Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Rīgas Sporta pili pieminot

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Rīgas Sporta pili pieminot
Reiz bija. Rīgas Sporta pils

Šajās pavasara dienās, 15. vai 22. aprīlī Latvijas labākā padomju laika sporta būve - Rīgas Sporta pils svinētu 50. dzimšanas dienu. Ja vien alkatības un pārmaiņu laikos, kad iekārojams bija zemes gabals starp Tērbatas, Artilērijas un K. Barona ielām, ciest nedabūtu celtne, kas bija aizņēmusi šo vietu. Aiz gara laika pārcilājot vecos failus, atradu kādu nekrologu.

RĪGAS SPORTA PILS
15.04.1970.-15.05.2007.
Dziļās sērās paziņojam, ka š. g. 15. maijā savas dzīves 38. gadā no mums priekšlaikus šķīrusies mūsu mīļā, dārgā un neatkārtojamā SPORTA PILS. Aizgājējas mūžs nav bijis pārāk garš - jaunlaiku Latvijā dažām dāmām šajā vecumā īstā dzīve tikai sākas, taču tā aktīvi piedalījusies gan attīstīta sociālisma celšanā, gan pastāvošās iekārtas graušanā, mūža pēdējos gados uz savas ādas izjūtot plēsonīgā kapitālisma nagus. Par Sporta pils dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1970. gada 15. aprīlis. Tā kā pirms 100 gadiem bija gadījies piedzimt visu bērnu draugam, apspiesto un paverdzināto atbrīvotājam Vladimiram Uļjanovam (Ļeņinam), tad viss, kas notika 1970. gadā, notika Vladimira Iļjiča zīmē. Arī Sporta pils atklāšana tika pieskaņota Ļeninam un ilgus gadus pils ārsienu uz Barona ielas pusi rotāja Ļeņina bareljefs.

Tas gan nekad netraucēja iekšā nodarboties ar lietām, kas tautai tuvas jau kopš Senās Romas laikiem: vēlīnā Vosa periodā darbaļaudīm pati iecienītākā izrāde bija hokeja cīņu vērošana. Lai gan pils nesasniedza Romas amfiteātru grandiozos izmērus, 20. gadsimta gladiatoru - hokejistu cīņu arēna atbilda visiem priekšrakstiem (61x30 m). Sporta pils pirmajos gados ledus laukuma stūri bija gandrīz taisni, bet tad modē nāca apaļās formas, un mūsu aizgājēja nevarēja atpalikt no Eiropas tendencēm. Tāpat kā nevarēja atpalikt no Maskavas rosinātās sociālistiskās sacensības, beigu beigās radot jucekli, cik tad īsti pielūdzēju daiļā dāma spēj uzņemt ripas sišanas svētkos - 5000, 4500 vai vēl maķentiņ mazāk. Savas dzīves pirmajos gados, kad ripas sišanu no mūsu puses koriģēja Viktors Tihonovs, tauta (darbaļaudis) bija kā uzburta, lai tikai tiktu iekšā tajā jandāliņā, stāvot garās rindās pēc biļetēm salā un lietū, nakti un dienu, ugunskuru dedzināšanu Rīgā iesākot jau krietni pirms 1991. gada notikumiem. Nelaimīgajiem, kas nebija dabūjuši šo vērtīgo papīra gabaliņu, spēļu dienās izlīdzēja tie, kam to bija par daudz. Ejot no bijušās "Bērnu pasaules" Juglas virzienā, laipni jaunekļi par trim, pieciem, retāk arī par astoņiem vai desmit rubļiem piedāvāja biļetes stāvvietās (nomināls - 1 rbl.).

