Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Šonakt tiks atklāta Nacionālās hokeja līgas 97. sezona

Šonakt tiks atklāta Nacionālās hokeja līgas 97. sezona
"Blackhawks" ar lielāko prieku iegūtu Stenlija kausu arī šīs sezonas noslēgumā
Foto:AP/Scanpix

Šonakt ar Monreālas „Canadiens” un Toronto „Maple Leafs” komandu spēli tiks ievadīta 97. Nacionālās hokeja līgas sezona, kurā Latviju pārstāvēs Bufalo „Sabres” uzbrucējs Zemgus Girgensons. Šī būs arī pirmā sezona ar jauno konferenču un divīziju iedalījumu.

Girgensons un Bufalo jaunā komanda

Smags darbs, iespaidīgs sniegums pārbaudes spēlēs un veiksmīga apstākļu sakritība palīdzējusi 19 gadus vecajam Zemgum Girgensonam sezonas sākumā atrasties Bufalo „Sabres” komandā. Lai arī vieta sastāvā pirmajā spēlē (naktī uz 4. oktobri) pret „Red Wings” vēl nav garantēta, visticamāk, viņš spēlēs trešajā maiņā un piedzīvos savu debiju NHL. Jācer gan, ka Girgensonam būs iespēja pārbaudīt savus spēkus pret Sidniju Krosbiju un Jevgēņiju Malkinu naktī uz svētdienu, kā arī piedalīties spēlē pret pašreizējo čempioni „Blackhawks” (naktī uz 13. oktobri).

Debija gan vēl nenozīmē nostabilizēšanos komandā, un citu uzbrucēju (Folinjo, Armijas, Tropa) atgriešanās pēc savainojumu izdziedēšanas var izrādīties par iemeslu nosūtīšanai atpakaļ uz AHL. Tiesa, komandas līdzjutēji un, domājams, treneri apzinās, ka „Sabres” pagaidām ir pārbūves procesā un diez vai nopietni cer uz uzvaru sēriju sezonas sākumā. Astoņi no šobrīd sastāvā 23 esošajiem hokejistiem dzimuši 1990. gadā vai vēlāk, četri – 1994. gadā vai vēlāk, un kopumā Bufalo ir otra jaunākā komanda visā NHL (vidējais hokejistu vecums 26,7 gadi, nedaudz jaunāka ir tikai "Jets" - 26,5).

Pagājušajā sezonā „Sabres” 48 spēlēs guva 48 punktus, ieņēma 12. vietu konferencē un nomainīja galveno treneri. Tagad lēmumus pieņem bijušais „Sabres” fārmkluba treneris Rons Rolstons, kurš NHL pasaulē arī vēl ir tikai debitants. Viņam kopā ar komandas līderiem Tomasu Vaneku (2012./13. gada sezonā 20+21) un Koudiju Hogsonu (15+19) būs jādomā, kā Atlantijas okeāna divīzijā apsteigt piecas komandas un iekļūt play-off pēc divu gadu pārtraukuma. Tiesa, pat ja „Sabres” izdodas sagādāt šādu pārsteigumu, ir skaidrs, ka komandas nākotnes panākumi slēpjas jauno spēlētāju izaugsmē, kuri īsto pienesumu komandai varēs sniegt pēc gadiem diviem vai trim.

”Sabres” pirmās 10 spēles

DatumsLaiksKomandas
3.oktobris3:00Detroitas ”Red Wings” – Bufalo ”Sabres”
5.oktobris2:00Bufalo ”Sabres” – Otavas ”Senators”
6.oktobris2:00Pitsburgas ”Penguins”- Bufalo ”Sabres”
9.oktobris2:30Bufalo ”Sabres” – Tampabejas ”Lightning”
11.oktobris2:00Bufalo ”Sabres” – Kolumbusas ”Blue Jackets”
13.oktobris3:00Čikāgas ”Blackhawks” – Bufalo „Sabres”
15. oktobris2:30Bufalo ”Sabres” – Minesotas ”Wild”
16. oktobris2:00Ņujorkas ”Islanders” – Bufalo ”Sabres”
18. oktobris2:00Bufalo ”Sabres” – Vankūveras ”Canucks”
20. oktobris2:00Bufalo ”Sabres” – Kolorādo ”Avalanche”

