Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

HK Mārupe: "Jaunais līgas formāts mums neder, apsveram alternatīvas"

Didzis Rudmanis
Didzis Rudmanis

HK Mārupe: "Jaunais līgas formāts mums neder, apsveram alternatīvas"
Foto: HK Mārupe

Hokeja kluba "Mārupe" pārstāvis Viesturs Cimermanis, kurš nule kā saņēmis 1. līgas aizvadītās sezonas labākā aizsarga balvu, sarunā ar Sportacentrs.com atklāj, ka, par spīti federācijas paziņojumam par Mārupes komandas gatavību spēlēt jaunizveidotajā Junioru attīstības līgā, Rīgas pievārtes komanda pie izziņotajām iecerēm to nebūšot gatava darīt un, ja nekas nemainīsies, visticamāk, nākamo sezonu sāks kādā no spēcīgākajiem amatieru turnīriem.

"Aizvakar izskanējušais variants mums neder. Mēs esam komanda, kas nokomplektēta no vecajiem un pāris junioriem. Ļoti ceram, ka šis federācijas solis tiks pārdomāts un kopā ar komandām rasts kompromiss," atklāja Cimermanis.

Cimermaņa ieskatā jau pašlaik 1. līga pildīja tās pašas funkcijas, ko federācija cer sasniegt ar jauno formātu. "1. līga tika izveidota kā jauno spēlētāju attīstības līga. Šogad lielākā daļa U-18 izlases spēlētāju, kas uzvarēja pirmās divīzijas turnīru, bija 1. līgā bāzēti. Tas ir ideālais variants, vienā turnīrā satiekoties vadošajiem U-18 junioriem un pieredzes bagātiem hokejistiem, nenosakot vecuma cenzu."

"Gribējām turpināt spēlēt 1. līgā. Bija ļoti interesanta sezona, liela konkurence, interesanti plejofi. Tagad puse no turnīra dalībniekiem tiek vienkārši nosvītroti."

"Šis ir solis atpakaļ uz U-20 līgu, kas pastāvēja vien divas sezonas, otrajā gadā tajā piedaloties tikai četrām komandām. Tolaik dēvēju to par apendicīta līgu, jo U-20 līgā spēlēja 18 gadus veci juniori, kas paralēli cīnījās Virslīgā, kā arī 16 un 17 gadus veci hokejisti, kas paralēli spēlēja U-18 turnīrā."

Cimermaņa ieskatā atklāts ir jautājums par to, vai līgā būs kāds, kas spēlē. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas vairākas 1. līgas komandas gatavojoties startam Virslīgā, vēl vairākām trūkst attiecīgā vecuma spēlētāju, līdz ar to paliekot 3-4 komandas, kas šajā turnīrā varētu piedalīties.

"Noteicošais būs, ko teiks komandas. Šobrīd ir ļoti daudzi mainīgie, kas vēl var un ļoti iespējams mainīsies, tādēļ komandām priekšā kārtējā vasara, kurā neskaidrību dēļ apgrūtināta gatavošanās jaunajai sezonai, nezinot, kādi kritēriji tām būs jāizpilda. Man ir aizdomas, ka augustā sāksies ugunsgrēks pirmssezonas sapulcē."

Aicināta komentēt publicēto informāciju par "Mārupes" gatavību spēlēt jaunizveidotajā līgā, Latvijas hokeja federācija precizē, ka sapulcē mutisku piekrišanu spēlēt līgā devusi U-18 čempionātā spēlējošā "Mārupe/Ako".

Atgādinām, ka pirms pāris dienām Latvijas hokeja federācijas valdes sēdē tika pieņemts lēmums par jaunas Junioru attīstības līgas izveidi uz esošās 1. līgas bāzes. Kā portālam Sportacentrs.com atklāja federācijas sporta direktors Edgars Buncis, līga iecerēta kā alternatīva gados jaunajiem Latvijas hokejistiem, sniedzot iespēju hokejistiem turpināt pilnvērtīgi mācīties, trenēties un dzīvot Latvijā.

