Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Latvijas valdība informē IIHF, ka atteiksies no PČ2021 rīkošanas, ja tas notiks arī Minskā

Rolands Eliņš

Latvijas valdība informē IIHF, ka atteiksies no PČ2021 rīkošanas, ja tas notiks arī Minskā
LHF vadība - Aigars Kalvītis. un Viesturs Koziols. Foto: Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas valdība brīdina, ka no pasaules čempionāta hokejā rīkošanas Rīgā atteiksies, ja tas notiks arī Minskā, bet Latvijas Hokeja federācija aicina nesaistīt politiku ar sportu, vēstīts raidījumā "Nekā personīga".

Latvijas valdība šonedēļ vērsās pie Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF), piepildot savu iepriekš atklāto mērķi un draudot atsaukt savas kā partnervalsts garantijas pavasarī gaidāmajam pasaules hokeja čempionātam, ja sacensības joprojām tikšot organizētas Baltkrievijā. Tiek norādīts, ka notiek tautas protesti pret Aleksandra Lukašenko režīmu un falsificētajām prezidenta vēlēšanām, kā arī represijas pret protestētajiem un žurnālistiem.

“Mūsu valdība atbalsta baltkrievu tautas vēlmei dzīvot neatkarīgā un demokrātiskā valstī," augustā teica ministru prezidents Krišjānis Kariņš. "Otrkārt, valdībā mēs šodien pieņēmām politisku lēmumu - atbalstīt baltkrievu pilsonisko sabiedrību ar 150 000 eiro. Treškārt, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, mēs lēmām uzsākt sarunas ar Starptautisko hokeja federāciju, par to, lai čempionāta posms, kas ir paredzēts šobrīd Baltkrievijā, notiktu kādā citā valstī.”

Šonedēļ slēgtā valdības sēdē apspriests vēstules teksts Starptautiskai Ledus hokeja federācijai un tonis kļuvis vēl asāks. Pēc “Nekā Personīga” lūguma, vēstule atslepenota. Un “Nekā Personīga” zina, ka Latvija atsauks Rīgu kā partneri čempionātā, ja sacensības notiks arī Minskā.

No valdības nosūtītās vēstules IIHF

2020. gada 9. augustā Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas neatbilda Baltkrievijas starptautiskajām saistībām un pasaulē atzītiem demokrātijas principiem un tiesiskuma normām un tās nebija brīvas un godīgas. Baltkrievijas varas iestāžu rīcība, ar represijām un vardarbību vēršoties pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, pārkāpj starptautiski atzītās cilvēktiesību normas un demokrātijas principus un, Latvijas Republikas valdības ieskatā, nav savienojamas ar IIHF vērtībām un attiecīgi arī nav savienojamas ar 2021.gada IIHF Pasaules čempionāta galvenā rīkotāja statusu.

Ievērojot minēto, Latvijas Republikas valdības vārdā aicinu 2021.gada IIHF Pasaules čempionāta galvenā rīkotāja statusu piešķirt kādai citai valstij. Ja cilvēktiesību un brīvību situācija Baltkrievijā nemainīsies un no IIHF nesekos atbilstoši lēmumi, Latvijas Republikas valdība var lemt par garantiju atsaukšanu 2021. gada IIHF Pasaules čempionāta organizēšanai.

Latvijas Hokeja federācijas viedoklis no valdības pozīcijas atšķiras. Aigars Kalvītis, kuram ir arī valdības vadītāja pieredze, uzskata, ka sportam un politikai jāstāv savrup. "Es nevarētu iedomāties, ka mēs pēdējā brīdī Latvija atteiktos rīkot sacensības! Mums 15 gadus čempionāts nav bijis, un, visticamāk, nākamos 15 nebūs. Hokejā tas ir ļoti nopietns pasākums. Un auditorijas ziņā hokejs ir numur viens pie mums."