Stenlija kausa galvenie pretendenti

Kopš 1998. gada nevienai komandai nav sekmīgi izdevies aizstāvēt Stenlija kausa ieguvēju titulu, taču Čikāgas „Blackhawks” ir apņēmības pilna šo tendenci lauzt. No tiem hokejistiem, kuri 2012./13. gada sezonā piedalījās kaut vienā izslēgšanas spēlē, Čikāgas sastāva nebūs tikai četru, bet visi līderi – Teivss, Keins, Hosa, Šārps, Kīts, Sībruks – ir ierindā, turklāt drošs par savu vietu ir arī treneris Džoels Kvenevils. Viņa līgums ar „Blackhawks” pagarināts līdz pat 2017. gadam. Nebūs arī nekas traks, ja Čikāga šo sezonu iesāks vājāk nekā iepriekšējo, jo 2013. gadā uzstādītais rekords (sezonas pirmajās 24 spēlēs neviena zaudējuma pamatlaikā) vēl ilgi būs augsta latiņa jebkurai komandai.

Otra Stenlija kausa fināliste Bostonas „Bruins” starpsezonā atvadījusies no latviešu uzbrucēja Kaspara Daugaviņa, taču par daudz lielāku zaudējumu Bostonā noteikti uzlūko Seigina, Hortona un Jāgra aiziešanu. Kā brīvais aģents gan piesaistīts Džeroms Iginla, iemainīts Lui Eriksons, taču „Bruins” līdz finālam nokļuva tieši ar savu saliedētību un disciplinēto spēli aizsardzībā, kā arī milzīgu pašaizliedzību, spēlējot par spīti savainojumiem. "Bruins” vēl daudz jāizdara, lai atkārtotu iepriekšējās sezonas panākumus arī piedzīvotajām sastāva izmaiņām. Līdz tam galveno favorītu gods tiek atvēlēts „Blackhawks” un Pitsburgas „Penguins” hokejistiem.

Tiesa, „Penguins” par drošiem favorītiem tika saukti arī pēdējo divu sezonu play-off, taču iznākums tik cerīgs nebija. Aizsardzības sabrukums 2012. gadā, uzbrukuma apstāšanās 2013. gadā, vārtsarga Marka-Andrē Flerī sliktais sniegums abos gados – tas viss lika Pitsburgai sākt starpsezonu jau pirms finālu sākuma. „Penguins” vadība gan paudusi ticību Flerī, kurš joprojām būs pamatvārtsargs, taču sevi pilnvērtīgi reabilitēt Flerī spēs tikai mačos pēc regulārās sezonas. Savainojuma dēļ sezonas sākums var paslīdēt garām pirmās maiņas aizsargam Krisam Letangam, taču viss Pitsburgas uzbrukuma potenciāls ir ierindā (Kunics, Malkins, Dipuī un, protams, MVP kandidāts Krosbijs).

Ir ļoti viegli pareģot fināla dueli starp „Blackhawks” un „Penguins”, taču šai sakarā ko teikt būs ne tikai „Bruins” – zemāk par finālu nemērķē arī „Canadiens”, „Ducks”, „Blues”, „Kings”...

Pieci jauni treneri, pieci jauni virzieni

Piecas NHL komandas sezonu uzsāks pēc jaunu galveno treneru norādījumiem. Savu debiju šajā amatā piedzīvos hokeja leģenda Patriks Ruā, kuram būs iespēja vēlreiz kļūt par Denveras varoni, izceļot Kolorādo „Avalanche” no purva, kurā tā iestigusi pēdējos gados. Trīsreiz pēc kārtas nesasniegta play-off robeža, priekšpēdējā vieta līgā pagājušajā gadā – tie nav sasniegumi, ar kuriem iepriecināt līdzjutējus. Palīdzēt Ruā gan gatavs ir šī gada drafta pirmais numurs Neitans Makinnons.

