteikumā atrodami četri latvieši – vārtsargs Elvis Merzļikins, kā arī uzbrucēji Rūdolfs Balcers, Teodors Bļugers un Zemgus Girgensons. Pagājušajā sezonā izcīnīto titulu aizstāvēs Sentluisas "Blues".

Merzļikins, Balcers, Bļugers un Girgensons

Pagājušajā sezonā pasaules spēcīgākajā līgā debitēja divi latviešu uzbrucēji – Balcers, kurš Otavas "Senators" rindās aizvadīja 35 spēles un izcēlās ar 14 (5+9) punktiem, kā arī Bļugers, kurš pēc fārmklubā pavadītajiem diviem ar pusi gadiem sagaidīja iespēju pie Pitsburgas "Penguins", aizvadot 28 spēles un sakrājot desmit (6+4) punktus. Savukārt Girgensonam jau aiz muguras sešas sezonas kopā ar Bufalo "Sabres", un pagājušajā viņš piedalījās 72 spēlēs, tiekot pie 18 (5+13) punktiem.

Tagad viņu kompānijai pievienojies Merzļikins, kurš līgumu ar Kolumbusas "Blue Jackets" noslēdza jau pagājušās sezonas izskaņā, taču tobrīd viņa došanās laukumā pat netika apsvērta – tas bija stratēģisks solis, lai šo sezonu sagaidītu ar vienvirziena līgumu kabatā. Kolumbusā notikušas lielas izmaiņas, jo prom devušās komandas lielākās zvaigznes. Vārtsargs Sergejs Bobrovskis parakstīja 70 miljonu līgumu ar Floridas "Panthers", kamēr Artēmijs Panarins par 81,5 miljoniem devās pie Ņujorkas "Rangers". Līdz ar to iekļūšanu izslēgšanas spēlēs prognozē vien retais.

Merzļikins par vietu vārtos konkurēs ar somu Jonasu Korpisalo, kurš ir latvieša vienaudzis, bet "Blue Jakcets" rindās jau aizvadījis četras sezonas. Pērn viņš piedalījās 27 spēlēs, taču tika galā vien ar 89,7% metienu. Vismaz sezonas ievadā pirmā numura loma būs atvēlēta Korpisalo, tomēr skarbajam Kolumbusas trenerim Džonam Tortorelam vārtsargu jūtas un prognozes nekad nav bijušas pārāk būtiskas – spēlēs labākais.

Bļugers pērn vairāk darbojās malējā uzbrucēja pozīcijā, bet šovasar 42 gadu vecumā karjeru beidza centrs Mets Kalens. Tādējādi atbrīvojās vieta ceturtās maiņas centrā, un latvietis izdarījis visu, lai priekšroka tiktu dota tieši viņam. Pirmajos divos virknējumos, protams, ir Sidnijs Krosbijs un Jevgeņijs Malkins, bet trešās maiņas centrā iespēlēts Niks Bjugstads, kurš "Penguins" pievienojās pagājušās sezonas izskaņā. Bļugera partneri ceturtajā maiņā būs Zaks Astons-Rīss un Dominiks Simons.

Girgensons, saņēmis galvenā trenera Ralfa Krīgera uzslavas par sniegumu aizsardzībā, arī sezonu sāks ceturtajā maiņā, spēlējot kopā ar zviedru Juhanu Lāšonu un Kailu Okposo, kura milzīgais līgums ir vienīgais iemesls, kāpēc viņš joprojām atrodas NHL. "Sabres" galvenā izmaiņa notikusi trenera pozīcijā – hokejā atgriezies Krīgers, kurš nomainījis Filu Hausliju. Viņam piemīt citāds skatījums uz lietām, un to pierādīja arī pirmā tikšanās ar Bufalo kapteini Džeku Aikelu. Bija paredzēts, ka abi saskriesies uz kafiju, bet tā vietā Krīgers un Aikels apsēdās uz četru stundu garu sarunu. "Sabres" izslēgšanas spēlēs nav piedalījusies jau astoņas sezonas pēc kārtas.

