Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

"Metallurg" ar lielām pūlēm izglābjas

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

"Metallurg" ar lielām pūlēm izglābjas
"Lions" hokejisti
Foto: AP

Pirmajā Čempionu hokeja līgas finālspēlē Magņitogorskas "Metallurg" hokejisti pašās mača beigās prata izglābties no zaudējuma, izraujot 2:2 pret Cīrihes "ZSC Lions". Vēl desmit minūtes pirms spēles beigām lauvas bija vadībā ar 2:0.

Ja Magņitogorskas „Metallurg” vietu finālā daudzi bija atvēlējuši vēl pirms turnīra sākuma, tad Cīrihes „Lions” iekļūšana finālā bija milzīgs pārsteigums. Grupu turnīrā Šveices klubs divas reizes pieveica Zviedrijas klubu „Linkopings”, bet vienu reizi pieveica Prāgas „Slavia” (vēl vienu reizi zaudēja Čehijas klubam bullīšos), ar to bija pietiekami, lai izcīnītu pirmo vietu D grupā. Pusfinālā „ZSC Lions” negaidīti pārliecinoši divas reizes pieveica Espo „Blues”.

Krietni vieglāk grupu turnīrā klājās „Metallurg” hokejistiem, kuri izcīnīja uzvaras pirmajās trijās spēlēs, priekšlaicīgi nodrošinot sev vietu pusfinālā. Nākamais komandas pretinieks bija krietni cietāks riekstiņš - „Salavat Yulaev”. Pirmo spēli savā laukumā Magņitogorskas hokejisti zaudēja un arī otrajā spēlē atradās iedzinēju lomā, bet pēdējā trešdaļā spēja izcīnīt uzvaru. Viss izšķīrās pēcspēles soda metienu sērijā, kurā dominēja „Metallurg”, nodrošinot sev vietu pirmajā Čempionu hokeja līgas finālā.

1.trešdaļa: Laukumā divas dažāda līmeņa komandas

Pārpildītās tribīnes neilgi pirms mača sākuma ieguva iespēju savām acīm ieraudzīt trofeju, kuru iegūs uzvarētājs finālā. Jau pēc brīža laukumā devās abu komandu starta sastāvi, protams, ka vislielākās ovācijas saņēma Magņitogorskas uzbrukuma līderis Jans Mareks. Pēc tā noskanēja abu valstu himnas, bet tad beidzot Čehijas tiesnešu brigāde ļāva uzsākt pirmo Čempionu hokeja līgas finālspēli.

Nekā no gaidītā magņitkas spiediena nebija, jo jau pašā sākumā par ripas izmešanu no savas zonas ārpus laukuma mājinieki nopelnīja divu minūšu noraidījumu. „Lions” uzbrukumi nebija bīstami, tādēļ likās, ka tagad iniciatīvu pārņems Magņitogorskas hokejisti, bet viņi spēlēja pārāk nervozi, bieži kļūdoties ļoti vienkāršās situācijās. Šveicieši pamazām sāka spēlēt arvien drošāk un sāka regulāri mest pa Proskurjakova vārtiem, kurš arī izskatījās diezgan nedrošs, bet pāris situācijās pat glāba komandu. Spēles piektajā minūtē beidzot pirmo metienu pa viesu vārtiem izdarīja Tomašs Rolineks, bet Sulanders to pārliecinoši atvairīja. Šveices hokejisti sāka veidot vienu bīstamu uzbrukumu pēc otra, panākot savu, kad Žans Gajs Trudels ar veiksmes palīdzību guva vārtus, izvirzot savu komandu vadībā – 1:0.

Pie panāktā Cīrihes hokejisti neapstājās, jo to viņiem atļāva arī mājinieki, kuri neizrādīja ne mazākās dzīvības pazīmes. Vārtsargam Proskurjakovam nācās krietni pasvīt, bet spēles 13. minūtē arī viņš nebija glābējs, kad pēc elegantas kombinācijas ripu jau tukšos vārtos ieraidīja Adrians Vihzers. Perioda turpinājumā arī „Metallurg” hokejisti sāka uzbrukt arvien biežāk, bet veiksmīgi vārtos darbojās Sulanders, kurš veiksmīgi atvairīja visus mājinieku metienus. Pēc pirmā perioda 2:0 „ZSC Lions” labā.

2.trešdaļa: "Metallurg" lēnā garā sāk pamosties

Cīrihes hokejisti otrās trešdaļas pašā sākumā bija tuvu tam, lai gūtu arī trešos vārtus, bet šoreiz viņiem tas neizdevās. Pēc neilga laika „Metallurg” atbildēja ar vārtu guvumu, bet tiesnesis nolēma vārtus neieskaitīt, jo jau pirms tam bija atskanējusi svilpe, jo arbitrs uzskatīja, ka spēlētājs bez ripas aizsardzības zonā bija ieslidojis ātrāk par savu partneri, kaut arī epizode bija diezgan strīdīga. Neskatoties uz to, ka vārtu guvums netika ieskaitīts, mājinieki sāka spēlēt arvien aktīvāk, sākot biežāk veidot bīstamus momentus pie Sulandera vārtiem, kurš vārtos darbojās ļoti veiksmīgi.

