Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

USHL čempions un Latvijas U20 izlases kapteinis - Ralfs Bergmanis

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

USHL čempions un Latvijas U20 izlases kapteinis - Ralfs Bergmanis
Ralfs Bergmanis. Foto: Sioux City Musketeers

Latvijas U20 hokeja izlase šonakt aizvadīs pasaules čempionāta pirmo spēli, pulksten 1:00 spēkojoties pret Somiju. Par komandas kapteini izvēlēts aizsargs Ralfs Bergmanis, kurš pagājušo sezonu noslēdza ar titulu rokās, kļūstot par Amerikas Savienoto Valstu spēcīgākās junioru līgas čempionu. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Bergmanis atskatījās uz sagatavošanās posmu un stāstīja par karjeras nākamo soli.

2020./21. gada sezonu Ralfs Bergmanis aizvadīja Somijas kluba Vāsas "Sport" junioru komandā, taču viņa mērķis bija nākamajā sezonā doties pāri okeānam un būvēt ceļu pretī vietai koledžā. Pirmais solis bija pievienošanās ASV spēcīgākās junioru līgas USHL komandai "Sioux City Musketeers", ar kuru izdevās triumfēt Klārka kausā. Kopā ar viņu komandu pārstāvēja uzbrucējs Pēteris Purmalis.

Pirms viņiem triumfēt Klārka kausa izcīņā bija izdevies tikai diviem latviešiem – uzbrucējiem Zemgum Girgensonam (2011. gadā) un Eduardam Tralmakam (2017. gadā).

"Spēlēju daudz un darīju savu darbu. Sezonas sākumā biju vairākumā, bet sezonas beigās jau vairāk veicu melno darbu – spēlēju mazākumā, biju uz ledus atbildīgajos momentos. Komanda mums bija ļoti spēcīga, un katram ir savas stiprās puses. Daudzi varēja spēlēt vairākumā, bet ne visi bija gatavi mazākumam un metienu bloķēšanai. Es to biju gatavs pieņemt," sarunā ar portālu Sportacentrs.com stāstīja Bergmanis.

Regulārajā sezonā viņš 50 spēlēs iekrāja 14 punktus, bet desmit izslēgšanas mačos tika pie vieniem vārtiem un trim piespēlēm. Bergmanim azotē arī 183 soda minūtes. "Vienmēr esmu spēlējis asāk, bet Eiropā soda minūtes tā nekrājās. Nometīsi cimdus, varēsi izlaist trīs spēles. Amerikā gan – gadās kāds asāks moments, visi nomet cimdus, tad pasēž uz noraidīto soliņa un atgriežas laukumā. Pirmā sezona, kad drīkstēju laukumā izlādēties," sacīja Bergmanis, smejoties atzīstot – kā par brīnumu, neviens kautiņš viņam nav beidzies īpaši sāpīgi.

Nākamais solis aizsarga karjerā gaidāms jau rudenī, kad viņš juniora karjeru nomainīs pret studijām Vermontas Universitātē. "Ģimenē jau agrāk runājām – ja ir varianti, tad koledžas ceļš ir īstais. No Somijas mani patiesībā negribēja laist prom. Palaida tikai tāpēc, ka braucu uz Ziemeļameriku. Reizē vari spēlēt un mācīties. Nezini taču, cik ilga būs karjera, tāpēc vienmēr jāpatur galvā plāns B."

Bergmanis piedāvājumus saņēmis no vairākām skolām, taču nolēmis nevilcināties un pieņemt Vermontas piedāvājumu. Aizsargs jau bijis vizītē uz pilsētu, ko nākamos četrus gadus sauks par mājām.

Iepriekšējās divas sezonas Vermontas Universitātē pavadīja uzbrucējs Raimonds Vītoliņš, taču nākamajā sezonā viņš komandu vairs nepārstāvēs. Zīmīgi, ka tieši Vītoliņš bija U20 izlases kapteinis decembrī notikušajā pirmās divīzijas pasaules čempionātā, kamēr Bergmanis būs kapteinis turnīrā, kas sāksies šovakar.

"Kapteiņa uzšuve varbūt bērnībā ir bijusi, bet pēdējos gados – ne. Tā labi sakrita. Bija komandas balsojums, kurā izvēlējās mani," teica Bergmanis, kurš pats savu balsi atdevis tieši par Vītoliņu. Viņš būs viens no kapteiņa asistentiem, pie otras uzšuves tiekot Martinam Laviņam.

