Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Jakupovs, Marejs, Galčeņuks un Girgensons

Jakupovs, Marejs, Galčeņuks un Girgensons
Zemgus Girgensons
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Jau pēc pāris dienām Pitsburgā notiks ikgadējais Nacionālās hokeja līgas (NHL) drafts, kurš šogad solās būt īpaši interesants arī Latvijas hokeja līdzjutējiem, jo kā viens no pirmās kārtas kandidātiem tiek minēts arī Zemgus Girgensons. Tomēr tāpat būtu derīgi noskaidrot kas ir viņa konkurenti.

Par Girgensonu gaidāmā drafta sakarā jau ir rakstīts daudz, tāpat ir izteiktas daudzas un dažādas prognozes par to, kura NHL kluba sistēmā jaunais talants nokļūs. Apkopojot šīs baumas, prognozes un pieļāvumus, var secināt, ka Zemgus, ja vien nenotiek nekas ārkārtējs, tiks izvēlēts otrajā desmitā (+/- 2 pozīcijas), savukārt komandas, kas tiek minētas Girgensona sakarā ir Sanhosē, Vašingtona, Bufalo, Dalasa, Otava un, kā izteicās pats hokejists, arī Čikāga.

Tuvojoties draftam, liela daļa ekspertu atzīmē, ka jaunajam Latvijas centra uzbrucējam ir visas iespējas iekļūt NHL komandas pamatsastāvā jau gaidāmajā sezonā, jo Zemgus fiziski varētu būt gatavs "veču hokejam". Tajā pašā laikā tiek norādīts, ka vismaz viena sezona NCAA hokejā varētu dod savu ieguldījumu spēlētāja attīstībā un pēc gada Girgensons varētu ienākt NHL "gatavāks".

Taču, lai vai kā Latvijā līdzi justu savam potenciālajam pirmās kārtas kandidātam, šī gada draftā ir vēl vairāki interesanti spēlētāji.
Vispirms ir jāpiemin Nails Jakupovs – Krievijas uzbrucējs, kurš, pretēji ierastajam, ceļu uz NHL gāja pa OHL taciņām. Viņš tiek atzīmēts kā pārliecinoši labākais, talantīgākais un meistarīgākais hokejists šī gada draftā, tā teikt, "viņš ir pārāk labs, lai nebūtu pirmais". Tajā pašā laikā tiek norādīts, ka Edmontonas "Oilers" vienībai, kura jaunos hokejistus kā pirmā izvēlēsies jau trešo gadu pēc kārtas, nav ārkārtējas nepieciešamības pēc jauna uzbrucēja un Jakupova kārts var tikt izspēlēta, lai tiktu pie aizsarga, taču vienlaicīgi tiek norādīts, ka šādā gadījumā potenciālā darījuma partnera piedāvājumam ir jābūt ārkārtīgi labam.

Savukārt tālākā iespējamā notikumu attīstība gan ir visai neskaidra, jo ir ārkārtīgi daudz pieņēmumu kuru hokejistu izvēlēsies Kolumbusas "Blue Jackets". Konservatīvākie apskatnieki uzskata, ka tas būs aizsargs Raiens Marejs, savukārt tie, kuriem patīk sensācijas un nestandarta gājieni sauc Aleksu Galčeņuku vai Filipu Forsbergu (ekstrāmākie varianti paredz Raiena Mareja izvēli ar pirmo numuru, bet otro – Nailu Jakupovu). Marejs, kā jau daudzi pēdējā laikā ar augstiem numuriem izvēlētie aizsargi, tiek izcelts kā jau gatavs hokejists, kurš uzreiz var dod savu ieguldījumu ikvienas NHL komandas progresā.

Savukārt jau pieminētais Galčeņuks, visdrīzāk, nonāks Monreālā (tiks izvēlēts kā trešais), jo Alekss, kura tēvs bija Baltkrievijas hokeja izlases spēlētājs, ir vispusīgs centra uzbrucējs, kuram pietiek prasmju uzbrukuma veidošanā, kā arī viņš nebūt nav slinks savu vārtu tuvumā. "Canadiens" sistēmā šāds spēlētājs varētu būt tieši tas, kas vajadzīgs, jo šī vienība jau labu laiku meklē produktīvu pirmās maiņas centru.

