Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

7 punkti: Štāls met, Sorokins riskē, Lūsiņš sagremo, "Liepāja" maksā

7 punkti: Štāls met, Sorokins riskē, Lūsiņš sagremo, "Liepāja" maksā
Juris Štāls
Foto: Kurbads

Nekas vēl nav beidzies un galvenās cīņas vēl tikai priekšā - īsākais veids, kā saprast, kas notiek Latvijas čempionāta hokejā pusfinālos. "Liepāja" iemetusi 14 vārtus divos mačos, taču nākamā uzvara jāizcīna viesos. Tikmēr pagājušās sezonas fināla atkārtojumā starp "Mogo" un "Kurbadu" neizšķirts 1-1. Ogrēnieši, kuriem priekšā divas spēles mājās, pirmajā duelī iemeta tikai vienu ripu, bet otrajā izcēlās pat septiņas reizes. Trijās no četrām spēlēm uzvarētāji iemetuši septiņus vārtus, tāpēc portāls Sportacentrs.com piedāvā septiņus punktus no iepriekšējiem un nākamajiem mačiem.

1. Braši pretī finālam soļo regulārā čempionāta uzvarētāja "Liepāja", kas savā laukumā divās izcīnītajās uzvarās pret Rīgas "Prizmu" sāncenšu cietoksnī iemeta 14 ripas. Ar sešiem punktiem – trīs vārti un trīs piespēles – rezultatīvākais bija Egils Kalns. Pirmajā duelī viņš nodrošināja panākumu ar metienu tukšos vārtos, bet dienu vēlāk no 3:1 panāca 5:1.

"Vairākumā iegāju zonā pa malu, apslidoju aizsargu, izlīdu līdz vārtu priekšai un trāpīju starp kājsargiem, bet otrajos vārtos Bruno Zabis pretuzbrukumā divi pret vienu atdeva," stāstīja Kalns. 24 gadus vecais uzbrucējs atcerējās, ka kopā ar Zabi un Māri Diļevku vienā maiņā spēlē kopš 16 gadu vecuma. "Zinu, ko viņi var izdarīt, viņi zina, ko es varu izdarīt. Cits citam pilnībā uzticamies."

2. Pagājušās sezonas zelta medaļniece "Mogo" pirmajā pusfināla spēlē ar 5:1 sakāva Ogres "Kurbadu", pretiniekiem neatstājot nekādas cerības. Laukuma saimnieki bija fiziskāki, drošāki un lidoja, un tikai vājā momentu realizācija neļāva palielināt pārsvaru. Tomēr nācās ciest arī sāpīgu neveiksmi – otrajā trešdaļā savainojumā iedzīvojās rezultatīvākais spēlētājs Edgars Lipsbergs.

"Kad gāju iekšā zonā, atdevu piespēli Edgaram Kurmim, kurš nometa ripu atpakaļ man. Sanāca kājās, tāpēc mēģināju spert kā pa futbola bumbu, bet tobrīd priekšā gadījās pretinieku aizsargs. Trāpīju viņam un nokritu. Nekas traks – uzreiz bija moments, devu piespēli uz tālo stabiņu. Tad uzliku svaru uz kājas, un iesāpējās," neveiksmīgo momentu atminējās Lipsbergs, kurš regulārajā čempionātā 26 mačos guva 26 vārtus un savāca 46 punktus.

"Pieļauju, ka ceļgalā sastiepta saite, bet nekas traks – šodien mēģināju slidot. Vēl sāpēja, tāpēc rīt nespēlēšu. Ja magnētiskajā rezonansē būs labi rezultāti, laukumā varētu atgriezties uz ceturto maču." Sestdien "Mogo" bija spiests iztikt ar 11 uzbrucējiem, kamēr "Kurbadam" malā sēž piektā maiņa.

3. Edgars Lūsiņš ceturtdaļfinālā stāvēja uz galvas, palīdzot "Prizmai" trijos no četriem mačiem pieveikt Jelgavas "Zemgale/LLU". Tomēr pieredzējušais vārtsargs pusfinālā nav glābējs – pirmajā duelī viņš ielaida divus vārtus piecu sekunžu laikā un 49. minūtē tika nomainīts, bet nākamajā dienā neizturēja pat divas trešdaļas.