Pēc ierašanās Edmontonā Latvijas izlase aizvadīja divas pārbaudes spēles. Pirmajā mačā ar 2:4 nācās atzīt austriešu pārākumu, un lielu lomu spēlējis nogurums, bet nākamajā dienā ar 3:1 pārspēta Vācijas U20 izlase.

"Nelidojām visi kopā, bet trīs dažādos reisos. Kāds varēja ierasties laicīgāk, kāds atlidoja vēlāk. Čaļi bija knapi izgulējušies, laika joslas bija sajukušas. Neteikšu, ka spēlējām slikti, drīzāk bija haoss. Pret Vāciju nospēlējām kopā kā komanda, kompakti, pēc plāna, ko treneri prasīja. Ir vēl nianses, pie kurām vajadzēja piestrādāt, bet kopējo bildi esam sapratuši," teica Bergmanis.

Jau pirmajās divās spēlēs priekšā stāv nopietni pārbaudījumi – Somija, bet 24 stundas vēlāk jāspēkojas pret mājinieci Kanādu. "Neviena spēle nebūs nekāda pastaiga," teica Bergmanis. Pēc viņa domām, Somijas izlase ir fiziski ļoti spēcīga. "Visi ir lieli, stipri un agresīvi."

"Katrai spēlei gatavojies par 100% un gribi nospēlēt pēc iespējas labāk. Vienalga, Kanāda vai kāds cits pretinieks. Bet, ierodoties Kanādā, uzreiz bija jūtams, kur esi atbraucis – te hokejs ir pirmajā vietā, par pilnīgi visu ir padomāts. Sagaidīja mūs ļoti patīkami," stāstīja komandas kapteinis.

Pēc dueļiem pret Somijas un Kanādas junioriem Latvijas U20 izlasei apakšgrupā pretī stāsies arī Slovākijas un Čehijas jaunā maiņa. Četras labākās vienības iekļūs ceturtdaļfinālā, bet apakšgrupas vājākā komanda dosies mājās un varēs gatavoties decembrī gaidāmajam turnīram.

Visas Latvijas spēles sāksies pulksten 1:00 un tiešraidē būs vērojamas TV6. Komandas spēlēs Nacionālās hokeja līgas kluba Edmontonas "Oilers" mājvietā.

Kalendārs

DatumsLaiksPretiniece
10.08.1.00Somija
11.08.1.00Kanāda
13.08.1.00Slovākija
15.08.1.00Čehija

Sastāvs

PozīcijaSpēlētājsDzimisKlubs
VārtsargsBruno Brūveris2002.Cedar Rapids (USHL)
Patriks Bērziņš2003.HK Liepāja
Rūdolfs Lazdiņš2002.HK Olimp/Venta 2002
AizsargsNiks Feņenko2004.Baie-Comeau Drakkar (QMJHL)
Bogdans Hodass2003.Medicine Hat Tigers (WHL)
Harijs Brants2002.Acadien-Bathurst Titan (QMJHL)
Rihards Simanovičs2003.HK Mogo/LSPA
Pēteris Bulāns2005.HS Rīga
Daniels Goršānovs2002.HK Zemgale/LLU
Ralfs Bergmanis2002.Sioux City Musketeers (USHL)
Gustavs Ozoliņš2003.Sioux Falls Stampede (USHL)
UzbrucējsOskars Lapinskis2003.SCL Tigers NL20 (Šveice)
Martins Laviņš2003.Cedar Rapids (USHL)
Raimonds Vītoliņš2002.Vermont Univ. (NCAA)
Fēlikss Gavars2003.Fargo Force (USHL)
Darels Dukurs2003.SCL Tigers NL20 (Šveice)
Rainers Dārziņš2004.HS Rīga
Ģirts Silkalns2003.HK Rīga
Rainers Rullers2004.HS Rīga
Dans Ločmelis2004.Lulea J20 (Zviedrija)
Sandis Vilmanis2004.Lulea J20 (Zviedrija)
Klāvs Veinbergs2003.HK Zemgale/LLU
Pēteris Purmalis2003.Sioux City Musketeers (USHL)
Daniels Andersons2002.HK Zemgale/LLU
Anrī Ravinskis2003.Blainville-Boisbrianda Armanda (QMJHL)