Dažkārt vēlme savām acīm skatīt, kā Balderis, Hendelis, Vasiļonoks, Hatuļevs un brāļi Vasiļjevi sit Sarkano armiju no Maskavas bija sasniegusi prātam neaptveramus mērogus: bija spēles, kad neviens nebija ar mieru šķirties no savas biļetes pat par 25 rubļiem... Parasti uz sēdvietām tika pārdoti abonementi, taču dabūt tos varēja tikai paši čaklākie un veiklākie, kam bija pazīšanās. Kopš 1978. gada ziemas tāda suņa laime uzsmaidīja arī šā nekrologa autoram - par to paldies Artūram Vaideram no Sporta komitejas. Bet tiem, kam nelaimējās tikt uz "Dinamo" spēlēm, atlika vakari, kad pilī savas izrādes spēlēja otrā plāna aktieri no "Latvijas bērza". Šķiet, tā bija visās PSRS hallēs, ka skatītājus uz spēlēm laida iekšā stundu pirms to sākuma. Tad vajadzēja veikli mesties uz sektoru, kur nopirkta biļete stāvvietai - tās, protams, nebija numurētas. Ja laimējās, tad E vai F sektora pirmajā rindā varēja piemesties arī uz kāda beņķīša.
Pirms tam vai arī pēc vietas ieņemšanas īstenie hokeja līdzjutēji skrēja uz avīžu kiosku, lai nopirktu "Futbol-hokkej", bet tie, kam palaimējās, grāmatu kioskā varēja dabūt arī pa interesantai hokeja grāmatai. Daiļās aizgājējas dzīvē bija periods, kad plebejiem atļāva sēdēt arī uz kāpnēm, taču pēc kāda negadījuma Lužņikos futbolā, kad pūlis samīdīja gandrīz trīs desmitus, uz kāpnēm sēdēt vai stāvēt aizliedza. Pirms katras spēles varēja nopirkt arī programmu, kur bija atrodama visa nepieciešamā informācija. Bet, ja kāds no gladiatoriem cīņā nedevās, tad tauta pa bezdrāts telefonu drīz vien uzzināja, ka Freimanis netīšām iekritis "Cabourge" bedrē, ka līdzīga liksta gadījusies Lambinam, Deņisovam, Afoņinam vai kādam citam.

Laika gaitā aizgājējas uzvedība, protams, mainījās. Bija laiki, kad virsdrēbes obligāti bija jānodod garderobē, bet bija arī laiks, kad tās neviens pretī neņēma un ar visu kažoku bija jāsmok tribīnēs. Tāpat ar grādīgajiem dzērieniem: bija laiks, kad tos kafejnīcās tirgoja brīvi, bet Andropova gados - oficiāli Sporta pilī alkohola nebija. Tas gan neattiecās uz t.s. valdības bāru, bet otrās šķiras kafejnīcā, kur varēja tusēties aizgājējai pietuvinātie, viņiem labākos dzērienus pildīja kafijas krūzītēs.

Tāpat bija ar dziesmām un uzvārdiem uz gladiatoru formām. Kā zināms, Rīgas dinamieši bija pirmie visā PSRS, kuriem uz spēļu formām tika drukāti uzvārdi, turklāt sākumā Balders bija latviski, bet pēc tam tikai krieviski. Ar dziesmām bija tāpat: bija laiks, kad skanēja tikai oficiāli apstiprinātais repertuārs, bet bija arī gadi, kad ērģelnieks spēlēja ne tikai par trim vīriem, kas cēlās kaujai, bet pēc pieprasījuma arī zagļu himnu "Murku". Sporta pils zvaigžņu stunda bija 1989. un 1990. gadā, kad to aplaimoja Vašingtonas "Capitals" un Monreālas "Canadiens". Te savas labākās spēles aizvadījusi Latvijas izlase un Rīgas "Dinamo".