"Piecas sliktas minūtes katrā trešdaļā kopā veido 15 sliktas minūtes, un tās mūs iegāž. Nav tā, ka netiekam ārā no zonas. Arī zaudējumā ar 1:7 visu laiku bijām blakus, bet ne tik tuvu, lai aizķertos. Gluži kā F1 – brauc aiz muguras, bet garām īsti netiec," norādīja Lūsiņš, kurš uzņēmās atbildību par piecās sekundēs ielaistajiem diviem vārtiem. "Nepaspēju sagremot iepriekšējo ripu… Kamēr domāju, tikmēr viņi mani apbūra. Nebija nekas neķerams. Biju izsmēlis sevi. Ātri ielaižam vārtus, tāpēc, lai apturētu asiņošanu, ir kaut kas jādara. Loģisks gājiens, nevis audzināšana, akcentēšana vai neapmierinātība."

Vietā nākušajam Kārlim Zakrevskim iesvētības bija nežēlīgas – pēc trim minūtēm izgājienu vienatnē realizēja Martins Lavrovs. Parādījis metienu un sagaidījis, līdz vārtsargs uzķeras, uzbrucējs pavilka ripu pa kreisi, sagaidīja īsto mirkli un izslidināja ripu starp kājsargiem. Bez mazākās piepūles vārtsargs tika sarauts gabalos.

4. Atkāpšanās ceļa nav – tādas domas valdīja "Kurbada" spēlētāju galvās pēc zaudējuma pirmajā spēlē, jo vēl viena neveiksme nozīmētu nonākšanu bezdibeņa malā. Ziņojums sasniedza dzirdīgas ausis, jo 32. minūtē komandas kapteinis Toms Bluks ar šāvienu no zilās līnijas panāca 4:0. Taču vienīgais "Kurbada" spēlētājs, kurš guvis vārtus visos piecos izslēgšanas mačos, ir uzbrucējs Juris Štāls.

"Zinu, kad ir atbildīgākie brīži, un vienmēr vairāk esmu sevi motivējies un saņēmies izslēgšanas mačos. Protams, paldies jāsaka arī komandas biedriem, bet artavu esmu ieguldījis arī es," norādīja Štāls, kurš piecās spēlēs savācis deviņus punktus. "Nevienam nav noslēpums, ka lielākā daļa vārtu tiek gūti no priekšas. Atrodos tur un esmu apbalvots. Grūti gūt skaistus vārtus, jo pretinieks darīs visu iespējamo, lai izjauktu saspēli."

Tomēr pirmos vārtus sērijā viņš iemeta pēc piespēles tukšos vārtos, un emocijas izrādīja, ielecot aizsargstiklā. "Mēģinu sevi uzkurināt – tas ir papildus grūdiens. Nekad karjerā neesmu bijis starp klusākajiem spēlētājiem. Ja tie ir svarīgi vārti, kurus vērts svinēt, tad ir patīkami."

5. Par dūrienu pretiniekam ar nūju 5. martā piecu spēļu diskvalifikāciju saņēma liepājnieku kapteinis Dmitrijs Korņilovs, kurš regulārajā čempionātā ar 26 punktiem bija komandas ceturtais rezultatīvākais spēlētājs. Tomēr "Liepāja" izmantos reglamenta piedāvātos labumus, kas Korņilovam ļaus laukumā atgriezties nākamajā mačā, norādīja menedžeris Toms Strauss.

Proti, trīs spēles malā jāpavada obligāti, bet divas atlikušās iespējams izpirkt par 142 eiro katru, naudu noguldot Latvijas Hokeja federācijā. "Mēģināsim viņu iekustināt pirms svarīgākajām cīņām," norādīja Strauss. "Korņilovs ne velti ir kapteinis – viņš ir palīgs treneriem ģērbtuvēs, un tieši ar tādu domu arī ņēmām. Mums ir jauna komanda, tādēļ ir nepieciešams arī kāds no pieredzējušajiem, un mums ir Korņilovs un Guntis Pujāts, kuri savu lomu pilda lieliski." 34 gadus vecais Pujāts divos mačos pret "Prizmu" savācis trīs punktus.

