Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Zvirgzdiņš

Latvijas hokeja čempionāts - vai tikai ķeksīša pēc?

Latvijas hokeja čempionāts - vai tikai ķeksīša pēc?
Nesen LHF plaši atzīmēja šo nozīmīgo jubileju, bet iespēju radīt laba līmeņa pašmāju čempionātu joprojām nav raduši.

Neilgi pirms 2012./2013. gada hokeja sezonas sākuma Latvijas Hokeja federācijas (LHF) oficiālā mājas lapā kļuvis pieejams vietējā čempionāta spēļu kalendāra projekts. Pēc tā izpētes man kā ierindas pašmāju hokeja patriotam gluži neviļus radās virkne jautājumu un pārdomas par pašmāju hokejā notiekošo.

Pirmais un svarīgākais jautājums - kā interesēs šis Latvijas čempionāta (LČ) spēļu kalendāra projekts tapis? Un atbilde nav tālu jāmeklē, jo jau pagājušā sezonā bija jūtams, ka LAČ startējošām komandām ‘’ Rīga/Prizma’’ un ‘’Juniors’’ ir problemātiski savienot spēlēšanu Krievijas Jaunatnes hokeja līgas ‘’B’’ grupā (MHL-B) ar cīņām nacionālajā čempionātā. Vairākas hokeja kluba ‘’Juniors’’ spēles Latvijas čempionātā tika pārceltas uz citiem datumiem, un bija arī citas problēmas ar šīs komandas startēšanu Latvijā. Piemēram, LHF izlikās nepamanām atklātu hokeja kluba ‘’Juniors” patvaļīgu lēmumu neizspēlēt dažas LAČ regulārā čempionāta spēles ar hokeja klubu ‘’Enerģija -Orakulas”, lai arī apstākļi to pieļāva. Parasti tik aktīvā uz dažādu soda sankciju piemērošanu LHF izlikās šo faktu nemanām. Neskatoties uz to, komandas visas sezonas garumā LAČ regulārajā čempionātā aizvadīja 36 spēles plus izslēgšanas spēļu sērijas, kas sākās no ¼ fināla. Nākamajā sezonā MHL-B čempionātā piedalīsies arī SK "Liepājas metalurgs-2’’ hokeja komanda.

Tas viss jau ir vēsture, tāpēc pievērsīsimies pašreizējās dzīves realitātei, atgriežoties pie strauji tuvojošās jaunās hokeja sezonas spēļu kalendāra projekta. Ko mēs to izpētot redzam? Vispirms to, ka šosezon LČ startēs astoņas komandas (pagājušā sezonā 10) - SK ‘’Liepājas metalurgs’’, HK ‘’Ozolnieki/MONARCH’’, DHK ‘’Latgale’’, ‘’SMScredit.lv’’, HK ‘’Zemgale/JLSS’’, HS ‘’Rīga/Prizma’’, HK ‘’Juniors’’ un SK ‘’Rīga’96’’. Šogad nespēlēs (pie šī jautājuma mēs vēl atgriezīsimies) "Energija-Orakulas" (Lietuva) un HS "Rīga/LSPA".

Tikai astoņas komandas čempionātā nav nekas traģisks, jo šāds komandu skaits LČ jau bijis arī iepriekšējās sezonās. Traģiskums sākas, saskaitot spēļu skaitu, kas katrai komandai jāaizvada nākamajā sezonā. Jaunajā sezonā kopumā tiek plānotas 112 spēles, tātad katrai komandai pa 28 spēlēm. Arī izslēgšanas turnīrā plānotas izmaiņas, jo tas sāksies tikai no pusfināla. Tas nozīmē, ka pusei LČ dalībnieku sezona beigsies ar šīm 28 spēlēm. Salīdzinājumam varu minēt, ka pagājušā sezonā dibinātājā Latvijas ‘’Entuziastu līgā’’ katrai komandai regulārā čempionātā ir plānotas 19 spēles, bet izslēgšanas spēles sākas no ¼ fināla, vai arī Austrijas EBEL un Baltkrievijas BAČ (abās līgās startē 11 komandas) ir vairāk par 50 spēlēm regulārajā čempionātā plus izslēgšanas spēles no ¼ fināla.