Oficiāli aizgājējai bijuši tikai trīs "vīri" - Bērziņš, Brands un Balderis, bet pēdējos pāris gados dzīve to piespieda iziet uz paneļa, kļūstot par Nagļa, Leimaņa un Šķēles mīļāko. Jau klīniskās nāves stadijā aizgājēju iekārojis kāds ārzemnieks no Igaunijas, kuru vairāk par nelaiķes cienīgu izvadīšanu gan interesējot viņas atstātās kleitas, pat vēl sliktāk - iespēja iztirgot kaulus un iekšējos orgānus komerciāliem mērķiem... Kaut aizgājējas pēdējais oficiālais vīrs partijai (LC) un valdībai bija solījis, ka pat vissliktākajos laikos tomēr tiks saglabāts ledus slidošanai, igaunim šie solījumi neesot saistoši un viņa plānos lielākie ledus gabali paredzēti tik lieli, lai ietilptu kokteiļu glāzēs.

Visas Latvijas hokeja līdzjutēju un fanu vārdā,
JĀNIS MATULIS

 +10 [+] [-]

, 2020-04-18 17:44, pirms 4 gadiem
Paldies gan Matulim, gan Kreipānam par pēdējiem rakstiem!
Veterānu gvarde rullē!

  +5 [+] [-]

, 2020-04-18 18:18, pirms 4 gadiem
Skarbi bet patiesi vārdi šinī raksta.

  +5 [+] [-]

, 2020-04-18 19:37, pirms 4 gadiem
Jaaaa.. daudz neaizmirstamu brīžu tur tika pavadīts.Dzīvajā redzēt pašmāju un krievu hokeja zvaigznes-tas vien bija ko vērts.Un atmosfēra,emocijas.. Agrāk zāle zaļāka bija un sniegs ziemā

  +7 [+] [-]

, 2020-04-18 20:36, pirms 4 gadiem
Čekisti tvarstīja biļešu andelmaņus. Īpaši sudraba sezonā. "Klusie telefoni" ātri nostrādāja un viņu feisi tika atšifrēti. Reiz no pamatīga rindas spiediena biļešu kasei izlidoja biezā org.stikla siena. Ļeņingradiešiem, maskaviešiem līdzi brauca fani. Daudz nebija, bet normāls bariņš. Samērā regulāri bija klopes. Arī tribīnēs. Vienreiz Pītera SKA ubļjudoks atvēzējās ar motocikla ķēdi, kura bija piestiprināta pie koka mieta. Vietējie džeki operatīvi sastājās blakus un tas kekss saprata, ka viņam koka mētelītis garantēts. Viss pa mierīgo!
Uz NHL mačiem maksāja 10RUB. Vēsi varēja dabūt.
Priekšpēdējā dienā pirms slēgšanas sanāca uzspēlēt.

  +7 [+] [-]

, 2020-04-18 20:51, pirms 4 gadiem
Gin4a rakstīja: Čekisti tvarstīja biļešu andelmaņus. Īpaši sudraba sezonā. "Klusie telefoni" ātri nostrādāja un viņu feisi tika atšifrēti. Reiz no pamatīga rindas spiediena biļešu kasei izlidoja biezā org.stikla siena. Ļeņingradiešiem, maskaviešiem līdzi brauca fani. Daudz nebija, bet normāls bariņš. Samērā regulāri bija klopes. Arī tribīnēs. Vienreiz Pītera SKA ubļjudoks atvēzējās ar motocikla ķēdi, kura bija piestiprināta pie koka mieta. Vietējie džeki operatīvi sastājās blakus un tas kekss saprata, ka viņam koka mētelītis garantēts. Viss pa mierīgo!
Uz NHL mačiem maksāja 10RUB. Vēsi varēja dabūt.
Priekšpēdējā dienā pirms slēgšanas sanāca uzspēlēt.
Baigi sapriecājos ,ka bija kaut kāda loterija un vinnēju uz Capitals spēli biļeti. Sēdvieta gandrīz vai aiz Caps spēlētājiem. Pirmo reizi dzīvajā redzēju arī īstus NHL večus.Sajūta neaprakstāma,kā jau visas pirmās reizes.

