Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Irbe: "2000. gadā pirmoreiz bija īsta Latvijas izlase"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Irbe: "2000. gadā pirmoreiz bija īsta Latvijas izlase"
Artūrs Irbe. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

2000. gada pasaules čempionāts palicis atmiņā ar zvaigžņoto Krievijas valstsvienības apspēlēšanu (3:2) viņu mājas turnīrā, toreiz Sanktpēterburgā mūsējie tika līdz ceturtdaļfinālam. Tā laika mūsu vārtsargs Artūrs Irbe uzskata, ka tā bija pirmā īstā Latvijas izlase, lasāms žurnālā "Sporta Avīze".

Līdz tam "tad bija vecais Rīgas "Dinamo", tikai ar Latvijas spēlētājiem un tiem, kuri pēc PSRS sabrukuma bija palikuši Latvijā," savu viedokli atklāj Artūrs Irbe. "Protams, mēs spēlējām par savu kreklu, par Latviju, taču katrs to uztvēra pēc sava prāta. Nebaidīšos teikt, ka Sanktpēterburgā pirmo reizi bija īsta Latvijas izlase, Gan krievvalodīgie, gan latvieši saprata, ka tas vairs nav Rīgas "Dinamo" pārpalikums, bet tā jau ir izlase."

2000. gada izlase galvenais treneris bija Haralds Vasiļjevs "ar mugurkaulu, ar rietumu pieredzi". Viņš uzdrīkstējās uz čempionātu nepaņemt agrāko kapteini Oļegu Znaroku, kuram tobrīd jau bija 37 gadi. Līdz tam šis uzbrucējs izlasē figurēja kā līderis gan formāli, gan neformāli. "Kamēr Oļegs bija izlasē, tā bija nevis kāda trenera, bet īstenībā Znaroka izlase. Viņš diezgan daudz izlēma un noteica," norāda vārtu drošības speciālists.

Kā jau ziņots, Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) Znaroku iekļāva Latvijas visu laiku izlases sešiniekā.

Viņa viens no spilgtākajiem momentiem Artūra Irbes hokejista karjeras laikā ir uzvara pār Krieviju 2000. gada pasaules čempionātā Sanktpēterburgā. "Esmu dzīvojis 33 gadus šai saulē. Es dzīvoju visus šos 33 gadus šai dienai, šai spēlei. Un es būtu gatavs atdot vienkārši pus dzīvi... Vienkārši, vienam šādam hokeja mačam. Tur vairāk man liekas nav ko piebilst. Paldies visiem, kuri ticēja," šos bijušā izlases vārtsarga vārdus atceras daudzi.

"Sporta Avīze" apkopojusi 2000. gada varoņu nodarbošanos tagad. Lielākā daļa joprojām saistīti ar hokeju, bet piemēram, aizsargs Igors Bondarevs šobrīd ir šoferis-tālbraucējs Amerikā, bet uzbrucējs Sergejs Seņins strādā rūpnīcā Izraēlā. Pilns apkopojums ir ŠEIT.

Izmantotie resursi:
Žurnāls "Sporta Avīze", Māris Zembergs

  +1 [+] [-]

, 2020-05-05 19:41, pirms 4 gadiem
Diezgan nepārdomāts paziņojums, manuprāt.

     [+] [-]

, 2020-05-05 20:07, pirms 4 gadiem
kasagrande rakstīja: Diezgan nepārdomāts paziņojums, manuprāt.
skaļi teikts, "paziņojums". Drīzāk tādas pārdomas visa starpā...

     [+] [-]

, 2020-05-06 10:10, pirms 4 gadiem
Labi, var teikt, ka tās ir pārdomas visa starpā, tomēr arī Irbem ir jāsaprot, ka šādas publiskas pārdomas devalvē to spēlētāju devumu izlasei, kas pēc 1999.gada izlasē vairs nav spēlējuši. Protams, ka ir spēlētāji, kas izlasē bijuši personisko ambīciju, kaut kādu mistisku "veco laiku" vārdā vai izmantojuši izlasi kā iespēju sevi atrādīt, taču vai tādu nav arī šobrīd?! Faktiski katru gadu ir jāklausās stāsti par morālo un fizisko spēlētāju nogurumu, nebūt ne visi raujas spēlēt.

     [+] [-]

, 2020-05-06 10:20, pirms 4 gadiem
kasagrande rakstīja: Labi, var teikt, ka tās ir pārdomas visa starpā, tomēr arī Irbem ir jāsaprot, ka šādas publiskas pārdomas devalvē to spēlētāju devumu izlasei, kas pēc 1999.gada izlasē vairs nav spēlējuši.
Bet "pēc fakta" jau tā arī bija - izlase līdz tam vairāk bija tāds veco tusiņš, kur RD laiku čomi izdomāja, kas un kā būs. Ja Baldera un Grabovska laikā C un B grupās vēl ne tik ļoti, tad Beresņeva pirmā piegājiena laikā ('96.-'99.) tas bija izteikti.

     [+] [-]

, 2020-05-06 11:35, pirms 4 gadiem
zzk rakstīja: Bet "pēc fakta" jau tā arī bija - izlase līdz tam vairāk bija tāds veco tusiņš, kur RD laiku čomi izdomāja, kas un kā būs. Ja Baldera un Grabovska laikā C un B grupās vēl ne tik ļoti, tad Beresņeva pirmā piegājiena laikā ('96.-'99.) tas bija izteikti.
Protams, tā bija tā laika specifika, bet tagad dalīt īstajās un neīstajās izlasēs, manuprāt, ir muļķīgi.