Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Matulis prāto: par Skudru, hokeja ripām un dzīvi

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Matulis prāto: par Skudru, hokeja ripām un dzīvi
Pēteris Skudra. Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Rīgas “Dinamo” jauno galveno treneri Pēteri Skudru esmu sastapis viņa dzīves dažādos posmos. Kā jauno daudzsološo vārtsargu, kurš PSRS jauniešu izlases sastāvā dabūjis Eiropas U-18 sudrabu, kā “Pārdaugavas” pirmo vārtsargu un Latvijas izlases otro vārtsargu 1993. gada pasaules C grupas un 1994. gada pasaules B grupas čempionātos. Ieskaitot Pētera pagalam neveiksmīgo debiju 1997. gada pasaules čempionātā Turku. Tad uz desmit gadiem Skudra pazuda no Latvijas izlases orbītas, atgriežoties 2007. gadā Mežaparkā pie Znaroka. 2009./2010. gadā bijām pat konkurenti/kolēģi – Pēteris ar Armandu Puči analizēja “Dinamo” spēles “Viasat”, mēs ar Dāvidu Ernštreitu aizpildījām pauzes starp trešdaļām Latvijas Televīzijas kanālā. Nu jau astoņus gadus atkal esam pretējās pusēs, pēdējos sešus gadus Skudram esot galvenajam trenerim Ņižņijnovgorodas “Torpedo”, pērn – Čeļabinskas “Traktor”. Teikšu, kā ir: ar Skudru “Dinamo” galvenā trenera amatā žurnālistiem garlaicīgi nebūs.

Pēteris, kurš izsitās līdz NHL
Par vārtsargiem jau bieži saka, ka viņi nav normāli. Skudra šajā ziņā nav izņēmums un man liekas, ka viņš intervijās šad tad pat provocē žurnālistus. Nu kurš gan viņam prasīja teikt, ka jūtos kā krievs. Jā, Pēteris tāpat kā es, ir dzimis PSRS, bet man nekad nav ienācis prātā tāpēc teikt, ka jūtos kā krievs. Kaut man tāpat kā Kārlim Skrastiņam patīk krievu mūzika... Tā kā Skudra ir dzimis pirms PSRS sabrukuma, viņam varētu nebūt bijis grūti dabūt Krievijas pasi – par to intensīvi runāja laikā, kad viņš spēlēja ACSK.

Ja analizējam Skudra vārtsarga karjeru, viņam vienmēr priekšā bijis kāds vecāks vai spēcīgāks konkurents. PSRS U-18 izlasē tas bija Nikolajs Habibuļins (bez komentāriem), Rīgā – Arturs Irbe, Sergejs Naumovs, Sergejs Poļakovs, Vadims Ņikitins, turpat blakus – Andrejs Zinkovs un Juris Klodāns. Diezgan spilgti atceros Skudras spēli Latvijas U-20 izlases vārtos tajā nelaimīgajā turnīrā, kad Latvijas juniori Sporta pilī ar 1:2 piekāpās Ukrainai, netiekot uz junioru C grupu. Arī pārspēlē par atjaunotās Latvijas pirmo čempiona titulu 1992. gada pavasarī pret “Ķekavu” Pēteris “Pārdaugavas” junioru vārtos dižus brīnumus nerādīja, zaudējot ar 6:8. 1992./1993. gada sezonā viņš beidzot bija pirmās “Pārdaugavas” pirmais vārtsargs (Irbe – NHL, Ņikitins un Naumovs – Krievijā), 28 spēlēs vārtos ielaižot 79 ripas. Pēc gada atgriežoties Rīgā Naumovam (32-91), Skudra atkal kļūst par otro (15-46), arī 1993. un 1994. gada pasaules čempionātos viņš ir aiz Naumova muguras. 1994. gada vasarā, esot vēl līgumam ar “Pārdaugavu”, Skudra un vēl trīs bijušie pārdaugavieši ar līgumiem aizbrauc uz ASV, izpelnoties apzīmējumu “Pārdaugavas bēgļi.”

Skudras gaitas ASV ir labi pārskatāmas viņa CV – vispirms tie ir Centrālās Hokeja līgas (CHL) un Austrumkrasta Hokeja līgas (ECHL) klubi Memfisā, Grīnsboro, Ēri un Džonstaunā, bet uz 1997. gada pasaules čempionātu Pēteris ierodas ar AHL pierakstu – Hamiltonas “Bulldogs”: 32 spēles, 88,9% atvairījums, ik spēlē zaudēti 3,75 vārti, nekas sevišķs. Irbe uz pirmajām spēlēm netiek, bet treneru izvēle debijas mačā pret ASV ir Skudra. 25 minūtes 8 sekundes – 1:3, un Pēteris tiek nomainīts pret Klodānu. Kāpēc? Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs: “Skudru nomainīju tādēļ, ka viņam ir veca mikrotrauma, bet es diemžēl par to uzzināju tikai Somijā...” Pats laukumā klāt nebiju, tāpat kā ģerbtuvēs pēc spēles, bet zinātāji teic, ka skarbus vārdus Skudram adresējuši komandas kapteinis Oļegs Znaroks, Andrejs Maticins un droši vien arī Beresņevs. Nākamajās spēlēs pret Itāliju (4:5) un Kanādu (3:3) vārtus sargā Klodāns, bet uz ceturto maču ar Zviedriju (1:1) klāt jau ir Irbe un, ja ir Irbe, tad taču mums vairāk nevienu nevajag... Un Skudra uz desmit (!!) gadiem apvainojās, te apsolot Haraldam Vasiļjevam un Kurtam Lindstremam, ka būs, bet pēcāk vairs neceļot tālruņa klausuli.