6. Atrodoties iedzinējos ar četru vārtu deficītu, "Mogo" galvenais treneris Oļegs Sorokins otrajā mačā vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju nomainīja vairāk nekā 13 minūtes līdz beigām. Risks atmaksājās – Kurmis, Ronalds Cinks (soda metiens) un Miks Lipsbergs nepilnās piecās minūtēs realizēja vairākumus un pietuvojās līdz 4:5. "Manuprāt, tas bija loģisks lēmums. Visi zināja, ka laukumā nāks sestais, tāpēc sākumā bija uzdevums pieturēt ripu, ļaut viņam pieslēgties un tad dabūt ripu līdz vārtu priekšai," plānu skaidroja Sorokins.

Pēc viņa domām, komandu iegāzušas izslēgšanas spēlēm neraksturīgi rupjas kļūdas un nespēja iemest, nevis netrāpīšana ar vārtsargu – lai gan Henrijs Ančs uzvarēja pirmajā duelī, nākamajā dienā viņu aizstāja Renārs Kazanovs. Ar Anču cietoksnī vārtu bilance ir 6:4, ar Kazanovu 0:3, bet ar tukšiem vārtiem 3:1…

7. "Bija viena divas lietas taktikā, kuras viņi pamainīja. Bija citi risinājumi, taču ne pārsteigumi. Kā spēlēja, tā spēlēja," pretinieku krasās izmaiņas – mazāk nekā 24 stundu laikā no 1:5 uz 7:4 – nepārvērtēja "Mogo" galvenais treneris Sorokins. Soda metienu realizējušais Cinks atzīmēja "Kurbada" aktīvo spēli, jo problēmas sagādāja pat aizsardzības zonas atstāšana. "Aizsargi riskēja un taisīja ciet zilo līniju, uzbrucēji agresīvi sēdās virsū. Spēka spēle, cieši klāt. Lai gan beigās viņiem tāpat nosēdās baterijas," atzīmēja Cinks.

Par aktīvo stilu piekrita arī ogrēniešu pirmās maiņas centra uzbrucējs Gatis Gricinskis: "Visās uzvarētajās spēlēs pret "Mogo" esam bijuši aktīvāki nekā viņi. Beidzot cīnījāmies par katru centimetru, tāpat bija izmaiņas virknējumos un taktiskajos risinājumos. Bet galvenais paliek tas, ka cīnījāmies. Tāds bija gan treneru uzstādījums, gan paši sapratām, ka citas izejas nav."

Spēle starp Rīgas "Prizmu" un "Liepāju" sāksies pulksten 19:00, kamēr "Kurbads" un "Mogo" laukumā dosies pulksten 19:30. Tiešraidi piedāvās Sportacentrs.com televīzija. Arī trešdien paredzētais mačs būs vērojams tiešraidē.


, 2016-03-21 20:44, pirms 8 gadiem
Maiņa Diļevka - Zabis - Kalns ir gana interesanta. Ja vēl tie čaļi vairāk trenētos. tiesa, pamazi.
, 2016-03-21 20:49, pirms 8 gadiem
Šī te komandu konkurētspēja pilnībā noteikti pieliek roku čempionāta līmeņa audzēšanā 👍🏻
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-03-22 07:45, pirms 8 gadiem
Labs raksts, šādu rakstu sēriju vajadzētu turpināt.
Šodien par Kurbadu!
Kristers Gudļevskis Vācijas līgas pirmajā finālspēlē. Foto: City-Press
2

Gudļevskis uzvar Vācijas fināla ievadā, Indrašim 0+2 "Allsvenskan" finālcīņā

Vācijas augstākajā un Zviedrijas "Allsvenskan" hokeja līgās šoavakar sākās finālsērijas, panākumus gūstot latviešu pārstāvētajām komandām.
Marks Andrē Flerī. Foto: NHL

Flerī pagarina līgumu ar Minesotu un paziņo: nākamā sezona būs pēdējā

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Minesotas "Wild" uz vienu sezonu pagarinājis līgumu ar 39 gadus veco vārtsargu Marku Andrē Flerī, kurš pēc kontrakta iztecēšanas liks punktu karjerai.
Eduards Tralmaks (tuvplānā). Foto: Roman Mareš/Rytirikladno.cz
5

Tralmaks iemet pirmajā pārspēlē par palikšanu Čehijas Ekstralīgā

Savā pirmajā oficiālajā spēlē kopš 3. marta Eduarda Tralmaka un Mareka Mitena pārstāvētā Kladno "Rytíři" savā laukumā ar 4:1 pārspēja uzbrucēju Daniela Bērziņa un Patrika Zabusova komandu Vsetīnas "Robe".