Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

"Oil Kings" hokejisti joprojām atceras un godina Pelšu

Agris Suveizda

"Oil Kings" hokejisti joprojām atceras un godina Pelšu
Kristiāns Pelšs
Foto: oilkings.ca

Pagājušā gada jūnijā gāja bojā 20 gadus vecais latviešu hokejists Kristiāns Pelšs. Vēl nepilnu gadu pēc viņa nāves Pelšu joprojām piemin un atceras viņa kādreizējā komandā Edmontonas "Oil Kings", kurā ne spēle nepaliek bez atmiņām par latviešu uzbrucēju. "Pelšs ir visur. Viņa krekls ir izkārts komandas ģērbtuvē. Uz katra spēlētāja ķiveres ir uzlīmes ar Pelša 26. numuru, viņa iniciāļiem KP un Latvijas karogu. Katra spēlētāja krekla iekšpusē atrodas uzšuve ar šā gada moto "Spēlē Pelša dēļ" (Play for Pelss)," raksta The Edmonton Journal.

Pelšu 2010. gada Nacionālās hokeja līgas draftā ar 181. kopējo numuru izvēlējās Edmontonas "Oilers", un pirmās divas sezonas otrpus okeānam Kristiāns pavadīja WHL komandā Edmontonas "Oil Kings". Pelšs un slovāks Martins Gernats bieži bija kopā ar Mičelu Morozu, kurš viņus veda uz treniņiem. "Kad "Oilers" mani izvēlējās draftā, tas mūs [ar Pelšu] tikai satuvināja. Viņš [Facebook] ievietoja bildi, kurā bijām kopā Memoriālā kausa izcīņā un uzrakstīja "Es zināju, ka šis foto netika uzņemts tāpat vien", kaut ko tamlīdzīgu. Tas bija diezgan smieklīgi, tas man lika pasmaidīt."

"Viņam vajadzēja būt šeit. Tam nebija nekādas loģikas. Nespēju to saprast," Morozs sacīja par attīstības nometni, kurā viņam un vēl vairākiem Pelša komandas biedriem Kristiāna vairs nebija līdzās. Kaut arī aizritējis ilgs laiks, Morozam joprojām ir grūti runāt par laiku pēc Pelša nāves. "Tas bija…vienkārši smagi. Visiem bija tā nepatīkamā sajūta. To varēja redzēt. To varēja redzēt Mārtija [Martina Gernata] sejā. Viņam sāpēja, un bija sajūta, ka visi puiši patiesi sēroja. Zinu, ka vairāki puiši runāja ar mūsu mācītāju, bet vēlos, lai es būtu par to runājis vairāk. Tas joprojām sāp."

Bez jau pieminētajām kopīgajām piemiņas zīmēm daudziem spēlētājiem ir savi individuālie veidi, kā atcerēties un godināt Pelšu. Vārtsarga Tristena Džerija ķiveri klāj zīmējums no multiplikācijas filmas par Tomu un Džeriju, tādējādi simbolizējot iesauku, kuru viņam savulaik deva Pelšs un Gernats. Savukārt Kērtisa Lazāra rituāls ir himnas laikā pirms spēlēm domāt par Pelšu: "Runāju ar viņu savā galvā. Saku viņam, lai uz mums palūkojas. Tad [himnai beidzoties] ar nūju uzsitu pa ledu, paceļu to gaisā un dodos spēlēt spēli, kuru Pelšs mīlēja."

"Zinām, ka viņš mūs vēro no augšas. Katru reizi, kad stāvu uz zilās līnijas, domāju par viņu. Spēlēju viņam. Tāpēc mums ir devīze "Spēlē Pelša dēļ". Tas savā veidā apliecina, ka neko nedrīkst pieņemt kā pašsaprotamu. Katru reizi, kad uzkāpjam uz ledus, tas ir gods un privilēģija tur atrasties. Tāpēc tā ir jāizmanto," Lazārs turpināja. Kanādiešu uzbrucējs šā gada pasaules junioru čempionātā spēlēja tieši ar 26. numuru. Lazārs saka, ka, tiekot pie iespējas spēlēt starptautiskā līmenī, vēlas turpināt spēlēt ar Pelša numuru.

Savukārt Moroza individuālais rituāls ir ar romiešu cipariem uzrakstīt Pelša 26. numuru uz lentes, kas apsieta ap viņa plaukstas locītavu, un uz savām slidām, cerot, ka tas viņam palīdzēs laukumā. "Man viņa numurs ir uzrakstīts tik daudzās un dažādās vietās, ka ir grūti par viņu nedomāt visu laiku. Visi zina, kāda ir sajūta būt "Oil Kings" ģimenē. Tas ir nedaudz citādi, ja ar kādu ir personiskas attiecības, bet katrs no "Oil Kings" saprot, cik daudz tas skaitlis mums nozīmē. Cik daudz mums nozīmē Pelšs."

