Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Novāks: ''Piedāvājuma palikt Rīgā nebija...''

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Novāks: ''Piedāvājuma palikt Rīgā nebija...''
Filips Novāks
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Čehs Filips Novāks šobrīd palīdz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubam Balašihas ''MVD'' ar Oļegu Znaroku un Hariju Vītoliņu uz komandtiltiņa, taču aizvadītajā sezonā Filips deldēja ''Arēna Rīga'' ledu. Intervijā portālam Sportacentrs.com Filips stāsta par savām atmiņām, cenšas atcerēties latviešu valodu, kā arī atklāj, ka piedāvājuma palikt Rīgā nav bijis.

Saruna ar Filipu notika vairākās daļās - dienā, kad Rīgas ''Dinamo'' izdevās izcīnīt pirmo uzvaru jaunajā sezonā, ar 5:1 viesos pārspējot Maskavas ''Spartak'', dienā, kad ''Dinamo'' izcīnīja pirmo uzvaru savā laukumā, pašās spēles beigās pārspējot Čerepovecas ''Severstal'', kā arī dienā, kad Maskavā ''Dinamo'' kapitulēja cita ''Dinamo'' priekšā. Turklāt, viņš pēc sarunas beigām devās vērot mūsējo maču.

''Tas ir skumji, pat apkaunojoši, ja pasaules otrajā labākajā hokeja līgā ir šāds halles aprīkojums,'' pēc spēles pret ''Spartak'' bilda Filips, jo smadzeņu satricinājumu bija guvis kanādiešu uzbrucējs Martins Karija. ''Ja nu viņam būtu problēmas ar muguru!? Atliek kaut vai atcerēties traģisko gadījumu pagājušajā sezonā, lai pateiktu, ka kaut kas šeit nav kārtībā.''

Kā nokļuvi Rīgā?
Tas ir mana aģenta Vladimira Vujteka nopelns [Vujteks ir arī Martina Pruseka un Marsela Hosas aģents, savukārt cits viņa klients Ronalds Petrovickis Rīgā spēlēja aizvadītās sezonas sākumā - aut.]. Viņš centās sameklēt labāko vietu tieši man, bet gala lēmums bija manā pārziņā.

Bija piedāvājums turpināt spēlēt ''Dinamo''?
Nē, pēc sezonas netika izteikts piedāvājums, šķīrāmies. Taču biju ieinteresēts palikt Rīgā, tomēr tas bija sarežģīti. Pēc sezonas beigām situācija ''Dinamo'' nebija vienkārša. Kas tieši? Nu, nezinu neko daudz. Viesturs [Koziols -aut.] aizgāja, nomainījās cilvēki, kas strādā ''Dinamo''. Valdīja neliels apjukums.

Kā nokļuvi Balašihas ''MVD''? Bija mērķis palikt KHL?
Jā, mana prioritāte bija palikt un spēlēt KHL, taču šī bija neparasta vasara, jo teju visas komandas centās dažādos veidos ietaupīt naudu, tādēļ ļoti rūpīgi novērtēja katru spēlētāju, ar kuru tiek noslēgts līgums. Bija daži piedāvājumi no komandām Eiropā, kas nepārstāv KHL, tomēr izlēmu par labu pārbaudes līgumam ''MVD''. Nospēlēju divas pārbaudes spēles pret Ņižņijnovgorodas ''Torpedo'', un komanda piedāvāja līgumu uz šo sezonu, tātad, nospēlēju pietiekami labi.

Jā pēc šīs sezonas būtu iespēja spēlēt ''Dinamo'', atgrieztos?
Man ir līgums ar ''MVD'' uz diviem gadiem, tādēļ šāds jautājums pašlaik neattiecas uz mani. Bet, ja pēc līguma termiņa beigām parādītos šāda iespēja, kāpēc ne?

Salīdzini Juliusu Šupleru un Oļegu Znaroku kā trenerus.
Jā, ko tādu jau gaidīju... [Smejas]. Galvenā atšķirība man, aizsargam, ir tas, ka Oļegs vairāk cenšas spēlēt uzbrukuma hokeju, tādēļ aizsargiem bieži nākas pieslēgties uzbrukumiem. Savukārt Juliusa sistēma vairāk balstīta uz dzelžainu spēli aizsardzībā. Viņi abi nākamajai spēlei gatavojas cītīgi - sākot ar video skatīšanos, beidzot ar dažādu shēmu izstrādi, kas varētu palīdzēt uzvarēt.

