Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Latvijas U20 izlases uzbrucējs Maslovskis brīdināts par aizliegtas vielas lietošanu

Agris Suveizda

Latvijas U20 izlases uzbrucējs Maslovskis brīdināts par aizliegtas vielas lietošanu
Rūdolfs Maslovskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pasaules U20 hokeja čempionāta IA grupā Latvijas uzbrucēja Rūdolfa Maslovska organismā esot atklātas acetazolamīda pēdas, vēsta paziņojums Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) mājaslapā. 19 gadus vecais spēlētājs saņēmis rājienu.

Maslovskis iesniedza nepieciešamos dokumentus un informēja IIHF, ka dienu pēc tam, kad viņš 25. novembrī Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) spēlē piedzīvoja smadzeņu satricinājumu, viņa ārsti izrakstīja medikamentu, kura sastāvā bijusi minētā viela. Tas noticis dažas nedēļas pirms pasaules čempionāta, un Maslovskis šīs zāles pārstājis lietot pirms došanās uz turnīru.

IIHF lēmusi, ka šajā situācijā ir pielietojams Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) noteikumu punkts 10.4, kas paredz, ka īpašām vielām īpašos apstākļos ir samazināms vai pat izslēdzams aizlieguma periods. Tāpat paziņojumā uzsvērts, ka Maslovskis atzinis veidu, kādā aizliegtā viela nonākusi viņa organismā, un ka šī viela nav izmantota, lai uzlabotu viņa sniegumu vai slēptu citu aizliegtu vielu pēdas.

Ņemot vērā medicīnisko ziņojumu, Disciplinārā komisija secināja, ka zāles var tikt lietotas nopietnas smadzeņu traumas gadījumā un ka tādējādi mediķi tās pielietojuši, labāko nodomu vadīti. Acetazolamīds ir diurētisks līdzeklis, un tam nepiemīt nekādas uzlabošanas kvalitātes. Tāpēc komisija nolēma, ka Maslovskim tiek izteikts rājiens un ka viņam netiek piemērots nekāds aizliegums piedalīties turpmākajās sacensībās.

Rūdolfs Maslovskis aizvadītajā Krievijas Jaunatnes hokeja līgas regulārajā sezonā 40 spēlēs izcēlās ar desmit vārtu guvumiem un 23 rezultatīvām piespēlēm, ar 33 punktiem kļūstot par "Rīgas" rezultatīvāko spēlētāju. Arī izslēgšanas spēlēs Maslovskis bija labākais punktu guvējs komandā – desmit (5+5) punkti desmit spēlēs.

Pasaules čempionāta IA grupā Latvija piecās spēlēs izcīnīja četras uzvaras un piekāpās turnīra uzvarētājai Dānijai (1:4), ar 12 punktiem ieņemot otro vietu. Maslovskis piecās spēlēs guva divus vārtus, izdarīja trīs rezultatīvas piespēles un nopelnīja pozitīvu lietderības koeficientu +4.

Izmantotie resursi:
http://www.iihf.com/home-of-hockey/news/news-singleview/?tx_ttnewstt_news=9050&cHash=e12e7ca969c7262fbf95d04969ae4bfe

  +1 [+] [-]

, 2014-07-29 21:29, pirms 10 gadiem
Kopumā interesants spēlētājs, maiņa Maslovskis - Golovkovs - Homjakovs šķita ļoti perspektīva. Augums gan mazs, jābūt ļoti apveltītam ar talantu, lai izsistos. Pat Dobreņķijs ir lielāks par 1 cm.

  +8 [+] [-]

, 2014-07-29 21:39, pirms 10 gadiem
Stulbums. Izsaka rājienu spēlētājam, kuram bez maz tādā veidā tika glābta dzīvība, bet redz viņš pie tā ir vainīgs...

  +2 [+] [-]

, 2014-07-29 21:41, pirms 10 gadiem
Nu šis gadījums, pretēji Pavlovam un Freibergam, ir pat ļoti nevainīgi-muļķīgs, proti, ārsti spēlētāju ĀRSTĒ, nedomājot, ka kāda no sastāvā esošām vielām var būt aizliegta sportā.

Tik neliels labojums acetazolamīdam tiešām ir diurētisķa īpašības, TAČU tā ir tikai viena lieta, es teiktu - blakne. Pamatā, arī šajā gadījumā, to lieto spiediena regulēšanai (pārsvarā - spiediena regulēšanai tieši acīs, kas pēc spēcīgiem galvas triecieniem ir būtiski).
Slēpts komentārs: hewlet

  +5 [+] [-]

, 2014-07-29 21:56, pirms 10 gadiem
Atliek tik vienreiz piesmiet OS šveiciešus un sākas visādas piečakarēšanās - dopingi, laužas ar naudas došanu khlam, nozog golu PČ u.t.t.

