Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Intensitāte, divcīņas pašiem ar sevi, pārbaudes laiks - "Dinamo" Valmierā

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Intensitāte, divcīņas pašiem ar sevi, pārbaudes laiks - "Dinamo" Valmierā
Stīvens Saigo, Lauris Dārziņš un Krišjānis Rēdlihs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Kontinentālās hokeja līgas klubs Rīgas "Dinamo" gatavoties astotajai sezonai sāka Jūrmalas smiltīs, bet pirmdienas vakarā pirmo reizi devās arī laukumā. Nekādas ieskriešanās, augsts temps un intensitāte no pirmā pieskāriena ripai - šādi komandas treniņus redz jaunais galvenais treneris Kari Heikile, kura augstākais sasniegums ir Gagarina kausa fināls kopā ar Jaroslavļas "Lokomotiv".

Rīgas "Dinamo" 120 kilometrus tālajā Valmierā ieradās pirmdienas pēcpusdienā, laukumā dodoties jau vakara pusē. Taču kopš otrdienas komandai paredzētas divas nodarbības dienā ledus laukumā, un nekādas atlaides netiek dotas - jācīnās līdz spēku izsīkumam. Otrdien no rīta daudz uzmanības tika savstarpējiem dueļiem - lielāko daļu treniņa tika spēlēts hokejs vienas zonas ietvaros, uzbrūkošajai komandai iegūstot skaitlisko pārsvaru, piemēram, trīs pret diviem vai divi pret vienu. Katram spēlētājam tika četri piegājieni 40 sekunžu garumā.

"Kādi iespaidi pēc pirmajiem diviem treniņiem? Liekas, bijuši pirmie 40! Intensīvi," nevilcinoties pauda komandas kapteinis pagājušajā sezonā Lauris Dārziņš, piebilstot, ka jūlijs un augusts viņa karjerā nekad nav bijis viegls - nedz Latvijā, nedz Krievijā, nedz citur. "Tagad aizgāja otrais cikls; pirmais bija Piņķos un Jūrmalā, ielikām diezgan labu pamatu, tāpēc tagad spējam izturēt lielas slodzes. Kā atbraucām uz Valmieru, tā bez nekādas iešūpošanās pavadām daudz laika gan uz ledus, gan zālē, gatavošanās rit pilnā sparā."

Atbilde jautājumam, pret kuru divcīņās pagaidām klājas visgrūtāk, Dārziņam nebija ilgi jāmeklē - pret sevi. "Kad sezona ir tikko sākusies, tā ir vienmēr. Nešķiro, pret ko ej. Kamēr nav funkcionālās sagatavotības, tikmēr ir grūti salikt kopā soļus, tāpēc cīņa vairāk notiek ar sakostiem zobiem un ar sevi."

Skaidrs, ka divu treniņu laikā pie tālejošiem secinājumiem netiksi, taču Rīgas "Dinamo" jaunā galvenā trenera Kari Heikiles pirmās sajūtas liecina, ka komanda ir motivēta trenēties un padarīt lielu darba apjomu. Somu speciālists tāpat atzina, ka, laukumā esot tik daudz spēlētājiem (katrā treniņā bija divi vārtsargi - Jakubs Sedlāčeks/Joakims Ēriksons un Salvis Balandīns -, kā arī astoņi spēlētāji baltos un astoņi spēlētāji sarkanos kreklos), grūti izsekot katrai darbībai, tāpēc nepieciešams ilgāks laiks, lai varētu hokejistus vērtēt pēc individuālas skalas.

"Skatāmies, kā viņi reaģē dažādās situācijās, kā redz ripu un laukumu, vai aizsargājoties pretiniekam nepagriež muguru. Dažiem virsroku ņem vecie ieradumi, bet divās nodarbībās ir grūti ieviest ievērojamas pārmaiņas," pauda Heikile, kura pēdējā darba vieta bija Kontinentālās hokeja līgas klubs Ņižņekamskas "Neftekhimik". Viņa filozofija komentārus neprasa: jāiet uz vārtiem un jāizdara metieni, citādi izcelties nav iespējams. "Tieši tik vienkārši."

Lai cik grūti būtu izdarīt secinājumus pēc dažām stundām uz ledus, Valmierā ir 16 spēlētāji ar pārbaudes laika līgumiem, un daļai treniņi beigsies pēc vienas nedēļas. Pieredzējušākais ir 31 gadu vecais centra uzbrucējs Armands Bērziņš, kurš pagājušajā sezonā spēlēja Itālijas čempionātā.

