Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Ābols: "Latvija tika izvēlēta kā optimāls variants Toljati kluba treniņnometnei"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Ābols: "Latvija tika izvēlēta kā optimāls variants Toljati kluba treniņnometnei"
Artis Ābols
Foto: KHL

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Toljati "Lada" galvenais treneris Artis Ābols sarunā ar krievu reportieri atklāj, ka guvis vērtīgu pieredzi, strādājot Latvijas izlasē par galvenā trenera Boba Hārtlija palīgu. Savukārt krievu kluba treniņnometnes Latvijā esot bijusi "Lada" vadības izvēle.

Kā aizvadījāt atvaļinājumu? Izdevās atslēgties no hokeja un nedomāt par to kaut nedēļu?
- Paldies, atvaļinājumu aizvadīju labi. Bet ātri gan. Šogad tas sanāca īsāks - mani uzaicināja pastrādāt Latvijas izlasē.

Izdevās pastrādāt par Latvijas izlases galvenā trenera Boba Hārtlija palīgu. Ko jaunu paņēmāt no kanādiešu speciālista? Vai ir momenti, kurus plānojat izmēģināt Toljati klubā?
- Varu pateikt, ka man palaimējās strādāt ar speciālistu, kuram ir seši čempionu tituli, no kuriem nozīmīgākais ir Stenlija kauss, bet pirms diviem gadiem Hārtlijs uzvarēja Šveices čempionātā. Viņš izceļas ar to, ka ļoti skrupulozi attiecas pret dažādām niansēm un spēles sastāvdaļām. No vienas puses, viņš neatklāja Ameriku. No otras puses, redzot, kā šis darbs atspoguļojas komandas spēlē, saproti, ka šiem momentiem jāpievērš vēl lielāka uzmanība. Te ir runa arī par spēli bez ripas un spēlētāju izvietojumu. Hokejisti nevar krasi pielikt meistarībā, taču visi tie momenti var pastiprināt komandas spēli. Kad katru dienu pievērs uzmanību tādām lietām, tas dod vēlamo rezultātu.

Līdzjutēji bieži jautā, kāpēc Toljati klubam jārīko treniņnometnes Latvijā. Pastāstiet, kāpēc tieši Ozolniekos.
- Dzīve nav tikai ar hokejs. Sezonas lielākajā daļā ir spēles un treniņu process. Sievām un ģimenēm jāpielāgojas šādam kalendāram. Lai spēlētāji varētu koncentrēties darba procesam. Tāpēc arī nolēmām, ka vajag braukt uz treniņnometnēm. Kāpēc Ozolnieki? Tā nav mana iegriba. Pirms trijiem gadiem pie manis vērsās kluba vadība, meklējot variantus treniņnometņu aizvadīšanai. Bija varianti arī Somijā un Sanktpēterburgas apkaimē. Cik saprotu, vadoties no attiecības "cena-kvalitāte", Latvijas variants bija optimālais. Tur iekārtojamies viesnīcā, blakus ir mežs. Neviens tur netraucē, radīti visi apstākļu mūsu treniņu procesam. Tā ir vadības izvēle, un es esmu priecīgs.

Kādi uzdevumi komandai būs treniņnometnē Latvijā?
- Uzdevums ir sagatavot komandu sezonai - fiziski un taktiski. No rīta būs intensīvāki treniņi ar cīņas mākslu elementiem. Vakaros ieplānotas taktiskās nodarbības, lai apgūtu to hokeju, ko spēlēsim.

Klubam ieplānotas trīs pārbaudes spēles Latvijā un viena Toljati. Varat nosaukt pretiniekus?
- Mums bija vienošanās par diviem mačiem ar Novosibirskas "Sibir" un vienu ar Rīgas "Dinamo", tomēr no mums neatkarīgu apstākļu dēļ tie nenotiks, jo komandām pamainījās plāni. Tagad ieplānoti mači ar VHL klubiem "Toros" un "SKA-Neva". Mums ir ieplānota arī spēle Toljati, bet pagaidām šajā sakarā vēl nav skaidrības.

Toljati klubā šobrīd ir brīva vieta piektajam leģionāram. Vai klubs plāno to aizpildīt līdz sezonas sākumam?
- Nezinu, varbūt sāksim ar šo sastāvu, paskatīsimies, kura pozīcija jāpastiprina, lai sezonas gaitā mēģinātu aizpildīt. Ceru, ka klubam būs šāda iespēja.

Latvijas izlasē ir hokejisti, kurus jūsu gribētu redzēt "Lada"? Varbūt ar kādu jau esat runājis?
- Varētu, bet neesmu runājis ne ar vienu.

Jūsu dēls parakstījis kontraktu ar Zviedrijas klubu. Neaicinājāt uz Toljati?
- Novēlu veiksmi Rodrigo, lai viņš labi spēlētu Zviedrijā. Manuprāt, tajā valstī ir labākā attīstības sistēma Eiropā. Viņam jāattīstās un tur ir labi apstākļi. Teikšu tā: pagaidām pārāk jauns KHL līgai. Uz Krieviju vajag braukt, kad varēs spēlēt vadošās lomas. Potenciāls viņam ir, izdošanās lielā mērā atkarīga no apstākļiem un viņa paša.

Turpināsiet darbu izlasē?
- Pagaidām nezinu.

Nesen intervijā tikāt nosaukts par labu psihologu, taču pasaules čempionāta laikā atzināt, ka psiholoģiskās runas nav jūsu stiprā puse. Varbūt nav tik slikti, kā domājat? Strādājat šajā virzienā?
- Protams, ka jāattīstās visos virzienos. Domāju, ka šajā virzienā varu augt visvairāk. Tajā pašā laikā nepiekrītu, ka viss atkarīgs tikai no galvenā trenera, kuram jānoskaņo spēlētāji. Bet tā ir man darba daļa. Man bija ļoti interesanti sekot, kā Bobs Hārtlijs kontaktējās ar spēlētājiem. Pilnīga spēlētāju pašatdeve ir galvenais, ko viņš sasniedza darbā ar Latvijas izlasi. To var panākt, atrodot pareizo pieeju hokejistiem. Komandas mikroklimats lielā mērā atkarīgs no trenera - kā viņš kontaktējas ar komandu un spēj ieinteresēt hokejistus. Uzskatu, ka tas ir tas, kur man jāaug.

Izmantotie resursi:
championat.com

  -1 [+] [-]

, 2017-07-20 15:27, pirms 7 gadiem
Domāju, ka vienkārši nobijās no Dinamiešiem.

     [+] [-]

, 2017-07-20 15:39, pirms 7 gadiem
Vismaz nedēļu veca ziņa ...

  -1 [+] [-]

, 2017-07-20 15:41, pirms 7 gadiem
Da Vienkārši saprati nav ko ar Savickiešiem ņēmties labāk gatavoties pret normālām komandām

  -1 [+] [-]

, 2017-07-20 16:06, pirms 7 gadiem
Sarunāta spēle? Viņi jāarestē!