Desmit gadu laikā Skudra nekomunicē ar Latvijas žurnālistiem, pat tad, ja kāds speciāli ieradies pie viņa Krievijā. Desmit gadu laikā ir gana daudz mēģinājumu dabūt Skudru uz Latvijas izlasi, bet Pēteris ierodas tikai 2007. gadā pie Znaroka, tomēr savainojums viņam liedz spēlēt 2007. gada pasaules čempionātā Maskavā. Pēc 1997. gada čempionāta Arturs Kupaks pateica, ka nekad vairs nespēlēs pie Beresņeva, bet Skudras aizvainojums bija vēl dziļāks. Vai Skudra Turku un Tamperē bija pelnījis šādu attieksmi? Nezinu. Žurnālists ne visur var būt klāt. Bet! Pirmajā reportāžā no Turku avīzē “Diena” pats rakstu: “Izlases doktors Jānis Kvēps izteicās, ka visi spēlētāji ir gatavi debijai A grupā. Tikai Andrejam Maticinam lidmašīnā mazliet savilkts kakls, bet Pēterim Skudram sāp roka.” Vai treneri, arī Māris Baldonieks, nezināja par Skudras traumu? Te jāpiebilst, ka vēl no vecā “Dinamo” laikiem nopietna trauma skaitījās tikai tāda, ja kāds loceklis vairs nebija klāt. Ja Skudra to būtu pateicis Beresņevam, droši vien, ka vārtus pret ASV (4:5) jau no pirmās minūtes sargātu Klodāns. Bet atmosfēra pirms debijas A grupā bija saspringta un nokaitēta, bet te viens, kuram jāglābj Latvija, spēlē ar savainotu roku. Nerokoties pārāk dziļi arhīvos kā Lato Lapsam, tomēr Skudras karjerā jau pirms tam bijis vismaz viens dīvains mačs – 1994. gada februārī Rapersvīlā pret Somiju. Pēc pirmās trešdaļas spēlē pret Somiju (0:2), tiekot Naumova vietā un ielaižot četras ripas, Pēteris bijis ļoti neapmierināts: “Kāpēc jūs mani grūžat zem tanka?”

Šā vai tā, bet 1997. gada rudenī Skudra jau bija Pitsburgas “Penguins” vārtos, kopā četros dažādos NHL klubos (“Sabres”, Bruins”, “Canucks”) aizvadot gandrīz 150 spēļu (147), ar Pitsburgu (1) un Vankūveru (2) aizvadot trīs spēles arī Stenlija kausā. 30 gadu vecumā viņš atgriežas Krievijas superlīgā, spēlējot Voskresenskas “Himik”, Kazaņas “AK Bars”, Maskavas ACSK un Novokuzņeckas “Metallurg”.

Šķiet, tas bija kaut kad 2010. vai 2011. gada rudenī, kad Skudra uz ilgāku laiku bija pazudis no redzes loka. Rīgā mēļoja, ka kaut kur Piemaskavā esot nošauts: aizņēmies naudu no bandītiem un neesot varējis atdot... Par laimi tās izrādījās tikai baumas, bet māja Mežaparkā gan tikusi zaudēta. Savā pirmajā komentēšanas gadā Skudra mazliet izmēģināja arī veikmi kā hokejistu aģents. Viņš Jurim Savickim bija pierunājis “Dinamo” paņemt Taileru Arnasonu – talantīgu uzbrucēju, kurš ārpus laukuma bija bez jebkādas disciplīnas. Toreiz Skudras konkurenti pat bija gatavi nākt klajā ar paziņojumiem presē par Pētera nekorekto rīcību (un vēl šo to!), bet beigās viss izčkāstēja, arī Savicka padomnieka amats.

Parakstot līgumu ar Skudru, Savickis izteicies, ka Pēteris ir izcils treneris. Nezinu, katram var būt savs viedoklis, bet neko izcilu kā galvenais treneris KHL viņš vēl nav izdarījis. Turklāt strādājot ar komandām, kuri budžeti ir lielāki nekā Rīgā. Ar “Torpedo” visus piecus gadus tikts Gagarina kausā, taču kā likums – zaudējums pirmajā kārtā. Pirmajā gadā (2013./2014.) ar 3-4 pret “Salavat Julajev”, pēc tam ar 1-4 pret SKA. 2015./2016. gadā pieveikts Helsinku “Jokerit” – 4-2, bet 1-4 pret CSKA. Tad ae 1-4 zaudēts Maskavas “Dinamo”, bet pēdējā sezonā ar 0-4 “Lokomotiv”. Gagarina kausā “Torpedo” pirmajā kārtā vienmēr bija zemāks numurs nekā konkurentiem – 5. Austrumos, 7., 7., 6. un 5. Rietumos. Ņemot vērā, ka KHL pēc sezonas taisa kopvērtējuma tabulas, tādu uztaisīsim arī mēs.

Sezona"Torpedo”“Dinamo”
2013./.2014.11.v.12.v.
2014./.2015.12.v.21.v.
2015./2016.8.v.23.v
2016./2017.10.v.28.v
2017./2018.11.v.26.v.

Pērn, kad pēc 27 spēlēm “Traktor” ar 22 punktiem bija priekšpēdējā vietā (11.) Austrumos, Čeļabinskas klubs 2. novembrī Skudru atlaida. Pirms tam viņš bija atteicies no “Dinamo” trenēšanas.

Krievijas medijos Skudras lielākais kritizētājs ir divkārtējais olimpiskais čempions Aleksandrs Koževņikovs. Kādas izveidosies Skudras attiecības ar Latvijas presi? Skaidrs, ka spēles laikā Pēteris ir emociju kamols un tiem, kas ir kopā ar viņu, nav viegli. Spēles stils? Superracionāls forčekings. Kur galvenais ir skriešana. Novēlēsim Pēterim veiksmi!

Lai jums būtu labāks priekšstats par Skudru, piedāvāju fragmentu no intervijas “Sporta Avīzē” 2009. gada septembrī.

Nevis skudra, bet vērsis
Pēc 1997. gada pasaules čempionāta Turku, kur Pēteris SKUDRA, spēlējot ar savainotu labo roku, pirmajā mačā ar ASV (4:5) 25 minūšu 8 sekunžu laikā Latvijas izlases vārtos ielaida trīs ripas, vārtsargs ar Latvijas presi nerunāja. Pat kolēģiem, kas speciāli bija braukuši uz Krieviju, Pēteris intervijas atteica. Nu Pičs ir žurnālistu kolēģis, un izskatās, ka mēlē kaulu viņam nav.