Balcers ievietots savainoto spēlētāju sarakstā, jo pārbaudes mačā pret Vankūveras "Canucks" viņš iedzīvojās ceļgala savainojumā, no kura varētu atgriezties tikai oktobra beigās vai novembra sākumā. Arī "Senators" šovasar nomainīja galveno treneri – amatā stājies Dīdžejs Smits, kurš pēdējos četrus gadus pavadīja, būdams Maika Bebkoka palīgs pie Toronto "Maple Leafs" stūres. Pirms tam viņš trenējis tikai juniorus. "Senators" atkal būs viena no pastarītēm, kas sezonas beigas gaidīs nevis Stenlija kausa, bet gan drafta loterijas dēļ.

No latviešu pārstāvētajām komandām šonakt laukumā dosies tikai "Senators", kas izbraukumā tiksies ar "Maple Leafs". Naktī no ceturtdienas uz piektdienu Bļugers un "Penguins" pulksten 2:00 pēc Latvijas laika uzņems Girgensonu un "Sabres". Savukārt Merzļikins un "Blue Jackets" pirmo spēli aizvadīs vēl vienu dienu vēlāk, kad 2:00 spēkosies ar "Maple Leafs".

Vienas sezonas ietvaros četri latvieši NHL nav spēlējuši kopš 2010./11. gada sezonas, kad laukumā devās aizsargi Oskars Bārtulis, Artūrs Kulda un Kārlis Skrastiņš, bet uzbrucējs Raitis Ivanāns aizvadīja vienu spēli. Vēl sezonu iepriekš Latvijai bija pieci hokejisti, jo līdzās iepriekš nosauktajiem vienu spēli aizvadīja Kaspars Daugaviņš.

Pārējā līga

Par 2019. gada Stenlija kausa čempioni tika kronēta Sentluisas "Blues", kas laika posmā no 1967. gada līdz pagājušajai sezonai nebija uzvarējusi nevienu finālspēli, bet pērn izdevās ar 4-3 pieveikt Bostonas "Bruins". Jāatceras, ka vēl janvāra sākumā "Blues" ieņēma pēdējo vietu visā līgā. Vasarā lielas izmaiņas sastāvā nav notikušas. Kā brīvais aģents prom devās uzbrucējs Patriks Marūns, bet pirms nedēļas maiņas darījumā izdevās iegūt aizsargu Džastinu Falku, kurš pagājušajā sezonā savāca 35 punktus Karolīnas "Hurricanes" sastāvā. "Blues" titula aizstāvēšanu sāks, šonakt uzņemot 2018. gada čempioni Vašingtonas "Capitals".

Kodolu saglabājusi arī Tampabejas "Lightning", kas tiek uzskatīta par galveno favorīti. Pērn izdevās uzvarēt 62 no 82 spēlēm, aizvadot pēdējo 20 gadu dominējošāko regulāro sezonu. Taču sekoja pamatīgs fiasko – pirmās kārtas sērijā pret "Blue Jackets" neizdevās uzvarēt pat vienu maču. Vasarā "Lightning" ieguva divus veterānus – čempionu Marūnu un aizsargu Kevinu Šatenkirku, kura līgumu izpirka Ņujorkas "Rangers". Pērn 128 punktus sakrāja krievu uzbrucējs Ņikita Kučerovs, kurš par šo sasniegumu saņēma MVP balvu. Tomēr play-off sērijā viņš nopelnīja diskvalifikāciju, tādējādi iegriežot savai komandai.

Kā brīvie aģenti lielākos līgumus noslēdza jau pieminētie Panarins un Bobrovskis. Pagājušo sezonu Otavā sākušais un Kolumbusā pabeigušais centra uzbrucējs Mets Dušeins parakstīja septiņu gadu un 56 miljonu vienošanos ar Nešvilas "Predators". Vezinas balvai nominētais vārtsargs Robins Lēners nevēlējās palikt Ņujorkas "Islanders", jo kā prioritāte tika izvirzīta Bobrovska iegūšana, nevis viņa noturēšana, tāpēc zviedrs noslēdza viena gada līgumu par pieciem miljoniem ar Čikāgas "Blackhawks". "Islanders" tukšumu aizpildīja ar Semjonu Varlamovu – četri gadi un 20 miljoni. Komandu nomainīja arī Sanhosē "Sharks" kapteinis Džo Pavelskis, kurš turpmāk pārstāvēs Dalasas "Stars", tieši tāpat kā Korijs Perijs. Jāizceļ, ka "Stars" piekāpās "Blues" tikai septītās spēles otrajā pagarinājumā.