Viņš Rīgas "Dinamo" spēlēja pirmajās divās sezonās, tāpat piedalījies astoņos pasaules čempionātos un trīs olimpiskajās spēlēs. "Nav pirmā reize, kad esmu ticis pie pārbaudes laika līguma. Ko tur baidīties, nav vairs 18 gadu. Tikai jāstrādā, tad jau redzēsim, kā būs," pauda spēlētājs, atzīstot - palikšana Latvijā bijusi prioritāte. "Bija "Dinamo" piedāvājums, būtu muļķīgi atteikties. No ārzemēm pagaidām nekas nav bijis."

Tāda pat vienošanās ir spēkā Edgaram Kuldam. Uzbrucēju pērn Nacionālās hokeja līgas drafta septītajā kārtā izvēlējās Arizonas "Coyotes", bet sadarbība beigusies nesākoties: "Sanāca, ka komandai bija dots tikai viens gads, lai parakstītu līgumu. Sanāca, ka neparakstīja. Uzreiz vienojāmies ar Rīgas "Dinamo", jo nometnē biju arī pagājušoreiz, pirms Ziemeļamerikas atrados kluba sistēmā. Viens otru zinām ļoti labi, tas bija viegls lēmums."

Arī Kuldam nav atkāpšanās ceļa - jāizmanto katra izdevība, citādi treniņi var aprauties. Uzbrucējs saprot lomu un lieki nepārdzīvo: "Man ir 20 gadi, kas man iedos pilno kontraktu, kad vajag pāriet no junioriem uz pieaugušo hokeju? Zināju, ka nebūs viegli un neviens neko nedos, ka vajag strādāt un parādīt sevi no labākās puses." Ielaisties sarunās par atgriešanos Ziemeļamerikā viņš nevēlējās, aizbildinoties, ka tā ir aģenta atbildība un pats nemaz tik daudz neseko.

Šobrīd Rīgas "Dinamo" rīcībā ir četri leģionāri: Sedlāčeks, kurš komandā aizvadīs trešo sezonu, Ēriksons un čehu aizsargs Tomāšs Kundrāteks, kuri pērn spēlēja Amerikas Hokeja līgā, un kanādietis Stīvens Saigo, kurš pēdējās divas sezonas bija Turku TPS viens no rezultatīvākajiem aizsargiem. "Arī Somijā bija divi treniņi dienā, bet šeit no mums cenšas izspiest maksimumu, it īpaši pagājušajā nedēļā, kad daudz skrējām un cilājām svarus," sacīja 24 gadus vecais spēlētājs. "Laukumā valda augsts ritms. Treneri vēlas pārliecināties par to, ka esam labā formā, un to var izdarīt smagos treniņos. Svarīgākais ir sajust kājas, rokas, nūju, ripu. Ar katru nākamo treniņu jūtos arvien labāk, progresēju."

Pirmā pārbaudes spēle paredzēta 24. jūlijā Valmierā pulksten 18:30 pret Toljati "Lada", kuru trenē arī Artis Ābols, Rīgas "Dinamo" bijušais galvenais treneris. Heikilem plāns ir skaidrs - nākamās nedēļas sākumā lielāka uzmanība tiks veltīta virknējumu veidošanai, tāpat spēlētāji mācīsies sistēmu, pēc kuras būs jāspēlē aizsardzībā un uzbrukumā. "Agras pārbaudes spēles lieti noder. Varēsim paskatīties, ko mēs darām labāk nekā pretinieks un otrādi, un izdarīt secinājumus, kas palīdzēs sezonā," teica soms, kura minimālais uzdevums ir izslēgšanas spēļu sasniegšana. Ceļš pretī mērķim sāksies 25. augustā ar maču savā laukumā pret pagājušās sezonas Gagarina kausa finālisti Kazaņas "Ak Bars".