Iecerēts, ka līgā spēlēs U-18 līdz U-21 vecuma jaunieši. Komandām gan būs iespējams spēlēm pieteikt līdz trim gados vecākus spēlētājus. Ilgtermiņā plānots, ka šie trīs spēlētāji nedrīkstēs pārsniegt U-23 vecuma slieksni, tomēr nākamsezon pārejas perioda laikā uz četrām komandām šis slieksnis varētu neattiekties.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-27 15:37, pirms 6 gadiem
te arī atbilde par to, cik "jēdzīgs" ir šis jaunais formāts...

     [+] [-]

, 2018-04-27 16:06, pirms 6 gadiem
Viena cilvēka viedoklis.

  -3 [+] [-]

, 2018-04-27 16:10, pirms 6 gadiem
Laba līgas izveide, manuprāt, 17 gadnieki varēs spēlēt ar vecākiem U21

  +1 [+] [-]

, 2018-04-27 16:15, pirms 6 gadiem
Nu loxi nu! To es par LHF "gudreļiem".... izčakarēs perifēriju hoķi kā sugu, jo ne jau nu tur tagad tik visi čaļi zem U-23 spēlēs un vecie tik gurķus audzēs... piekrītu Cimmermanim pa 100% par to U-gadnieku attīstību kopā ar vecajiem. Un to, ka šāda pirmā līga (kāda tā bija tagad) deva rezultātu, loti labi varēja redzēt šogad U-18 čempī!

  +2 [+] [-]

, 2018-04-27 16:15, pirms 6 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Laba līgas izveide, manuprāt, 17 gadnieki varēs spēlēt ar vecākiem U21
Protams, būs kā Ukrainā

  -2 [+] [-]

, 2018-04-27 17:07, pirms 6 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Laba līgas izveide, manuprāt, 17 gadnieki varēs spēlēt ar vecākiem U21
Tu rakstu izlasīji??? Kas tad spēlēs?

  -2 [+] [-]

, 2018-04-27 17:35, pirms 6 gadiem
kaut ka no viena gravja otraa...

     [+] [-]

, 2018-04-27 18:25, pirms 6 gadiem
Gribētos zināt kuras 1.līgas komandas domā startēt Virslīgā? Bet kopsummā es nesaprotu kādēļ ir jālikvidē 1. līga

  +3 [+] [-]

, 2018-04-27 18:34, pirms 6 gadiem
AK-47 rakstīja: Gribētos zināt kuras 1.līgas komandas domā startēt Virslīgā? Bet kopsummā es nesaprotu kādēļ ir jālikvidē 1. līga
Tādēļ, ka 1. līga pilnībā dublē n-to amatieru līgu formātu.

  -1 [+] [-]

, 2018-04-27 18:44, pirms 6 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Tādēļ, ka 1. līga pilnībā dublē n-to amatieru līgu formātu.
Neko nedublē, tur spēlēja komandas kuras nevilka Virslīgu. Tagad komandas tiek mākslīgi novājinātas, te ij visa "reforma"

     [+] [-]

, 2018-04-27 18:50, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Neko nedublē, tur spēlēja komandas kuras nevilka Virslīgu. Tagad komandas tiek mākslīgi novājinātas, te ij visa "reforma"
Pastāsti tad kas 1. līgai ir atšķirīgs, ja salīdzinām to ar amatieriem?

     [+] [-]

, 2018-04-27 18:54, pirms 6 gadiem
Abrags rakstīja: Tu rakstu izlasīji??? Kas tad spēlēs?
Visi izņemot Mārupi, visām komandām šie būs fārmi, lielākoties šī gada U18 komandas, HS Rīga startēs ar otrajiem gadiem, attiecīgi fārms virslīgas HS Rīgai + Prizma, Pārdaugava, Zemgale/Juniors, Liepāja Juniors, Dpils, Valmiera uttt

  +1 [+] [-]

, 2018-04-27 19:10, pirms 6 gadiem
Abrags rakstīja: te arī atbilde par to, cik "jēdzīgs" ir šis jaunais formāts...
Un kāds Jūsu prāt būtu jēdzīgākais formāts? Atstāt visu kā ir?