Interesanta situācija varētu veidoties Filipa Forsberga gadījumā. Viņu min kā vienu no TOP-5 spēlētājiem (un labāko Eiropā spēlējošo drafta kandidātu) šī gada draftā un visdrīzāk viņš arī tiks izvēlēts jau pašā jauno spēlētāju aizrunāšanas ceremonijas sākumā, taču, ja viņš nokļūs Toronto sistēmā, tad pastāv iespēja, ka jaunais talants uzreiz tiks aizmainīts (vai arī vēl pirms drafta tiks aizmainītas tiesības izvēlēties draftā un tikt pie Forsberga), jo "Maple Leafs" neslēpj, ka pašreizējā savas attīstības posmā viņiem nav interesanti jaunie spēlētāji, jo "kļavu lapām" rezultātu vajag pašlaik, t.i., ir nepieciešami spēlētāji, kas sevi ir pierādījuši NHL, tāpēc Forsbergs var būt tikai kā labs "māneklis" kādā darījumā.

Savukārt atgriežoties vienu izvēli "augstāk", t.i., pie Ņujorkas "Islanders", jāsaka, ka viņi drafta laikā plāno iegūt kādu aizsargu. Vai nu tas būs kāds no jaunajiem (Grifins Reinharts vai Džeikobs Truba), vai arī, līdzīgi kā Toronto gadījumā, "Islanders" iemainīs savas izvēles tiesības pret kādu jau sevi pierādījušu, pieredzējušu aizsargu.

Tāpat interesanta "cīņa" varētu notikt starp vārtsargiem, proti, Malkomu Subenu un Andreju Vasiļevski. Abi jaunie talanti tiek vērtēti līdzīgi. Vasiļevska gadījumā tiek izcelts viņa augums, bet Subena labākās īpašības ir atlētiskums (iespējams, labākais atlēts draftā). Interesantāku šo cīņu padara arī tas fakts, ka, ja piepildīsies prognozes, gan viens, gan otrs var nokļūt komandās, kur viņiem būs jārāda sava labākā spēle tūlīt – Subenam būs jāmēģina atrisināt vārtsargu problēmas Čikāgā, bet Vasiļevskim būs jāmēģina kļūt par Martina Brodēra aizstājēju Ņūdžersijā.

Atgriežoties pie Latvijas hokejistiem šī gada draftā, jāatzīmē, ka bez jau pieminētā Girgensona pirmsdrafta prognožu sarakstos ir iekļuvuši Teodors Bļugers (116. vieta Ziemeļamerikas laukuma spēlētāju rangā), Ainars Podziņš (55. vieta starp Eiropā spēlējošajiem), Roberts Lipsbergs, Ņikita Jevpalovs (attiecīgi – 96., 97. vieta).