     [+] [-]

, 2014-07-29 21:58, pirms 10 gadiem
hewlet rakstīja: Ja vajag lietot zāles tad neej un nespēlē, šeit būtu vismaz kaut kādam sodam jābūt. Jo ja tev jāārstē smadzeņu trīce tad nedrīkst spēlēt. Bet ja esi vesels nedzer zāles.
Viss jau būtu pareizi, BET... katram preparātam ir savi izjukšanas periodi, t.i., pat kad esi pilnīgi un galīgi gatavs spēlēt, organismā tāpat var atrasties zāļu pēdas.

     [+] [-]

, 2014-07-29 22:01, pirms 10 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Nu šis gadījums, pretēji Pavlovam un Freibergam, ir pat ļoti nevainīgi-muļķīgs, proti, ārsti spēlētāju ĀRSTĒ, nedomājot, ka kāda no sastāvā esošām vielām var būt aizliegta sportā.
Tāpēc jau arī nekādu sankciju nav - pakratīja ar pirkstu un viss.

  +2 [+] [-]

, 2014-07-29 22:07, pirms 10 gadiem
zzk rakstīja: Tāpēc jau arī nekādu sankciju nav - pakratīja ar pirkstu un viss.
Es uz to skatos savādāk.
"Dopinga apkarotājiem" vajag radīt ilūziju, ka viņi cīnās ar ļaunajiem dopingotājiem, nesēž rokas klēpī salikuši un ķer visus - kā pēc sporta veidu sadalījuma, tā "vainas apmēra". Tāpēc arī publicē ziņu - mēs saķērām nabaga hokejistu, kurš vnk tika ārstēts ar ne tām zālēm, bet, veicot skaidrojošo darbu, mēs viņu palaidām, lai nākamreiz tā nedara... .

Kā rezultātā tauta uzķers un domā, ka, redz, viņi taču visur ir, visus pārbauda, dopingotājiem ir beigas, kā kas, tā visus saķer... ārprāts, ārprāts, ārpŗats! Lai gan patiesībā viss ir PAVISAM savādāk.

     [+] [-]

, 2014-07-29 22:11, pirms 10 gadiem
Nav kur piekasīties? Atradīsim, absurdi, bet ievietojot aizliegto vielu sarakstā jaunas vielas.
Naudu šādām organizācijām piešķir par sekmīgu darbu, nevis iebiedēšanu ar savu klātbūtni. Tas nozīmē, ka vairāk pieķerto piesaista līdzekļus.

  +2 [+] [-]

, 2014-07-29 22:16, pirms 10 gadiem
pienadesa rakstīja: Nav kur piekasīties? Atradīsim, absurdi, bet ievietojot aizliegto vielu sarakstā jaunas vielas.
WADA tieši tā arī strādā, ja nu kas... t.i., tas, ka kāds sportists, kam ir ņemtas proves ir atzīts par tīru, nenozīmē, ka uz šo pašu provju pamata pēc gadiem 10 viņš netiks atzīts par super-dopingotāju, jo tiks atrasti jauni paņēmieni kā atrast visas vielas, kas tiek lietotas.

Vai tas ir pareizi? Viens teiks, ka jā, jo dopings tas ir ĻOTI SLIKTI! Taču tie, kas ar šo jautājumu ir iepazinušies tuvāk gan nepriecāsies, jo tas nozīmē, ka sportists tiek sodīts ar atpakaļejošu datumu par to, ka ir lietojis vielas, kas TAD bija legālas, bet TAGAD - vairs nav.

Ko tas nozīmē faktiski - pietiek izmanīgiem darboņiem nofinansēt kādu ļoti nezinātnisku pētījumu kādā zinātniskā laboratorijā, lai jau ar ofic. atzinumu par kādu konkrētu vielu varētu pieprasīt tās iekļaušanu dopinga sarakstos UN TAD - diskvalificēt varēs jebkuru!

     [+] [-]

, 2014-07-29 23:09, pirms 10 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Nu šis gadījums, pretēji Pavlovam un Freibergam, ir pat ļoti nevainīgi-muļķīgs, proti, ārsti spēlētāju ĀRSTĒ, nedomājot, ka kāda no sastāvā esošām vielām var būt aizliegta sportā.
A ko darīt, ja bez tās vielas nevar? Ļaut lai cilvēks nomirst tikai tāpēc, lai kāds no antidopinga kantora nepieķertu?

  -1 [+] [-]

, 2014-07-29 23:11, pirms 10 gadiem
Rūdolfs Maslovskis aizvadītajā Krievijas Jaunatnes hokeja līgas regulārajā sezonā...

Top jauna līga?

  -3 [+] [-]

, 2014-07-30 00:07, pirms 10 gadiem
po, kautkāds krievs.

  -1 [+] [-]

, 2014-07-30 08:00, pirms 10 gadiem
petravicus rakstīja: A ko darīt, ja bez tās vielas nevar? Ļaut lai cilvēks nomirst tikai tāpēc, lai kāds no antidopinga kantora nepieķertu?
Nu šajā gadījumā konkrētais preparāts ir lietots, lai samazinātu riskus kas saistīti ar redzes pasliktināšanos pēc smadzeņu satricinājuma. Arī svarīgi, protams, bet mirstamā kaite tā nav un ir arī citi preparāti ar ko to var darīt.