     [+] [-]

, 2018-04-27 19:11, pirms 6 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Pastāsti tad kas 1. līgai ir atšķirīgs, ja salīdzinām to ar amatieriem?
Ko tu piesējies tiem amatieriem? Tagad līga kļus profesināla, dēl vecuma ierobežojumiem? Visa reforma ir komandu mākslīga novājināšana atjaunināšana. 1. līgā bija laba ģeogrāfija - no Ventpils līdz Daugavpilij, ja reiz tev vajag "atšķirību"

     [+] [-]

, 2018-04-27 19:13, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: Un kāds Jūsu prāt būtu jēdzīgākais formāts? Atstāt visu kā ir?
Laikam jau labāka attīstība ir spelējot pret spēcīgākām komandām, kā Tev liekas? Ja mums būtu lieli resursi uz vietas, tad būtu saprotams, bet LV situācija šis vecuma cenzs ir nejēdzīgs un neko nedos, tikai novājinās komandu spēku un pašu turnīru

  +1 [+] [-]

, 2018-04-27 19:16, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Laikam jau labāka attīstība ir spelējot pret spēcīgākām komandām, kā Tev liekas? Ja mums būtu lieli resursi uz vietas, tad būtu saprotams, bet LV situācija šis vecuma cenzs ir nejēdzīgs un neko nedos, tikai novājinās komandu spēku un pašu turnīru
Tad kāpēc valde lēma par šādu lēmumu? Man jau škiet, ka tas arī nav pareizi, bet neesmu jau gudrāks šajās lietās par cilvēkiem, kuri ar to nodarbojas!

     [+] [-]

, 2018-04-27 19:26, pirms 6 gadiem
Banss rakstīja: Ko tu piesējies tiem amatieriem? Tagad līga kļus profesināla, dēl vecuma ierobežojumiem? Visa reforma ir komandu mākslīga novājināšana atjaunināšana. 1. līgā bija laba ģeogrāfija - no Ventpils līdz Daugavpilij, ja reiz tev vajag "atšķirību"
Tad, redz, pats tagad vien atzini, ka tā ir amatieru līga.

Citās valstīs, kuras nāk pretiniekos Latvijai PČ, ir otrās un trešās līgas, kur spēlē profesionāļi. Viņi to var pavilkt. Latvija nevar. Tāpēc sanāk, ka pirmā līga ir pilnīgs amatieru turnīrs.

Kāpēc LHF tad tāds ir jārīko, ja pastāv daudzas alternatīvas. Mārupes komandas pārstāvis to tieši arī norāda - meklēsim citu amatieru turnīru. Viņiem NEKAS nemainās vai spēlēt "Latvijas čempionātā" vai amatieros. Neviens jau neliedz viņiem spēlēt. Cepšanās ir par to, ka "Latvijas čempionātā" viņiem vairs tā īsti nav vietas.

Ģeogrāfija ir vienīgais arguments, kas nostrādā par labu vecajam 1. līgas formātam, taču, kā rakstā minēts, daudzas komandas pretendēs uz spēlēšanu OHL. Iespējams, ka tas tiek darīts apzināti, lai pilsētās, kur hokejs jau ir labu laiku beidzot sāk spēlēt augstākajā vietējā čempionāta divīzijā, nevis bezmērķīgi audzina jauno amatieru paaudzi.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-27 20:19, pirms 6 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: ...

Citās valstīs, kuras nāk pretiniekos Latvijai PČ, ir otrās un trešās līgas, kur spēlē profesionāļi. Viņi to var pavilkt. Latvija nevar. Tāpēc sanāk, ka pirmā līga ir pilnīgs amatieru turnīrs.

...
kurās? piem., Dānijā, Norvēģijā, Francijā spēlē amatieri...