Debija būs arī Edmontonas „Oilers” trenerim Dalasam Īkinsam, kurš mēģinās „Oilers” aizvadīt līdz pirmajām izslēgšanas spēlēm kopš 2006. gada. Īkinsu jau sasniegusi pirmā lielā problēma, proti, Ņūdženta Hopkinsa savainojums, kas pirmās maiņas centram varētu likt izlaist pirmo sezonas mēnesi. Savukārt Dalasas „Stars” vadību pārņēmis ilggadējais „Sabres” treneris un 2006. gada Džeka Adamsa balvas ieguvējs Lindijs Rafs, no kura arī tiek sagaidīta komandas atpakaļ iecelšana saulītē – „Stars” nav spēlējusi play-off jau piecās sezonās pēc kārtas.

Neoficāla treneru maiņa notikusi starp „Canucks” un „Rangers” klubiem, kuri pavasarī piedzīvoja nepatīkamas izstāšanās play-off. „Canucks” ir uzvarējusi Ziemeļrietumu divīzijā piecus gadus pēc kārtas, taču Stenlija kausa izcīņā vienmēr kaut kā pietrūka. Nu Džons Tortorella centīsies šo „kaut ko” atrast, tiesa, „Canucks” panākumi lielā mērā būs atkarīgi no vārtsarga Roberto Longo snieguma, kurš pavasarī bija paspējis paziņot, ka pēdējo spēli Vankūverā jau aizvadījis, taču Korija Šnaidera aizmainīšana uz „Devils” visu izmainīja. Savukārt talantu pārpilnajā „Rangers” vienībā Tortorelas stingro režīmu nomainījis Alana Vinjo daudz atvērtākais stils, un tikai laiks rādīs, kurai no komandām pārmaiņas atnesīs lielāku labumu.

Zvaigznes jaunās komandās

Otavas „Senators” jau šobrīd kalendārā ar sarkanu apvilkusi īpašu datumu – 1. decembri. Proti, todien Otavā viesosies „Red Wings” ar senatoru ilggadējo kapteini Danielu Alfredsonu sastāvā. Nespējis par jaunu līgumu vienoties ar Otavu, kurā bija nospēlējis visu savu NHL karjeru, 40 gadus vecais Alfredsons noslēdza atrada jaunas mājas Detroitā. Līdera aiziešanu piedzīvojusi arī „Lightning”, kura pēc 14 kopā aizvadītām sezonām pateica paldies Vensānam Lekaveljē. Uzbrucējs, kurš NHL guvis 383 vārtus, bez darba gan nepalika un sezonu sāks „Flyers” rindās ar piecu sezonu ilgu līgumu azotē.

Vēl vienu sezonu NHL apņēmies aizvadīt arī mūžam jaunais somu veterāns Tēmu Selane („Ducks”), bet patiešām jaunajam Taileram Seiginam pēc ne pārāk iespaidīgajām sezonām Bostonā beidzot būs iespēja uzspīdēt Dalasas „Stars” komandā. Interesanti būs vērot arī Korija Šneidera iejušanos „Devils” vārtsarga pozīcijā, kura viņam būs jādala ar leģendāro Martinu Brodēru. Savukārt no finālistes „Bruins” pirmās maiņas pazudis Neitans Hortons, kurš bija viens no galvenajiem Bostonas vilcējiem play-off. Hortons parakstīja ilgtermiņa līgumu ar „Blue Jackets”, un nu viņam būs iespēja kopā ar Vezinas balvas ieguvēju Sergeju Bobrovskis palīdzēt gūt Kolumbusai pirmo uzvaru izslēgšanas spēlēs. „Blue Jackets” play-off piedalījusies tikai vienreiz un toreiz zaudēja Detroitai ar 0:4.

NHL jaunais divīziju iedalījums

Jaunā sezona sevī nes pārmaiņas turnīra tabulā, turklāt ne tikai gūto punktu ailītēs, bet arī divīziju un konferenču sadalījumos. Uz Austrumu konferenci aizceļojusi Detroitas „Red Wings” un Kolumbusas „Blue Jackets”, savukārt Vinipegas „Jets” nu būs Rietumos. Tīri teorētiski jaunais sadalījums sniedz lielākas priekšrocības Rietumu komandām, jo Klusā okeāna un Centrālajā divīzijās ir tikai septiņas komandas, bet Metropoles un Atlantijas okeāna – astoņas. Rietumu komandām gluži vienkārši ir mazāk konkurentu, tiesa, statistika vēsta, ka Austrumi klubi spēka ziņā tomēr nedaudz atpaliek. Pagājušajā sezonā Atlantijas un Metropoles divīziju komandas vidēji ieguva attiecīgi 53,25 un 52,25 punktus, savukārt Centrālā un Klusā okeāna – 53 un 54,15.