„Lions” spēlētāji arvien vairāk sāka spēlēt tikai no aizsardzības, ļaujot mājiniekiem diezgan pārliecinoši pārņemt iniciatīvu, taču „Metallurg” joprojām pieļāva daudzas muļķīgas kļūdas, tādēļ par kvalitatīvu un skatāmu hokeju nekādi nevarēja runāt. Momenti bija Magņitogorskas hokejistiem, bet tos viņi izmantot nespēja. Praktiski vienīgā viesu iespēja gūt vārtus radās Trudelam, kurš nerealizēja izgājienu viens pret vienu.

3.trešdaļa: "Metallurg" izglābjas pašā galotnē

Trešajā periodā šveicieši vēl vairāk iespiedās aizsardzībā, bet mājinieki nekādi nespēja kaut ko mainīt šajā spēlē. 51. minūtē "Lions" ieguva iespēju izpildīt soda metienu, bet Jans Elstons to nerealizēja. Kā vēlāk izrādījās, tas kļuva par pagrieziena punktu šajā spēlē, jo gandrīz uzreiz Vitālijs Atjušovs panāca 1:2. "Metallurg" ar lieliem spēkiem rāvās uzbrukumā, dodot iespējas arī viesiem izcelties pretuzbrukumos, taču tas viņiem neizdevās.

Brīdī, kad šķita, ka neviena no komandām vārtus vairs gūt nespēs, ar metienu no zilās līnijas Sulanderu pārspēja Tomašs Rolineks, panākot 2:2. Jāsaka, ka šajā situācijā daļa vainas jāuzņemas arī vārtsargam, kurš šo metienu noteikti varēja atvairīt. Pāris sekundes līdz spēles beigām magņitka pat varēja izraut uzvaru, bet Sulanders glāba komandu - 2:2.

Otrā finālspēle tiks aizvadīta 28. janvārī plkst. 20.30, bet šoreiz jau mājinieki būs šveicieši. Tā komanda, kura uzvarēs otro spēli iegūs Čempionu hokeja līgas galveno trofeju. Ja arī otra spēle beigsies ar neizšķirtu rezultātu, tad uzvarētājs tiks noskaidrots pēcspēles soda metienu sērijā.

Čempionu hokeja līgas 1. finālspēle

Metallurg – ZSC Lions 2:2 (0:2, 0:0, 2:0)
9:14 0:1 Trudels (Šilings), 12:05 0:2 Vihzers (Seina, Gardners), 51:01 1:2 Atjušovs (Mareks), 59:17 2:2 Rolineks.
Metieni: 35:28 (9:17, 13:6, 13:5)
Soda minūtes: 8:8
Vārtsargi: Proskurjakovs - Sulanders

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-01-21 20:58, pirms 15 gadiem
3 periods vnk fantastisks

  -3 [+] [-]

, 2009-01-21 20:59, pirms 15 gadiem
njā labi nospēlēja Šveicieši ! rezultāts ir es domāju ir taisnīgs!

  -1 [+] [-]

, 2009-01-21 21:00, pirms 15 gadiem
Finala cieniga spele!!!!! Abas komandas bija pelnijusas uzvaret, taka neizskirts ir taisnigs!!!!!! Tagad var teikt jau par folkloru kluvuso teicienu....hokeja svetki turpinas!!!!!!

     [+] [-]

, 2009-01-21 21:03, pirms 15 gadiem
es domāju, ka Magņitka mazliet nenovērtēja, žēl, ka neredzēju spēli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-01-21 21:04, pirms 15 gadiem
Ai ai Sulander.... tie pēdējie vārti....

p.s. tagad ar interesi gaidu atbildes spēli!!!

     [+] [-]

, 2009-01-21 21:08, pirms 15 gadiem
Jā, muļķiga vārtusarga kļūda pēdējā spēles minūtē. Nākamā spēle solās būt vēl interesantāka!

  +5 [+] [-]

, 2009-01-21 21:09, pirms 15 gadiem
Domaju, magnitka vinnes. Otra spele bus interesanta... Domaju Metallurg panems kausu, jo speles mierigak.

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 21:13, pirms 15 gadiem
Laba spēle,būtu bulitu iesituši!kā saka nesabiwajesh ti sabiwajut..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-01-21 21:39, pirms 15 gadiem
Aizmugure bija. Es skatījos pa čehu Tv un tur pārtraukumā analizēja iepriekšējo periodu. Palēninājumā varēja redzēt, ka uzbrucējs bez ripas ieslidoja zonā ātrāk. Nedaudz, bet bija aizmugure.

  -3 [+] [-]

, 2009-01-21 21:41, pirms 15 gadiem
Domaju ka otra spele Magnitka sagraus Lauvas!

  +2 [+] [-]

, 2009-01-21 21:43, pirms 15 gadiem
lego78 rakstīja: Domaju, magnitka vinnes. Otra spele bus interesanta... Domaju Metallurg panems kausu, jo speles mierigak.
Kāpēc tāda pārliecība? Šveicieši tomēr spēlēs mājās - liela fanu pulka (krietni vairāk kā Magņitogorskā) priekšā...