- Neesmu tevi, Pēteri, kādu laiku redzējis. Pēdējās ziņas, kuras par tevi lasīju, – nodarbojoties ar vafeļu biznesu.
– Drusciņ. Cenšos būt aktīvs un uzturēt sevi labā formā, neslinkot. Visu kaut ko pamazām daru – pēdējā laikā nopietnāk sāku nodarboties ar hokeja aģenta biznesu. Visās malās ir daudz paziņu, zinu arī daudzus spēlētājus. Kamēr pats spēlēju, daudzi jau tad prasīja palīdzēt, bija sakari Krievijā. Tagad kļūst arvien populārāk no Amerikas un Eiropas braukt spēlēt uz Krieviju. KHL ir viena no līgām, kur prot spēlēt hokeju un vismaz pagaidām arī maksā. Tāpēc drusciņ esmu pievērsies hokeja aģenta darbam. Pamazām iesāku, paskatīšos, vai man šis darbs patīk, un tad jau redzēs.

- Vafeļu biznesā vēl esi, vai vairs neesi?
– Minimāli. Man ir labs draugs, kurš ar to nodarbojas un kuram pieder šis bizness. Es drusciņ tikai palīdzu.

- Vīriešiem komplimentus neizsaku, bet jūs ar Armandu Puči "Viasat" hokeja reklāmā esat gandrīz kā divi pleiboji...
– (Smejas). Līdz pleibojam tur tālu, tad vismaz vēl vajadzēja izģērbties. Bet paldies par komplimentu. Visu mūžu esmu trenējies un ievērojis visādas diētas un režīmu, arī tagad ir ierasts kaut ko darīt, un mana diena sākas ar sporta zāli vai peldbaseinu. Enerģija ir, un uz vietas nosēdēt nevaru.

- Tu jau vēl esi arī jauns!
– Samērā jauns. Kamēr ir enerģija, darīšu visu, ko vien var, lai turētu sevi labā formā.

- Ko spēlē? Hokeju, golfu vai varbūt riču raču?
– Nedaudz spēlēju tenisu, diezgan daudz peldu. Peldēšana ir viens no labākajiem sporta veidiem. Tas sevišķi noderēja, kad atkopos no ceļgala un muguras traumas. Tā ir labākā rehabilitācija un viens no labākajiem veidiem, kā sevi uzturēt tonusā. Eju arī uz sporta zāli. Daudz patīkamāk cilāt svara stieni, ja to dari sev par prieku un nevis ar fantastiskām slodzēm, kad ir grūti un sāp. Kad pats vari visu kontrolēt, tas sagādā lielāku prieku. Vasarā ļoti daudz spēlēju volejbolu, basketbolu, no futbola atturos ceļgala traumas dēļ, pa reizei izeju arī uz ledus, pastāvu vārtos.

- Kur tu stāvi vārtos? Varbūt “Kaļķu vārtos”?
– Pēdējās pāris reizes tas notika Sporta akadēmijā.

- Kas tie par čomiem, ar kuriem kopā spēlē?
– Ir pāris uzņēmēju, arī bijušie hokejisti. Nāca arī Oskars Bārtulis, Mārtiņš Karsums, Kārlis Skrastiņš, kad viņi Rīgā gatavojās sezonai.
- Un tu joprojām lien vārtos?

– Ja eju uz ledus, obligāti – vārtos.

- Pag, Pēteri! Varbūt tev jāuztrenējas tik labi, lai brauktu uz Vankūveras spēlēm?
– Es tur jau esmu spēlējis – "Canucks" vienībā... Latvijas izlasei vārtsargu pietiek, un uz Vankūveru es aizbraukšu tāpat. Dzīvot līdzi hokejam un paskatīties olimpiskās spēles. Ļoti nopietni jātrenējas, lai es tagad spēlētu izlases kvalitātē. Man to neļauj traumas, kuru dēļ es beidzu profesionāļa karjeru.

- Vai mēs tevi drīkstam mazliet izģērbt? Parādi labo plecu! Ja nekļūdos, tieši tas tev Rīgā allaž leca ārā.
– Jā, pleca operācija tika uztaisīta jau astoņpadsmit gadu vecumā. Bet fotografēt labāk vajag muguru.

- Cik tev starp lāpstiņām smuka skudra!
– Traumu karjerā bijis daudz, no visām diezgan veiksmīgi esmu piecēlies, bet ceļgala trauma, kas man neļāva pēdējos divus gadus spēlēt... No kreisā ceļgala abām pusēm tika izņemts menisks, pusotra gada laikā celi tīrīja piecas reizes, bija grūti un vairs nevarēju izturēt slodzi. Tikai tāpēc arī beidzu profesionālo karjeru 34 gadu vecumā.

- Vārtsargam bērna vecums tas gluži vairs nav, bet...
– Fiziski jutos lieliski un gribēju vēl spēlēt. Emociju līmenis man ir diezgan augsts, citādāk es nemaz nemāku spēlēt. Vai nu spēlēju, vai neeju laukumā, uz puslodzi nemāku un sevi taupīt neprotu. Tā kā gribēju spēlēt, bet vairs nevarēju, man tas bija diezgan viegls lēmums – līgums vēl bija, ar Novokuzņeckas "Metallurg" biju aizvadījis pirmssezonas treniņnometni, nospēlējis pāris pārbaudes mačus. Divas dienas pirms komandai vajadzēja samaksāt lielo nodokli par vārtsargu ārzemnieku – gandrīz pusmiljonu dolāru, sapratu, ka nebūs riktīgi nostādīt komandu tādā situācijā, lai tā samaksā, bet es spēlēt nevaru. Man tas bija diezgan viegls lēmums – beigt hokejista karjeru.

