Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

"Policisti" - NHL dinozauri?

"Policisti" - NHL dinozauri?
Raitis Ivanāns darbībā
Foto: AP

Pēdējo nedēļu laikā Ziemeļamerikā, pēc traģiska notikuma kādā zemākajā hokeja līgā, aizvien skaļākas kļūst runas par kautiņu izslēgšanu no spēles, bet tos, kuri neklausīs - bargi sodīt. Mēģināsim salikt visu "pa plauktiņiem".

Ievadam atgādināšu kas kļuva par pamatu šādai hokeja sabiedrības asajai reakcijai. 12. decembra Ontario pieaugušo hokeja līgas spēlē starp Vitbijas "Dunlops" un Brantonas "Blast" izcēlās kautiņš starp Donu Sandersonu un Koriju Fultonu. Cīņas laikā Sandersons pazaudēja savu ķiveri, kas arī vēlāk izrādījās liktenīgi - kautiņa beigās spēlētājs nokrita, atsitoties ar galvu pret ledu. Hokejists nekavējoties tika aizvests uz slimnīcu, kurā pavadīja vairākas nedēļas tā arī nenākot pie samaņas, bet 2. janvārī Sandersons mira.

Pēc šāda notikumu pavērsiena visa Ziemeļamerikas hokeja sabiedrība "atcerējās", ka laiku pa laikam parādās runas par kautiņu aizliegšanu hokeja spēlēs. Tika piesaukts līgu (galvenokārt - profesionālo) vadību godaprāts, kurām būtu jādomā vairāk par spēlētāju drošību, nevis jāatstāj visi drošības jautājumi izlemšanai pašiem hokejistiem. Tā teikt - slīkstošo dzīvība ir pašu slīkstošo rokās. Radikālākie viedokļu paudēji piedāvāja visus kaušļus un to sodīšanu uzticēt policijai, jebkuru hokeja kautiņu pielīdzinot "parastam" kautiņam, teiksim, uz ielas. Vislielākie pārmetumi tiek raidīti tieši Nacionālās Hokeja Līgas (NHL) virzienā, jo tā, kā visa Ziemeļamerikas hokeja galvenā līga, nedara neko, lai situācija mainītos.

Spiediena rezultātā, tomēr, NHL ir "iekustējušies" un tās galvenās un/vai atbildīgās personas sāk ģenerēt dažādas idejas, kas spēli varētu padarīt "drošāku" (kāpēc pēdiņas - par to vēlāk). Protams, pirmās ir idejas diskvalificēt visus, kas kautiņos piedalās, tādējādi no dūru cīņam atsakoties VISPĀR. Otra ideja ir atļaut kautiņus tikai noteiktu spēlētāju starpā, t.i., tikai "policisti" var kauties. Līdzīga ideja pavīdēja arī tādā kontekstā, ka katra komanda varētu noteikt "aizsargājamos spēlētājus", kuri nedrīkstētu piedalīties nekādā spēka spēlē. Kā redzams, kad dzīve "piespeiž", tad idejas parādās, taču ar to realizāciju gan NHL galvenajam "kantorim" ir sliktāk nekā politiskajām partijām ar pirmsvēlēšanu solījumu pildīšanu... . Kurš atceras pagājušās sezonas "haju" ar obligātajiem kakla sargiem, kurus Betmens un kompānija dievojās kā obligātus ieviest pēc incidenta, kurā Rihardam Zednikam tika pārgriezts kakls? Un vēl pirms tam - par obligātajiem vizieriem visiem spēlētājiem?