  -1 [+] [-]

, 2018-04-27 20:22, pirms 6 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Visi izņemot Mārupi, visām komandām šie būs fārmi, lielākoties šī gada U18 komandas, HS Rīga startēs ar otrajiem gadiem, attiecīgi fārms virslīgas HS Rīgai + Prizma, Pārdaugava, Zemgale/Juniors, Liepāja Juniors, Dpils, Valmiera uttt
izlasi vēlreiz ralkstu!

...Cimermaņa ieskatā atklāts ir jautājums par to, vai līgā būs kāds, kas spēlē. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas vairākas 1. līgas komandas gatavojoties startam Virslīgā, vēl vairākām trūkst attiecīgā vecuma spēlētāju, līdz ar to paliekot 3-4 komandas, kas šajā turnīrā varētu piedalīties.

Padomā pats, no kurines pēkšņi tik daudz amatieri Latvijā saradīsies! ņemsim ķīniešus kā leģionārus vai?

  -1 [+] [-]

, 2018-04-27 22:51, pirms 6 gadiem
LHF neko nedara - slikti, dara - slikti. Tā vaimanāšana ir vienkārši unikāla.

1. līgai nebija ne vainas, vairāk tika apvienotas reģionu komandas vienā līgā. 1. līgai tiek pievienota U18 līga, kas pirmajā mirklī izskatās kā neliels resursu ietaupījums un kāda no šīm 1. līgas komandām droši var pārcelties uz Virslīgu. Jo Virslīgā vajadzētu būt vairāk kā 6 komandām, ja izdotos Daugavpilī un Ventspilī nokomplektēt komandas ar stabilu budžetu pārredzamā nākotnē, tad tas būs lieliski.

  +2 [+] [-]

, 2018-04-27 22:56, pirms 6 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Pastāsti tad kas 1. līgai ir atšķirīgs, ja salīdzinām to ar amatieriem?
Mums augstākajā līgā spēlē vieni vienīgi amatieri un pensionāri, kur nu vēl 1 līgā

     [+] [-]

, 2018-05-02 12:59, pirms 6 gadiem
Šī brīža spēcīgākā amatieru līga Latvijā ir Rīgas Hokeja Federācijas RAMHL. Ja tu grbi saprast 1.līgas starpību ar amatieru līgu (nemaz nerunājot par zemāka līmeņa amatieru līgām), tad ir sanācis, ka es spēlēju abās. Piedalamies tur ar vēl 2 komandas biedriem no Mārupes, kopā vidēji 15 spēlēs RAMHL mums ir 105 punkti. 1.līgā šis rādītājs ir 16 spēlēs 54 punkti. Objektīvi skatoties, es teiktu, ka līmenis arī ir vismaz divas reizes augstāks 1.līgai. 1.līga noteikti ir tuvāk virslīgai nekā jebkura amatieru līga 1.līgai. Lieki teikt, ka šādā amatieru čempionātā veselai HK Mārupe komandai vispār nav ko darīt, jo uzvara ar +5 jau būtu uzskatāma par saspringtu galotni. Tāpat liela daļa 1.līgas spēlētāju meistarības ziņā mierīgi varētu arī spēlēt jau pieminētajās otrā ešalona ārzemju otrajās līgās, tomēr tas nav mērķis par nepilnu tūkstoti € rauties ārzemēs, ja tev ir ģimene, labs darbs Latvijā un vēlme dzīvot Latvijā. Tāpat daļa spēlētāju varētu spēlēt arī virslīgā, bet arī tur piedalīties motivācija ir nulle, tev ir jāvelta hokejam 3-4h dienā labākajā gadījumā par to saņemot 300-500€ mēnesī, ja vispār kaut ko saņem.

     [+] [-]

, 2018-05-02 13:08, pirms 6 gadiem
Raivo Dobelis rakstīja: Laba līgas izveide, manuprāt, 17 gadnieki varēs spēlēt ar vecākiem U21
17 gadniekiem ir iespēja un ir jāspēlē U18 līgā. Ja pakaļas svars un līmenis atļauj, tad lai spēlē 1.līgā, jo principā labs 17 gadnieks jau var mierīgi spēlēt arī virslīgā.