Nacionālās hokeja līgas (NHL) drafts norisināsies no 22. līdz 23. jūnijam. Pirmajā dienā tiks izvēlēti pirmās kārtas hokejisti, bet otrajā notiks otrās līdz septītās kārtas izvēles.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-20 11:40, pirms 12 gadiem
Ja godīgi, tad nesaprotu kāpēc dažs labs tik ļoti iespringst uz šiem draftiem.
Vai nav po, kas un kad nodraftē, jo spēlētājam tāpat viss būs japierāda laukumā.
Vai mazums piemēru, kad jaunie spēlētāji, kas tiek draftēti no augstas vietas pazūd uz neatgriešanos, bet tādi uz kuriem lielas cerības neliek izrādās tie īstie spēlētāji?
, 2012-06-20 11:48, pirms 12 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ja godīgi, tad nesaprotu kāpēc dažs labs tik ļoti iespringst uz šiem draftiem.
Vai nav po, kas un kad nodraftē, jo spēlētājam tāpat viss būs japierāda laukumā.
Vai mazums piemēru, kad jaunie spēlētāji, kas tiek draftēti no augstas vietas pazūd uz neatgriešanos, bet tādi uz kuriem lielas cerības neliek izrādās tie īstie spēlētāji?
soreiz piekritu, visi ir ka aptaureti ar tiem nhl draftiem. lundmarks drafta bija 9, bet šremps kurs speles rd 25 un kada viniem bija karjera nhl ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-20 11:51, pirms 12 gadiem
Svarīgs ir nevis nr., ar kuru nodraftē, bet gan komanda! un vienalga - tevi draftē ar 15. vai 115. nr, bet jāpierāda būs sevi tik un tā! bet nu jāiespringst tāpēc, lai tiktu "īstajā" komandā! un vēl viens plus - augstajiem nr. ātrāk dod iespēju sevi pierādīt, zemajiem nr. jaizdara pamatīgs progress, lai tiktu pie ieslējas tikt nhl!
NAMEJS 9999 rakstīja: Ja godīgi, tad nesaprotu kāpēc dažs labs tik ļoti iespringst uz šiem draftiem.
Vai nav po, kas un kad nodraftē, jo spēlētājam tāpat viss būs japierāda laukumā.
Vai mazums piemēru, kad jaunie spēlētāji, kas tiek draftēti no augstas vietas pazūd uz neatgriešanos, bet tādi uz kuriem lielas cerības neliek izrādās tie īstie spēlētāji?
, 2012-06-20 11:55, pirms 12 gadiem
vēl Mareja sakarā var piebilst, ka šamais šogad Kanādas sastāvā PČ Helsinkos aizvadīja 6 spēles.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-20 13:14, pirms 12 gadiem
Drafts ir šovs, kā šaipus, tā viņpus dīķa. Tikai šajā pusē to neprot rīkot.
, 2012-06-20 13:19, pirms 12 gadiem
Man tomēr gribētos skeptiski raudzīties uz to personu publiskiem paziņojumiem, kuru uzdevums ir sameklēt labākos hokejistus tieši savai komandai. OK, tagad, kad drafta loterija ir garām, vēl tā, bet tas, ko visas sezonas laikā skauti runājuši, nez vai būtu uztverams kā neapgāžama patiesība.
, 2012-06-20 13:19, pirms 12 gadiem
Aizermans darīs visu, lai pievāktu Subanu. Lai arī tagad Tampā ir Lindbaks un kā otrais visticamāk būs Garons, tomēr vārtsargs viņiem ir ļoti vajadzīgs, un tieši Subans tiek minēts kā ļoti reāls kandidāts. Edmontona šobrīd var sastrādāt visādus brīnumus. Viņi var kļūt par fantastiski spēcīgu uzbrukuma komandu (Hols, Eberle, Hopkinss, Jakupovs) un trūkstošos puzles gabalus salasīt caur maiņu darījumiem vai brīvajiem aģentiem. Ekstrēmāks variants paredz, ka viņi veic maiņu, lai nebūtu jāizvēlās ar 1.numuru, bet teiksim ar 3.numuru. Tādā veidā viņiem ir iespējas savākt Mareju un no darījuma iegūt kādu labu spēlētāju. Jakupovs jau arī paspējis pieliet eļļu ugunij, paziņojot, ka ja viņš kaut kāda iemesla pēc nonāks Kolumbusā, viņš netaisās parakstīt līgumu... Girgensona sakarā, visām komandām, kuru sakarā viņš tiek minēts tāds spēlētājs būtu svētība. Daudzi skauti pat uzskata, ka ja viņu paņems tad, kad viņš tiek paredzēts (otrā desmita vidus, otrā puse), tā varētu būt īsta "zādzība" t.i izcils spēlētājs, kurš iegūts ar zemu izvēli.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-20 13:43, pirms 12 gadiem
Marka1111 rakstīja: Aizermans darīs visu, lai pievāktu Subanu. Lai arī tagad Tampā ir Lindbaks un kā otrais visticamāk būs Garons, tomēr vārtsargs viņiem ir ļoti vajadzīgs, un tieši Subans tiek minēts kā ļoti reāls kandidāts. Edmontona šobrīd var sastrādāt visādus brīnumus. Viņi var kļūt par fantastiski spēcīgu uzbrukuma komandu (Hols, Eberle, Hopkinss, Jakupovs) un trūkstošos puzles gabalus salasīt caur maiņu darījumiem vai brīvajiem aģentiem. Ekstrēmāks variants paredz, ka viņi veic maiņu, lai nebūtu jāizvēlās ar 1.numuru, bet teiksim ar 3.numuru. Tādā veidā viņiem ir iespējas savākt Mareju un no darījuma iegūt kādu labu spēlētāju. Jakupovs jau arī paspējis pieliet eļļu ugunij, paziņojot, ka ja viņš kaut kāda iemesla pēc nonāks Kolumbusā, viņš netaisās parakstīt līgumu... Girgensona sakarā, visām komandām, kuru sakarā viņš tiek minēts tāds spēlētājs būtu svētība. Daudzi skauti pat uzskata, ka ja viņu paņems tad, kad viņš tiek paredzēts (otrā desmita vidus, otrā puse), tā varētu būt īsta "zādzība" t.i izcils spēlētājs, kurš iegūts ar zemu izvēli.
Tu nedaudz maldies Zemgus šobrīd atrodas 13 pozīcijā,respektīvi otrā desmita sākumā. Zemāk viņš diez vai kritīs ,bet augstāk pacelties var,ja kāds nezināms NHL kluba GM, laidīs līdzīgas baumas par Grigorenko(šobrīd Nr. 12) tālāk (it kā Mihailam īstenībā ir 20 nevis 18 gadi) kas manuprāt ir galīgās aplamības. Tik pat loģiski skanētu ja šis GM apgalvotu ka Grigorenko ir KGB aģents kam Putins iedeva pavēli no iekšienes sagraut NHL ,lai KHL būtu varenākā līga pasaulē.