Un tagad neliela vēsturiska atkāpe ar nelielu komentāru, t.i., jānoskaidro kāds vispār ir šo kautiņu vēsturiskais pamatojums. Pirms kāda laika eSports.lv jau publicēja lietotāja "Thrasher" viedokli par kautiņu vietu un nozīmi hokeja spēlē ( Lasītāja viedoklis: Vai kaušanās ir hokeja... ), kur, galvenos vilcienos viss ir arī izskaidrots. No savas puses vēlētos tikai piebilst, ka NHL piedāvātie jaunievedumi nevis palielinās spēlētāju drošību, bet tieši otrādi - rupjākie hokejisti sajutīs, ka neviens viņus sodīt nevar (vai tad pāris minūšu sēdēšanu uz noraidīto soliņa var salīdzināt ar Larka, Brašīra, Būgārda, Godārda, Ivanāna "audzinošajām procedūrām") un tad sāksies "atspēlēšanās" - bakstīšanās ar nūjām, sitieni, kamēr tiesnesis neredz, klupināšana utt. , bet šādā spēlē izredzes gūt savainojumu tikai pieaug. Līdzīgi ir arī ar ideju, kad kaujas tikai "policisti". Kāds hokejists pielieto "netīru" spēka paņēmienu pret otras komandas "zvaigzni", ar ko, portams, nav mierā šīs komandas "policists", taču viņam ir jāsit pilnīgi nevainīgs un ar to incidentu nesaistīts hokejists. Tas nozīmē, ka rupekļi atkal tiek sveikā, sevišķi, ja komandā ir kāds līgas TOP'a "policists".
Par pēdējā ideja, tā saucamā zvaigžņu "tagošana", vispār ir smieklīga - hokejs ir kontakta sporta veids un šādu noteikumu ieviešana ne tikai kropļotu spēli, bet arī uzreiz norādītu, ka NHL ir svarīgi tikai "pelnošie" hokejisti.

Personīgi es uzskatu, ka Nacionālās Hokeja Līgas vadība ir darījusi pietiekoši daudz, lai kautiņi tiktu ierobežoti jau ar tām noteikumu izmaiņām, kuras tika ieviestas pēc 2004./2005. gada sezonas lokauta. Pašlaik jebkuras izmaiņas spēles noteikumos (kas attiecas uz kautiņu ierobežošanu) būs mākslīgas un diskreditēs hokeju kā sporta veidu. Ne velti Ļevs Ļeščenko savā laikā dziedāja, ka hokejs ir īstu vīru spēle un vārguļi to nespēlē. Bet NHL kā reiz grib pataisīt hokeju par šādu teātri, kur līdzīgi kā futbolā, daudzi, pēc mazāka pieskāriena guļ, un vārtās tā itkā pār viņiem tikko būtu pārbraucis "KAMAZs"..., taču viņiem nekas cits neatliek kā tieši tā pievērst tiesneša uzmanību, ar domu, lai pie nākamā šāda pārkāpuma pretinieks tiktu sodīts ar noraidījumu un kautiņu aizliegšanas gadījumā tieši tas pats sagaida arī hokeju.

Un vēl. Jau senajos laikos valdnieki nonāca pie atziņas, ka sabiedrībai vajag maizi un izklaides. Tāpat kā nevajag aizmirst, ka cilvēks ir visai asinskāra dzīvā būtne. Dotajā kontekstā, cilvēkam vajag šovu, kurā ir visi spēlei atbilstošie elementi - smukas un rezultatīvas izspēles, ne mazāk atraktīva vārtsargu spēle un... kautiņi, jā, lai arī kā profesionālo hokeja līgu vadītājiem to negribētos atzīt, tad tieši šis, tikai dažos sporta veidos esošais elements, daudzus arī saista hokejā. Izslēdzot dūru cīņas no spēles daļa no skatītājiem vienkārši izvēlēsies ar savu naudu atbalstīt nevis hokeju (NHL), kurš tāpat ir vienā no pēdējām vietām "vidēja Ziemeļamerikas sporta skatītāja" TOP'ā, bet gan Amerikāņu futbolu, kur spēka spēle ir asa un agresīva (kas aizstāj pašus kautiņus), vai beisbolu, kur ik pa laikam arī notiek pamatīgas dūru cīņas, vai arī uz kādu no cīņu sporta veidiem.

Un nobeigumā var piebilst tikai vienu. Jebkuram cilvēkam demokrātiskā sabiedrībā ir izvēles tiesības, t.i., visi spēlētāji hokeju spēlē labprātīgi un apzinās visus riskus, kas piemīt šai profesijai... arī pavārs var netīšam paslīdēt ar nazi rokā un gūt ar dzīvību nesavienojamus savainojumus, bet tāpēc neviens neaizliedz virtuvēs tos turēt un rīkoties ar tiem.