Ir saprotama LHF un klubu Direktoru padomes (izstrādā LČ spēļu kalendāru) vēlme atslogot LČ un MHL-B čempionātā vienlaikus startējošo trīs jauniešu komandu spēļu grafiku, bet tūdaļ rodas nākamais jautājums. Vai, cenšoties Krievijas paspārnē izaudzināt masveidā jaunos Latvijas hokeja talantus, mūsu hokeja vadība bez reālas spēļu prakses neatstāj virkni Latvijas spēlētāju, kuri jau pārauguši junioru vecumu? Mums taču ir pietiekami daudz piemēru, kad spēlētājs savu patieso meistarību parāda 25 gados vai pat vēl vēlāk. Tikai jābūt noteiktiem apstākļiem, lai viņš šo meistarību varētu attīstīt. Un viens no tiem ir regulāra spēļu prakse. Vai 28 spēles sezonā var uzskatīt par nopietnu spēļu praksi, vai arī mums atkal jācer, ka Krievija vai kāda cita Eiropas valsts mums pietiekamā daudzumā izaudzinās laba līmeņa hokejistus?

Latvijā hokeja talanti neaug katru gadu kā sēnes pēc lietus, tomēr arī tos, kuri mums ir, jāprot saskatīt un izaudzināt. Šeit gan ir jāpiebilst, ka liela daļa jauno spēlētāju pat negaida, kad viņi pārsniegs junioru vecumu un kļūs zināmā mērā nevajadzīgi Latvijas hokejam. Jaunieši vienkārši dodas meklēt laimi pasaules hokeja līgās. Kurš var pateikt, cik talantīgu hokejistu mēs tādējādi esam zaudējuši ?

Atgriežoties pie Lietuvas hokeja kluba "Energija" (Elektrēni) dalības LHF organizētajā pašmāju čempionātā jāsecina, ka atkal šis jautājums karājas gaisā, jo acīmredzot ir saskārušās divas pretējas intereses. Arī pirms pagājušās sezonas līdz pēdējam brīdim nebija izlemts, vai Latvijas hokeja čempionātam tiks piekabināts vārds "atklātais". Arī šobrīd nav īsti skaidrs, vai šī Lietuvas komanda startēs LČ. LHF nemin šādu faktu, bet Lietuvas kluba vadība savas valsts presē plaši stāsta par Elektrēnu ledus halles rekonstrukciju un hokeja kluba gatavību startēt LAČ. Izskatās, ka LHF manis jau iepriekšminēto iemeslu (komandu starts MHL-B) vārdā ir gatavi ziedot ilggadējo sadarbību ar mums draudzīgās valsts hokeja sabiedrību. Dīvaini, bet paši mēs ceram uz citu valstu hokeja čempionātiem, bet sniegt palīdzīgu roku kādai valstij, kurā hokejs nav tik attīstīts, negribam. Vēl jo vairāk, ka arī mēs no tā nebūtu zaudētāji.

Nobeigumā vien gribās teikt: Lipmana kungs un Latvijas hokeja klubu īpašnieki, varbūt pienācis laiks beigt imitēt darbību, un laiks ķerties pie reāliem darbiem? Pie tādiem darbiem, kuru mērķis būtu skaidrs Latvijas hokeja līdzjutējiem un varbūt arī pašai Latvijas hokeja vadībai.