"Hokejam tas ir ļoti svarīgi, hokeja attīstībai. Tagad atteikties no tā, ko esam uzņēmušies, ir diezgan grūti. Mēs sagrausim savu autoritāti hokeja saimniecības acīs, arī atmetīsim hokeja attīstību savā ziņā atpakaļ. Viena lieta ir politiskais līmenis, otra - sadzīviskais līmenis. Mēs nekādā veidā nevaram norobežoties no Baltkrievijas kā no valsts, no baltkrieviem kā no tautas. Un šie kontakti jāuztur, un tie tiks uzturēti," turpināja Kalvītis.

"Valdība ir iekļāvusi dažus Baltkrievijas politiķus melnajā sarakstā, kurus valsts negribētu pie mums redzēt. Otra lieta ir kultūra, māksla, sports. Vai mēs to varam pārraut? Domāju, ka visdrīzāk nē. Un mēs nevaram izslēgt Baltkrieviju no savas dienaskārtības. Tā ir mūsu kaimiņvalsts. Varbūt mēs varam kādu Āfrikas valsti izslēgt, kas ir tālu no mums. To es vēl varētu saprast," sacīja Kalvītis.

Aigara Kalvīša vadītā Latvijas Hokeja federācija ik gadu saņem finansējumu arī no valsts. Čempionāta norisei tā jau ieguvusi vairāk nekā pusmiljonu (593 268 eiro) un vasarā nosūtījusi pieprasījumu vēl pēc papildus 700 000 nodokļu maksātāju naudas. (756 225 eiro ) (kopā 1 349 493 eiro). Sarunas ar Starptautisko hokeja federāciju valdības vārdā ved par sporta nozari atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija.

IZM valsts sekretāra vietnieks Edgars Severs paskaidroja savu nostāju: "Mēs esam valdības institūcija, esam tajā pozīcijā, ka varam sadarboties tikai ar to valsti, kas respektē cilvēktiesības un kur ir šīs brīvības, kur nevēršas pret medijiem ar represijām. Tiem jābūt arī IIHF principiem un vērtībām! Nevar būt tā, ka viņi aiztaisa acis un ausis un neko neredz, kad notiek sports. Mūsu skatījumā, tas ir ļoti cieši saistīts! Un sports nes arī šīs vērtības, tajā skaitā cilvēktiesības, demokrātijas un citas."

Izmantotie resursi:
"Nekā personīga"

1 2 3 4 125 komentāri

 +31 [+] [-]

, 2020-09-06 20:16, pirms 4 gadiem
Ui, kad tādi cilvēki, kā kalvītis, saka, ka nevajag jaukt sportu ar politiku, tad nezinu ko darīt-smieties, vai raudāt.
Slēpts komentārs: VapeNation

 +18 [+] [-]

, 2020-09-06 20:23, pirms 4 gadiem
Latvijas Hokeja federācijas viedoklis no valdības pozīcijas atšķiras. Aigars Kalvītis, kuram ir arī valdības vadītāja pieredze, uzskata, ka sportam un politikai jāstāv savrup.

Te pat pernaks un funis smejās vēderu turēdaml.
Slēpts komentārs: andromons2

 +20 [+] [-]

, 2020-09-06 20:27, pirms 4 gadiem
Pozitīvs lēmums.

  -1 [+] [-]

, 2020-09-06 20:43, pirms 4 gadiem
nokratījās no tukšā čempja

 +21 [+] [-]

, 2020-09-06 20:53, pirms 4 gadiem
Atbalstu. Valdībai paldies, Kalvītim un Koziolam - kauns!

 +22 [+] [-]

, 2020-09-06 20:55, pirms 4 gadiem
Piekrītu valdības lēmumam.
Tas kas notiek BLR nav savienojams ar PČ hokejā. Esam kaimiņi, esmu bijis Baltkrievijā, bet kopā rīkot čempi šajos apstākļos nevar. Ētisku apsvērumu dēļ, morālā atbalsta dēļ.
Nez kā ārvalstu fani brauks uz valsti, kur sit un arestē uz ielas visus kurus nav slinkums - sievietes, žurnālistus, vīriešu, jauniešus, studentus, tiem kam balti sarkana krāsa apģērbā. Cik droši? Latvijai arī ir sarkan balta krāsa. Es uz Minsku negribētu doties atbastīt izlasi vairs. 2014.g. bija citādāka situācija, bet jau tad bija skaidrs, ka tauta baidās un tiek turēta zem dzelzs dūres. Ar vietējiem runājot tas bija skaidrs.
Kalvītis ir pērkams, tak atlec viņam un IIHF un no Krievijas.
Un vēl, kur garantija, ka valsti neatteiksies doties uz Minsku.
Sportu ar politiku nejaukt, jā. Bet to jau dara kopš pasaulē ir sports un politika. Nevajag liekuļot