Kādas ir atmiņas par Rīgu?
Tās ir lieliskas! Nevaru sūdzēties par itin neko - skaista pilsēta, lieliski dzīvošanas apstākļi. Taču visvairāk man pietrūkst lieliskā atmosfēra hokeja spēļu laikā, tas bija kā emocionālais lādiņš ne tikai spēles laikā. Un, protams, arī komandas biedri bija lieliski. Man ir palikušas jaukas atmiņas, daudz smieklīgu brīžu kopā ar viņiem, atmiņas visas sezonas garumā. Arī komandas vadība bija lieliska, tomēr daļa no viņiem vairs nestrādā ''Dinamo''.

Kāda ir dzīve Krievijā?
Vēl par agru spriest. Dzīvoju netālu no Maskavas, vienā no piepilsētām, slovāku mājā, kas ir daļa no slovāku rajona [Pats Filips gan ir čehs, taču komfortabli jūtas arī starp kaimiņu tautas pārstāvjiem - aut.]. Pagaidām viss šķiet lieliski, Maskava, protams, ir milzīga, ar neskaitāmiem restorāniem un lielveikaliem, tādēļ esmu drošs, ka man nebūs garlaicīgi.

Marks Hartigans sacīja, ka Maskavā pāri ielai vajag skriet...
Jā, šoferi šeit patiešām ir traki. Arī man piešķirts šoferis, un arī viņš ir pieskaitāms trakajiem [Smejas]. Domāju, vienmēr nokavētu, ja būtu jābrauc pašam.

Un sastrēgumi Maskavā...
Jā... Man šķiet, ka vārds probka [Sastrēgums, no krievu val. - aut.] šeit ir viens no visbiežāk lietotajiem vārdiem [Smejas]. Lai nokļūtu uz treniņu, jārēķinās ar papildus 40 minūtēm katru rītu. Labi, ka treniņi parasti sākas pulksten 11, tādēļ nav jāceļas pārāk agri.

Centies sekot ''Dinamo'' rezultātiem šajā sezonā?
Jā, mani tomēr interesē, kā viņiem veicas bez manas līdzdalības. Pirmssezona bija lieliska!

Bet sezonas starts – ļoti neveiksmīgs.
Pirmajās spēlēs ''Dinamo'' gadījās ļoti spēcīgi pretinieki, turklāt ir tikai sezonas sākums. Varu novēlēt puišiem veiksmi, bet tikai līdz spēlei pret ''MVD''.

Šķiet, vēl pāris zaudējumi, un fani sāks prasīt Juliusa Šuplera skalpu.
Šāds lēmums ir vadības pārziņā, un neviens nezina, kas darās viņu galvās. Reizēm komandas spēlē atzīstami, tomēr turpina zaudēt. Tāpēc ar to jāsamierinās, jo arī uzvaras neizpaliks, ja sniegums arī turpmāk būs labs [Saruna notika pirms spēles pret Čerepovecas ''Severstal'', kurā ''Dinamo'' izdevās izcīnīt pirmo uzvaru savā laukumā, uzvaras vārtus gūstot vien sešas sekundes pirms pamatlaika beigām - aut.].

Filips Novāks spēlē pret Čehovas ''Vityaz'' iegāja ''Dinamo'' vēsturē, gūstot 100. vārtus. Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Vai zināji, ka esi guvis ''Dinamo'' 100. vārtus KHL?
Nekad neesmu zinājis, ka esmu guvis ''Dinamo'' 100. vārtus KHL. Tas ir ļoti labi - varbūt ieiešu vēsturē, jo esmu paveicis ko nozīmīgu [Smejas].

Kuri bija tavi labākie draugi ''Dinamo''?
Rīgā tie noteikti bija Martins [Pruseks] un Marsels [Hosa], jo kopā pavadījām ļoti daudz laika, dzīvojām kaimiņos, runājām vienā valodā. Tomēr varu teikt atzinīgus vārdus par ikvienu no čaļiem, turklāt šovakar došos vērot viņu spēli pret Maskavas ''Dinamo''. ''MVD'' pašlaik viss rit lieliski, komandas biedri ir patīkami, tāpēc esmu apmierināts ar jaunajiem apstākļiem.