- Varbūt vajadzēja ar komandu vienoties – tev ceturtdaļmiljona no nodokļa, un tu viņus tad nepiečakarē...
– Variantu, kā to izdarīt, bija daudz, bet karjeras beigās negribēju nodarboties ar nesmukām lietām, jābeidz vienmēr ir smuki.

- Tev joprojām kaujas svars.
– Jā, 83 kilogrami. Tā svēru arī karjeras labākajos gados. Drusku pieskatu, ko ēdu, ko neēdu, un saglabāt kondīciju man ir viegli.

- Ja jau esam nonākuši tik tālu: vai alu tu dzer?
– Alu iedzeru, bet ne ļoti daudz. Ja kaut ko no alkohola lietoju, tie ir vīni – baltais vai sarkanais, bet karstā vasaras dienā, spēlējot pludmalē volejbolu, kādu pudeli alus izdzeru.

- Kuru pudeli izvēlies?
– Pēdējā laikā izvēlos Tērvetes alu ar tumši sarkanu etiķeti...

- Teici. – kā spēlētājs esot emocionāls. Šādas tādas tavas spēles Krievijā esmu redzējis, un, šķiet, CSKA formā tu darbojies ļoti emocionāli.
– Es esmu emocionāls. NHL to man iemācīja. Vienā no pirmajām sezonām Pitsburgā treneris Kevins Konstantins mācīja: jā, tu esi vārtsargs un tavs uzdevums ir ķert ripas, bet, ja gribi spēlēt NHL, tev jāiemācās vadīt visu laukumā esošo piecnieku. Tu esi kā diriģents – visu spēli ar seju pretī pretiniekiem. Es no soliņa to visu nevaru izkliegt, tu esi spēlētājiem blakus. Man tas bija diezgan grūti. Es to salīdzinu ar amerikāņu futbola trīsceturtdaļniekiem – viņi saka pārējiem visas kombinācijas. Konstantins lika man un Tomam Baraso mācīties aizsardzības sistēmas, neitrālo zonu. Un to vajadzēja zināt līdz sīkumiem. Ja mani uz soliņa nedzirdot, tātad es ar spēlētājiem nerunājot, bet man esot spēle jāvada tā, ka dzird arī viņš. Kad jau biju Vankūverā pie Marka Krauforda un viņš mani nelika vārtos, jautāju: "Krau, ilgu laiku neesmu spēlējis." Negribot mani likt vārtos, tad uz soliņa esot klusums, neesot ažiotāžas, un nekas nenotiekot. Es uz soliņa esot lietderīgāks, visus uzmundrinot un dodot spēlētājiem emocijas. Kad atbraucu uz Krieviju, nekas nezuda, bet daudzi šo emocionalitāti nesaprata.

- Ja laukumā bļausties, Krievijā tevi var uzskatīt arī par huligānu!
– Jā, jā.

- Un, ja tev pa vidu vēl izsprūk kāds mīkstāks vārds...
– Krievijā emocijas atšķiras no NHL, spēlētāji ir vairāk uz iekšu vērsti, bet, ja pirms spēles redzu, ka kāds mierīgi lasa avīzi vai min krustvārdu mīklu, es to nesaprotu. Ģērbtuvei tomēr ir jāskan, un jājūt, ka komanda tūlīt ies uz ledus, un nevis jāsēž akmeņainām sejām. Varbūt kāds mani arī nesaprata, bet kopumā to uztvēra baigi labi, jo redzēja, ka man nav vienalga. Lai kāds arī bija rezultāts, es vienmēr sevi pilnībā atdevu spēlei.

- Vai Rīgā un "Pārdaugavas" laikos tu arī biji emocionālais vārtsargs?
– Nebiju. Es biju aukstais ziemeļnieks. Man tas viss nāk no NHL.

- No Amerikas dzīves uztveres?
– Vairāk tomēr no hokeja un NHL speciālistiem, kur man iemācīja ne tikai stāvēt vārtos, bet arī saprast hokeju. Negribu sevi lielīt, bet tagad hokeju saprotu ideāli. Ne tikai skatoties televīzijā. Ir ļoti daudz Ziemeļamerikas hokejistu, ar kuriem kopā esmu spēlējis, un viņi man prasa palīdzēt, bet man viņiem jāatsaka spēlēšana Krievijā, jo tas nav viņu stils. Atbrauks uz Krieviju un pēc divām nedēļām būs bez darba. Daudzi aģenti ņem "uz skaitu" un tikai velk savus spēlētājus, bet lielākā daļa Amerikas hokejistu nevar spēlēt Krievijas hokeju. Krievijas hokejs ir specifisks. Tā nav vācu bundeslīga vai Šveice, kur dominē Ziemeļamerikas hokejs. Krievijas hokejs ir kombinacionāls. Ja spēlētājam ir laba statistika fārmklubos vai NHL, tas vēl nenozīmē, ka viņš var spēlēt Krievijā. Jāskatās, kas viņš ir par spēlētāja tipu. Krievi hokeju vispirms spēlē ar galvu, ir daudz mazāk bezjēdzīgas skriešanas, bet daudz vairāk spēles uz pacietību. Lielajos laukumos vienmēr ir daudz vairāk laika un, ja hokejists ir pacietīgs, viņš sagaidīs savu iespēju. Un ļoti svarīga ir slidošana. Agrāk, kad varēja ķerstīties un grābstīties, modē bija lielgabarīta spēlētāji, tagad viņi lielākoties sēž bez darba. Kādreiz pietika, ka viņš ir liels un masīvs, viņu nevar izgrūstīt no vietas. Tagad jaunie noteikumi dod priekšrocības mazajiem un veiklajiem, nav vairs sarkanās līnijas, un tas ir atklātais hokejs. Taču tas nav arī fārmklubu hokejs, kur tikai skrien un met. Ja Krievijā tā spēlēsi, trešajā izgājienā uz ledus partneris pateiks, ka turpmāk vari skriet viens pats. Te visi gaida piespēles.