, 2009-01-18 16:34, pirms 15 gadiem
tas noziimeetu,ka Raitim buutu gruuti notureeties NHL,jo primaarais tomeer ir ''policista'' darbs...njaa. jaasaak vairaak domaat par speeli,peec tam par kautiņiem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-18 16:34, pirms 15 gadiem
Tam otram spēlētājam laikam morālais arī sagrauts uz mūžu...beediigi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-18 16:41, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Par pēdējā ideja, tā saucamā zvaigžņu "tagošana", vispār ir smieklīga - hokejs ir kontakta sporta veids un šādu noteikumu iviešana ne tikai kropļotu spēli, bet arī uzreiz norādītu, ka NHL ir svarīgi tikai "pelnošie" hokejisti.
Jebkurās lielajās sporta sacensībās, vai tas cilvēkiem patīk vai ne, pret visiem no rīkotāju puses nav vienāda attieksme. Kādēļ tad zvaigznes bieži nesoda par pārkāpumiem, kurus debitantiem un mazāk zināmiem spēlētājiem svilpj bez mazākās aiztures (kaut vai Biedriņa karjeras sākums NBA)?

Spēlētāju nodalīšana arī būtu muļķīga. Atceros veco joku, ka hokejs ir tas pats bokss, tikai uz ledus un divās komandās. Šāds lēmums to efektīvi nostiprinātu praksē - būtu hokejisti un būtu bokseri.

Par risku apzināšanos... mazliet nekorekts salīdzinājums. Autosacīkšu braucēji arī apzinās, ka jebkura pieļautā kļūda var būt karjerā vai pat mūžā pēdējā, tomēr tas nenozīmē, ka drošības jautājumu var pilnībā ignorēt. Uz darbu ar domu, ka no tā neatgriezīsies, devās vienīgi kamikadzes.
, 2009-01-18 16:43, pirms 15 gadiem
jipii rakstīja: Nē - vardarbībai sporta laukumos!!!
ej uz baletu !!!
, 2009-01-18 16:45, pirms 15 gadiem
Viesturs Lācis rakstīja: Par risku apzināšanos... mazliet nekorekts salīdzinājums. Autosacīkšu braucēji arī apzinās, ka jebkura pieļautā kļūda var būt karjerā vai pat mūžā pēdējā, tomēr tas nenozīmē, ka drošības jautājumu var pilnībā ignorēt. Uz darbu ar domu, ka no tā neatgriezīsies, devās vienīgi kamikadzes.
Hokejs, visus šos gadus, vismaz oficiāli ir saglabājies kā KOMANDU sporta veids, neizceļot nevienu atsevišķi (tip kā NBA, kur savā laikā 76ers=Aiversons).

Hokejā ir izdarīts viss iespējamais, lai spēlētāji negūtu šādas traumas, neviens viņus nesūta mīnu laukā... pie tam pietiek arī momentu, kad spēlētāji pēc mestām ripām/cīņa, ar nūjas galu dabū dažādus acs savainojumus, tad ko ripas un nūjas arī aizliegsim?
, 2009-01-18 16:45, pirms 15 gadiem
Tad jau drīz sadomās arī mīkstu, pūkainu un rozā ripu ieviest..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-18 16:45, pirms 15 gadiem
Teorētiski slidas arī varētu aizliegts, jo viņas ir bīstamas dzīvībai un arī ripas, ja kādam trāpa pa seju, kas nav tik liels retums. Kautiņi ir NHL jau kopš gandrīz līgas sākuma un tas, ka viens ir pakritis dzīvibai bīstamā pozā nenozīmē, ka kaut kas ir jāaizliedz. NHL kautiņos arī ir vērojams, ka viņi ar plikiem pauriem krīt uz ledus, bet viss turpinās. Negadījuma, nevis tīša pāri darījuma, dēļ nevar aizliegt kaut ko, kas ir katras spēles viens no gaidītākajiem šoviem un arī dažu spēlētāju stresa izlāde.
, 2009-01-18 16:46, pirms 15 gadiem
1) senos laikus hokejisti galvu iezieda ar vazelīnu, lai izvairītos no dūru cīņām. Tagad var ķiveres smērēt.