Izmantotais resurss: Virslīgas čempionāta kalendāra projekts


, 2012-08-28 12:32, pirms 12 gadiem
Tas nav nekāds LHF untums, neņemt lietuviešus, mūsu klubi paši negrib braukāt tos 2x300 km, lai ar viņiem spēlētu. Par to ir bijušas pretenzijas katru gadu pirms čempionāta.
, 2012-08-28 12:36, pirms 12 gadiem
Droši vien tagad būs izdevīgāk braukt uz Kišiņevu.
, 2012-08-28 12:38, pirms 12 gadiem
Un vēl - par spēļu biežumu. 28 spēles, protams, ir ļoti maz, tomēr der atcerēties, ka virknei komandu iepriekšējās sezonās bija lielas problēmas savākt pilnu sastāvu uz visām spēlēm. Pie tam, tās nebija junioru komandas, bet gan amatieru-veterānu komandas, kurām nav jāspēlē citos čempionātos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 12:48, pirms 12 gadiem
Protams, ka ir arī daudzas citas problēmas LČ sakarā bez jau minētām blogā.
Šis blogs ir veltīts LČ aktuālākai tēmai-jaunās sezonas spēļu kalendāram.
, 2012-08-28 12:48, pirms 12 gadiem
Pret braukāšanu uz Lietuvu klubu pārstāvjiem bija pretenzijas jau labu laiku pirms tāda MHL tika izveidota, un ne jau junioru komandas bija galvenie oponenti.
, 2012-08-28 12:53, pirms 12 gadiem
Kādi ir + un - no ''Enerģijās'' dalības LČ (ja startēs, tad tā viņiem būs jubilejas, 10.sezona Latvijā)?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 13:00, pirms 12 gadiem
Tādā gadijumā rodas jautājums kas organizē LČ-LHF vai klubi?
Ja LV futbola gadījuma viss ir skaidrs, jo Latvijas Virslīgas futbola čempionātu organizē paši klubi, kas nosaka kā šo čempionātu aizvadīs, tad LV hokeja čempionāta organizēšana joprojām ir LHF rokās.
Gribot negribot jāsecina, ka LHF visu dara tikai ķeksīša pēc pakļaujoties klubu interesēm. Protams, arī klubu intereses nav mazsvarīgas, bet bloga pēdējās rindkopas otrā teikumā ir atziņa par to kā tas patreiz tiek darīts.
, 2012-08-28 13:06, pirms 12 gadiem
1 rakstīja: Kādi ir + un - no ''Enerģijās'' dalības LČ (ja startēs, tad tā viņiem būs jubilejas, 10.sezona Latvijā)?
Lai pateiktu kādi +/- ir no ''Enerģijas'' spēlēšanas LAČ, ir jāveic smalkāka analīze, jo tā uzreiz viennozīmīgu atbildi nav iespējams dot.
Viennozīmīgi ir skaidrs tikai tas, ka vairāk plusi ir lietuviešu pusei. Tomēr der atcerēties, ka mēs paši spēlējot KHL un MHL gūstam no tā vairāk labuma nekā paši šo čempionātu organizatori (krievi).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 13:17, pirms 12 gadiem
arhivs X rakstīja: Nevar īsti saprast- "bloga pēdējās rindkopas otrā teikumā ir atziņa par to kā tas patreiz tiek darīts" kurš teikums ir domāts. Varbūt ir vērts izteikties nedaudz vienkāršāk
Vienkāršot sakot-nereti rodas priekšstats, ka LV hokeja klubu īpašnieki paši nesaprot/nezin tos mērķus kādu labā tie gatavi tērēt naudu iesaistoties LČ.
, 2012-08-28 13:21, pirms 12 gadiem
arhivs X rakstīja: Vai, rakstot šo pēdējo teikumu, neesi nonācis pretrunā ar sevis propogandēto filozofiju?
Domāts, ka mēs nereti arī esam tikai ņēmēji, un palīdzīgas rokas sniegšana lietuviešiem būtu viens no tiem gadījumiem, kad varam būt arī devēji. LHF (arī klubu vadības) nav kautrējusies mūsu hokeju pabāzt zem baltkrieviem un krieviem, tad kāpēc mēs gribam norobežoties no lietuviešiem, kas grib savu hokeju pabāzt zem mums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 13:35, pirms 12 gadiem
arhivs X rakstīja: Es esmu tikai par lai lietuvieši piedalās. Iespējams, ka negatīvā nostāja no Latvijas puses arī tāpēc, ka Lietuvas klubs nekad nav īsti sastādījis konkurenci cīņā par augstām vietām.
Te ir laba atbilde attiecībā uz leišiem:
LAČ spēlētājs debitē Somijas augstākajā līgā
, 2012-08-28 13:38, pirms 12 gadiem
Tie nacionālie čempionāti daudzos sporta veidos tiešām ir tikai ķeksīša pēc, šī IIHF (un netikai viņu) prasība ir novecojusi. Spēlētāji, treneri, menedžeri brauc strādāt kur viņiem ienāk prātā, bet kaut kāda pagājušā gadsimta norma vēl ir saglabājusies. Esmu pilnībā pārliecināts ka tuvāko 10-15 gadu laikā nebūs vairs obligāta prasība organizēt čempionātus cilšu vadoņu, imperatoru, karaļu, politiķu kaut kad pa zemi saviktu strīpu iekšienī. Tās vairs nav aukstā kara laika stingrās robežas, tās tiešām ir strīpas kartē. Cik saprotu no Volxa, tad tas līmenis nav tik slikts lai tie kam pagaidām nav līgumi, varētu sevi uzturēt formā.