Atceries latviešu valodu?
Jā, atceros dažus vārdus, piemēram, spēle, labi, brausam uz pilsātu [Smejas], labrīt, šodien, buča, priekā, labāk, aizsargs, ģimenītes, tornīši. Agrāk zināju vēl, bet laika gaitā esmu tos piemirsis.

Ko vari teikt par jauno ''Dinamo'' modeli, spēlētājiem? Viesturs Koziols sacīja, ka aizvadītās sezonas ''Dinamo'' bija spēcīgāks...
Būtu neprātīgi tagad tiesāt komandu, jo ir tikai sezonas sākums, gan jau spēlētāji iespēlēsies. Jā, komandā ir bijušas vairākas izmaiņas, jauni spēlētāji, taču jāļauj viņiem iespēlēties, atrast kopīgu valodu.

Marsels Hosa sacījis, ka viņš mīl kautiņus. Kā ir ar tevi?
Nezinu, kas ir ar Marselu, bet es nemīlu kautiņus. Man tie tikai patīk [Smejas]. Tā ir laba adrenalīna deva, labs veids kā atrisināt kādas nesaskaņas. Kamēr netiec savainots, tas ir labi...

KHL kādreiz pārspēs NHL?
Manuprāt, KHL ir labas iespējas to paveikt, bet varu droši apgalvot, ka tas nenotiks tik drīz. Ir ļoti daudz lietu, pie kā būtu jāpiestrādā. Vairākas arēnas ir ļoti sliktā stāvoklī, ar sliktu aprīkojumu. KHL mārketings ir spēris soli uz priekšu, tomēr joprojām daudz atpaliek no Ziemeļamerikas. Bet vairākas komandas pašas nestrādā pie mārketinga, nepopularizē hokeju savā pilsētā, kas ir ļoti svarīgi. Tiesa, Rīgas ''Dinamo'' mārketinga jomā veica milzīgu darbu, popularizējot komandu pat ārpus Latvijas, jo spēles tika aizvadītas arī Somijā. Pat pirms spēles šovs atbilda NHL standartiem, tādēļ ''Dinamo'' ir patīkams pretstats vairākām komandām.

Sezonas pēdējais mačs - Rīgas ''Dinamo'' sīvā cīņā piekāpjas Maskavas ''Dinamo''. Filips Novāks spēles pēdējās sekundes pavadīja uz noraidīto soliņa. Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Tev ir otrs lielākais spēles laiks komandā!
Aizsargi vienmēr laukumā tiek biežāk, jo parasti ir seši aizsargi, bet četri uzbrucēju virknējumi. Esmu laimīgs, ja treneri man uzticas, laukumā ļaujot doties biežāk. Jūtos komfortablāk, ja spēles laiks ir lielāks.

Tev patīk arī citi sporta veidi?
Jā, man patīk daudz kas. Basketbols, futbols, golfs, teniss, skvošs, un daudzi citi. Vienmēr esmu vēlējies izmēģināt visus sporta veidus [Smejas].

Latviešu alu dzēri? Garšoja?
Jā, pagaršoju dažus. Citi bija labi, bet daži man negaršoja. Neesmu tāds alus eksperts, lai teiktu, kuri man garšoja, bet kuri ne. Pagaršoju ''Aldari'', Užavas, Tērvetes un Cēsu alu.

Kura komanda - ''Dinamo'' vai ''MVD'' - sezonas noslēgumā ieņems labāku vietu?
''MVD''. Kāpēc? Droši vien tāpēc, ka es pašlaik spēlēju tieši tur [Smejas].

Kāda ir tava alga Balašihā?
Tieši tāda pati kā pagājušogad Rīgā.

1 2 56 komentāri

 +19 [+] [-]

, 2009-10-07 13:59, pirms 15 gadiem
Novāks ir labs spēlētājs, noteikti labāks par Svetu veiksmi viņam MVD, līdz spēlei ar RD

 +60 [+] [-]

, 2009-10-07 13:59, pirms 15 gadiem
Laba intervija,Paldies!
Slēpts komentārs: Edgars

 +30 [+] [-]

, 2009-10-07 14:00, pirms 15 gadiem
Edgars rakstīja: Nu ja jaunietis būtu sportisko režīmu ievērojis netikai līdz Jaunajam gadam, bet arī pēc Jaunā gada tad visticamāk arī būtu palicis Rīgā...
Kur tev tāda informācija, ka pārkāpa režīmu?