  +4 [+] [-]

, 2020-04-18 20:53, pirms 4 gadiem
Jā, 80to beigās gan biju mazs puiks, bet atceros... Tur bij forši, 90tajos spilgtākā atmiņa LAT-GER basis 96tajā

  +3 [+] [-]

, 2020-04-18 21:08, pirms 4 gadiem
Ļoti žēl, ka šādas vēsturiskas būves, kur notikši valsts un pasaules mēroga sporta notikumi Ir vienaldzīgi valstij.
Paldies visam apkalpojošajam personāla par atmosfēru un emocijām!

  +4 [+] [-]

, 2020-04-18 21:20, pirms 4 gadiem
Rafaello rakstīja: Jā, 80to beigās gan biju mazs puiks, bet atceros... Tur bij forši, 90tajos spilgtākā atmiņa LAT-GER basis 96tajā
Es arī biju uz to spēli,vispār 90 gados uz basi braukājām regulāri. Atceros Real ar pašu Arlausku, uz hoķi biju,kad veterāni spēlēja Latvija Krievija,šķiet 96gadā,pirms spēles Eolika iesildija publiku,Balders bulīti iemeta,Krutovs pāris šedevrus sameta,tur vel bija lupatu tirgus,nopirku dermantīna kažoku😃 netālu bij forša bodīte,pārtraukumos skrējām pēc šmigas..koroče bij jautri!

  +3 [+] [-]

, 2020-04-18 21:39, pirms 4 gadiem
Atceros, kā partraukumos gāju lejā čurāt! Pirms tam pārvarot necaurrredzamu Kosmosa un Elitas mākoni!

  +5 [+] [-]

, 2020-04-18 21:41, pirms 4 gadiem
Man palika atmiņā spēle ar CSKA,kur Hatuļevs iešķīla tiesnesim,sēdēju rokas stiepienā no tās vietas.Ja nemaldos viņš saķērās ar Šadrinu vai Martiņuku,bet tiesnesis neļāva Hatulim izpausties... un tad Viktors iešķīla tam,kas bija vis tuvāk viņa "dzelzs"kulakam - tiesnesim... tālāk jau visi atceras,mūža diskvalifikācija u.t.t.

  +3 [+] [-]

, 2020-04-18 21:59, pirms 4 gadiem
Kā varēja pieļaut to caurumu kas tagad tur ir

  +3 [+] [-]

, 2020-04-18 22:04, pirms 4 gadiem
hokejists77 rakstīja: Kā varēja pieļaut to caurumu kas tagad tur ir
Pēc tiem kas to pieļāva,restes raud...

  +2 [+] [-]

, 2020-04-18 22:31, pirms 4 gadiem
muusejie rakstīja: Man palika atmiņā spēle ar CSKA,kur Hatuļevs iešķīla tiesnesim,sēdēju rokas stiepienā no tās vietas.Ja nemaldos viņš saķērās ar Šadrinu vai Martiņuku,bet tiesnesis neļāva Hatulim izpausties... un tad Viktors iešķīla tam,kas bija vis tuvāk viņa "dzelzs"kulakam - tiesnesim... tālāk jau visi atceras,mūža diskvalifikācija u.t.t.
Jā.Traģikomisks fakts. "Sovetskij Sportā "bija arī raksts,ka Viktors savā maļavā rakstījis,ka tiesnesim iešķīlis nejauši,jo cīnās karstumā domājis,ka tas ir pretinieka hokejists. Un tūlīt redakcijas jautājums sekoja :"bet vai tad arī hokejistam drīkst sist? Un tas viņu neattaisno."