Pirms gadiem 6-8, tikko pamodies ieslēdzu TV, futbolu rāda, nevaru saprast kas tas, gandrīz vieni melnie pa laukumu skraida, bet man itkā neviens kanāls āfrikas čempionātu nerāda, ieskatos vērīgāk, o Maskavas Dinamo tiekas ar Torpēdo. Nu kas tie par nacionālajiem čempionātiem, pat lielvalstīs spēlē dievs vien sazin kas, tad ko runāt par mazām valstīm.
Paskaties kas darās kaimiņu basketbola lielvalstī, viņu divi superklubi negrib vairs pat BBLā spēlēt, mūsu VEFs tāpat nav ar mieru māžoties.
Tā norma ir novecojusi un nav ko te tēlot baigos patriotus piesedzoties ar LČ.
, 2012-08-28 13:39, pirms 12 gadiem
zzk rakstīja: Pret braukāšanu uz Lietuvu klubu pārstāvjiem bija pretenzijas jau labu laiku pirms tāda MHL tika izveidota, un ne jau junioru komandas bija galvenie oponenti.
Vismaz Golubovičam savulaik ne tik daudz pret braukāšanu, cik pret spēlēšanas un dzīvošanas apstākļiem, kā arī pret tiesāšanu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 13:45, pirms 12 gadiem
"....Jaunieši vienkārši dodas meklēt laimi pasaules hokeja līgās. Kurš var pateikt, cik talantīgu hokejistu mēs tādējādi esam zaudējuši ?..."

Šī frāze vienkārši iespārda – vai gadījumā nav pretēji, ja jaunieši dodas laimi meklēt pasaules hokeja līgās, tad tas vērtējams ar plusa zīmi, protams, ja tas nav Spānijas čempionāts?
, 2012-08-28 13:45, pirms 12 gadiem
Pēc būtības jau nekas gaidāmajā Latvijas čempionātā nav mainījies. Un ja agrāk šķita, ka ar laiku tomēr LČ varētu sakārtoties, jo paši klubi kļūs aktīvāki, tad tagad izskatās, ka nekas tāds nenotiks vēl ilgus gadus. Cerības uz kaut ko labāku varētu rasties tad, ja arī hokejā, līdzīgi kā šosezon ir futbolā, klubi no federācijas pārņemtu tiesības paši organizēt LČ. Hokejā klubiem, šķiet, labi ir tāpat, bet par līdzjutējiem un kaut kādu sava sporta veida popularitātes celšanu visiem ir pie vienas vietas. Īsāk sakot - Latvijas hokejs lēnām mirst.
, 2012-08-28 13:51, pirms 12 gadiem
Volx rakstīja: Pagajšgad dibinātā Ukrainas Profeionālā līga ar 8 komandam = 42 spēles
Elite Prospects - Professionalnaya Hokkeinaya...