- Tāpēc mums arī patīk krievu hokejs un tādu spēlējam arī Latvijā!
– Jā, tas ir mūsu hokejs. Lielajos laukumos nav iespējams uztaisīt NHL hokeju – ļoti daudz spēles pie vārtiem, mums no stūriem tikt uz vārtiem ir grūti, Amerikā tie ir divi trīs soļi, un esi vārtpriekšā. Pie mums vispirms jātiek no stūra ārā, un līdz vārtiem diezgan liels gabals. Krievijā daudziem ziemeļamerikāņiem pietrūkst spēka un saprašanas, kā tikt ārā no stūra, nezinot, ka tas iespējams saspēlē ar pretneri. Viņi pieraduši skriet un mest, vairāk neko nemāk, tie ir viduvēji fārmkluba spēlētāji.

- Tu, Pēteri, gandrīz kā Kolumbs atklāj Ameriku – tātad ir arī NHL spēlētāji, kas neder Krievijā!
– Ļoti daudz.

1 2 55 komentāri
Slēpts komentārs: oxa

  +4 [+] [-]

, 2020-07-21 20:26, pirms 4 gadiem
oxa, man ir prieks un lepnums, ka es iznīcināju noziedzīgo psrs režīmu! Esmu lepns dzīvot brīvā zemē, savā valstī Latvijā! Jūs komunisti, tāpat kā nacisti visai pasaulei dzīvi sabojājāt. Manu zemi piemēslojāt ar savu okupāciju. Nekas, izravēsim arī pārējos salašņas😀

  +1 [+] [-]

, 2020-07-21 22:18, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: Es mīlu teikt - es esmu Padomju Latvietis (ar Vācu saknēm);
Nu, ne ta nu "krievs", bet PSRS patriots gan - dzimis, audzis PSRS, savu nākotni saistījis ar Komunisma uzbūvi un visu burzuju pāraudzināšanu....
Es nekad negribētu tikt asociets ar Nacionālo Buržujisko Latviju un mūsdienu parrakstīto vēsturi - un domāju Peteris Skudra - tieši tāpat!
Tad fis prom uz savu hujeres un nesmirdi te!Tiesa 99,99% tu esi Latvijā dzimis,audzis okupantu derglis,kurš izmanto visus Latvijas un ES labumus,bet savu dirsu tirgo antonijas ielas .aukumājai. Normāla vate

  -3 [+] [-]

, 2020-07-21 22:26, pirms 4 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Tad fis prom uz savu hujeres un nesmirdi te!Tiesa 99,99% tu esi Latvijā dzimis,audzis okupantu derglis,kurš izmanto visus Latvijas un ES labumus,bet savu dirsu tirgo antonijas ielas .aukumājai. Normāla vate
Cilvēki nedrīkst izteikt savu personīgo viedokli ?

  +4 [+] [-]

, 2020-07-21 23:04, pirms 4 gadiem
SteveDavis rakstīja: Cilvēki nedrīkst izteikt savu personīgo viedokli ?
Viņš slavina režīmu, kas okupēja manu valsti, kas izsūtīja manus senčus uz sibiriju, kas atņēma maniem senčiem īpašumus, kas sasūtīja te iekšā okupantus, lai iznīcinātu manu zemi, valsti. Atņēma manu senču paaudzei brīvību un cerību dzīvot savā valstī. Un to tu sauc par viedokli? Tak tas ir genocīds! Genocīds pret latviešu tautu, tu apzinies to? 30 gadus dzīvojam brīvā valstī un atrodās vēl kremļa propogandas upuri kas gatavi dzīvot apspiestā režīmā, bez iespējas būt brīviem. Krima , Donbass, neko neizsaka?
Slēpts komentārs: oxa
Slēpts komentārs: oxa

  +4 [+] [-]

, 2020-07-22 00:43, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: Es esmu Civilgūsteknis - es piedzīvoju kā 1991 gada - tika uzceltas robežas, ieviestas Vīzas - dārgakas par minimalo algu, lai neviens neaizbegtu - ar varu mani te ieslodzīja sava mikrovalstele un 30 gadus masē ar savu naidīgo propagandu, pārrakstīto vēsturi, utt.

- Ja būtu iespēja - dzīves atļauja, nauda aizbraukt - es būtu 1 dienas laikā Krievijā! Mani te var noturēt tikai ar Dārgam Vīzām un bez iespējas pārcelties uz Krieviju.
Muļkis esi? Pasaki cik tev vīzai vajag un SC komentētāji tev sametīs to naudu, sliktākajā gadījumā aizej pie valdības, ar pirmo vilcienu aizsūtīs uz mātes zemi, neraudi, te, ka nevari nekur aizbraukt. Vienkārši patīk te dzīvot un melst lielus sūdus komentāru sadaļā.

  +5 [+] [-]

, 2020-07-22 01:22, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: - Ja būtu iespēja - dzīves atļauja, nauda aizbraukt - es būtu 1 dienas laikā Krievijā! Mani te var noturēt tikai ar Dārgam Vīzām un bez iespējas pārcelties uz Krieviju.
Nepilsoņiem ir iespēja ieceļot Krievijā bez vīzas. Tiem, kuriem savulaik bija PSRS pase, tas ir vēl vieglāk. Daudzi 90.-tajos atgriezās savās postpadomijas republikās. Neviens viņiem to neliedza.

Nesaprotu par kādu gūstu te ir runa? Es, kā Eiropas Savienības pilsonis (Konkrēti, Šengenas zonā) varu iebraukt jebkurā ES valstī neņemot līdzi pasi. Brauc kur gribi.

  -3 [+] [-]

, 2020-07-22 01:46, pirms 4 gadiem
Atlantique rakstīja: Nepilsoņiem ir iespēja ieceļot Krievijā bez vīzas. Tiem, kuriem savulaik bija PSRS pase, tas ir vēl vieglāk. Daudzi 90.-tajos atgriezās savās postpadomijas republikās. Neviens viņiem to neliedza.