Rīgas "Dinamo" sastāvs:

Vārtsargi: Joakims Ēriksons, Jakubs Sedlāčeks un Salvis Balandīns (HK "Rīga").
Aizsargi: Tomāšs Kundrāteks, Stīvens Saigo, Kristaps Sotnieks, Oskars Cibuļskis, Krišjānis Rēdlihs, Guntis Galviņš, Aleksandrs Jerofejevs, Kristaps Zīle (HK "Rīga"), Ralfs Grīnbergs (pārbaudes laiks), Māris Jass (pārbaudes laiks), Renārs Demiters (pārbaudes laiks) un Krišs Lipsbergs (pārbaudes laiks).
Uzbrucēji: Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Roberts Bukarts, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Gunārs Skvorcovs (pārbaudes laiks), Lauris Bajarūns (pārbaudes laiks), Armands Bērziņš (pārbaudes laiks), Nikolajs Jeļisejevs (pārbaudes laiks), Edgars Kulda (pārbaudes laiks), Koba Jass (pārbaudes laiks), Roberts Jekimovs (pārbaudes laiks), Georgijs Gromovs (pārbaudes laiks), Ralfs Rinke (pārbaudes laiks), Artūrs Krūmiņš (pārbaudes laiks), Roberts Locāns (pārbaudes laiks) un Sandis Zolmanis (pārbaudes laiks).

  +1 [+] [-]

, 2015-07-15 12:49, pirms 9 gadiem
Paldies par apskatu.

     [+] [-]

, 2015-07-15 13:54, pirms 9 gadiem
SC,Jums kā lieliem filoloģijas ekspertiem ārzemju uzvārdu pareizrakstībā, pašmāju ģeogrāfija, tomēr jāzina, bet ja nezinat, tad jāmācās. Kopš kura laika Valmiera ir 120 km no Rīgas?

     [+] [-]

, 2015-07-15 13:57, pirms 9 gadiem
tyutin rakstīja: SC,Jums kā lieliem filoloģijas ekspertiem ārzemju uzvārdu pareizrakstībā, pašmāju ģeogrāfija, tomēr jāzina, bet ja nezinat, tad jāmācās. Kopš kura laika Valmiera ir 120 km no Rīgas?
123

     [+] [-]

, 2015-07-15 17:50, pirms 9 gadiem
phKRIIII rakstīja: 123
Vēl viens ģeogrāfs Maz, ka fizkultūras trūkuma dēļ bērnijau ģībst Dziesmu svētkos, tagad vēl arī Latvijas ģeogrāfiju nezin.

     [+] [-]

, 2015-07-15 17:56, pirms 9 gadiem
tyutin rakstīja: SC,Jums kā lieliem filoloģijas ekspertiem ārzemju uzvārdu pareizrakstībā, pašmāju ģeogrāfija, tomēr jāzina, bet ja nezinat, tad jāmācās. Kopš kura laika Valmiera ir 120 km no Rīgas?
No Juglas Statoil līdz Valmieras centram 99.7 km, ja netici - pārbaudi...

  -1 [+] [-]

, 2015-07-16 05:13, pirms 9 gadiem
Labs raksts. Un lai veicas visiem mūsu čaļiem!

  +1 [+] [-]

, 2015-07-16 11:03, pirms 9 gadiem
no daugavpils līdz valmierai ir 239 km , tā ka nemuldiet niekus autoriņ, bet ja raksti tad konkretizē! ne viss ap rīgu griežās , cilvēki dzīvo arī citur Latvijā.

     [+] [-]

, 2015-07-16 11:11, pirms 9 gadiem
Tā kā tādi mazi bērni... loģiski, ka katram savs attālums sanāk, ja katram savs atskaites punkts.

     [+] [-]

, 2015-07-16 12:00, pirms 9 gadiem
Aizsardzība izskatas labi.

     [+] [-]

, 2015-07-16 23:22, pirms 9 gadiem
tyutin rakstīja: Vēl viens ģeogrāfs Maz, ka fizkultūras trūkuma dēļ bērnijau ģībst Dziesmu svētkos, tagad vēl arī Latvijas ģeogrāfiju nezin.
Vispār jau, ja brauc no Piņķu halles, tad līdz Valmieras OC, atkarībā no maršruta sanāk kā minimums 120km.
Tā kā atslābsti, ģeogrāf - fizkultūrieti, smadzenes arī pakustini pārmaiņas pēc!

     [+] [-]

, 2015-07-17 21:24, pirms 9 gadiem
phils rakstīja: Vispār jau, ja brauc no Piņķu halles, tad līdz Valmieras OC, atkarībā no maršruta sanāk kā minimums 120km.
Tā kā atslābsti, ģeogrāf - fizkultūrieti, smadzenes arī pakustini pārmaiņas pēc!
Ak, Dievs... Tad Rīgas (!) "Dinamo" tagad ir Piņķu komanda vēl papildus?! Ko vēl man pastāstīs tavas kustīgās smadzenes?