Interesantāko vasaru aizvadīja Ņūdžersijas "Devils", kas kopš 2012. gada fināla sasniegšanas vēl tikai vienu reizi piedalījusies izslēgšanas spēlēs. Uzvara drafta loterijā deva centra uzbrucēju Džeku Hjūzu, kā brīvais aģents tika iegūts spēka uzbrucējs Veins Simondss, no "Predators" izdevās iemainīt eksplozīvo aizsargu Pīkeju Subenu, bet no Lasvegasas "Golden Knights" tika iegūtas tiesības uz Ņikitu Gusevu, ar kuru tika parakstīts divu gadu un deviņu miljonu līgums.


Pirmo dienu kalendārs

Laiks3. oktobrisLaiks4. oktobrisLaiks5. oktobris
2:00Maple Leafs – Senators2:00Lightning – Panthers19:00Flyers – Blackhawks
3:00Blues – Capitals2:00Rangers – Jets2:00Devils – Jets
5:00Oilers – Canucks2:00PenguinsSabres2:00Islanders – Capitals
5:30Golden Knights – Sharks2:00Hurricanes – Canadiens2:00Blue Jackets – Maple Leafs
3:00Predators – Wild5:30Sharks – Golden Knights
3:30Stars – Bruins
4:00Avalanche – Flames
5:00Ducks – Coyotes

NHL desmit iepriekšējās sezonas

SezonaRegulārā sezonaStenlija kausa fināls
2018/19Lightning (128)Blues – Bruins 4:3
2017/18Predators (117)Capitals – Golden Knights 4:1
2016/17Capitals (118)Penguins – Predators 4:2
2015/16Capitals (120)Penguins – Sharks 4:2
2014/15Rangers (113)Blackhawks – Lightning 4:2
2013/14Bruins (117)Kings – Rangers 4:1
2012/13Blackhawks (77)*Blackhawks – Bruins 4:2
2011/12Canucks (111)Kings – Devils 4:2
2010/11Canucks (117)Bruins – Canucks 4:3
2009/10Capitals (121)Blackhawks – Flyers 4:2

* - lokauta dēļ tika aizvadīta saīsināta sezona

  -3 [+] [-]

, 2019-10-02 14:37, pirms 4 gadiem
GG CHICAGO BLACKHAWKS!

Labākie pret labākajiem!!!

Veiksmi Latviešiem!

  -1 [+] [-]

, 2019-10-02 16:12, pirms 4 gadiem
Cerams Pens kausu pacels(esmu jau sen Pens atbalstītājs, vēl pirms tur vispār bija Bļugers) kopā ar Tediju Bļugeru!!
Kaut reāli skatoties favorīti manuprāt ir Bostonas Bruins.
Sentluisa esmu diezgan drošs čempioni nebūs!!

  -3 [+] [-]

, 2019-10-02 16:14, pirms 4 gadiem
Mrzlikins ir labakais hokejists Latvijas hokeja , bet , luuk , vina parinieks tikpat labs GOODLEVSKIS!

  +2 [+] [-]

, 2019-10-02 16:37, pirms 4 gadiem
ārprāc , kāds murgs tas Celmiņa NHL pirmssezonas šovs...

     [+] [-]

, 2019-10-02 16:46, pirms 4 gadiem
Madzigais rakstīja: GG CHICAGO BLACKHAWKS!
>>>>>>>>>
';

  -3 [+] [-]

, 2019-10-02 17:01, pirms 4 gadiem
zaxx rakstīja: Cerams Pens kausu pacels(esmu jau sen Pens atbalstītājs, vēl pirms tur vispār bija Bļugers) kopā ar Tediju Bļugeru!!
Kaut reāli skatoties favorīti manuprāt ir Bostonas Bruins.
Sentluisa esmu diezgan drošs čempioni nebūs!!
Ja runājam par šo sezonu, tad būs labi, ja PIT vispār kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

  -2 [+] [-]

, 2019-10-02 17:25, pirms 4 gadiem
Eksperts, meh.. ja 87, 71 visu sezonu atsēdēs un gk būs caurums, tad tikai tas ir iespējams.. kā minimums WC tiks iekšā..

     [+] [-]

, 2019-10-02 17:28, pirms 4 gadiem
Miņina kungs,

Iedodiet savas pirmssezonas prognozes.