, 2012-06-20 14:44, pirms 12 gadiem
fcsanok rakstīja: Tu nedaudz maldies Zemgus šobrīd atrodas 13 pozīcijā,respektīvi otrā desmita sākumā. Zemāk viņš diez vai kritīs ,bet augstāk pacelties var,ja kāds nezināms NHL kluba GM, laidīs līdzīgas baumas par Grigorenko(šobrīd Nr. 12) tālāk (it kā Mihailam īstenībā ir 20 nevis 18 gadi) kas manuprāt ir galīgās aplamības. Tik pat loģiski skanētu ja šis GM apgalvotu ka Grigorenko ir KGB aģents kam Putins iedeva pavēli no iekšienes sagraut NHL ,lai KHL būtu varenākā līga pasaulē.
Visādi var gadīties. Tā #13 ir tikai TSN vērtējumā. Citi viņu vērtē zemāk:
- International Scouting Services: No. 24
- The Hockey News: No. 16
- Button's Ranking: No. 16
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-20 16:17, pirms 12 gadiem
Abrags rakstīja: Visādi var gadīties. Tā #13 ir tikai TSN vērtējumā. Citi viņu vērtē zemāk:
- International Scouting Services: No. 24
- The Hockey News: No. 16
- Button's Ranking: No. 16
Zemgus Girgensons par sajūtām pirms gaidāmā NHL... šajā intervijā pats Zemgus saka ,ka viņu visvairāk gribot Čikāga,taču viņiem ir tika 18. piks,un ka diez vai Zemgus nokritīsies tik zemu.
No citas puses kurā vietā viņs būs uzināsim tika pēc pirmās drafra dienas, taču cik lasīts Z/A sporta portālos Girgensons tiek uzskatīts par top 10 uzbrucēju šajā draftā.
, 2012-06-20 20:27, pirms 12 gadiem
Ir tāds jēdziens kā "paddelkins" izlasiet Kovaļčuka vecākā grāmatu, Krievijā un Kanādā populara lieta.
, 2012-06-20 23:30, pirms 12 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ja godīgi, tad nesaprotu kāpēc dažs labs tik ļoti iespringst uz šiem draftiem.
Vai nav po, kas un kad nodraftē, jo spēlētājam tāpat viss būs japierāda laukumā.
Vai mazums piemēru, kad jaunie spēlētāji, kas tiek draftēti no augstas vietas pazūd uz neatgriešanos, bet tādi uz kuriem lielas cerības neliek izrādās tie īstie spēlētāji?
vispar nav gan. Nevar salidzinat ka tiek audzinats un auklets speletajs kas panemts pirmaja karta ar to ka attiecas pret speletaju kurs panemts kada no pedejam kartam.
Lilea nozime ir ari tam, kurs vinu panem. Piemeram veiksmiga kluba gadijuma vins jau sogad var debitet NHL, bet mazak veiksmigas izvelas gadijuma vins var aiziet uz NCAA uz 2-3 gadiem, jo vienkarsi NHL klubam attiecigaja momenta centri jau ta ir par daudz.
Draftu var salidzinat ar F1, daudzi F1 gadijuma judzas nost aiz fanatisma, bet daudzi nesaprot ka var skatities ka rinko masinas pa trasi. ar draftu ir lidzigi, daudzi nesaprot kada tur jezga. Klubu GM nosauc labako pieejamo speletaju, uzkoz virtulus un iet majas.
patiesiba tur ir sava doma apaksa. NHL daudz svarigak ka KHL ir jauniesi, jaunie talanti NHL loti atri sasniedz virsotni. Dabunot 1 karta labu 18 gadnieku, vins jau rudeni var but tavas komandas lideris, reklamas seja un cilveks ap kuru tu veidosi savu komandu turpmakajiem 10 gadiem. Seit Eriopa viss ir daudz vienkarsotak, nav algu griestu, laba limeni var spelet ari vidusmera vetrani, jauniesu iesaistisanai vispar pa lielam nav jegas, jo var mierigi dabut jebkuru eiropas hokejistu kuram nav ligums u.t.t.
NHL ir daudz dinamiskaka struktura, tur draftam ir pat loti liela nozime, un tapec cilveki tam pieverss pastiprinatu uzmanibu.
, 2012-06-20 23:35, pirms 12 gadiem
playthegame rakstīja: vispar nav gan. Nevar salidzinat ka tiek audzinats un auklets speletajs kas panemts pirmaja karta ar to ka attiecas pret speletaju kurs panemts kada no pedejam kartam.
Lilea nozime ir ari tam, kurs vinu panem. Piemeram veiksmiga kluba gadijuma vins jau sogad var debitet NHL, bet mazak veiksmigas izvelas gadijuma vins var aiziet uz NCAA uz 2-3 gadiem, jo vienkarsi NHL klubam attiecigaja momenta centri jau ta ir par daudz.
Draftu var salidzinat ar F1, daudzi F1 gadijuma judzas nost aiz fanatisma, bet daudzi nesaprot ka var skatities ka rinko masinas pa trasi. ar draftu ir lidzigi, daudzi nesaprot kada tur jezga. Klubu GM nosauc labako pieejamo speletaju, uzkoz virtulus un iet majas.
patiesiba tur ir sava doma apaksa. NHL daudz svarigak ka KHL ir jauniesi, jaunie talanti NHL loti atri sasniedz virsotni. Dabunot 1 karta labu 18 gadnieku, vins jau rudeni var but tavas komandas lideris, reklamas seja un cilveks ap kuru tu veidosi savu komandu turpmakajiem 10 gadiem. Seit Eriopa viss ir daudz vienkarsotak, nav algu griestu, laba limeni var spelet ari vidusmera vetrani, jauniesu iesaistisanai vispar pa lielam nav jegas, jo var mierigi dabut jebkuru eiropas hokejistu kuram nav ligums u.t.t.
NHL ir daudz dinamiskaka struktura, tur draftam ir pat loti liela nozime, un tapec cilveki tam pieverss pastiprinatu uzmanibu.
blin, ja Tu beidzot sāktu rakstīt ar latviešu burtiem, tad Tavus tekstus varētu arī izlasīt.
Piedod, bet Tavā komentārā tiku līdz pusei - apnika strādāt kā šifrējamai mašīnai. Beidz tizloties un uzliec latviešu burtus, nopietni. Cieni arī savus sarunu biedrus (tos, kuriem Tu adresē savu vēstījumu)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-06-20 23:58, pirms 12 gadiem
simex rakstīja: NHL drafts ir sakārtotāks nekā KHL drafts
nu Tu pateici
tas būtu tas pats, ja Tu visiem kā lielu jaunumu mēģinātu pavēstīt, ka naktī ir tumšāks nekā dienā
, 2012-06-22 12:38, pirms 12 gadiem
latvijas uzlecošā zvaigzne
Ronalds Ķēniņš. Foto: Lausanne HC

