Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Vītoliņš: "Šveicē gribējās sevi pārbaudīt - vai spēšu izglābt komandu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Vītoliņš: "Šveicē gribējās sevi pārbaudīt - vai spēšu izglābt komandu"
Harijs Vītoliņš. Foto: fhr.ru

Latvijas hokeja treneris Harijs Vītoliņš ir gandarīts par aizvadīto laiku pie "Davos" kluba stūres Šveicē, kur izdevās sasniegt mērķi. Nākamajā sezonā būs jauns izaicinājums.

Tagad jums ir atvaļinājums?
- Jā, pauze, atpūšos un nodarbojos ar mazām lietām.

Pēdējie četri mēneši bija sarežģīti?
- Pēc pusgada pārtraukuma vajadzēja ar kaut ko nodarboties. "Davos" bija jācīnās par izdzīvošanu [par palikšanu elites līgā], šī kluba piedāvājums man bija ideāli piemērots. Gribējās sevi pārbaudīt: vai sezonas laikā varēšu pārņemt komandu un to izglābt. Galu galā izdevās.

Sakāt, ka nācās glābt komandu. Darba ziņā tas ieviesa kādas izmaiņas?
- Īsā laikā man bija jāuzbūvē tā spēle, kuru biju iecerējis. Vajadzēja atrast palīgus un pamainīt taktiku. Sākumā bija mačs pēc mača, praktiski bez treniņiem. Pēc tam jau kļuva skaidrs, ka izslēgšanas spēlēs netiksim, tad sākām gatavot "fizisko", lai izšķirošajās cīņās par palikšanu būtu spēki un kustība. Viss tika sabalansēts pareizi, sasniedzām mērķi. Tādējādi pabeidzām uz pozitīvas nots.

Trenera karjerā pirmo reizi piedalījāties spēlēs par palikšanu.
- No tādām spēlēm ir atkarīgs kluba liktenis. Ja izkrīt, tad zaudē naudu, sponsorus un pēc tam grūti atgriezties. Bija jācīnās par kluba pastāvēšanu, jo pēc izkrišanas, kā zināms, tur vajadzīgi pieci seši gadi, lai atgrieztos elites līgā.

Vai darbs Šveicē un KHL stipri atšķiras?
- Šveicē hokejs vairāk ir Ziemeļamerikas stilā - vairāk kustības, nav tik daudz pozicionālo uzbrukumu, ir aktīvāks hokejs. "Davos" komandā pirms tam 22 gadus strādāja viens galvenais treneris [Arno Del Kurto], visi bija pieraduši un nedomāja, ka var ieviest ko jaunu. Piemēram, praktiski visu laiku galvenajam trenerim bija tikai viens palīgs. Kad ierados es, teicu, ka tagad neviens tā vairs nestrādā, ir jābūt diviem asistentiem, video operatoram, vārtsargu un fiziskās sagatavotības treneriem. Iepriekš speciālisti tur ieradās tikai uz īsu laiku un aizbrauca, taču tādi vajadzīgi pastāvīgā darbā. Mēs īsā laikā atradām trenerus un uzlabojām visas vājās vietas.

Šveices līgā algas ir krietni mazākas nekā KHL. "Davos" galvenā trenera amatā nopelnījāt mazāk nekā asistents KHL?
- Nevēlos skart finanšu jautājumu. Bet spēlētāji pelna mazāk [nekā KHL], jā. Hokejisti izvēlas Šveici komforta dēļ. Nav pārlidojumu, iesēdies autobusā, paēd un atgriezies mājās. Šajā ziņā tur ir daudz ērtāk.

Esat ticis skaidrībā par savu nākotni? Nākamajā sezonā strādāsiet Maskavas "Spartak" ar Oļegu Znaroku?
- Pārrunas notiek, bet sākumā jāparaksta kontrakts, lai runātu par nākotni [kā jau ziņots, mutiska vienošanās ir panākta].

Neesat pārsteigts, ka Gagarina kausa izcīņas finālsērijā viss beidzās pēc četrām spēlēm? Daudzi uzskata, ka tas bija pēdējo gadu garlaicīgākais fināls.
- Bet ne visas spēles beidzās ar vienas komandas lielu pārsvaru. Saprotams, ka līdzjutēji vēlas pēc iespējas vairāk maču, savukārt katrs treneris vēlas ātrāk pabeigt sēriju. Šajos mačos nebija redzams, ka Maskavas CSKA ir izteikts pārsvars, visas spēles noritēja spraigi līdz pēdējai minūtei. Omskas "Avangard" pretojās un sevi parādīja no labākās puses. Skatītājs vienmēr novērtē, cik lielā mērā tas ir garlaicīgi.

Izmantotie resursi:
sport24.ru

  -2 [+] [-]

, 2019-04-26 15:52, pirms 5 gadiem
Ikviens treneris sapņo trenēt Šveicē. Pat Stenlija kausa ieguvējs Hārtlijs. Un tāpat kā Hārtlijs, arī Vītoliņš mierīgi pēc tam var uzspēlēt KHL.

  +2 [+] [-]

, 2019-04-26 16:11, pirms 5 gadiem
Pa lielam Haris saprata, ka spēj izglābt komanda, bet viens pats bez Znaroka, viņš nespētu izcīnīt kausus medaļas, tajā paša NLA līgā!

     [+] [-]

, 2019-04-26 17:30, pirms 5 gadiem
Aizies vēl iegūt pieredzi zemākā līgā,lai pēc tam varētu ar panākumiem trenēt komandu NLA līgā.