Vispār, priekš Eiropas hokeja svētīgi būtu, ja vinnētu šveicieši nevis krievi - nākmgad būtu vairāk intrigas un nopietnāka krievu attieksme pret KHL.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 21:50, pirms 15 gadiem
Mjā, varētu teikt, ka spēle bija super atklāta, bet tā tāda nebija. Tā bija tīri galvas spēle, spēle ar smadzenēm. Pirmajā periodā šveiciešu treneris vienos vārtos taktiski apspēlēja metalurgus, vienkārši nomācot tos ar fantastiskiem ātrumiem un spēka spiedienu. Laukumā bija dažāda līmeņa komandas. Otrie vārti vispār - klase. Otrajā periodā rotaļas turpinājās - esot vadībā ar 2:0, šveicieši atkāpās un skatījās , ko krievi parādīs. Neko. Bet perioda beigās parādījās noguruma pazīmes, jo cik tad var atgaiņāties. Trešais periods pagāja jau magņitkas zīmē, un ap 10 minūti notika lūzums - šveicieši neiemeta bullīti. Pēc tā bija jāgaida, kad krievi atspēlēsies, jo liktenis tādu izšķērdību nepieļauj. Rezultātā loģisks neizšķirts. Lieku reizi atgādinājums KHL hiperfaniem - pāris spēlēs jebkura Eiropas daudzmaz normāla komanda var nospēlēt līdzīgi ar kHL grandiem, kas, protams, nenotiktu ilgtermiņā visa KHL čempionāta garumā.

  -1 [+] [-]

, 2009-01-21 21:52, pirms 15 gadiem
kharlamovs rakstīja: nu tad kā vienmēr krievi melo jo pa rtr sport skaidri bija redzams, ka pirmais ieslidoja spēlētājs ar ripu !
Bija bija aizmugure!!!! Par paris centimetriem prieksa bija speletajs bez ripas. Un gandriz jau ari pats ieslidoja atrak ieksa zona neka ripu ieveda!!!! RTR nebija istais rakurs, bet atkartojuma viss bija acimredzami, pat komentetajs neko neteica!!!! Un vispar ja gribeja uzvaret vajadzeja spelet sakt jau pirmajos divos periodos nevis tikai tresaj!!!

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 21:54, pirms 15 gadiem
kharlamovs rakstīja: nedomāju ka var būt skaidra pārliecība par vienas vai par otras komandas uzvaru,Magņitkai ir viens trumpis,viņi ilgāk ir svaigāki nekā cīrihe !bet šveicieši parādija ka viņiem ir nopietni plāni iegūt to kausu ! es ar labprāt to kausu redzētu Cīrihes rokās. Magņitku ciest nevaru,nesaprotu kā tie pajoliņi Salavatu apspēlēja !
Tak viņi nenogura vienkārši ielīda aizsardzībā! Vai Tu redzēji Lions spēles ar Blues - tur ātrumi bija vēl lielāki un visa mača garumā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 21:59, pirms 15 gadiem
kharlamovs rakstīja: nu tad kā vienmēr krievi melo jo pa rtr sport skaidri bija redzams, ka pirmais ieslidoja spēlētājs ar ripu !
Es saprotu, ka tev liekas ka visi tavus krievus vienmēr noliek, bet tur ļoti profesionāli analizēja ar visiem palēlinājumiem, bultu vilkšanām, izgaismošanām. Tāda kā diskusija. tie veči starp citu nedaudz liekas krieviem juta līdz, jo tur čehi spēlē un otro golu arī kāds no viņiem iesita

  +1 [+] [-]

, 2009-01-21 22:01, pirms 15 gadiem
kharlamovs rakstīja: paskaidro ! ja viņi nenogura,tad kāda velna pēc viņiem bij jālien kā tu to saki aizsardzibā ? būtu visu machu kapājuši ka pirmajā periodā un krievus saliktu ar divciparu skaitli !
Varbūt trenera uzdevums spēlēt no aizsardzības? Tā spēle tiešām izskatījās taktiski atstrādāta no treneru puses. Ja ne tas neiemestais bullītis (būtu 3:0 tai momentā), bet nu mēs jau te varam tikai minēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-01-21 22:49, pirms 15 gadiem
kharlamovs rakstīja: ja tu skaties KHL tad droši ka zini ka Proskurikovs bullišos ir viens no labākajiem khl
Jā viņš otrajā pusfināla spēlē pret Ufu arī visus bullīšus atsita - tas viņam tiešām labi padodas!

     [+] [-]

, 2009-01-21 23:18, pirms 15 gadiem
вообще супер матч. в первом периоде львы просто изничтожили магнитку... а дальше была только одна команда, наверное процентов 70 времени проводилось в зоне цюриха...

  +1 [+] [-]

, 2009-01-22 01:07, pirms 15 gadiem
Neticami, bet izglaabaasss.....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja