Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

KHL: "Priekšnesumā Rīgā nekā krimināla nebija"

KHL: "Priekšnesumā Rīgā nekā krimināla nebija"
Brīdis no 17. novembra priekšnesuma
Foto:Agris Semēvics, Easyget.lv

Kontinentālās hokeja līgas vadība nosūtījusi iesniegumu Rīgas „Dinamo” klubam ar prasību paskaidrot svastikas izmantošanu pirmsspēles ceremonijā pirms „Dinamo” spēles pret „Yugra, norādījis KHL viceprezidents Vladimirs Šalavejs. Speciāli izveidota komisija ar neatkarīgo ekspertu pārstāvniecību gan šobrīd atzinusi, ka nekā slikta šajā priekšnesumā nav.

17. novembrī, dienu pirms Latvijas Neatkarības proklamēšanas gadadienas, Rīgas „Dinamo” aizvadīja maču pret Hantimansijskas „Yugra”, kurā uzvarēja papildlaikā ar 4:3. Par godu gaidāmajai svētku dienai pirms spēles uz ledus notika svinīgs priekšnesums, kura laikā dejotāji latviešu tautu tērpos ar Latvijas karogu palīdzību izveidoja svastiku jeb kāškrustu.

KHL vadību šis priekšnesums gan ir satraucis pietiekami daudz, lai tā pieprasītu paskaidrojumus no „Dinamo” puses, kā arī lūgts iepazīstināt KHL pārstāvjus ar svētku ceremonijas programmu.

„No drošību sargājošajām instancēm nekādus ziņojumus neesam saņēmuši,” portālam Rsport.ru skaidroja KHL viceprezidents Vladimirs Šalajevs. „Ceru, ka nekā krimināla šajā pasākumā nav bijis. Taču tik un tā KHL uzskata par vajadzīgu pieprasīt priekšnesuma scenāriju un paskaidrojumu, lai galīgi pārliecinātos par šajā priekšnesumā slēptajiem zemtekstiem.”

Rīgas "Dinamo" kluba padomes priekšsēdētājs Juris Savickis, reaģējot uz šīm KHL bažām un izteikumiem, paziņojis: "Nekādas svastikas tur nebija. Redzēju laukumā senu nacionālo ornamentu un katrā gadījumā latviešu tautas. Šīs zīmes pastāvēja arī pirms Ādolfa Hitlera, un viņš tās nozaga. Mēs sniegsim savus paskaidrojumus arī KHL vadībai."

Savukārt Rīgas "Dinamo" preses sekretārs Jānis Stepītis norādīja: "Mēs redzējām šī šova mēģinājumus, bet nevarējām iedomāties, ka tas izraisīs tādu reakciju. Priekšnesumā tika parādīts latviešu tradicionālais simbols, kurš tiek izmantots mūsu nacionālajā apģērbā, visos ornamentos. Tam ir daudz nosaukumu, bet tā nav svastika. Mēs nekādā ziņā negribējām šo šovu saistīt ar Otrā Pasaules kara notikumiem, tas ir pārpratums".

Svastiku savā simbolikā pagājušajā gadsimta vidū iekļāva nacisma ideoloģijas pārstāvji, taču latviešu tautas vēsturē svastikai ir daudz senāka un pavisam cita nozīme, un tā tiek dēvēta arī par ugunskrustu un kāškrustu. Dejas iestudētāja ir Latvijā labi pazīstamā horeogrāfe Taiga Ludborža, savukārt deju izpildījušas Nacionālo bruņoto spēku deju kopas „Bramaņi” un „Dižbramaņi”.

KHL viceprezidents jau paziņojis, ka tika izveidota speciāla komisija, kurā tika pieaicināti arī neatkarīgi eksperti. Šī komisija atzinusi, ka nekas krimināls šajā pirmsspēles priekšnesumā nav atklāts. "Ir tāds labs izteiciens," saka Šalajevs. "Ļaujiet man izraut no Bībeles vienu teikumu, un es pierādīšu, ka tās autors ir jāpakar. Šoreiz bija tāds pats gadījums. No liela un laba pasākuma tika izrautas divas sekundes, kuras kāds pasniedza pa savam. Materiāli tika iesūtīti KHL, un mums tie bija jāizvērtē. Komisija izvērtēja, piesaistīja speciālistus un atzina, ka nekā slikta šajā priekšnesumā nav bijis."

