Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Autors: Ļoti Nikns Jenots

Padomju hokejs Latvijā - Latvijas hokeja uzplaukuma periods

Padomju hokejs Latvijā - Latvijas hokeja uzplaukuma periods
Rīgas Dinamo

PSRS hokeja izlase bija komanda, kas pārstāvēja PSRS starptautiskajās hokeja spēlēs. PSRS hokeja izlase izcīnījusi 19 Pasaules čempionātu un 8 Olimpisko spēļu zelta medaļas, kā arī 1981. gadā uzvarējusi Kanādas kausā. PSRS hokeja izlase beidza pastāvēt 1991. gadā pēc PSRS sabrukuma. PSRS izlasē spēlējuši arī vairāki latvieši. Jau pašā pirmajā PSRS izlases spēlē vārtos stāvēja latvietis Harijs Mellups. Helmuts Balderis PSRS izlases sastāvā spēlējis 5 Pasaules čempionātos, kā arī 1976. gada Kanādas kausa izcīņā un 1980. gada Olimpiskajās spēlēs. Vārtsargs Vitālijs Samoilovs bija 2. vārtsargs 1987. gada Pasaules čempionātā, tā paša gada Kanādas kausa izcīņā un 1988. gada Olimpiskajās spēlēs, bet cits latviešu vārtsargs Artūrs Irbe spēlēja 1989. un 1990. gadu Pasaules čempionātos. Astoņdesmito gadu beigās vairāki latviešu spēlētāji spēlēja arī dažādās PSRS junioru izlasēs.Kā arī pieminēsim mūsdienu hokeju, kur lielākoties pateicoties tieši Krievijas atbalstam, Latvijas hokeja attīstībā mums ir izauguši daudzi lieliski un talantīgi hokejisti.
Tieši pateicoties mūsdienu Rīgas Dinamo sistēmai, Latvijas hokeja jaunatnei ir lieliskas iespējas augt un attīstīties hokeja vidē. Tāpat kā pateicoties arī Padomju laiku Rīgas Dinamo sistēmai, Latvijai izauga daudzi hokeja lielmeistari, kuri bija pieprasīti arī aizokeāna pusē.
Lai vai cik nepatīkami tas skanētu, bet ja Latvija kā valsts nebūtu Padomju savienībā, tad iespējams hokejs Latvijā nebūtu tik augstā līmenī kāds tas ir patreiz.

Pateicoties Padomju hokejam, hokejs ir viens no populārākajiem sporta veidiem arī Latvijā. Pirmās neatkarīgās Latvijas gados mūsu valsts komanda piedalījās pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs. Padomju laikā PSRS izlases sastāvā vienmēr ir bijis kāds Latvijas hokeja skolas audzēknis. Par vienu no spilgtākajām pasaules hokeja personībām septiņdesmitajos gados tika uzskatīts Helmuts Balderis, kas 1977.gadā tika atzīts par pasaules labāko uzbrucēju. PSRS izlases sastāvā viņš izcīnīja pasaules čempiona titulu, bet 1980.gadā kļuva par olimpisko vicečempionu. 1988.gadā PSRS izlases vārtsargs Vitālijs Samoilovs uz savu dzimto Rīgu atveda Kalgari spēļu olimpisko zeltu, bet 1990.gadā padomju izlasei uzvaru pasaules čempionātā palīdzēja izcīnīt cits Latvijas hokeja vārtsargs Artūrs Irbe. Tieši viņš arī bija viens no leģendārās Rīgas "Dinamo" meistarkomandas līderiem, kas 1988.gadā PSRS čempionātā izcīnīja sudraba medaļas. Deviņdesmitajos gados par labākajiem latviešu hokejistiem pasaulē tika atzīti Artūrs Irbe un Sandis Ozoliņš, kas sekmīgi sevi pieteica Nacionālajā hokejā līgā (NHL). Irbe divas reizes piedalījās Visu Zvaigžņu izlasē, bet Ozoliņš Kolorado "Avalanche" sastāvā kļuva par Stenlija kausa čempionu, kļūdams par pirmo latvieti, kura uzvārds ir iegravēts uz pasaulē prestižākās hokeja trofejas. Deviņdesmitie gadi bija zīmīgs laiks arī Latvijas hokeja izlasei, kas izcīnīja tiesības spēlēt pasaules čempionāta A grupā. Par izlases veiksmes simbolu kļuva vārtsargs Irbe, kura spēle ļāva mūsējiem izcelties arī starp pasaules hokeja lielvalstīm.