  +3 [+] [-]

, 2020-04-18 22:40, pirms 4 gadiem
muusejie rakstīja: Man palika atmiņā spēle ar CSKA,kur Hatuļevs iešķīla tiesnesim,sēdēju rokas stiepienā no tās vietas.Ja nemaldos viņš saķērās ar Šadrinu vai Martiņuku,bet tiesnesis neļāva Hatulim izpausties... un tad Viktors iešķīla tam,kas bija vis tuvāk viņa "dzelzs"kulakam - tiesnesim... tālāk jau visi atceras,mūža diskvalifikācija u.t.t.
Ja atmiņa neviļ,tad Šadrins spēlēja "mjasokombinātā" vienā maiņā ar garo roku īpašnieku Jak15

  +2 [+] [-]

, 2020-04-18 22:43, pirms 4 gadiem
muusejie rakstīja: Man palika atmiņā spēle ar CSKA,kur Hatuļevs iešķīla tiesnesim,sēdēju rokas stiepienā no tās vietas.Ja nemaldos viņš saķērās ar Šadrinu vai Martiņuku,bet tiesnesis neļāva Hatulim izpausties... un tad Viktors iešķīla tam,kas bija vis tuvāk viņa "dzelzs"kulakam - tiesnesim... tālāk jau visi atceras,mūža diskvalifikācija u.t.t.
Nedod dezi,Tevis pieminētie spēlēja Spartakā nevis ciskā, saķērās viņš laikam ar Vikulovu, bet mājās man saglabājusies Washington Cap's nozīmīte

  +2 [+] [-]

, 2020-04-18 22:51, pirms 4 gadiem
specha rakstīja: Nedod dezi,Tevis pieminētie spēlēja Spartakā nevis ciskā, saķērās viņš laikam ar Vikulovu, bet mājās man saglabājusies Washington Cap's nozīmīte
Atvainojos,tas tiešām bija Vikulovs...bišķ sajaucu ar Spartakiešiem. Paldies tev Specha!

  -1 [+] [-]

, 2020-04-18 22:56, pirms 4 gadiem
specha rakstīja: Nedod dezi,Tevis pieminētie spēlēja Spartakā nevis ciskā, saķērās viņš laikam ar Vikulovu, bet mājās man saglabājusies Washington Cap's nozīmīte
Stallim bija tāda maiņa : Vikulovs-Polupanovs-Firsovs. Firsovam bija izcils šķīliens,pirms tā atvēziens un sekojošā pauze vien bija ko vērta. P.č. izskatījās,ka zviedru,čehoslovaku zināmie vārtsargi jau atvēziena laikā bija noraustījušies. Bērnībā šī maiņa(kad vēl Dinamo bija tālu no Augstākās līgas) ļoti patika.

  +2 [+] [-]

, 2020-04-18 22:57, pirms 4 gadiem
striker rakstīja: Ja atmiņa neviļ,tad Šadrins spēlēja "mjasokombinātā" vienā maiņā ar garo roku īpašnieku Jak15
Tev atmiņ neviļ. Vienkārši nedaudz sajaucu cskiešus ar spartakiešiem... Paldies!

  +2 [+] [-]

, 2020-04-18 23:04, pirms 4 gadiem
muusejie rakstīja: Tev atmiņ neviļ. Vienkārši nedaudz sajaucu cskiešus ar spartakiešiem... Paldies!
Pagājuši apmēram 40 gadi... Tas vien jau ir ko vērts,ka atceries šo faktu

  +2 [+] [-]

, 2020-04-18 23:43, pirms 4 gadiem
Nepietiekami skarbi. Pederastu bars visu sačakarē un neviens netiek sodīts.

  +2 [+] [-]

, 2020-04-19 00:01, pirms 4 gadiem
Joo, milzums atmiņu, daudz stundu uz ledus pavadīts, un pēc tam arī savu puiku uz turieni vadāju, tad vēl atceros, ka tur bija vietas ar "traucētu redzamību", vēl Balderis meta golus Tretjakam.