Taču, ja mēs runājam vispārināti, tad... ja sportistam ir dzīvības briesmas, tad, tici man, viņš neatgriezīsies sportā ātrāk kā viss ko viņš lietojis, nebūs jau izvadīts no organisma, Jebšu man ir visai grūti iedomāties situāciju, kad vienu dienu ārsti cīnās par sportista dzīvūbu, bet nākamajā viņš atkal startē.

     [+] [-]

, 2014-07-30 09:11, pirms 10 gadiem
Naturban rakstīja: Rūdolfs Maslovskis aizvadītajā Krievijas Jaunatnes hokeja līgas regulārajā sezonā...

Top jauna līga?
Vai tad tā nav Krievijas jaunatnes hokeja līga?

Tas pats kas KHL - viņu oficiāli sauc arī par - Krievijas atklāto hokeja čempionātu!

  +3 [+] [-]

, 2014-07-30 10:10, pirms 10 gadiem
Ko jūs tur gvelžat? Pirms katras dopinga pārbaudes ir jāaizpilda anketa, kurā norāda visus lietotos preperātus un zāles. Šajā gadījumā stāsts par lietotajām zālēm ir pēc pārbaudes, kad jau atklātas aizliegtas vietas, tādēļ arī ir brīdinājums. Un nevis tādēļ lai visa pasaule uzzinātu ka WADA strādā.

     [+] [-]

, 2014-07-30 10:27, pirms 10 gadiem
boleks rakstīja: Ko jūs tur gvelžat? Pirms katras dopinga pārbaudes ir jāaizpilda anketa, kurā norāda visus lietotos preperātus un zāles. Šajā gadījumā stāsts par lietotajām zālēm ir pēc pārbaudes, kad jau atklātas aizliegtas vietas, tādēļ arī ir brīdinājums. Un nevis tādēļ lai visa pasaule uzzinātu ka WADA strādā.
Šaubos vai tu būtu spējīgs par to iedomāties, kad trauma tev jau ir sadziedēta. Vēl ir pieņemts uzskatīt, ka preperāti ir izvadīti no organisma tiklīdz trauma sadziedēta, bet katram ir savas ģenētiskās īpatnības.

     [+] [-]

, 2014-07-30 14:01, pirms 10 gadiem
Iemesls kādēļ Acetazolamīds ir WADA sarakstā:

Diuretics are drugs that increase the rate of urine flow and sodium excretion to adjust the volume and composition of body fluids. There are several major categories of this drug class and the compounds vary greatly in structure, physicochemical properties, effects on urinary composition and renal haemodynamics, and site and mechanism of action. Diuretics are often abused by athletes to excrete water for rapid weight loss and to mask the presence of other banned substances. Because of their abuse by athletes, diuretics have been included on The World Anti-Doping Agency's (WADA) list of prohibited substances; the use of diuretics is banned both in competition and out of competition and diuretics are routinely screened for by anti-doping laboratories.

Īsumā, palielinot šķidruma apmaiņu organismā tiek paātrināti izvadīti iespējamās dopinga vielas.

Nekādā veidā šeit neapsūdzu sportistu dopinga lietošanā, vienīgais novēlu visiem jaunajiem sportistiem vairāk interesēties, ko dod viņam ārsts. Kā saka sargā sevi pats, tad Dievs tevi sargās.

     [+] [-]

, 2014-07-30 15:09, pirms 10 gadiem
agrism rakstīja: Īsumā, palielinot šķidruma apmaiņu organismā tiek paātrināti izvadīti iespējamās dopinga vielas.
Nevis šķidruma apmaiņu, bet šķidruma izvadīšanu no organisma. Tb, nekas vietā nenāk (un ja nāk, tāpat ātri vien tiek izvadīts).

To parasti izmanto ne pārāk advancēti dopinga lietotāji pirms testiem, lai iztīrītos vai arī sportisti, kas piedalās tajos sporta veidos, kur ir svara kategorijas un pirms svēršanās viņiem vajag, lai svari rādītu mazāk (pēc svēršanās, protams, viņu svars atkal pieaug, uz ūdens rēķina).

     [+] [-]

, 2014-08-01 21:19, pirms 10 gadiem
pienadesa rakstīja: Šaubos vai tu būtu spējīgs par to iedomāties, kad trauma tev jau ir sadziedēta. Vēl ir pieņemts uzskatīt, ka preperāti ir izvadīti no organisma tiklīdz trauma sadziedēta, bet katram ir savas ģenētiskās īpatnības.
Bet tieši tapēc ir tāda anketa un tur prasīts sarakstīt visu ko esi lietojis (neatceros termiņu, cik ilgu laiku pirms kas lietots). Tev ir jāzin ka esi lietojis kaut ko. Kā var neatcerēties, ka tev bija trauma un kaut ko lietoji? Ja sportists nezin pats, viņš var pazvanīt un pajautāt to ārstam. Tāpat uz doping pārbaudi nekas neiet viens pats sports, viņam līdzi jāiet pavadošai personai - ārsts, treneris, etc.