Nesaprotu par kādu gūstu te ir runa? Es, kā Eiropas Savienības pilsonis (Konkrēti, Šengenas zonā) varu iebraukt jebkurā ES valstī neņemot līdzi pasi. Brauc kur gribi.
Es negribu "Šengenas valstīs", es gribu pie PSRS mantiniekiem;

Es esmu Latvijas Pilsonis!
Man 1 pasi izdeva - 1991 gada 25 Novembrī - Sarkano PSRS pasi - bet ar pilsonības kodu, un vēlāk atņēma un piespieda nomainīt pret Latvijas Valts pasi, bet - izbraukt jau es nekur nevareju, bija Robežsargi un Vīzas par 50 dolāriem - kad Minimalā alga - tikai 2000 gadā bija ap 50 Lati, un 90-tos - daudz mazāk, par to nevarēja ne Vīzu dabūt ne aizbraukt.

  +3 [+] [-]

, 2020-07-22 04:08, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: Es esmu Civilgūsteknis - es piedzīvoju kā 1991 gada - tika uzceltas robežas, ieviestas Vīzas - dārgakas par minimalo algu, lai neviens neaizbegtu - ar varu mani te ieslodzīja sava mikrovalstele un 30 gadus masē ar savu naidīgo propagandu, pārrakstīto vēsturi, utt.

- Ja būtu iespēja - dzīves atļauja, nauda aizbraukt - es būtu 1 dienas laikā Krievijā! Mani te var noturēt tikai ar Dārgam Vīzām un bez iespējas pārcelties uz Krieviju.
TĀ!!! Par vārdiem jāatbild - es tev apmaksāju VISUS pārcelšanās izdevumus! Detaļas privātā saziņā,raksti summu,laiku kad vajag utt. Paldies Dievam man brīvā Latvija ļauj normāli dzīvot un pelnīt! Tātad ja nebūs tavas ziņas ar to apliecināsi,ka vai nu esi fermas trollis,vai arī lupata kas tikai vāvuļo! Neizslēdzu abus vienlaikus

  +3 [+] [-]

, 2020-07-22 07:40, pirms 4 gadiem
oxa, tu jau....tur ? paRašā? Iekārtojies? Uzraksti, kā tev tur iet tajā laimīgajā zemē? Saprotu, ka tu neesi gaidīts Tatarstānā, Baškortostānā, Čečenijā un vēl kaudzē visos tajos subjektos. Taču Pleskavā jau nu atļaus mitināties. Dzirdēju, ka vasarā tur atslēdz silto ūdeni, bet tev jau kā psrs atraugai tas ir pie kājas, vai ne?

  +5 [+] [-]

, 2020-07-22 09:22, pirms 4 gadiem
oxa rakstīja: Es slavēju valsti - kas ir mana dzimtene, kas mani uzaudzinaja, iemācīja - kas labs, kas ļauns pasaule, ka mēs cīnīsimies par labaku pasauli, bez ļaunuma, bez savtīgajiem, bez puikām kas mani dauzīja skola un pagalmā katru dienu, pasauli kurā manai mammai nebūs jāraud par sliktiem pārdzīvojumiem un sarūgtinajumiem....
Es arī dzimu PSRS laikos, bet par dzimteni uzskatu Latviju. Man mācīja PSRS laikos par gaišo komunismu, tautu draudzību un citu tuftu, bet es jau bērnībā sapratu, kas man sakarināja batonus ausīs. Kamēr tauta ticēja nesavtīgai dzīvei, komunistu partijas biedri baudīja preces no Rietumiem, paši tur atpūtās un naudas viņiem netrūka. PSRS bija melu valsts no pašiem pamatiem. Par puišiem, kas tevi dauzīja, laikam jau dauzīja valodas dēļ, ne? PSRS laikos norma bija iet sist latviešus. Naids pret mani kā bērnu nāca pat no krievu bērniem; skaidrs, ka viņi to mājās bija saklausījušies. Man bija jāslēpj sava tautība, lai mani nepiekautu un nepazemotu. Es neredzu pamatu jūsmot par tādu valsti

  +4 [+] [-]

, 2020-07-22 09:37, pirms 4 gadiem
miskastes trollim barotāji saradušies. Nu ņemās, ņemās.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-22 09:47, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: miskastes trollim barotāji saradušies. Nu ņemās, ņemās.
Kur funs pazudis? Šķiet, mēnešus divus jau nav redzēts..

  +3 [+] [-]

, 2020-07-22 10:17, pirms 4 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Kur funs pazudis? Šķiet, mēnešus divus jau nav redzēts..
Viņu tak nobanoja jau pasen, tad ilgu laiku vālēja no banota profila, nu līdz brīdim kad vairs nevarēja. Lai kāds viņs āksts nebūtu, par vienu viņu var cienīt - solīja vairs nenākt komentēt un atšķirībā no sava Liepājas brālēna pat vārdu tur

  -2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:25, pirms 4 gadiem
gunnars rakstīja: Viņš slavina režīmu, kas okupēja manu valsti, kas izsūtīja manus senčus uz sibiriju, kas atņēma maniem senčiem īpašumus, kas sasūtīja te iekšā okupantus, lai iznīcinātu manu zemi, valsti. Atņēma manu senču paaudzei brīvību un cerību dzīvot savā valstī. Un to tu sauc par viedokli? Tak tas ir genocīds! Genocīds pret latviešu tautu, tu apzinies to? 30 gadus dzīvojam brīvā valstī un atrodās vēl kremļa propogandas upuri kas gatavi dzīvot apspiestā režīmā, bez iespējas būt brīviem. Krima , Donbass, neko neizsaka?
Lai pārliecinātu cilvēku par savu taisnību Tev ir jābūt gataviem ar viņiem runāt ,diskutēt ,un pieņemt viņu skatījumu kas atšļrās no tava . Ja tas nav iespējams tad nekad Tu nevirzīsies uz priekšu un tavu viedokli spēs pieņemt tikai tad ja tu viņu uzspiedīsi ar varu vai spēku .Tātad tu ar neko neatšķirsies no nacistiem putinistiem vai komunistiem

  +2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:30, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Viņu tak nobanoja jau pasen, tad ilgu laiku vālēja no banota profila, nu līdz brīdim kad vairs nevarēja. Lai kāds viņs āksts nebūtu, par vienu viņu var cienīt - solīja vairs nenākt komentēt un atšķirībā no sava Liepājas brālēna pat vārdu tur
Opā, šito būšu palaidis garām
A par ko bans? Jo komentāru diskusijās džeks, manuprāt, diezgan politkorekti uzvedās..