Vissīvākā cīņa sagaidāma tieši Klusā okeāna divīzijā, no kuras pagājušajā sezonā izslēgšanas spēlēs neiekļuva tikai divas no septiņām komandām. Savukārt vismazāk pārstāvju bija Centrālajai divīzijai – tikai divi, toties viens no tiem kļuva par Stenlija kausa īpašnieku. Līdz ar to „Blackhawks” ceļš uz play-off šķiet samērā drošiem pamatiem būvēts, jo no katras divīzijas izslēgšanas spēlēs piedalīsies vismaz trīs komandas. Tiesa, tikai laiks rādīs, kurā tabulas galā 13. aprīlī jeb pēdējā regulārās sezonas dienā būs meklējama Čikāga un kurā Bufalo, un kuras 16 komandas turpinās cīņu izslēgšanas spēlēs par prestižāko trofeju hokejā, proti, par lorda Stenlija kausu.

NHL jaunais izkārtojums

Klusā okeāna divīzijaCentrālā divīzijaMetropoles divīzijaAtlantijas okeāna divīzija
Anaheimas "Ducks"Čikāgas "Blackhawks"Karolīnas "Hurricanes"Bostonas "Bruins"
Kalgari "Flames"Kolorado "Avalanche"Kolumbusas "Blue Jackets"Bufalo "Sabres"
Edmontonas "Oilers"Dalasas "Stars"Ņūdžersijas "Devils"Detroitas "Red Wings"
Losandželosas "Kings"Minesotas "Wild"Ņujorkas "Islanders"Floridas "Panthers"
Fīniksas "Coyotes"Nešvilas "Predators"Ņujorkas "Rangers"Monreālas "Canadiens"
Sanhosē "Sharks"Sentluisas "Blues"Filadelfijas "Flyers"Otavas "Senators"
Vankūveras "Canucks"Vinipegas "Jets"Pitsburgas "Penguins"Tampabejas "Lightning"
Vašingtonas "Capitals"Toronto "Maple Leafs"

NHL pirmo divu dienu kalendārs

DatumsLaiksKomandas
2. oktobris2:00Monreālas ”Canadiens” – Toronto ”Maple Leafs”
3:00Čikāgas ”Blackhawks” – Vašingtonas ”Capitals”
5:00Edmontonas ”Oilers” – Vinipegas ”Jets”
3. oktobris2:30Filadelfijas ”Flyers”- Toronto ”Maple Leafs”
3:00Detroitas ”Red Wings” – Bufalo ”Sabres”
4:30Kolorādo ”Avalanche” – Anaheimas „Ducks”

Izmantotie resursi:
NHL.com - The National Hockey League
ESPN: The Worldwide Leader In Sports
Team Comparison | NHLnumbers.com