  -3 [+] [-]

, 2020-09-06 21:22, pirms 4 gadiem
Banzai rakstīja: Piekrītu valdības lēmumam.
Tas kas notiek BLR nav savienojams ar PČ hokejā. Esam kaimiņi, esmu bijis Baltkrievijā, bet kopā rīkot čempi šajos apstākļos nevar. Ētisku apsvērumu dēļ, morālā atbalsta dēļ.
Nez kā ārvalstu fani brauks uz valsti, kur sit un arestē uz ielas visus kurus nav slinkums - sievietes, žurnālistus, vīriešu, jauniešus, studentus, tiem kam balti sarkana krāsa apģērbā. Cik droši? Latvijai arī ir sarkan balta krāsa. Es uz Minsku negribētu doties atbastīt izlasi vairs. 2014.g. bija citādāka situācija, bet jau tad bija skaidrs, ka tauta baidās un tiek turēta zem dzelzs dūres. Ar vietējiem runājot tas bija skaidrs.
Kalvītis ir pērkams, tak atlec viņam un IIHF un no Krievijas.
Un vēl, kur garantija, ka valsti neatteiksies doties uz Minsku.
Sportu ar politiku nejaukt, jā. Bet to jau dara kopš pasaulē ir sports un politika. Nevajag liekuļot
Iespējamā atbilde: https://www.youtube.com/watch?v=dNu...

 +15 [+] [-]

, 2020-09-06 21:24, pirms 4 gadiem
To ''sivēnu'' vajadzētu aizvest uz Minsku,pie rokām pielīmēt fotokameru,un ietērpt PRESS vestē,un palaist,lai pastaigā pa ielām,tad redzētu cik ātri pienāktu cūku bēres!!!

 +16 [+] [-]

, 2020-09-06 21:27, pirms 4 gadiem
Mēs sagrausim savu autoritāti hokeja saimniecības acīs

Vecīt, autoritāti pelna pilnīgi savādāk.

  +8 [+] [-]

, 2020-09-06 21:34, pirms 4 gadiem
Atbalstu valdības nostāju.

 +14 [+] [-]

, 2020-09-06 21:35, pirms 4 gadiem
Helsinki un Rīgā!!!

  +4 [+] [-]

, 2020-09-06 21:39, pirms 4 gadiem
Pareizāk sakot-IIHF būtu jalemj,lai Pasaules čempionāts nenotiktu Baltkrievijā,ja jau tiek lemts arī par plašākām valstu sankcijām pret Lukašenko režīmu.
Latvijā PČ būt !!

 +10 [+] [-]

, 2020-09-06 21:46, pirms 4 gadiem
Rīkotājvalsts visā godībā. Nezināmi purni maskās izdauza kafe durvju stiklu un šņorē cilvēkus. Nafig, nevienu reizi vairs uz turieni. Esmu bijis ap 25-30x. Lai viņi iet dillēs ar savu fašistu čempi.

https://www.youtube.com/watch?time_...

 +14 [+] [-]

, 2020-09-06 21:49, pirms 4 gadiem
Kalvītis kā jau Abrenes pārdevējs nevarēja nemaz neko citu pateikt!

Respekts un cieņa K.Kariņa valdībai. Pareizs lēmums - ja kaimiņos dzīvo nelīdzsvarots prezidents, tad ar tādu nav pa ceļam, un domāju, ka baltkrievu tauta noteikti atbalstītu Latvijas republikas valdības lēmumu, jo tas nozīmē, ka mēs arī ar atklātu darbību nestāvam malā un izrādam savu attieksmi pret cilvēktiesību pārkāpumiem kaimiņu valstī!