Izmantotie resursi:
КХЛ запросила сценарий церемонии перед матчем...
Рижское "Динамо" не разворачивало свастику...
Главные новости дня - Газета.Ru


, 2013-11-21 11:15, pirms 10 gadiem
Riktīgs sviests,piesiesies ugunskrustam

Laikam skauž ,ka latvieši spēj uztaisīt šovu!
, 2013-11-21 11:17, pirms 10 gadiem
Lai neizglītotie krievi vispirms uzzina,kas tas par simboli ir,kāda nozīme tam ir latviešu tautai. Nu tiešām,nav jau tik grūti pat iegoglēt un uzzināt,tur viss ir ļoti labi aprakstīts par ugunskrustu.
, 2013-11-21 11:17, pirms 10 gadiem
Nezinu vai vajadzēja, sāks atkal klaigāt par fašisma atdzimšanu Latvijā.
Viņi nekad nesapratīs, ka priekš mums šī zīme nozīmē kko citu.
, 2013-11-21 11:17, pirms 10 gadiem
katrs var saskatīt to ko vēlas - tam Šalavejam vajag paskaidrot, ka tur ir redzami 4 simboliski sirpji- katrai no 4 khl divīzijām pa vienam ....
, 2013-11-21 11:17, pirms 10 gadiem
Butu satraukusies par savam problemam.
, 2013-11-21 11:18, pirms 10 gadiem
Tur laikam nekad nekas nemainisies.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-11-21 11:19, pirms 10 gadiem
mnbvc rakstīja: ceru ka tiks pienemtas sankcijas un latviesus izslegs no varena khl. kapec veehi, horvati, slovaki un kazahi nemetajas ar tadiem simboliem?
Tirliņ tinies!
, 2013-11-21 11:20, pirms 10 gadiem
Augsaa pulkiitis, apaksaa mulkiitis, tikai to var teikt par KHL vadiibas nekompetenci veesturee
, 2013-11-21 11:22, pirms 10 gadiem
Gan jau kāds pajols no kādas krievu organizācījas pačukstēja!

No zila gaisa nebūtu izzīdis khl viceprezidents
, 2013-11-21 11:22, pirms 10 gadiem
gggg rakstīja: Riktīgs sviests,piesiesies ugunskrustam

Laikam skauž ,ka latvieši spēj uztaisīt šovu!
Krievi vēl 200 gadus neredzēs atšķirību starp ugunskrustu un nacistu simboliem. Tas ir dzīves fakts, un ne jau ar pirmshokeja priekšnesumiem viņus pāraudzinās. Vajadzēja tomēr padomāt, ko dara un kāda būs reakcija. Nu nekas - tagad lai nu Savickis raksta garu palagu par to, ko nozīmē ugunskrusts Latvijas vēsturē un mitoloģijā. Lai nu veicas!
, 2013-11-21 11:22, pirms 10 gadiem
cloud rakstīja: katrs var saskatīt to ko vēlas - tam Šalavejam vajag paskaidrot, ka tur ir redzami 4 simboliski sirpji- katrai no 4 khl divīzijām pa vienam ....
labs
, 2013-11-21 11:24, pirms 10 gadiem
KHL noteikti būtu patikusi sarkana zvaigzne, sirpis un āmurs.
, 2013-11-21 11:25, pirms 10 gadiem
Kas tas par virsrakstu? Tas nav nacistu simbols, kurš izveidots bija uz ledus, bet gan ugunskrusts.
Autor, nomaini virsrakstu. Ja krievu urlakovi uzskata, ka tā bija svastika - nacisma simbols, ko viņi saredz vienmēr un visur, tev nav tas uzreiz jāliek virsrakstā!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-11-21 11:26, pirms 10 gadiem
Nacisma simbols tas skaitās tikai tad, ja svastika ir melna, baltā aplī uz sarkana fona. Visos pārējos variantos tā ir tikai svastika. Tā kā, viņiem tur ar izglītību ir lielas problēmas.
, 2013-11-21 11:26, pirms 10 gadiem
Пошёл!!!
, 2013-11-21 11:30, pirms 10 gadiem
redzot šo šovu, uzreiz gaidīju nākošo šovu, bet šoreiz no khl puses!
bet nu krievi varētu painteresēties par vēsturi, ko mēs svinam 18.novembrī, kaut vai uzzināt, kurus mēs tajā laikā šāvām, lai padzītu no mūsu zemes. nav dvēseļu putenim krieviskais tulkojums?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: FUNS
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-11-21 11:37, pirms 10 gadiem
čekists visu nokārtos ...!!!!