Lielāko ieguldīju Latvijas hokejā, ieguldīja tieši Viktors Tihonovs. Pēc tam, kad Tihonovs bija kļuvis par četrkārtēju PSRS čempionu kā spēlētājs, viņš 1968.gadā sāka strādāt Rīgas "Dinamo" galvenā trenera amatā un to ieņēma līdz 1977.gadam, kad pārgāja uz valsts spēcīgāko komandu Maskavas CSKA.

Šajā laikā viņš no valsts trešās spēcīgākās līgas palīdzēja Latvijas klubam jau 1973.gadā iekļūt PSRS spēcīgāko deviņu vienību vidū, kuru vēlāk tas vairs neatstāja.

Kā zināms, 1988.gadā Rīgas "Dinamo" PSRS čempionāta kopvērtējumā spēja apsteigt tikai CSKA komanda.

Pēc darba ar Rīgas "Dinamo" Tihonovam, kurš jau bija kļuvis par PSRS labāko treneri, sekoja vislielākie panākumi. Ar valstsvienību viņš astoņas reizes kļuva par pasaules čempionu, bet 1981.gadā Kanādas kausa izcīņas finālā ar 8:1 sagrāva Kanādas valstsvienību.

Tāpat viņš trīs reizes kļuva par olimpisko čempionu - divreiz ar PSRS valstsvienību, bet vienreiz ar NVS izlasi. Tihonovs valstsvienību vadīja līdz pat 1994.gadam, pagūstot par pasaules čempionu kļūt arī devīto reizi, tomēr pēc neveiksmīgā starta Lillehameres Olimpiādē nolēma aiziet no valstsvienības un pievērsās darbam CSKA, kuru trenēja līdz 1996.gadam un pēc tam no 2002. līdz 2004.gadam.

Savu trenera karjeru Tihonovs, kurš uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē un iekļauts Lozannas Olimpiskajā muzejā, noslēdza 2004.gadā.

Diemžēl Viktors Tihonovs nomira 2014. gada 24. novembrī, Maskavā, Krievijā, 84.gadu vecumā!

Ieteiktu arī apskatīt šo rakstu, kur ir pieeja arī dokumentālā filma "Leģenda Dinamo", kur smalki un patiesi tiek izklāstīta Latvijas hokeja vēsturi un to cik liela ietekme bija padomju hokejam Latvijā! Leģenda Dinamo