  +4 [+] [-]

, 2020-09-06 21:50, pirms 4 gadiem
IIHF ceru nostāsies uz tāda lēmuma kā PČ hokejā Rīga-Helsinki, vai Rīga-Stokholma.

  +7 [+] [-]

, 2020-09-06 21:56, pirms 4 gadiem
Vēl viens jautājums, pašu līdzjūtēju drošība, mūsējie brauktu, ar balt-sarkan-baltām lentītēm pie mūsu karoga un tad jautājums, vai omons vienkārši noskatīsies.. tur var sākties neprognozējamas lietas, Kalvīts citā realitātē dzīvo..

Vēl viens aspekts, vai vispār kāds brauks un pirmkārt - usa, kanāda..

  +5 [+] [-]

, 2020-09-06 21:57, pirms 4 gadiem
>Ambre

Šveicei var iedot, par cik nenotika, tie būs priecīgi.
Slēpts komentārs: striker

  +6 [+] [-]

, 2020-09-06 22:34, pirms 4 gadiem
Kalvīt, paņem pie rokas Koziolu un ejat abi noleciet no tilta.
Latvija nekad nebūtu izsprukusi no PSRS šausmām, ja tās vēlmi pēc brīvības un demokrātijas nebūtu atbalstījušas citas valstis, ieskaitot piemēram mazo Islandi. Mēs pašlaik esam tā maza "islande" Eiropā un mums ir jāatbalsta mūsu pašu kaimiņu tieksme pēc brīvības.
Sports ar politiku bija saistīts jau pat Hitlera laikos, tā ka, navajag dērst!
Nešaubos, ka Kalvītis ar Koziolu Padomju laikos būtu izcili kolaboracionosti, VDK "zieds".
Slēpts komentārs: Džonnijs
Slēpts komentārs: striker
Slēpts komentārs: heh

  +8 [+] [-]

, 2020-09-06 23:47, pirms 4 gadiem
heh rakstīja: Nu ko darīt kad ūdensgalvas salīdušas valdībā...
Laikam jau Rīgas čempi bija planots rīkot par Baltkrievu naudu, ka tā sacepās nabadziņi priekšKariņi.
ūdensgalvas ir salīdušas LHF un dinamo vadībā nevis valdībā.
Slēpts komentārs: Nikujasse

 +10 [+] [-]

, 2020-09-06 23:49, pirms 4 gadiem
Ļoti pareizi! Vai varat iedomāties civilizētu valsti, kur prezidents skraida ar kalašu gatavs medīt savas valsts iedzīvotājus??? Un viņa gestapo dauza cilvēkus, kas savākti vienkārši uz ielas? Pēc tam tie fašisti dosies 9. maija parādē un svinēs uzvaru pār fašismu?

  +4 [+] [-]

, 2020-09-06 23:50, pirms 4 gadiem
striker rakstīja: Kāds sakars PČ Rīgā ar baltkrievu atbalstu? Nerīkojam PČ spēles Rīgā ,ja Minska rīko-tādējādi atbalstām brīvibu un demokrātiju Baltkrievijā?
Neredzam hokeju klātienē un staigājam gandarījumā ar apziņu,ka mēs atbalstām demokrātiju? . Lai to arī citi saprastu,iesaku izgatavot atbilstošas nozīmītes laicīgi un spraust sev pie ancuka.Apmēram kā Black Lives Mater.
Savā "nešaubībā" aizšāvi arī pēc piena-Koziols padomju laikā sekmīgi mācījās augstskolā,pirmsatmodas periodā vienu laiku bija LVU arodbiedrības priekšnieks un tad sadarbībā ar norvēģiem sāka attīstīt savu biznesu. Tajā laikā viņa nacionālā nostāja bija nesatricināma-dod dies tagad dažiem labiem skaļajiem taurētājiem tādu.
Pat nezinu, ko atbildeēt. Laikam jau neko, jo tikai ļoti dumja persona var salīdzināt atsevišķas tautas brīvības centienus ar fašistu apvienību BLM. Tev, biedr, ir ķīselis galvā!