Autor nomaini virsrakstu ,neeesi bērns ...!!!!!
, 2013-11-21 11:39, pirms 10 gadiem
Tagad Jurkam ieliks bez vazelīna! Iespējams viņa vietā tiks iecelts biedrs FUNS, tad mums nakamgada priekšnesumā izrādot cieņu krieviem, būs jauzveido stilizēts sirpis un āmurs (nejaukt ar Amur). Sarkanbaltsarkans. Bet var arī tikai sarkanu ar jūras viļņu motīviem
, 2013-11-21 11:40, pirms 10 gadiem
Krievi visur redz nacistus. Nu i lai, latvieši redzams pagātnē tomēr nedzīvo.
Slēpts komentārs: xZ
Slēpts komentārs: visvaldis clinstons
, 2013-11-21 11:46, pirms 10 gadiem
Nez kāpēc neprasa skaidrojumus no Spartak vai SKA faniem, kuru vidū, domājams, svastikai ir īpaši sirdij tuva vieta.
, 2013-11-21 11:47, pirms 10 gadiem
Un par okupāciju TV arī konkrētu "nē" nepateica, kas tas ir, Juri?!
, 2013-11-21 11:47, pirms 10 gadiem
Teiksu , ka zinama lidziba jau pastav , bet krieviem nav par ko uztraukties .. Mums tapat nav planos uzbrukt Krievijai .
, 2013-11-21 11:48, pirms 10 gadiem
huy rakstīja: Tagad Jurkam ieliks bez vazelīna! Iespējams viņa vietā tiks iecelts biedrs FUNS, tad mums nakamgada priekšnesumā izrādot cieņu krieviem, būs jauzveido stilizēts sirpis un āmurs (nejaukt ar Amur). Sarkanbaltsarkans. Bet var arī tikai sarkanu ar jūras viļņu motīviem
domāju, ka pietiktu, ja uzveidotu jura krustu. savicka kungam prieks un krievu vēsturniekiem prieks! visi laimīgi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-11-21 11:52, pirms 10 gadiem
KHL laikam nevar izdomāt kā piekasīties Rīgas Dinamo un piekasās par kkādām huiņām.
, 2013-11-21 11:53, pirms 10 gadiem
Guten tak.....
, 2013-11-21 11:53, pirms 10 gadiem
FUNS rakstīja: Ugunskrusta izmantošanai ir provokatīvs raksturs arī. Kopumā tā nebija labākā vieta kur krieviem rādīt svastiku. Tā ir cieņa - krieviem nerādīt svastiku, ebrejus nesaukt par ž., melnādainos par n utt.
Tāpēc arī nepatīk ja latviešus sauc par fašistiem, bet tad arī paši neuzprasamies uz to.
Piemērs ja kādā valstī pirms spēles ar Latviju redzams sirpis , āmurs PSRS simbolika priekšnesumā man kā latvietim tas nebūs patīkami un neinteresē vai tas ir no šīs tautas , valsts vēstures un uzskatītu to kā necieņas izrādīšanu Latvijai.
Pats priekšnesums man patika arī ugunskrusts pat ļoti labi izskatījās.
Mugurkauls jau nav deformējies, klanoties visiem???
Ko nozīmē provokatīvs??? Visiem neizpatiksi nekad, kāpēc pašiem krieviem nekas ņešķiet provokatīvs - ne 9.maija dzerstīšanās, ne cirka taisīšana leģionāra atceres dienā utt.??
Neesi nekad iedomājies, kāpēc nepilda teroristu prasības ķīlnieku sagrābšanas gadījumos, tāpēc lai tā parādītu, ka ar šādiem paņēmieniem neko nevar panākt!!
Tā arī par ugunskrusta lietošanu, ja tā ir tava tautas zīme, tad lieto to lepni, pastāvi par to, Tev nav jāuztraucas, ko citi šizofrēniķi padomās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Armands Bērziņš. Foto: Guntis Lazdāns/OHL
148

''Dinamo'' publicē sastāvu OHL sezonai, A. Bērziņš atgriežas ''Prizmā''

''Optibet'' Hokeja līgas mājaslapā parādījusies informācija par Rīgas ''Dinamo'' sastāvu gaidāmajā sezonā. Tikmēr ''Prizmas'' rindās atgriezies pieredzējušais centra uzbrucējs Armands Bērziņš.
Miks Indrašis. Foto: Rīgas "Dinamo"
42

Nauda Eiropas hokejā. Cik brangs ir KHL klubu solītais kumoss?

Laikā, kad Krievija izvērš asiņainu un naidpilnu agresiju Ukrainā, Latvijas izlases hokejisti liek parakstus uz līgumiem ar Krievijas klubiem. Kā viņi nonāk līdz šādu lēmumu pieņemšanai? Visi kā viens saprot, kas šobrīd notiek Ukrainā, un ka tas, ko dara krievi, ir ,maigi izsakoties, zvērības, taču visam ir sava cena, arī lēmumiem doties strādāt uz Krieviju. Papētot nedaudz dziļāk, secinām, ka Krievijā solītā nauda, salīdzinājumā ar to, ko spēj maksāt Eiropas vadošajās līgās, tiešām ir kosmiska.
Sandis Riekstiņš. Foto: Dmitrijs Suļžics/F64
58

Saeima aizliedz Latvijas sportistu un komandu sacenšanos Krievijā un Baltkrievijā

Saeima ceturtdien, 28. aprīlī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Sporta likumā, kas paredz aizliegumu Latvijā reģistrētām sporta spēļu komandām piedalīties Krievijas vai Baltkrievijas nacionālajos čempionātos un kausu izcīņās, informē Saeimas Preses dienests.