  +1 [+] [-]

, 2020-07-22 10:37, pirms 4 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Opā, šito būšu palaidis garām
A par ko bans? Jo komentāru diskusijās džeks, manuprāt, diezgan politkorekti uzvedās..
Nezinu, man viš bija miskastē jau daudzus mēnešus pirms tam, stāstu tik to ko lasīju no citiem vai ko redzēju kad citi citē viņu. Tak lai cik pareizs netaisītos, tur pa kilometru bij redzams ka viš i pilns ar tarakāniem un tārpiem

  -2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:39, pirms 4 gadiem
gunnars rakstīja: oxa, man ir prieks un lepnums, ka es iznīcināju noziedzīgo psrs režīmu! Esmu lepns dzīvot brīvā zemē, savā valstī Latvijā! Jūs komunisti, tāpat kā nacisti visai pasaulei dzīvi sabojājāt. Manu zemi piemēslojāt ar savu okupāciju. Nekas, izravēsim arī pārējos salašņas😀
Saprotu, esi pret komunitiem, bet ko tev nacisti ir nelabu izdarījuši? Vai arī tu esi no tiem pseidomodernajiem latvju liberālpatriotiem, kuri vēlas "padomju atliekas" ar afromusļikiem un LGTB aktīvistiem samainīt?

  +2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:43, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Nezinu, man viš bija miskastē jau daudzus mēnešus pirms tam, stāstu tik to ko lasīju no citiem vai ko redzēju kad citi citē viņu. Tak lai cik pareizs netaisītos, tur pa kilometru bij redzams ka viš i pilns ar tarakāniem un tārpiem
Piekrītu, pretīgs tips.
Bet diskutēja ''zolīdi'', nespridzināja kā Tjoma par mellajiem vai huļibans vispārīgi, tāpēc esmu izbrīnīts

  -2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:44, pirms 4 gadiem
gunnars rakstīja: Viņš slavina režīmu, kas okupēja manu valsti, kas izsūtīja manus senčus uz sibiriju, kas atņēma maniem senčiem īpašumus, kas sasūtīja te iekšā okupantus, lai iznīcinātu manu zemi, valsti. Atņēma manu senču paaudzei brīvību un cerību dzīvot savā valstī. Un to tu sauc par viedokli? Tak tas ir genocīds! Genocīds pret latviešu tautu, tu apzinies to? 30 gadus dzīvojam brīvā valstī un atrodās vēl kremļa propogandas upuri kas gatavi dzīvot apspiestā režīmā, bez iespējas būt brīviem. Krima , Donbass, neko neizsaka?
Ja jau tu tik traki esi uzvilcies uz prasta un atklāta troļļa pirdienu, tad jādomā, vai tev pašam ar galvu viss ir kārtībā?

  -1 [+] [-]

, 2020-07-22 10:44, pirms 4 gadiem
asteus rakstīja: Saprotu, esi pret komunitiem, bet ko tev nacisti ir nelabu izdarījuši? Vai arī tu esi no tiem pseidomodernajiem latvju liberālpatriotiem, kuri vēlas "padomju atliekas" ar afromusļikiem un LGTB aktīvistiem samainīt?
fašiki tevi pie sienas pieliktu

cirvis!

  +2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:47, pirms 4 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Piekrītu, pretīgs tips.
Bet diskutēja ''zolīdi'', nespridzināja kā Tjoma par mellajiem vai huļibans vispārīgi, tāpēc esmu izbrīnīts
sportacentra banu nodaļas izlūkdienests būs secinājis : 1) vells nav tik mells kā to mālē - tjomu atstāt. 2) pa komentāriem klīst sātans jēra kažokā - funarinu delitēt.

  -2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:49, pirms 4 gadiem
Atlantique rakstīja: Nepilsoņiem ir iespēja ieceļot Krievijā bez vīzas. Tiem, kuriem savulaik bija PSRS pase, tas ir vēl vieglāk. Daudzi 90.-tajos atgriezās savās postpadomijas republikās. Neviens viņiem to neliedza.

Nesaprotu par kādu gūstu te ir runa? Es, kā Eiropas Savienības pilsonis (Konkrēti, Šengenas zonā) varu iebraukt jebkurā ES valstī neņemot līdzi pasi. Brauc kur gribi.
Nav gan tā, kā tu raksti Man ar savulaik ir bijusi PSRS pase, tas nedod nekādas priekšrocības iebraukšanai Krievijā Ja tev kaut kādu iemeslu dēļ LR pislonība pienākas pati par sevi, tu nevari no tās atteikties un pieprasīt nepilsoņa statusu

  +2 [+] [-]

, 2020-07-22 10:50, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: sportacentra banu nodaļas izlūkdienests būs secinājis : 1) vells nav tik mells kā to mālē - tjomu atstāt. 2) pa komentāriem klīst sātans jēra kažokā - funarinu delitēt.
Baigi atšķirīgi tie admini, daži izsaukuma zīmi dod par salīdzinoši politkorektu izteikšanos par mellajiem bet ir reizes, ka var brīvi spridzināt
Ar Tjomu savādāk, viņu reizēm pa taisno bano, bez jebkādām izsaukuma zīmēm

  +1 [+] [-]

, 2020-07-22 10:52, pirms 4 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Baigi atšķirīgi tie admini, daži izsaukuma zīmi dod par salīdzinoši politkorektu izteikšanos par mellajiem bet ir reizes, ka var brīvi spridzināt
Ar Tjomu savādāk, viņu reizēm pa taisno bano, bez jebkādām izsaukuma zīmēm
šis gejiskais niks patīk sc, laikam tagad ieskaitīts liberastos un liek mierā