Paldies.

     [+] [-]

, 2019-10-02 17:52, pirms 4 gadiem
Manuprāt, diez gan grūti vispār pirms sezonas kaut ko prognozēt NHL, neparedzama līga un viss mainās tur nemanot. Kur nu precīzi pateikt, kas būs čempions. Gadu gadiem pierādas tas.
Sen jau esmu Penguins fans un teikums, ka šie būs čempioni smīdina. nav vairs tā komanda, kuru pazinām agrāk.

Lai vai kā, beidzot kvalitatīvs hokejs, kuru skatīties! Par emocijām bagātu sezonu un veiksmi tiem dažiem latviešiem!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 18:38, pirms 4 gadiem
bliezhnja rakstīja: Miņina kungs,

Iedodiet savas pirmssezonas prognozes.

Paldies.
Prognožu nav, jo nav jau no kā prognozēt, nu tā godīgi - pārbaudes spēles? stāsti "kā būtu, ja būtu"? Tā tāpat ir tāda bakstīšanās mākoņos.
Protams, ir kaut kādas tendences, kas, visdrīzāk, attīstīsies, taču kopumā tagad nav par ko runāt, lai tam būtu kaut kāda jēga.

Ja par kaut kādām interesantākajām tendencēm - daudz tiek gaidīts no TBL un CGY, interesanti dueļi par Kaldera balvu, iespējams, ka FLA beidzot būs PO komanda. Kanādas komandās būs interesanti notikumi - sevišķi jau EDM, kur, iespējams, būs 2 TOP rezultatīvākie kadri, bet izslēgšanas spēles - 50/50.

Jau pieminētajai PIT nesola vieglas dienas un ir redzēts, ka daži komandu noraksta pavisam (pēdējā vieta divīzijā). Tik traki, iespējams, nebūs, taču komanda jau pagājušajā sezonā parādīja, ka ir lejupslīdē un tas, ko viņi dara ar sastāvu tikai apstiprina šo tendenci.

Stāstu ir daudz, tik vai ir jēga tagad sēdēt un domāt "a kā būs"? Tik augstas konkurences līgā kāda ir NHL, būt var visādi. Pagājušās sezonas STL panākumi vai CGY/TBL neveiksmes PO to tik pierāda.

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 19:16, pirms 4 gadiem
Laikam visneparedzamākais augsta līmeņa sporta turnīrs?

     [+] [-]

, 2019-10-02 19:19, pirms 4 gadiem
Prognozēt var vienmēr,tikai ar NHL prognozēšanu var palikt muļķa lomā,tāpēc priecāsimies par sezonas sākumu un aizraujošām spēlēm.

     [+] [-]

, 2019-10-02 19:28, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: ārprāc , kāds murgs tas Celmiņa NHL pirmssezonas šovs...
Lotārs taču ir NR.1 NHL apskatnieks Latvijā, savukārt VV - universālais kareivis.

P.S. Visu noskatījies?

     [+] [-]

, 2019-10-02 19:29, pirms 4 gadiem
Kā vienmēr austrumos par Filadelfiju,bet rietumos par Oilers.Pērn negatīvi pārsteidza Devils ar vājo spēli jo sezonu iepriekš viņi ļoti ātru un skaistu hokeju spēlēja.

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 19:49, pirms 4 gadiem
Swordsman rakstīja: Laikam visneparedzamākais augsta līmeņa sporta turnīrs?
Nu, tas ir skaļš apgalvojums, jo kopumā visās ZAmerikas līgās ir tas pats. Tāpat nevar teikt, ka kādā futbola APL viss ir skaidrs vēl sezonas sākumā.

  +3 [+] [-]

, 2019-10-02 20:14, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Lotārs taču ir NR.1 NHL apskatnieks Latvijā, savukārt VV - universālais kareivis.

P.S. Visu noskatījies?
nē - 6 min. izslēdzu, kad pateica Rubīns esot tuvu NHL. AHL džekam priekšā 16 ar NHL kontraktiem un spēlē pārbaudes spēli AHL 4 maiņā...
visu cieņu Rubīnam un atzinību par NHL nometnes spēlēm, tas ir liels sasniegums, bet nu ....