Ka domā ar mūsu spelētaju resursiem var būt mazāk spēļu?Tas jau ne tikai hokejistiem , bet arī līdzjutejiem atņem iespeju baudīt hokeju , jo neviens jau nebrauks uz Kļinu vai Kisiņevu hokeju skatīties. Uz Liepāju gan varētu , ne?
Ieslēdz internetu, TV un ja fimē tad skaties (zinu ka Tu dari) kaut vai translāciju no Grjazna Žopinskas. Kā boot.lv viens džeks kurš strādā TV3 rakstija, tās mūsdienu tehnoliģiju piedāvātās iespējas jau vairs nemainās pa gadiem, bet pa mēnešiem.
, 2012-08-28 13:51, pirms 12 gadiem
Volx rakstīja: Pagajšgad dibinātā Ukrainas Profeionālā līga ar 8 komandam = 42 spēles
Elite Prospects - Professionalnaya Hokkeinaya...

Ka domā ar mūsu spelētaju resursiem var būt mazāk spēļu?Tas jau ne tikai hokejistiem , bet arī līdzjutejiem atņem iespeju baudīt hokeju , jo neviens jau nebrauks uz Kļinu vai Kisiņevu hokeju skatīties. Uz Liepāju gan varētu , ne?
Bezmaksas ceļš un naktsmājas vienīcā + dienas nauda un es labprāt aizbrauktu uz Liepāju
– bet Rīgā, kopš vairs nav RSP, vienīgā vieta, kur es vēl aizbraucu bija LSPA halle, bet tā kā pagājušogad tur mita diezgan nožēlojama līmeņa komanda, tad LAČ izkrita no mana apmeklējumu kalendāra, jo uz Piņkiem vai Volvo halli sanāk tālu un laikietilpīgi kulties...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 14:07, pirms 12 gadiem
Volx rakstīja: Daru gan , bet tici man, klatienē tas ir daudz,daudz skatāmāk(zinu ka tu neskaties).
Protams ka klātienē ir labāk, es bērnībā slapdranķī vai -25 grādos gāju skatīties visas mūsu mazpilsētas septītās līgas spēles, bet tagad man tuvākā halle ir 45 km un kā jau visiem, nav laika aizbraukt.
, 2012-08-28 14:07, pirms 12 gadiem
Volx rakstīja: Kāds tur pluss citiem jauniesiem ka viņi dodas citur?Lielākā daļa tak nedodas un tāda veida neveidojas konkurence un biezi piesauktais līmenis. Neviens cits jau to līmeni nevar pacelt ka paši hokejisti...........protams neskaitot šitās visas kalendāru,treniņu,reglamentu lietas. vel jau sagaidīsim jauno LHF reglamentu , kurā arī noteikti būs interesantas lietas.
Līmenis vēl ilgi neveidosies, kamēr nebūs normālas algas hokejstiem – ap 17-19 gadiem jaunietim jau jāsaprot - vai viņš ir pietiekami meistarigs, lai kļūtu par PRO spēlētāju un ar to pelnītu naudu, vai jāiet mācīties. Bet LAČ komandas, atskaitot LM daļai spēlētāju, šaubos vai ir spējīgas piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu...
, 2012-08-28 14:13, pirms 12 gadiem
arhivs X rakstīja: Bet kādi varētu būt šie iespējamie mērķi?...
Mērķi pirmām kārtām jādeklarē LHF un pašiem klubu īpašniekiem, un nevis tos jāizdomā līdzjutējiem.
Manā skatījumā mērķi varētu būt divi-interesants čempionāts hokeja līdzjutējiem un pašmāju hokejistu audzināšana un attīstīšana.
, 2012-08-28 14:15, pirms 12 gadiem
Shmidzis rakstīja: "....Jaunieši vienkārši dodas meklēt laimi pasaules hokeja līgās. Kurš var pateikt, cik talantīgu hokejistu mēs tādējādi esam zaudējuši ?..."