, 2016-11-21 17:15, pirms 7 gadiem
Nebūtu vates okupējuši Latviju 1940. gadā, Latvijas valsts un tās hokejs tagad būtu zviedru/somu līmenī. Tatārmongoļu okupācija mūs ir atmetuši daudzus gadus atpakaļ.
, 2016-11-21 17:17, pirms 7 gadiem
Vate, labāk būtu rakstījis ka Latvijas okupācija bija sovdepu hokeja uzplaukums, jo mūsu puiši krievsiem vēl pirms kara mācija spēlēt hokeju
, 2016-11-21 17:28, pirms 7 gadiem
Tas jebjonots tāds trollēns ir vēl atļaujas sevi ar Latviju saistīt, nez cik šim maksā?
, 2016-11-21 18:11, pirms 7 gadiem
Domāju, bez okupācijas, hoķis būtu Igaunijas-Lietuvas līmeni', bet basis arī būtu Lietuvas līmenī jau sen.
, 2016-11-21 19:35, pirms 7 gadiem
andzis rakstīja: Domāju, bez okupācijas, hoķis būtu Igaunijas-Lietuvas līmeni', bet basis arī būtu Lietuvas līmenī jau sen.
Muļķības ,jo pirmskara laikā mēs regulāri spēlējam PČ ,EČ un arī OS piedalījamies,pie tam puse no hokeja cilvēkiem pēc kara bija spiesti doties bēgļu gaitās.Tā kā ekonomika paliekot neokupētiem būtu augstā līmenī ,tad arī sports un konkrēti hokejs būtu augstā līmenī un visticamāk tāds Balderis būtu bijis NHL zvaigzne.Un tos psrs panākumus autors varēja tā neizcelt ,jo daudzus gadus vienīgie psrs pretinieki bija tikai ČSSR,jo pārējiem spēlēja otrās izlases.
Slēpts komentārs: coffijs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-11-22 15:58, pirms 7 gadiem
Vatņiki tā cenšās, tā cenšās, bet čiks vien sanāk.
Nu, neko nevar darīt, ka LV tā tauta ir stipri izglītotāka, nekā Parašas vidējā līmeņa vatņiki. Te tā tautai nevar sakarināt makaronus uz ausīm.
, 2016-11-23 19:03, pirms 7 gadiem
Vajag linkus ar tā mazā homīša Jenota raxtiem uz RUS vēstniecību pārsūtīt, lai redz, ka nav jēgas šim jefiņam maksāt, jo raksti un komenti pēc būtības ir ar (-) zīmi ... tātad vajag paprasīt, lai $ atmaksā mazais pakaļālīdējs ... vot jautrība būtu
Slēpts komentārs: Elmers
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-18 12:39, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Ja runājam par hokeju, tad hokeja cilvēkiem tieši PSRS būtu jāpasakās par hokeju!
Piemērs Lietuva, viņiem Padomju laikos arī bija stabils hokeja klubs, bet diemžēl krievu speciālistu tur nebija, tāpēc arī hokejs tur tā arī neattīstījās. Jo krievi redzot Rīgas Dinamo potenciālu un protams to ka klubam pievienojas lieliska personība Tihonovs, ļāva piedalīties Krievijas čempionātā kur arī komanda uzplauka un Latvijai hokejs gāja uz augšu, jo spēlējam iespējams pasaules spēcīgākajā hokeja līgā, tolaik!
Jo kā jau zināms PSRS valstvienība bija pati spēcīgākā hokeja vienība tajos gados.
Kur tik st.ulbs trollēns radies? Cerams tava alga vismaz ir ciešama vai vergo par d.irsas tiesu troļļu fabrikā?