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 20:32, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu, tas ir skaļš apgalvojums, jo kopumā visās ZAmerikas līgās ir tas pats. Tāpat nevar teikt, ka kādā futbola APL viss ir skaidrs vēl sezonas sākumā.
regbijā? kas būs finālā? es laikam divas spēles fonā esmu noskatījies...Urugvaja uzvilka Fidži (komentētāji teica sensācija) un šodien Jaunzēlande kaut ko samasēja konkrēti.

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 20:39, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: regbijā? kas būs finālā? es laikam divas spēles fonā esmu noskatījies...Urugvaja uzvilka Fidži (komentētāji teica sensācija) un šodien Jaunzēlande kaut ko samasēja konkrēti.
Oriģināls nebūšu - Anglija pret Jaunzēlandi.

Sensācija bija, šodien jaunzēlandieši sasita Kanādu. Tā ir, ka nokāpj no ledus.

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 21:15, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Oriģināls nebūšu - Anglija pret Jaunzēlandi.

Sensācija bija, šodien jaunzēlandieši sasita Kanādu. Tā ir, ka nokāpj no ledus.
Austrālija vairs nevelk? šie tak kādreiz bija monstri arī. es protams regbijam nesekoju tik pat kā...tāpēc nesmejies, ja kas ne tā!

  +1 [+] [-]

, 2019-10-02 21:47, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: Austrālija vairs nevelk? šie tak kādreiz bija monstri arī. es protams regbijam nesekoju tik pat kā...tāpēc nesmejies, ja kas ne tā!
Nu... Austrālija pirms šī PK, Regbija čempionātā (piedalās NZL, AUS, RSA, ARG) uzvarēja Jaunzēlandi. Tāpēc nevar teikt, ka viņi nevelk, vai nav monstri. Taču tas kā viņi kopumā spēlēja pēdējos 4 gados... nu, neizskatās, ka tur ir PK uzvarētāju materiāls.

Anglija un Jaunzēlande šo ciklu aizvadīja vislabāk, tāpēc būtu tikai godīgi un loģiski, ja abas šīs komandas tiktos finālā. Tiesa, vēl daudz kam jānotiek, lai tā arī būtu.

BET - te tomēr par hokeju un NHL.

  +2 [+] [-]

, 2019-10-02 21:57, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: BET - te tomēr par hokeju un NHL.
nu tad uz priekšu gaidu normālu un sakarīgu "palagu" no Jura par NHL un mūsējo spēlētāju iespējām šosezon...

     [+] [-]

, 2019-10-02 22:30, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: nu tad uz priekšu gaidu normālu un sakarīgu "palagu" no Jura par NHL un mūsējo spēlētāju iespējām šosezon...
Šis noteikti nebūs, jo daudz jau par to ir runāts visur, es pagaidīšu sezonu un tad kaut ko ierunāšu video formātā.

     [+] [-]

, 2019-10-03 16:16, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Prognožu nav, jo nav jau no kā prognozēt, nu tā godīgi - pārbaudes spēles? stāsti "kā būtu, ja būtu"? Tā tāpat ir tāda bakstīšanās mākoņos.
Protams, ir kaut kādas tendences, kas, visdrīzāk, attīstīsies, taču kopumā tagad nav par ko runāt, lai tam būtu kaut kāda jēga.

Ja par kaut kādām interesantākajām tendencēm - daudz tiek gaidīts no TBL un CGY, interesanti dueļi par Kaldera balvu, iespējams, ka FLA beidzot būs PO komanda. Kanādas komandās būs interesanti notikumi - sevišķi jau EDM, kur, iespējams, būs 2 TOP rezultatīvākie kadri, bet izslēgšanas spēles - 50/50.

Jau pieminētajai PIT nesola vieglas dienas un ir redzēts, ka daži komandu noraksta pavisam (pēdējā vieta divīzijā). Tik traki, iespējams, nebūs, taču komanda jau pagājušajā sezonā parādīja, ka ir lejupslīdē un tas, ko viņi dara ar sastāvu tikai apstiprina šo tendenci.

Stāstu ir daudz, tik vai ir jēga tagad sēdēt un domāt "a kā būs"? Tik augstas konkurences līgā kāda ir NHL, būt var visādi. Pagājušās sezonas STL panākumi vai CGY/TBL neveiksmes PO to tik pierāda.
Neko nevar pateikt. "hokeja eksperts". Tev viņi maksā ar to kļičku?