, 2013-10-01 16:12, pirms 11 gadiem
Par Ducks un Capitals,Par Blackhawks un Bruins.Lai Zemgum ar Sabres veicas.
, 2013-10-01 16:24, pirms 11 gadiem
LETS GO RANGERS!!!! Beidzot viņiem vajag stenlija kausu
, 2013-10-01 16:24, pirms 11 gadiem
Beidzot īstais hokejs var sākties!
, 2013-10-01 16:27, pirms 11 gadiem
Tad jau jānovēl Girgensonam veiksmi!
, 2013-10-01 16:31, pirms 11 gadiem
Par Hawks un, protams, par Bufalo!! Bet ja man jautātu par BUF spēlēšanu PO, būtu skeptisks. Lai pierāda pretējo!
, 2013-10-01 16:34, pirms 11 gadiem
Galvenais uzsvars protams uz Zemgusa spēli šosezon.
Manai mīļākajai komandai Devils rebuilding gads. Interesanti būs redzēt kas spēlēs vairāk-Šnaiders vai leģenda Mārtijs
, 2013-10-01 16:35, pirms 11 gadiem
Lai dzīvo īsts hokejs!
, 2013-10-01 16:37, pirms 11 gadiem
vispār interesanti paskatīties visus video, kas saistīts ar Sabres jaunajiem (nhl.com/sabres) - viņiem ir 5-6 jaunie 1.kārtā draftētie pēdējos 2 gados, kuri iekļāvušies sastāvā sezonai! Pisiks, Girgensons, Grigorenko, Ristolainens, Zadorovs.
beidzot varēs ikdienā pasekot līdz Sabres gaitām! lai arī, protams, Daugaviņam arī sekoju pagājušajā gadā, tomēr Sabres organizācija vairāk patīk!
, 2013-10-01 16:38, pirms 11 gadiem
Kapēc NHL nav tradīcija atklāt sezonu ar iepriekšējās sezonas finālistiem?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-10-01 16:46, pirms 11 gadiem
Go Blues, go!!!
, 2013-10-01 16:49, pirms 11 gadiem
Reaalists17 rakstīja: Kapēc NHL nav tradīcija atklāt sezonu ar iepriekšējās sezonas finālistiem?
Tāpēc ka šī ir nopietna līga
, 2013-10-01 16:52, pirms 11 gadiem
Kā es tagad varētu teikt- Buffalo "Sabres" ir vienmēr bijusi mana mīļākā komanda !
, 2013-10-01 16:56, pirms 11 gadiem
Par Girgensona pirmo stenlija kausu !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-10-01 17:16, pirms 11 gadiem
Naktis pavadītas pie Sabres spēlēm - aiziet Girgenson
, 2013-10-01 17:17, pirms 11 gadiem
Cerams vecais labais canucks bus atpakal
, 2013-10-01 17:20, pirms 11 gadiem
sasperjods rakstīja: Šis ir hokejs nevis miljonāru spēļmantiņu politiski satīriskais saržs
p.s.
Par Sabres
Lai arī tur spēlē Girgensons tas klubs man nevisai,man šis klubs bija simpātisks 80 gados ,kad tur spēlēja Šenfelds,Martins,Perro.
, 2013-10-01 17:22, pirms 11 gadiem
Par trešo Blackhawks čempionu titulu piecu gadu laikā!
Go, Hawks, Go!!!

Un par to, lai Zemgus tiktu laukumā Sabres sastāvā vairāk par 10 spēlēm un godam atpelnītu treneru uzticību.
, 2013-10-01 17:27, pirms 11 gadiem
Nevaru sagaidīt! Jābūt interesantai sezonai.
, 2013-10-01 17:29, pirms 11 gadiem
9thGOLD4RUSSIA rakstīja: Vārtus Ovij vārtus! Man liekas Ovečkins šogad atgūsies vēl vairāk un būs monstrs kā vecos labos laikos.
Ka tikai neiznāk tā, ka Aitinieks šīs NHL sezonas pirmajā pusē gūs vidēji vienus vārtus piecās spēlēs un pēc Soču "subtropical "Winter" OG", nevēlēdamies tapt regulāri izsvilpts no Vašingtonas faniem, pārcelsies uz Kolchoza līgu pavisam.
[tā nav prognoze, bet jociņš britu homora garā].
, 2013-10-01 17:31, pirms 11 gadiem
Par hawks protams!! Gribētos ari lai Avs beidzot tiek playoff, kas ir diezgan reāli.
, 2013-10-01 17:32, pirms 11 gadiem
coffijs rakstīja: Lai arī tur spēlē Girgensons tas klubs man nevisai,man šis klubs bija simpātisks 80 gados ,kad tur spēlēja Šenfelds,Martins,Perro.
80-tajos arī skatījies gandrīz katru spēli
, 2013-10-01 17:38, pirms 11 gadiem
coffijs rakstīja: Lai arī tur spēlē Girgensons tas klubs man nevisai,man šis klubs bija simpātisks 80 gados ,kad tur spēlēja Šenfelds,Martins,Perro.
Buffalo Sabres jau sen ir iegājuši vēsturē, kā pirmais NHL klubs, kas uzvarējis krievu klubu komandu 1975. gadā.
, 2013-10-01 17:40, pirms 11 gadiem
Kas te var būt interesants? Begi i bei hokejs un minipitch laukumiem...
, 2013-10-01 17:40, pirms 11 gadiem
Argonauts rakstīja: Ka tikai neiznāk tā, ka Aitinieks šīs NHL sezonas pirmajā pusē gūs vidēji vienus vārtus piecās spēlēs un pēc Soču "subtropical "Winter" OG", nevēlēdamies tapt regulāri izsvilpts no Vašingtonas faniem, pārcelsies uz Kolchoza līgu pavisam.
[tā nav prognoze, bet jociņš britu homora garā].
Gribas ticēt, ka šosezon būs labi Pagājšsezon viņu treneris, lai būtu grūtāk atkost, ielika citā malā; no sākuma izskatījās kā no laivas izmests, bet, kad ieskrējās, apturams nebija. Problēma: nebija īsti, kas supportē tos pūliņus; kā Ovi nekrita - tā komandai bija ļoti lielas problēmas. Bet cerams, ka ar Grabovska pienākšanu būs labi.

