Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Armands Skutelis

"Elitserien"- Zviedrijas hokeja lepnums

"Elitserien"- Zviedrijas hokeja lepnums
Niklass Sandstrēms
Foto: Scanpix Sweden

Kamēr Latvijas līdzjutēju skati pievērsti Kontinentālās Hokeja līgas (KHL) spēlēm, sevišķi tām ar Rīgas "Dinamo" piedalīšanos, piedāvājam ieskatu tajā, kas par zvēru ir šī līga, un kas šosezon notiek Zviedrijas augstākā līmeņa hokejā jeb "Elitserien".

Kas ir "Elitserien''

"Elitserien" ir Zviedrijas hokeja augstākā līga, kam šāds nosaukums jau ir kopš 1975-1976 gada sezonas. Tiesa, Zviedrijas čempis kā tāds tiek aizvadīts jau kopš 1922. gada. Ilgu laiku pēc PSRS sabrukuma, "Elitserien" tika uzskatīta par otro spēcīgāko līgu pasaulē aiz NHL, tomēr līdz ar Krievijas ekonomiskās situācijas uzlabošanos un Krievijas Superlīgas izveidošanos, formāli otrajā pozīcijā nu ir izvirzījusies KHL, atstumjot "Elitserien'' uz trešo vietu neoficiālajā rangā. Tiesa, tas viss ir tikai uz papīra...

Kuras ir spicākās komandas

Par izcilākajām "Elitserien" komandām uzskata Farjestads BK, kam ir 7 šīs līgas tituli un Djurgardens IF, kam ir 6 tituli. Tiesa, pēdējos gados starp pastāvīgiem līderiem ir izvirzījušies ''Linkopings'' hokejisti, tomēr gan aizpērn, gan pērn viņiem nācās piekāpties līgas finālā. Varbūt šogad?

Pašreizējais čempions ir Jenčēpingas HV 71, kas tieši pēdējos gados no viduvējības ir kļuvis par vienu no līgas spīdekļiem, tomēr šī sezona klubam nav iesākusies pārāk labi, lai gan spēļu vēl ir daudz un viss var mainīties.

Kas ir interesants "Elitserien'' turnīra izspēlē

Protams, kā jau daudzās hokeja līgās, "Elitserien" sastāv no regulārās sezonas un play-off turnīra. Play-off iekļūst 8 komandas no 12, tomēr interesanti ir tas, ka šajā līgā, regulārās sezonas uzvarētājs var izvēlēties ar ko tam būtu parocīgāk spēlēt pirmajā play-off kārtā- ar līgas 7. labāko vai 8. labāko komandu pēc regulārā turnīra. Komanda, kas regulārajā sezonā ieņem otro vietu, spēlē nākamo komandu, ko izvēlas, tad komandu pret kuru spēlēt izvēlas 3. spēcīgākā komanda un 4. komanda, protams, spēlē ar to, kas paliek pāri.

Līgas pēdējās divas komandas pēc regulārā turnīra spēlē "Kvalserien" jeb turnīru par palikšanu "Elitserien" kopā ar 4 labākajām blicēm no otrās spēcīgākās zviedru līgas - "Allsvenskan". Tas ir diezgan fanīgs pasākums zviedriem un par to ir liela interese, jo bieži "Allsvenskan" labi veicas komandām no mazākām pilsētām un tad pilnas halles sanāk skatīties kā viņu vietējā komanda plēšas ar "Elitserien" zvaigznēm.

Komandas un to līderi

"Elitserien'' pāris pēdējos gadus ir bijusi izslavēta ar to, ka komandu līmenis tajā ir ļoti līdzīgs, un arī šis gads nav izņēmums. Ja paskatāmies tabulā, tad redzams, ka pirmo vietu no astotās šķir vien septiņi punkti.

Vislabāk līdz šim ir veicies "Linkopings", kas, šķiet, šogad kārtis liek tikai uz vienu pasākumu- nacionālo līgu, jo Čempionu līgā, kurā tā arī piedalās, pagalam nav veicies un pirmajās divās spēlēs piedzīvoti divi zaudējumi. Tiesa, arī šodien, savās mājās pret Frolunda HC, Linkopings zaudēja pagarinājumā ar rezultātu 2:3. Komandas līderis ir čehs Jaroslavs Hlinka, kas savulaik izspēlējies gan Krievijas Superlīgā, gan NHL, gan arī savā nacionālajā izlasē. Šogad viņš 15 spēlēs Linkopingas labā guvis 16 punktus.

Vieni no Linkopings tuvākajiem sekotājiem turnīra tabulā ir "Brynas IF" klubs, kas latviešiem labi pazīstams, jo tajā pagājušogad spēlēja Latvijas izlases un KHL kluba Rīgas "Dinamo" aizsargs Rodrigo Laviņš. Šajā klubā nav izteiktu līderu, jo gūto punktu skaits starp spēlētājiem sadalās diezgan vienmērīgi, tomēr visvairāk izcēlies ir Andreas Dakels, kas savulaik varen daudz izspēlējies arī NHL. Viņa kontā pagaidām 11 punkti.