  +4 [+] [-]

, 2020-09-06 23:54, pirms 4 gadiem
Kalvītim kremļa čeki netīšām izkrituši publiskai apskatei Slēp cik gribi savu būtību, ar laiku tā atklāsies tik un tā. Čekists ar saviem čomiem vairs neslēpj savus sirpjus un āmurus.

  -3 [+] [-]

, 2020-09-07 00:00, pirms 4 gadiem
Girtelis rakstīja: Pat nezinu, ko atbildeēt. Laikam jau neko, jo tikai ļoti dumja persona var salīdzināt atsevišķas tautas brīvības centienus ar fašistu apvienību BLM. Tev, biedr, ir ķīselis galvā!
Nu,jā-bija jau redzams,ar cik gudru personu man bija tas gods komunicēt.

     [+] [-]

, 2020-09-07 00:08, pirms 4 gadiem
Runčuks rakstīja: Ļoti pareizi! Vai varat iedomāties civilizētu valsti, kur prezidents skraida ar kalašu gatavs medīt savas valsts iedzīvotājus??? Un viņa gestapo dauza cilvēkus, kas savākti vienkārši uz ielas? Pēc tam tie fašisti dosies 9. maija parādē un svinēs uzvaru pār fašismu?
Tur 9.maija parādē,tāpat kā Krievijā,uzvaru pār fašismu dosies svinēt gan tie,kas dauzīja,gan tie,kurus dauzīja . Tā,lūk.

     [+] [-]

, 2020-09-07 00:12, pirms 4 gadiem
Nikujasse rakstīja: Ne latviešu tauta, ne baltkrievi nav vainojami, ka BLR prezidents ir Lukašenko. Baltkrievi pret Lukašenko šobrīd protestē. Tad, kurš būs ieguvējs, ja ne Latvija, ne Baltkrievija nerīkos čempionātu? Šis Latvijas valdības solis tikai parāda, ka mūsu politiķiem ir svarīgāka politika, nevis tautas intereses.
Tu kļūdies, jo šo briesmoni ir radījuši paši baltkrievi, un ļoti daudzi no viņa patreizējiem oponentiem vel 2000 gadu sākumā bija viņam (Lukašenko) pat ļoti pietuvināti.
Tāpēc ar šo briesmoni var tikt galā tikai paši baltkrievi, kuri šo briesmoni arī radīja, un ilgstoši arī atbalstīja.

  +5 [+] [-]

, 2020-09-07 00:18, pirms 4 gadiem
Koziol, tu?
Tu noteikti ar lepnumu klausījies Lukašesku "pārtverto" sarunu, kā arī sirdi tev silda visas BLR protestētāju nejaušās pakāršanās dziļi mežā. Un tu noteikti gaidi Minskaā šo hokeja finālu ar cerību, ka diktators-slepkava izies ar kalašu uz ledus, atklājot spēli?
PS. PSRS laikos par arodbiedrības priekšnieku nevarēja kļūt persona, kura nav saskaņota ar komunistu partiju. Tā tev nav rietumvalsts. Nejauc pirkstu ar...

     [+] [-]

, 2020-09-07 00:19, pirms 4 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tu kļūdies, jo šo briesmoni ir radījuši paši baltkrievi, un ļoti daudzi no viņa patreizējiem oponentiem vel 2000 gadu sākumā bija viņam (Lukašenko) pat ļoti pietuvināti.
Tāpēc ar šo briesmoni var tikt galā tikai paši baltkrievi, kuri šo briesmoni arī radīja, un ilgstoši arī atbalstīja.
Tā jau ir, ka atbalstīšana= piekrišana.

     [+] [-]

, 2020-09-07 00:21, pirms 4 gadiem
flipsider rakstīja: Tā jau ir, ka atbalstīšana= piekrišana.
Kam piekrišana?
Nesapratu?
1 2 3 4 125 komentāri