Ā, un, protams, jaunie NHL noteikumi, ka nevarēs vairs spēlēt tā kā Ovi to bija radis darīt - ar formu kārtīgi nesaliktu biksēs
, 2013-10-01 17:51, pirms 11 gadiem
Fanošu par Pen's Sabres, Kings. SC cīnīsies B-hawks, Bruins Pen's u.c.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-10-01 18:20, pirms 11 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Beidzot īstais hokejs var sākties!
a un kas tad ir khl? neists?
, 2013-10-01 18:22, pirms 11 gadiem
nu tik klasisks sezonas sākums- Habs pret Leafs.. tik žēl, ka nebūs iespēja šonakt noskatīties spēli bet kopumā prieciņš neviltots, ka kārtējā sezona sākusies.
, 2013-10-01 18:30, pirms 11 gadiem
HOKEJA SVĒTKI IR KLĀT! Oilers un Flyers!
, 2013-10-01 18:38, pirms 11 gadiem
Beidzot KHL nolicējiem pa dienu būs salds miegs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-10-01 19:25, pirms 11 gadiem
neinteres tas muzigais bortu hokejs!!!
Teodors Bļugers. Foto: AFP/Scanpix
3

Bļugeram otrā spēle pret Nešvilu, "Canucks" pamatvārtsargs izkrīt no ierindas

Nacionālas hokeja līgas (NHL) izslēgšanas spēļu turnīrā šonakt otrās spēles aizvadīs Latvijas hokejistu pārstāvētās komandas. Piecos no rīta savu pārsvaru pār Nešvilas "Predators" lūkos palielināt Teodors Bļugers un Vankūveras "Canucks". Savukārt divas ar pusi stundas agrāk sāksies Floridas komandu derbija otrā cīņa.
Lindijs Rafs. Foto: AP/Scanpix
9

"Sabres" galvenā trenera amatā atgriežas kluba rekordists Rafs

Zemgus Girgensona pārstāvētā NHL komanda Bufalo "Sabres" par galveno treneri nolīgusi Lindiju Rafu, kurš klubu vadīja no 1997. līdz 2013. gadam.
Džordans Martinūks. Foto: AFP/Scanpix
4

"Hurricanes" atspēlējas no 0:3, Makdeividam piecas piespēles uzvarā pār "Kings"

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) aizvadītās vairākas Stenlija kausa izcīņas spēles. Karolīnas "Hurricanes" veica lielisku atspēlēšanos pret Ņujorkas "Islanders", tiekot pie otrās uzvaras sērijā, savukārt čempione Lasvegasas "Golden Knights" sēriju pret Dalasas "Stars" iesāka ar minimālu uzvaru septiņu vārtu spēlē (4:3).Citā spēlē Edmontonas "Oilers" ar 7:4 uzveica Losandželosas "Kings". Zakam Haimenam hat-trick, bet Konors Makdeivids tika pie piecām rezultatīvām piespēlēm.