Latvijas izlasē Pelšs aizvadīja divas spēles, kurās nopelnīja punktu par rezultatīvu piespēli. Kristiāns pārstāvēja Latviju U18 un U20 pasaules čempionātos un 2012. gada pasaules U20 čempionātā Kalgari bija komandas kapteinis. Divus gadus pavadījis "Oil Kings", 2012./13.g. sezonā Pelšs pārstāvēja ECHL komandu Stoktonas "Thunder" un AHL vienību Oklahomsitijas "Barons".

Izmantotie resursi:
Oil Kings inspired by former teammate Kristians...

Slēpts komentārs: The one and the only

 +13 [+] [-]

, 2014-04-23 09:37, pirms 10 gadiem
The one and the only rakstīja: Vadošais sporta ziņu portāls Latvijā

šo ziņu tvnet lasīju jau 12h pirms tas tika pārpublicēts šeit
De pofig kad publicets ir Galvenais ka atceras Pelsu,sis calis bija ari viens no NHL ceribam...Zel ka ta sanaca...

     [+] [-]

, 2014-04-23 09:48, pirms 10 gadiem
Ja SC būtu panēmis rakstu no LETAs, kā Diena, būtu gan ātrāk nopublicējuši (jau vakar), gan ietaupījuši uz honorāru par otrreizēju tulkošanu.

  +3 [+] [-]

, 2014-04-23 09:50, pirms 10 gadiem
The one and the only rakstīja: Vadošais sporta ziņu portāls Latvijā

šo ziņu tvnet lasīju jau 12h pirms tas tika pārpublicēts šeit
tad nelien te iekšā
vai vismaz neatstaj savus debilos komentarus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +14 [+] [-]

, 2014-04-23 12:32, pirms 10 gadiem
Reaktors2 rakstīja: neredzu iemeslu vienu alkānu(?) godāt.
pieprasu IP banu!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-23 12:42, pirms 10 gadiem
Reaktors2 rakstīja: neredzu iemeslu vienu alkānu(?) godāt.
Nu nez vai vins bija ''alkans'' ka tu saki ja vinam Oilers piedavaja ligumu...Ne tev par to spriest...Vins loti mileja Latviju un gribeja to pieradit,sanaca letali,bet ta ir...Neatgriezisi cilveku kaut gribetos...

  +2 [+] [-]

, 2014-04-23 12:47, pirms 10 gadiem
Reaktors2 rakstīja: neredzu iemeslu vienu alkānu(?) godāt.
Pieprasu IP BANU!!!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-23 12:50, pirms 10 gadiem
Skaisti komentāri jums visiem....

Pieminot viņu tik ilgu laiku komandā, tikai parāda cik viņš ir bijis labs draugs un cilvēks

  +4 [+] [-]

, 2014-04-23 13:44, pirms 10 gadiem
Reaktors2 rakstīja: neredzu iemeslu vienu alkānu(?) godāt.
lohs.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-23 13:58, pirms 10 gadiem
BANU !!!
Reaktors2 rakstīja: neredzu iemeslu vienu alkānu(?) godāt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-04-23 14:33, pirms 10 gadiem
adminsLV rakstīja: tad nelien te iekšā
vai vismaz neatstaj savus debilos komentarus
Ej apārstē savu nervu sistēmu

  +2 [+] [-]

, 2014-04-23 19:33, pirms 10 gadiem
Nesaskatu te nekādu glorificēšanu.
Mani, piemēram, ļoti patīkami pārsteidza, tas cik ļoti lielu iespaidu šis cilvēks bija paspējis atstāt hokeja pasaulē.. Protams, tā visa rezultāta palika skumji un grūti noticēt, ka tik bezjēdzīgi beidzās kaut kas tik labi iesākts..

No izlasītā kļuva skaidrs, ka cilvēkam ne tikai bija potenciāls, bet daudz kas jau bija paveikts, jo atmiņas un iespaidi ir bijuši noturīgi un turpina un turpinās dzīvot..

  -1 [+] [-]

, 2014-04-23 20:07, pirms 10 gadiem
armandsrulz rakstīja: Zāni gona lomotīs, kas pa kam.

Lobok acacerit i pīmiņit ar lobu vourdu, Miusu zaudietū hokeja zvaigzni, taids talants aizgoja būjā.

https://www.youtube.com/watch?v=c6dUb89GDvE
velreiz un skaidraa latviesu valodaa
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-04-25 18:44, pirms 10 gadiem
taada luuk atshkjiiriiba no latvieshiem!!!!