2) Alternatīva hokejam bez dūru cīņas ir beisbols? wtf

3) Tāpat nevaru atstāt nepamanītu šo teikumu - Dotajā kontekstā, cilvēkam vajag šovu, kurā ir visi spēlei atbilstošie elementi
, 2009-01-18 16:46, pirms 15 gadiem
KyMiNs rakstīja: ej uz baletu !!!
tur arii var nokrist,un speeciigi savainoties,pat kļūt paralizeetam,kaadi gadiijumi jau baletaa ir bijuši...viss kas ir atraktiivs,ir arii vairaak vai mazaak biistams,bet katra cilveeka paša izveelee ir dariit,vai nedariit!
, 2009-01-18 16:48, pirms 15 gadiem
Reaktors rakstīja: muļķības. Vienkārši uzliks noteikumus vilkt ķiveres, kas stingrāk turas klāt vai arī izšķirt, ja ķivere nokrīt. viss.

Es deru, ka neviens policistus neazliegs vēl pāris dekādes.

"vai beisbolu, kur ik pa laikam arī notiek pamatīgas dūru cīņas, vai arī uz kādu no cīņu sporta veidiem." slikts piemērs.
UN lai to ķiveri apsien ap kaklu un kā rezultātā aizsit elpu ?!
, 2009-01-18 16:49, pirms 15 gadiem
Vajag ceturto tiesnesi(policistu)! Kurs dotu biete rupekliem
, 2009-01-18 16:50, pirms 15 gadiem
Straka rakstīja: 2) Alternatīva hokejam bez dūru cīņas ir beisbols? wtf
Runa ir par "Ziemeļamerikas fanu parasto", kuram vajag pasēdēt draugu bariņā, padzert/paēst, pabļaut par savējiem un, ja sanāk, paskatīties kā notiek kādi asumi. Beisbolā tādu pietiek - kautiņi komanda pret komandu kautiņi savā starpā, treneru/spēlētāju attiecību skaidrošana ar tiesnešiem utt.
, 2009-01-18 16:51, pirms 15 gadiem
slaists2 rakstīja: Vajag ceturto tiesnesi(policistu)! Kurs dotu biete rupekliem
Ivanāns to ar pie "dziesmas" paņemtu...
, 2009-01-18 16:53, pirms 15 gadiem
siruan rakstīja: Ivanāns to ar pie "dziesmas" paņemtu...
ja ceturtais tiesnesis viens no braaļiem Kļičko?
, 2009-01-18 16:53, pirms 15 gadiem
kautiņiem būt!!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-18 16:53, pirms 15 gadiem
kautiņi nebūt nav tie rupjākie elementi sporta spēlēs!!! Tur vismaz džeki cīnās godīgi!!
daudz lielākas iespējas tikt pie nopietniem savainojumiem ir, piemēram, futbolā, kad spēlētāji tiek "nopļauti" no aizmugures, kad spēlētājs absolūti nav gatavs tādam pavērsienam..,
, 2009-01-18 16:54, pirms 15 gadiem
Nu nez, ja kautiņus vispār aizliegs, pirmkārt jau tiks lauztas tradīcijas, kam var sekot popularitātes un apmeklējuma kritums (ja Kanādā hoķis ir populārākais, tad ASV jau tagad tikai 4.v. pēc am. futbola, beisbola un basketa), otrkārt cietīs tie korektie un meistarīgie spēlētāji, kurus nevarēs aizsargāt "policisti" un arī paši neko navarēs iesākt ar provokatoriem, kas nekavēsies ar dažādām metodēm negodīgi traucēt pretiniekiem (nav pat obligāti jabaksta ar nūju, var jau daudz pretīgāk uzvesties- uzspļaut vai pateikt dažus vārdus par oponenta māti- un kāds jau būs izprovocēts). Tad varētu sākties izrēķināšanās ar provokatoriem, veicot pret viņiem "netīrus" spēka paņēmienus un jebkurš hokeju spēlējošs cilvēks man piekritīs, ka tā var gūt daudz smagākus savainojumus, nekā godīgā dūru cīņā.
, 2009-01-18 16:57, pirms 15 gadiem
ingars31 rakstīja: ja ceturtais tiesnesis viens no braaļiem Kļičko?
Labak Teksasas reindzeru Vokeru, vins nekad nezaude...
, 2009-01-18 16:58, pirms 15 gadiem