Latviešu līdzjutējiem interesants varētu būt arī MODO Hockey klubs, kura U-20 komandu pašlaik trenē Latvijas izlases ilggadējais hokeja uzbrucējs- mākslinieks Aleksandrs Beļavskis un, kura krāsas pagājušogad aizstāvēja arī Rīgas "Dinamo" aizsargs Atvars Tribuncovs. MODO klubu šogad, tāpat kā iepriekšējās divas sezonas, velk spēlētājs, kas tieši šajā klubā arī sācis savu lielisko hokejista karjeru, zviedru hokeja spīdeklis Niklass Sandstrēms, kurš ar 20 punktiem pašlaik ir arī līgas spicākais punktu guvējs.

Vēl viena interesanta komanda ir MODO galvenais sāncensis Timra IK, kas nāk no pilsētiņas, kurā ir tikai 11 000 iedzīvotāju. Klubā šogad, ja neskaita somus, kas Zviedrijā ir savējie, ir tikai viens leģionārs- čehs Petrs Tenkrats, bet komanda, neskatoties uz to, ka savā ilgajā vēsturē ir izspēlējusies visos iespējamajos zviedru hokeja līmeņos, pēdējos gados ir kļuvusi par stabilu vērtību "Elitserien" un rāda ļoti atzīstamu sniegumu.

Diemžēl šosezon šajā līgā nespēlē neviens latvietis....

Pēdējās spēles

HV 71 - MODO 2:5
Sodertalje - Skelleftea 2:3
Brynas - Lulea 2:4
Timra - Djurgarden 3:2
Farjestad - Rogle 2:3
Linkopings - Frolunda 2:3

Elitserien turnīra tabula

VKomandaSVSP
1. Linkopings HC 15 +12 28
2. Skelleftea AIK 15 +10 28
3. Brynas IF 15 +1 27
4. Djurgardens IF 16 -1 25
5. Rogle BK 15 +4 24
6. MODO Hockey 15 +2 24
7. Farjestad BK 15 -1 23
8. HV 71 16 0 21
9. Frolunda HC 15 -3 19
10. Timra IK 15 -5 19
11. Lulea HF 15 -5 16
12. Sodertalje SK 15 -14 12

Izmantotie resursi:
wikipedia.org
hockeyligan.se
eurohockey.net
forums.internationalhockey.net


, 2008-10-26 00:01, pirms 15 gadiem
Redz, pat pilsētā ar 11 000 var uztaisīt augsta līmeņa hokeja komandu.
Mums, Latvijā tādas būtu Ludza, Preiļi, Balvi utt. Ja godīgi, tad nevaru iedomāties, ka šajās pilsētās pat varētu uzturēt ledus halli... Bet varbūt labie gadi pienāks arī mums.
, 2008-10-26 00:11, pirms 15 gadiem
lvhockey rakstīja: Ja godīgi, tad nevaru iedomāties, ka šajās pilsētās pat varētu uzturēt ledus halli...
Ozolnieki, Aizkraukle, Talsi...
Preiļos, ja labi gribētu, gan jau varētu. Probably the best/richest small town in Latgale pateicoties siera rūpnīcai un Tautas partijai, kas kontrolē pilsētu...
Slēpts komentārs: symbio
, 2008-10-26 11:22, pirms 15 gadiem
Visu cieņu, autoram - tiešām labs raksts.

No savas puses vēl gribētu piebilst, ka patreiz Elites sērijas rezultatīvāko piecinieks ir šāds:
# Player GP G A TP
1. Niklas Sundström 15 7 13 20 eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Niklas Sundström (aizvadījis 750 spēles NHL)
2. Johan Davidsson 16 4 15 19 eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Johan Davidsson
3. Niko Dimitrakos 15 8 9 17 eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Niko Dimitrakos (ASV, 158 spēles NHL)
4. Per-Åge Skrøder 15 8 8 16 eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Per-Åge Skrųder (Norvēģija)
5. Mats Zuccarello Aasen 15 7 9 16 eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Mats Zuccarello Aasen (1987.g., Norvēģija)

Un papildināšu par Kvalserien - no Allsvenskan tajā automātiski iekļūst pirmo 3 vietu ieguvēji kā arī play-off sērijas uzvarētājs, kurā piedalās 4.-7. vioetu ieguvēji Allsvenskan.
, 2008-10-26 13:08, pirms 15 gadiem
labie izteikumi autoram! taksts labs!
, 2008-10-26 15:15, pirms 15 gadiem
Paldies Autoram, Labprāt papildus gribētos uzzināt vairāk par Somu , Vācu, Slovāku un Čehu līgām.
, 2008-10-26 21:29, pirms 15 gadiem
Interesanti palasīt, labs raksts, bet varēja ievietot kaut kur pamanākā vietā. Ceru ka būs arī par citām līgām.
Kaspars Daugaviņš. Foto: LHF

Latvijas hokeja izlasei pievienojas Slovākijas pusfinālisti – kapteinis Daugaviņš un Bindulis

Latvijas Hokeja federācija (LHF) šodien pavēstījusi, ka izlases treniņprocesam, gatavojoties 2024. gada pasaules čempionātam hokejā, pievienojies Kaspars Daugaviņš un Kristofers Bindulis.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.
Foto: North Bay Battalion
10

Vilmanim spožākā spēle izslēgšanas turnīrā: 3+1 un Nortbeja sasniedz pusfinālu

Ontārio Hokeja līgas (OHL) izslēgšanas turnīra labāko četrinieku pārliecinoši sasniegusi Nortbejas "Battalion", kuras ceturto panākumu tikpat spēlēs pār Sadberijas "Wolves" ar trim vārtu guvumiem un rezultatīvu piespēli kaldināja Sandis Vilmanis.