Šī frāze vienkārši iespārda – vai gadījumā nav pretēji, ja jaunieši dodas laimi meklēt pasaules hokeja līgās, tad tas vērtējams ar plusa zīmi, protams, ja tas nav Spānijas čempionāts?
Tu pat iedomāties nevari cik LV labi hokejisti aiziet no hokeja vispār, jo viņiem vienkārši nav īsti ne vietas LČ, ne arī ārzemju klubos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-28 14:22, pirms 12 gadiem
Jā, LČ (jeb LAČ) ir ķekša pasākums un izskatās ka tāds arī paliks, kamēr RD neizplivinās no russlandes. Par mērķiem - tie jau ir deklarēti, vien tas deklarētais neiet kopā ar reālajiem darbiem.
, 2012-08-28 14:22, pirms 12 gadiem
Agris 77 rakstīja: Tie nacionālie čempionāti daudzos sporta veidos tiešām ir tikai ķeksīša pēc, šī IIHF (un netikai viņu) prasība ir novecojusi. Spēlētāji, treneri, menedžeri brauc strādāt kur viņiem ienāk prātā, bet kaut kāda pagājušā gadsimta norma vēl ir saglabājusies. Esmu pilnībā pārliecināts ka tuvāko 10-15 gadu laikā nebūs vairs obligāta prasība organizēt čempionātus cilšu vadoņu, imperatoru, karaļu, politiķu kaut kad pa zemi saviktu strīpu iekšienī. Tās vairs nav aukstā kara laika stingrās robežas, tās tiešām ir strīpas kartē. Cik saprotu no Volxa, tad tas līmenis nav tik slikts lai tie kam pagaidām nav līgumi, varētu sevi uzturēt formā.

Pirms gadiem 6-8, tikko pamodies ieslēdzu TV, futbolu rāda, nevaru saprast kas tas, gandrīz vieni melnie pa laukumu skraida, bet man itkā neviens kanāls āfrikas čempionātu nerāda, ieskatos vērīgāk, o Maskavas Dinamo tiekas ar Torpēdo. Nu kas tie par nacionālajiem čempionātiem, pat lielvalstīs spēlē dievs vien sazin kas, tad ko runāt par mazām valstīm.
Paskaties kas darās kaimiņu basketbola lielvalstī, viņu divi superklubi negrib vairs pat BBLā spēlēt, mūsu VEFs tāpat nav ar mieru māžoties.
Tā norma ir novecojusi un nav ko te tēlot baigos patriotus piesedzoties ar LČ.
Nu tad ko?
Lai LHF organizē LČ 4 komandām (kāda ir IIHF prasība,lai nacionālās izlases varētu startēt visos PČ (arī junioru)), un tad nevienam nekādi jautājumi nebūs.
Šobrīd izskatās, ka LČ top lielās mokās, jo čempionāts jau pie durvīm klauvē, bet tam nav pat apstiprināts spēļu kalendārs.
Kārlis Čukste pēc vārtu guvuma. Foto: Jens Carlsson/Bildbyrån
2

Čukstem divu minūšu laikā izšķirošs 1+1 "Allsvenskan" otrajā finālcīņā

Zviedrijas "Allsvenskan" hokeja līgas otrajā finālspēlē galvenā varoņa lomā izvirījās latviešu aizsargs Kārlis Čukste, kurš trešās trešdaļas pirmajās sešās minūtēs rezultatīvi piespēlēja un guva savus pirmos vārtus kluba rindās, palīdzot Jēvles "Brynäs" atspēlēties un ar 2:1 pieveikt Stokholmas "Djurgården".
Gustavs Grigals. Foto: Atlanta Gladiators
6

Vankūveras pretiniece Nešvila pirms Stenlija kausa izsauc vārtsargu Grigalu

Nacionālās hokeja līgas komanda Nešvilas "Predators" pirmdienas rītā Vankūverā sāks Stenlija kausa izcīņu, bet šovakar pavēstījusi par 25 gadus vecā latviešu vārtsarga Gustava Grigala izsaukšanu.
Kaspars Daugaviņš. Foto: LHF
17

Latvijas hokeja izlasei pievienojas Slovākijas pusfinālisti – kapteinis Daugaviņš un Bindulis

Latvijas Hokeja federācija (LHF) šodien pavēstījusi, ka izlases treniņprocesam, gatavojoties 2024. gada pasaules čempionātam hokejā, pievienojies Kaspars Daugaviņš un Kristofers Bindulis.