jipii rakstīja: Man patīk kombinācijām bagāts hokejs ar skaistiem vārtu guvumiem un spēka paņēmieniem normas robežās. Kaušanās hokejā, tas jau ir pilnīgi atsaldēts variants. No kā tad mācās jaunā paaudze? Protams no šiem "policistiem" un tik dod bietē, bieži vien nopietni traumējot pretspēlētāju. Pietiek, ir jāizbeidz šis tizlais šovs NHL!!!
jaunaa paaudze kaartiigi jau maacaas no TV ziņām,katru dienu,un tici man,hokeja kautiņi saliidzinot ar to vardarbiibu,ko ikdienaa redzam visos kanaalos ziņaas,var saukt tikai par taadaam beernu speeliiteem!
, 2009-01-18 17:00, pirms 15 gadiem
Gūt ar dzīvību nesavienojamus savainojumus - lielisks domugrauds!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-18 17:06, pirms 15 gadiem
goga papukašvili rakstīja: Nu nez, ja kautiņus vispār aizliegs, pirmkārt jau tiks lauztas tradīcijas, kam var sekot popularitātes un apmeklējuma kritums (ja Kanādā hoķis ir populārākais, tad ASV jau tagad tikai 4.v. pēc am. futbola, beisbola un basketa), otrkārt cietīs tie korektie un meistarīgie spēlētāji, kurus nevarēs aizsargāt "policisti" un arī paši neko navarēs iesākt ar provokatoriem, kas nekavēsies ar dažādām metodēm negodīgi traucēt pretiniekiem (nav pat obligāti jabaksta ar nūju, var jau daudz pretīgāk uzvesties- uzspļaut vai pateikt dažus vārdus par oponenta māti- un kāds jau būs izprovocēts). Tad varētu sākties izrēķināšanās ar provokatoriem, veicot pret viņiem "netīrus" spēka paņēmienus un jebkurš hokeju spēlējošs cilvēks man piekritīs, ka tā var gūt daudz smagākus savainojumus, nekā godīgā dūru cīņā.
kautiņus vajag atstaat,tam es piekriitu,bet tikai taa lai tas policists klapeetu tieši to rupekli,kas pelniijis...tikai tas ir baigi nereaali,jo iejauktos pretinieku policists,kas savukaart aizsargaatu savas komandas rupjo speeleetaaju,un šaa vai taa nonaaktu pie divu neiesaistiitu cilveeku klopeešanos! bet policisti vajag,lai kaut cik respekts rupekļiem buutu...pat ļoti gribeetos taadus arii futbolaa,kas iekaustiitu simulantus,kas vaaļāajas pa zemi,kaa lupatas,vai baabas,tikai ne viiri...citreiz pat pretiigi paliek skatiities! veel viens aternatiivs variants,simulaacija-sarkanais plaaksteris uzreiz!!!
, 2009-01-18 17:07, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Runa ir par "Ziemeļamerikas fanu parasto", kuram vajag pasēdēt draugu bariņā, padzert/paēst, pabļaut par savējiem un, ja sanāk, paskatīties kā notiek kādi asumi. Beisbolā tādu pietiek - kautiņi komanda pret komandu kautiņi savā starpā, treneru/spēlētāju attiecību skaidrošana ar tiesnešiem utt.
Beisbola popuraritāte uz hokeja rēķina diezvai mainīsies, jo pirmkārt MLB notiek tad, kad nekas cits ASV sportā nenotiek, proti, vasaras sezonā. Tas, ka beisbols ir veidots tā, lai tas būtu kontakta sporta veids (ja kādu vajag pārmācīt), tas ir fakts- iespējas ir daudz: pichers speciāli mērķē ar bumbiņu pa sitēju vai, zogot bāzi, "iebrauc" pēc iespējas sāpīgāk pretiniekam kājās- un asumi ir garantēti.
, 2009-01-18 17:07, pirms 15 gadiem
Šādas lietas gadās... bet dzīve tāpēc neapstājas... un nav te jāskatā uz hokeju vai nāvi sportā kā tādu...
autosports, bokss... te nevar būt ne runa, ka kāds aizliedz kautiņus... jau tagad PČ hokejā atgādina daiļslidošanu ar nūju un ķiveri...
Piekrītu, lielāku drošību, darīt visu lai neatkārtotos kas tāds, kas notika, bet ne tak STOP...
, 2009-01-18 17:08, pirms 15 gadiem
vienaa vaardaa - sviests.