Balcera vārti neglābj, Ķēniņam rezultatīvu piespēļu virkne: Lozannas un Cīrihes sērijā 2-2

Šveices Nacionālās līgas finālā turpina uzvarēt savā laukumā spēlējošās komandas, Lozannas vienībai šovakar ar 5:2 pārspējot Cīrihes "Lions" un sērijā panākot 2-2. Galvenajās individuālajās statistikas ailēs ierakstījās abi cīņas dalībnieki no Latvijas.
Jēvles "Brynäs" hokejisti. Foto: Jonas von Hofsten/Lidingöfoto
3

Čukstem 16. punkts, "Brynäs" triumfē "Allsvenskan"; Gudļevskim finālsērijā 1-3

Zviedrijas otrajā spēcīgākajā hokeja līgā jeb "Allsvenskan" triumfējusi un augstākajā līgā (SHL) atgriezusies Kārļa Čukstes un Mika Indraša pārstāvētā Jēvles "Brynäs", kura arī finālsērijas ceturtajā kaujā pārspēja (3:1) Stokholmas "Djurgården".
Ēriks Vītols. Foto: Keuruulla Printek
9

Vārtsargs Vītols un aizsargs Tumānovs panāk vienošanās ar somu klubu JYP

LETA. Somijas augstākās hokeja līgas klubs Jiveskiles JYP noslēdzis līgumus ar diviem latviešu hokejistiem - vārtsargu Ēriku Vītolu un aizsargu Miku Tumānovu.