     [+] [-]

, 2020-07-22 10:55, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: fašiki tevi pie sienas pieliktu

cirvis!
Ja es neesmu žīds, pret viņiem nekaroju ar sarkano zvjozdu uz pieres un podvigus pret viņiem nerīkoju, tad kāda hrena pēc? Cik daudz Pribaltu, Haholu, Belaru, Krievu ir labprātīgi karojuši viņu pusē? Manurprāt, Friču uzvara pēdējā pasaules karā būtu krietni pieņemamāks variants priekš vēstures normālas gaitais, nekā viņu kāsiens

     [+] [-]

, 2020-07-22 10:55, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: šis gejiskais niks patīk sc, laikam tagad ieskaitīts liberastos un liek mierā
Šis gejiskais niks, šķiet ir jau kopš koronas ierobežojumu pirmssākuma laikiem.. Ja parasti viņu banoja katru nedēļu, tad tagad gejiskais niks dzīvs jau kādus 4 mēnešus.... Nav rekords gadījumā?

     [+] [-]

, 2020-07-22 10:55, pirms 4 gadiem
asteus rakstīja: Nav gan tā, kā tu raksti Man ar savulaik ir bijusi PSRS pase, tas nedod nekādas priekšrocības iebraukšanai Krievijā Ja tev kaut kādu iemeslu dēļ LR pislonība pienākas pati par sevi, tu nevari no tās atteikties un pieprasīt nepilsoņa statusu
Kā jaunais DR logo patīk?

  +1 [+] [-]

, 2020-07-22 10:56, pirms 4 gadiem
asteus rakstīja: Manurprāt, Friču uzvara pēdējā pasaules karā būtu krietni pieņemamāks variants priekš vēstures normālas gaitais, nekā viņu kāsiens
Viennozīmīgi!
Viss kontinents pilnīgi citādāk tagad izskatītos...

     [+] [-]

, 2020-07-22 11:01, pirms 4 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: Šis gejiskais niks, šķiet ir jau kopš koronas ierobežojumu pirmssākuma laikiem.. Ja parasti viņu banoja katru nedēļu, tad tagad gejiskais niks dzīvs jau kādus 4 mēnešus.... Nav rekords gadījumā?
uz to pusi ir, tjoma - liberasts

  -1 [+] [-]

, 2020-07-22 11:05, pirms 4 gadiem
asteus rakstīja: Ja es neesmu žīds, pret viņiem nekaroju ar sarkano zvjozdu uz pieres un podvigus pret viņiem nerīkoju, tad kāda hrena pēc? Cik daudz Pribaltu, Haholu, Belaru, Krievu ir labprātīgi karojuši viņu pusē? Manurprāt, Friču uzvara pēdējā pasaules karā būtu krietni pieņemamāks variants priekš vēstures normālas gaitais, nekā viņu kāsiens
tak slāvi iznīcināmo sarakstā bij, attiecīgi tu gulētu lielos masu kapos, kopējā bedrē ar vēl tūkstošiem tādu pašu. Moš pat mēs abi būtu vienā bedrē, no fāsiku skatapunkta mums asinis sačakarētas, tāpāt kā leiši bij ielikti pie nīdējamiem dēl kopvēstures ar poļiem. Kopumā letiņi un esti tika atzīti par gana tīriem, baltvāci laikam bij noziņojuši ka šie nav slāvi un var atstāt par kalpiem vai pārvāciskot.

     [+] [-]

, 2020-07-22 11:09, pirms 4 gadiem
gunnars rakstīja: oxa, tu jau....tur ? paRašā? Iekārtojies? Uzraksti, kā tev tur iet tajā laimīgajā zemē? Saprotu, ka tu neesi gaidīts Tatarstānā, Baškortostānā, Čečenijā un vēl kaudzē visos tajos subjektos. Taču Pleskavā jau nu atļaus mitināties. Dzirdēju, ka vasarā tur atslēdz silto ūdeni, bet tev jau kā psrs atraugai tas ir pie kājas, vai ne?
Nejauc visu vienā putrā! Ir milzīga šķirba starp Kaukāzu un Tatarstānu ar Baškīriju Groznijā, pat pie Kadirova varas, tu nekur nemanīsi Krievu puisi ar vietējo daiļavu uz ielas bučodamies vai staigājot apkampienos viens ar otru, Ufā vai Kazaņa to mierīgi var darīt, sievietēm nav obligāti jānēsā lakati, viņas mierīgi var staigāt minikos vai šortos, kā arī brīvi precēties ar "neticīgajiem", par to neviens neko nepārmetīs, arī radi bez pretenzijām pieņems šādu te izvēli Tur ir pavisam cita mentalitāte, nekā Kaukāza musulmaniskajās republikās, Krievi netika ne padzīti, ne apspiesti, tur viss ir mierīgi, visi draudzīgi tusē, dzer aliņu, Zemfiru klausās, kā arī kopīgi fano par Akbarsu un Salavatu

     [+] [-]

, 2020-07-22 11:19, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: tak slāvi iznīcināmo sarakstā bij, attiecīgi tu gulētu lielos masu kapos, kopējā bedrē ar vēl tūkstošiem tādu pašu. Moš pat mēs abi būtu vienā bedrē, no fāsiku skatapunkta mums asinis sačakarētas, tāpāt kā leiši bij ielikti pie nīdējamiem dēl kopvēstures ar poļiem. Kopumā letiņi un esti tika atzīti par gana tīriem, baltvāci laikam bij noziņojuši ka šie nav slāvi un var atstāt par kalpiem vai pārvāciskot.
Manuprāt, būtu savādāk, Hitlers noliktu ķelli, Slavofobija izbeigtos, pie varas nāktu citi naciki, adekvātāki par Adolfu un Eiropā būtu tīrība un kārtība!
1 2 55 komentāri