 +29 [+] [-]

, 2009-10-07 14:04, pirms 15 gadiem
Veiksmi, Tev, puis'!

 +14 [+] [-]

, 2009-10-07 14:05, pirms 15 gadiem
jauka intervija!

  +9 [+] [-]

, 2009-10-07 14:08, pirms 15 gadiem
Neko darīt-life is life!!!

  +4 [+] [-]

, 2009-10-07 14:15, pirms 15 gadiem
tagad visiem kas spelee latvija(vienalga kaads sports)..jajautaa-alu pagarsoji un klubus izmegjinaji?

 +23 [+] [-]

, 2009-10-07 14:18, pirms 15 gadiem
rainmaker rakstīja: tagad visiem kas spelee latvija(vienalga kaads sports)..jajautaa-alu pagarsoji un klubus izmegjinaji?
Jā un vai kādu vietējo dūdiņu izpurināji...

 +23 [+] [-]

, 2009-10-07 14:24, pirms 15 gadiem
Priekā - diez kādā situācijā viņš izmantoja šo vārdu?!.....

 +13 [+] [-]

, 2009-10-07 14:28, pirms 15 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: Novāks ir labs spēlētājs, noteikti labāks par Svetu veiksmi viņam MVD, līdz spēlei ar RD
nu nezz vai par svetu bija labaaks un ary par to ir paaragri spriest... bet paldies par interviju

  +3 [+] [-]

, 2009-10-07 14:28, pirms 15 gadiem
Kāda ir tava alga Balašihā?
Tieši tāda pati kā pagājušogad Rīgā.

 +25 [+] [-]

, 2009-10-07 14:34, pirms 15 gadiem
Tā, tā, sāk kļūt interesanti. Novāks ir pirmais, kas atklāti pasaka, ka nekādas unreal prasības viņam nebija - tagadējā alga tāda pati kā Rīgā. Būs interesanti paklausīties Elisona, Hartigana, Vestkota viedokļus par šo tēmu. Kas zin, ka tik neizrādās, ka Dinamo paziņojumi par leģionāru nereālām prasībām jaunajai sezonai nav plika d....?! TAD KĀDA SUŅA DĒĻ VAJADZĒJA MAINĪT LEĢIONĀRUS, KAS BIJA SEVI PIERĀDĪJUŠI??? KAM TAS IR IZDEVĪGI????
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-10-07 14:49, pirms 15 gadiem
ar Oļegu Znaroku un Hariju Vītoliņu uz komandtiltiņa

nevisai veiksmigi, pec sa var litkies, kad vinjs strada tagad par treneri...

  +5 [+] [-]

, 2009-10-07 14:52, pirms 15 gadiem
Ledus_ritulis rakstīja: Tā, tā, sāk kļūt interesanti. Novāks ir pirmais, kas atklāti pasaka, ka nekādas unreal prasības viņam nebija - tagadējā alga tāda pati kā Rīgā. Būs interesanti paklausīties Elisona, Hartigana, Vestkota viedokļus par šo tēmu. Kas zin, ka tik neizrādās, ka Dinamo paziņojumi par leģionāru nereālām prasībām jaunajai sezonai nav plika d....?! TAD KĀDA SUŅA DĒĻ VAJADZĒJA MAINĪT LEĢIONĀRUS, KAS BIJA SEVI PIERĀDĪJUŠI??? KAM TAS IR IZDEVĪGI????
cik es zinu, ka Dinamo rīcībā bija 800 tk, viņi par to naudu izlēma nopirkt Ozoliņu, nevis atstāt iepriekšējos leģionārus. Par to naudu varēja atstār ij Hariganu, ij Elisonu.

  -2 [+] [-]