[1] Policisti nodroshina kkaadu balansu pret rupekljiem - lai tie nevareetu tvoriit bezpregjelu;

[2] Nevienam jau nav spiesta lieta kauties - var aiziet no kautinja. Un ja 2 pieaugushi cilveeki izveelas kauties, tad neredzu iemeslu kaadeelj lai kaads to aizliegtu. Arii basiitii/ futbolaa vareetu atljaut uzkauties, savaadaak vinji tur kriit kaa baleriinas briizhiem.

[3] Arii skatiitaaji ir par kaushanos. Hokejs ir kontakta sporta veids, cilveeki uzvelkas un grib shovu. Es pac RD speelees esot AR labpraat redzeetu taadu kvalitatiivu mahachu, it sevishkji kad RD zaudee .

Bet nu nezinu, man liekas tas ir pret cilveektiesiibaam - ka aizliedz kautinju, ko labpraatiigi izveelas 2 pieaugushi cilveeki...Izskataas pilniigi nesaprotams humaanisms uz vispaareejaa varas nihilisma fona.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-01-18 17:09, pirms 15 gadiem
jipii rakstīja: te iet runa par to, kas ir atļauts sporta laukumos...redz, kauties taču drīkst, noteikumi to atļauj....tāds piemērs: man ir reāls besis mana komanda zaudē, kāpēc gan, lai es tagad neietu un neizklapētu kādam seju...noteikumi taču to atļauj? NHL taču tā dara.....
tikai aizmirsi,ka tas notiek laukumaa,un apkaart ir tiesneši...tik pat labi var atsaukties uz to,ka televiizijaa redzot slepkaviibas,iet ielaas un kaa terminators saak slakteet visus peec kaartas! nejauc luudzu pii ar plaušaam!
, 2009-01-18 17:15, pirms 15 gadiem
BILDE SUPER!!!!!
, 2009-01-18 17:18, pirms 15 gadiem
slaists2 rakstīja: Vajag ceturto tiesnesi(policistu)! Kurs dotu biete rupekliem
nav slikta doma!
Kaspars Daugaviņš. Foto: LHF
1

Latvijas hokeja izlasei pievienojas Slovākijas pusfinālisti – kapteinis Daugaviņš un Bindulis

Latvijas Hokeja federācija (LHF) šodien pavēstījusi, ka izlases treniņprocesam, gatavojoties 2024. gada pasaules čempionātam hokejā, pievienojies Kaspars Daugaviņš un Kristofers Bindulis.
Neitans Makinons. Foto: USA Today Sports/Scanpix
1

Makinonam divas piespēles un ''Avalanche'' rekords sakāvē pār ''Oilers''

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Neitans Makinons atdeva divas rezultatīvas piespēles un uzstādīja jaunu ''Avalanche'' franšīzes rekordu, Kolorādo klubam sakaujot Edmontonas ''Oilers''.
Foto: North Bay Battalion
25

Vilmanim spožākā spēle izslēgšanas turnīrā: 3+1 un Nortbeja sasniedz pusfinālu

Ontārio Hokeja līgas (OHL) izslēgšanas turnīra labāko četrinieku pārliecinoši sasniegusi Nortbejas "Battalion", kuras ceturto panākumu tikpat spēlēs pār Sadberijas "Wolves" ar trim vārtu guvumiem un rezultatīvu piespēli kaldināja Sandis Vilmanis.