  +3 [+] [-]

, 2020-04-19 00:37, pirms 4 gadiem
Par Dinamo paspēju pafanot tikai skatoties ģimenes melnbalto tv, bet Sporta pili regulāri apmeklēju, kad jutu līdzi Vilki OP, tie bija labie laiki! Vilki laikam vienīgi prasīja naudiņas par biļetēm, bet nebija žēl, jo tā bija kolorīta komanda - Paste, kurš vienmēr strīdējās ar tiesnešiem, Maticins, kurš savas maiņas atstrādāja godam, bet mira nost jau 20. sekundē, tad vēl zaļais Karsums, kuru nevienam nevajadzēja, arī Bartulis... Un mierīgi varēji iet iekšā ar savu blašķīti un just līdzi

     [+] [-]

, 2020-04-19 02:45, pirms 4 gadiem
RuncisPuncis rakstīja: Par Dinamo paspēju pafanot tikai skatoties ģimenes melnbalto tv, bet Sporta pili regulāri apmeklēju, kad jutu līdzi Vilki OP, tie bija labie laiki! Vilki laikam vienīgi prasīja naudiņas par biļetēm, bet nebija žēl, jo tā bija kolorīta komanda - Paste, kurš vienmēr strīdējās ar tiesnešiem, Maticins, kurš savas maiņas atstrādāja godam, bet mira nost jau 20. sekundē, tad vēl zaļais Karsums, kuru nevienam nevajadzēja, arī Bartulis... Un mierīgi varēji iet iekšā ar savu blašķīti un just līdzi
un pavisam zaļais Daugaviņš

  +2 [+] [-]

, 2020-04-19 09:18, pirms 4 gadiem
80. gadi protams bija smuki, kad es kā puika tur ar fāteru uz vecā Dinamo spēlēm gāju, bet man tomēr kaut kā vairāk RSP ir palikusi atmiņā ar 90. beigām 00. sākumu, kad Juniors un vēlāk arī R2000 iesākumā tur AEHL rušināja un mēs ar korišu gandīz uz katru spēli (nu labi katru otro/trešo vidēji) gājām. Tukšums.... vidēji uz abu roku pirsktiem saskaitāmi skatītāji, RSP Vovāns fonā mauro, tu ar korišu malko kādu stipro dziru no kakliņa uzdzerot "topēdu" un rēcot piebalso Vovkam līdz vai arī pie zināmām promilēm jau pats laid gaisā savu "viedo padomu" spēlētājiem un šie tevi arī labi sadzird! LC par šito figņu, ka palaida šo vēsturisko un ne būt ne bezjēdzīgo objektu pilsētai uz grunti ir pelnijuši tiesu darbus! Būtu kapitāli izremontējuši un uztaisijuši kā alternatīvu sporta būvi ar 4-5K vietām kaut vai tam pašam basim, florbolam vai voļļukam.

     [+] [-]

, 2020-04-19 10:27, pirms 4 gadiem
Šķiet, tā bija visās PSRS hallēs, ka skatītājus uz spēlēm laida iekšā stundu pirms to sākuma. Tad vajadzēja veikli mesties uz sektoru, kur nopirkta biļete stāvvietai - tās, protams, nebija numurētas. Ja laimējās, tad E vai F sektora pirmajā rindā varēja piemesties arī uz kāda beņķīša.
Pirms tam vai arī pēc vietas ieņemšanas īstenie hokeja līdzjutēji skrēja uz avīžu kiosku, lai nopirktu "Futbol-hokkej", bet tie, kam palaimējās, grāmatu kioskā varēja dabūt arī pa interesantai hokeja grāmatai.

Tieši tā Jāni!It kā par mani rakstītu.100% taisnība.Bija arī spēles uz kurām nācās naktī aizņemt rindu.Bet spēlē pret Vašingtonu un Monreālu bija bezcerība.Tiesa,pret Vašingtonu man fantastiski paveicās,jo vinnēju loterejā.Biļetes pārdeva avīžu kioskos.Nopirku kādas 10 un viena izšāva.Ar Monreālu biju tikai uz komandas treniņu,pēc tam skrēju uz autobusu,lai laicīgi nokļūtu mājās un maču vismaz redzētu pa TV Savdabīgas atmiņas mūsu dienās