Un izbeidz kladzināt "pareizo" vēsturi, it īpaši ar visādiem izdomājumiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-18 13:18, pirms 7 gadiem
Tikai garā slims cilvēks var pateikt paldies PSRS. Tas ir brīnums, ka latvieši ir palikuši hokeja elitē pēc gadu desmitiem ilgas mocīšanas!
Līdz pat šai dienai neviens trollis tā arī nav iedevis konkrētu piemēru, ko tieši PSRS ir devusi.
RSP tika izcīnīta ar sviedriem un asinīm. Miljonu pilsētā ar klubu augstākajā līgā bija tikai 2!!! halles.
Hatuļevs, Vasiļjevi, Balderis. Visiem tika liegta iespēja spēlēt hokeju savu iespēju līmenī.
Tihonovs tika izmests no PSRS hokeja. Latvija viņu atgrieza slavas saulītē.
Tas ir brīnums nevis paldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-18 13:49, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Vienīgais, kurš šeit ir pastulbs mazgadīgs trollēns esi tieši tu!
Neboja gaisu šeit, ja kautkas nepatīk paklusē.
Citi atkal man raksta privāti un pasakās par šādu info, jo nevisi to zin, tāpēc tādiem kā tev vajadzētu pamācīties mazliet hokeja vēsturi un tā patieso pusi un neviss troļļot ar savu nacionālismu un tupumu.
Neizglītotais cilvēk, esmu pietiekami lasījis un interesējies par Latvijas sporta attīstību, tostarp, hokeja, tāpēc te tukšas runas nemaz necenties rakstīt jebjonot un tizlo psrs slavināšanu sev atstāj, jo ikviens loģiski domājošs un gudrs cilvēks pateikts, ka psrs posms, ikvienu Latvijas nozari utt. apturēja no attīstības, tostarp sportu
Slēpts komentārs: Real Rebel
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-18 14:08, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Kāds tu idiots esi, piedod, bet žēl! Nedod dievs tādi kā tu tiktu pie valsts vadīšanas. Bet laikam puse valsts vadītāji domā tāpat kā tu, tāpēc arī valsts grimst dibenā un viss notiek caur dirssu!
Ja neesi jebjonot pamanījis, tad lielākā valdības daļa ir ar psrs domāšanu, ko tagad teiksi? Kā savu mīļo psrs jebjonot aizstāvēsi? Ē, jebjonot, neklusē, uzraksti, ko saimnieks liek, lai pasmieties varu
, 2016-12-18 14:14, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Kāds tu idiots esi, piedod, bet žēl! Nedod dievs tādi kā tu tiktu pie valsts vadīšanas. Bet laikam puse valsts vadītāji domā tāpat kā tu, tāpēc arī valsts grimst dibenā un viss notiek caur dirssu!
Un lai tevi trollēn vēl vairāk stūrī iedzītu, tad Igaunija veco psrs nomenklatūru labu laiku atpakaļ nomainīja un tagad razultāti viņu darbam ir labi redzami, kamēr te psrs mudaki joprojām sēž, nu tādi kā tu
, 2016-12-18 14:46, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Kāds tu idiots esi, piedod, bet žēl! Nedod dievs tādi kā tu tiktu pie valsts vadīšanas. Bet laikam puse valsts vadītāji domā tāpat kā tu, tāpēc arī valsts grimst dibenā un viss notiek caur dirssu!
Cik tu vari di.rst tu stulbais kr0pli, katrā hokeja rakstā tavs pretīgais purns ar to putinasosu demagoģiju ir iebāzts, tak pi.sies vienreiz uz to nabagu urllandi un ņem līdzi visus savus padumjos vecākus .
, 2016-12-18 14:54, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Vienīgais, kurš šeit ir pastulbs mazgadīgs trollēns esi tieši tu!
Neboja gaisu šeit, ja kautkas nepatīk paklusē.
Citi atkal man raksta privāti un pasakās par šādu info, jo nevisi to zin, tāpēc tādiem kā tev vajadzētu pamācīties mazliet hokeja vēsturi un tā patieso pusi un neviss troļļot ar savu nacionālismu un tupumu.
Citi atkal man raksta privāti un pasakās par šādu info Opā, a nu skrīnu studijā
, 2016-12-18 14:59, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Vienīgais, kurš šeit ir pastulbs mazgadīgs trollēns esi tieši tu!
Neboja gaisu šeit, ja kautkas nepatīk paklusē.
Citi atkal man raksta privāti un pasakās par šādu info, jo nevisi to zin, tāpēc tādiem kā tev vajadzētu pamācīties mazliet hokeja vēsturi un tā patieso pusi un neviss troļļot ar savu nacionālismu un tupumu.
Ja kas, tad Samoilovs Kalgari olimpiādē bija 3. vārtsargs aiz Miļņikova un Belošeikina, hokeja vēstures "zinātāj", un NEVIENĀ spēlē pat nebija rezerves vārtsargs! Iespējams, tieši tāpēc pēc atgriešanās no OS viņš nebija tādā formā, lai izkonkurētu nu jau no pirmā RD vārtsarga vietas strauji progresējušo Irbi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-18 15:18, pirms 7 gadiem
ak dievs, cik daudz uzmanības pievērsts vienam pērkama mēsla rakstelim...
, 2016-12-19 11:46, pirms 7 gadiem
Pamatskolā lika uzrakstīt zinātniski pētniecisko darbu?
, 2016-12-19 18:41, pirms 7 gadiem
(O_O) rakstīja: Tikai garā slims cilvēks var pateikt paldies PSRS. Tas ir brīnums, ka latvieši ir palikuši hokeja elitē pēc gadu desmitiem ilgas mocīšanas!
Līdz pat šai dienai neviens trollis tā arī nav iedevis konkrētu piemēru, ko tieši PSRS ir devusi.
RSP tika izcīnīta ar sviedriem un asinīm. Miljonu pilsētā ar klubu augstākajā līgā bija tikai 2!!! halles.
Hatuļevs, Vasiļjevi, Balderis. Visiem tika liegta iespēja spēlēt hokeju savu iespēju līmenī.
Tihonovs tika izmests no PSRS hokeja. Latvija viņu atgrieza slavas saulītē.
Tas ir brīnums nevis paldies!
Blin , garigi slims esi Tu pats.
, 2016-12-19 18:48, pirms 7 gadiem
Ļoti Nikns Jenots rakstīja: Īstenībā man pie pakaļas ko jūs neaudzinātie interneta troļļi šeit gvelžat vai drukājat. Jo nav man vairs gadi 25,lai diskutētu ar jums, kuri sēž mātes nopirktā dīvānā un kasot savas smirdīgās olas domā ka zin kautko vairāk par mani un citiem lojāliem sporta lietpratējiem ar veselo saprātu.
Kautvai no sporta jums saprašanas, kā cūkai no flotes.
Super. Sheit nav sporta fanati , bet kaut kadi fashiti. Nacionalisms , nacionalisms - nekadas intreses par sportu.
, 2016-12-19 18:49, pirms 7 gadiem
Es ieteiktu palasīt uzvārdus, kas Krieviem mācīja hoķi ar ripu un tad te rakstus taisīt, īstais krievu hokejs ir bendijs- vienkārši palasi psrs hokeja vēsturi- vēlam patieso. Kad sākās PSRS čempionāts hokejā- latviešiem sen jau tād bija, kas mācīja krieviem hokeju- čehi un latvieši.
, 2016-12-19 18:50, pirms 7 gadiem
Citāts:
Всесоюзный комитет по физической культуре и спорту принимает решение о проведении розыгрыша чемпионата СССР в сезоне 1946-47 годов. Это и считается официальной точкой отсчёта начала развития хоккея в СССР и России.
Nikolajs Jeļisejevs. Foto: Kaspars Volonts/dinamoriga.lv
43