, 2009-10-07 14:55, pirms 15 gadiem
Ledus_ritulis rakstīja: Tā, tā, sāk kļūt interesanti. Novāks ir pirmais, kas atklāti pasaka, ka nekādas unreal prasības viņam nebija - tagadējā alga tāda pati kā Rīgā. Būs interesanti paklausīties Elisona, Hartigana, Vestkota viedokļus par šo tēmu. Kas zin, ka tik neizrādās, ka Dinamo paziņojumi par leģionāru nereālām prasībām jaunajai sezonai nav plika d....?! TAD KĀDA SUŅA DĒĻ VAJADZĒJA MAINĪT LEĢIONĀRUS, KAS BIJA SEVI PIERĀDĪJUŠI??? KAM TAS IR IZDEVĪGI????
Manliekas, tas kabatāsbāzējiem (kampējiem) ir izdevīgi.
Bļin, vēl pie tam:'' Kādas ir atmiņas par Rīgu?
Tās ir lieliskas! Nevaru sūdzēties par itin neko - skaista pilsēta, lieliski dzīvošanas apstākļi. Taču visvairāk man pietrūkst lieliskā atmosfēra hokeja spēļu laikā, tas bija kā emocionālais lādiņš ne tikai spēles laikā. Un, protams, arī komandas biedri bija lieliski. Man ir palikušas jaukas atmiņas, daudz smieklīgu brīžu kopā ar viņiem, atmiņas visas sezonas garumā. Arī komandas vadība bija lieliska, tomēr daļa no viņiem vairs nestrādā ''Dinamo''.''

  -2 [+] [-]

, 2009-10-07 14:58, pirms 15 gadiem
Loģiski ka nepiedāvāja, jo nav īpaši labāks par vietējiem džekiem, lai par tādu algu turētu.. autors gan laikam nemīl DinamoR – tādi negatīvi izteikumi par DR un gaida Novaka piekrišanu

 +22 [+] [-]

, 2009-10-07 15:03, pirms 15 gadiem
rēcīgs vārds ko atcerēties - tornīši =DDD

  +4 [+] [-]

, 2009-10-07 15:12, pirms 15 gadiem
zigiss rakstīja: Loģiski ka nepiedāvāja, jo nav īpaši labāks par vietējiem džekiem, lai par tādu algu turētu.. autors gan laikam nemīl DinamoR – tādi negatīvi izteikumi par DR un gaida Novaka piekrišanu
Par ko Tu mīli Dinamo? Un cik bieži?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-10-07 15:18, pirms 15 gadiem
Man liekas, ka tas pēdējais jautājums bija nekorekts.

  +2 [+] [-]

, 2009-10-07 15:27, pirms 15 gadiem
Nezinu, kas ir ar Marselu, bet es nemīlu kautiņus. Man tie tikai patīk [Smejas].

  +4 [+] [-]

, 2009-10-07 15:32, pirms 15 gadiem
maartinz rakstīja: Man liekas, ka tas pēdējais jautājums bija nekorekts.
Ja tas būtu pirmais jautajums, tad tas būtu nekorekts.

  -2 [+] [-]

, 2009-10-07 15:36, pirms 15 gadiem
billyboo rakstīja: rēcīgs vārds ko atcerēties - tornīši =DDD
Nedaudz fantāzijas un skaidrs, kas tie par "tornīšiem" par kuriem džeki var runāt pēc spēles vai treņčika - " brausam uz pilsātu [Smejas], labrīt, šodien, buča, priekā, labāk"...

     [+] [-]

, 2009-10-07 15:39, pirms 15 gadiem
Liels paldies par interviju, ļoti patika. Itsevišķi brausam uz pilsētu. ;D

  -1 [+] [-]

, 2009-10-07 15:40, pirms 15 gadiem
Ķēmi tādi... nevarēja pagarināt līgumu uz vēl vienu gadu...

  +5 [+] [-]

, 2009-10-07 15:40, pirms 15 gadiem
ģimenītes, tornīši. hahaha shiten laikam vinjsh piipeeja kad vinjsh shito iemaacijaas

  +2 [+] [-]

, 2009-10-07 15:45, pirms 15 gadiem
"brausam uz pilsātu" - braucom uz pilsātu - es jau jutu, ka šai komandai ir čangaļu spīts...

  +6 [+] [-]

, 2009-10-07 15:45, pirms 15 gadiem
Priekā, Filip!

     [+] [-]

, 2009-10-07 15:47, pirms 15 gadiem
Veiksmi,žel ka nepaliki
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-10-07 16:06, pirms 15 gadiem
Ļoti laba intervija, paldies autoram!

     [+] [-]

, 2009-10-07 16:18, pirms 15 gadiem
Jurchiks_pe4o rakstīja: Kur tev tāda informācija, ka pārkāpa režīmu?
Neapspriežot kas, kur, ko un ar ko darīja, ieteiktu kaut vai patīt atpakaļ filmu kā Novaks spēlēja rudenī un kāds viņš bija pēc Jaunā gada.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 56 komentāri