LHF noraidījusi Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu ''Admiral''

Latvijas Hokeja federācija (LHF) noraidījusi uzbrucēja Nikolaja Jelisejeva pāreju uz okupantu līgas klubu Vladivostokas ''Admiral'', teikts federācijas paziņojumā.
Osi Vēnenens. Foto: Petteri Paalasmaa/All Over Press
73

Somu hokejists: "Krimai vajadzēja atvērt acis. Man kauns par mūsu naivumu"

2016. gadā karjeru noslēgušais somu hokejists Osi Vēnenens pēdējās divas sezonas aizvadīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Helsinku "Jokerit". Viņš atzinis, ka dzīvojis burbulī, kuram vajadzēja plīst jau pēc Krimas okupācijas, nevis tikai tagad.
Jānis Kalniņš. Foto: Växjö Lakers
138

LHF noraida "Amur" pieprasījumu Kalniņa pārejai

Latvijas Hokeja federācija (LHF) centrālajā transfēru sistēmā saņēma pieprasījumu apstiprināt Jāņa Kalniņa pāreju uz Krievijas komandu Habarovskas "Amur" un uzreiz šo pieprasījumu noraidīja, portālam Sportacentrs.com šodien apstiprināja LHF ģenerālsekretārs. Pēc IIHF noteikumiem LHF gan nav tiesīga to darīt, tāpēc jārēķinās ar to, ka IIHF pati apstiprina Kalniņa pievienošanos "Amur", taču tiek cerēts, ka IIHF izpratīs LHF situāciju un neuzliks sankcijas.