Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

PČ ģenerālsponsors izvirza ultimātu, Fāzels nebrauca pie Lukašenko dzert šņabi

Agris Suveizda

PČ ģenerālsponsors izvirza ultimātu, Fāzels nebrauca pie Lukašenko dzert šņabi
Aleksandrs Lukašenko un Renē Fāzels. Foto: Nikolai Petrov/BelTA/Reuters/Scanpix

"Nivea" piemēram sekojis pasaules čempionātu ģenerālsponsors "Škoda", kas pavēstījis par 2021. gada turnīra nesponsorēšanu, ja tas notiks Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā. Tikmēr Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels un ģenerālsekretārs Horsts Lihtners intervijā Sportschau.de komentējuši viņu vizīti pie Baltkrievijas galvas Aleksandra Lukašenko.

Lielu rezonansi sabiedrībā izraisīja video un foto kadri, kuros redzams, kā Lukašenko un Fāzels vizītes laikā familiāri apskaujas. "Prezidentu Lukašenko pazīstu vairāk nekā 20 gadu. Ar viņu esmu spēlējis hokeju, esmu tiesājis viņa spēles un reizēm esmu viņam arī piespriedis divu minūšu noraidījumus. Vēlējāmies izmantot mūsu īpašo attiecību priekšrocību, taču diemžēl attēli ar apskāvienu, kas Austrumu blokā ir ļoti pierasti un ir kā rokasspiediens, īpaši starp mūsu vecuma cilvēkiem, tika izmantoti, lai mani aplietu samazgām. Tas parāda, cik problemātiski ir aizvadīt pasaules čempionātu Baltkrievijā," sacīja Fāzels. "Šie attēli tika pilnībā pārprasti. Mūsu sarunas gaita bija pilnīgi cita. Neierados, lai ar Lukašenko iedzertu šņabi. Bijām, lai runātu par problēmām, un mūsu mērķis bija kopā ar prezidentu Lukašenko rast risinājumu."

"Tā bija prezidenta pils, tur bija kamera un prezidenta personīgais fotogrāfs. Mums bija garantijas, ka šie kadri tiks izmantoti vienīgi iekšējai lietošanai," piebilda Lihtners. "Video operators un fotogrāfs telpu pameta pēc piecām minūtēm, un saruna notika aiz slēgtām durvīm. Bijām zem milzīga spiediena. Apzinājāmies, ka tamlīdzīgas sarunas nenotiek bieži. Tad ieradās prezidents Lukašenko, un šīm divām personām, kuras viena otru pazīst vairāk nekā 20 gadu, nebija citas izvēles kā sasveicināties."

Tāpat Fāzelam tika vaicāts par fotogrāfiju, kurā viņš redzams kopā ar Baltkrievijas Hokeja federācijas prezidentu Dmitriju Baskovu, kurš tiek turēts aizdomās par dalību Baltkrievijas pilsoņa slepkavībā. "Kad esmu Krievijā vai Baltkrievijā, ar mani fotografējas milzīgs skaits cilvēku. Esmu persona, kura novērtē cilvēkus, īpaši hokeja pasaules cilvēkus. Pazīstu Baskova kungu, viņu zinu jau daudzus gadus. Un, ja viņš pienāk un palūdz nofotografēties, tad to arī daru. Nebiju domājis, ka Baskovs to publicēs kādā platformā. Vēlējāmies izmantot šo iespēju, lai izglābtu pasaules čempionātu un vismaz paātrinātu dialogu starp opozīciju un valdību. Iespējams, bijām nedaudz naivi un aizmirsām, ka sports vairs nav tikai miera vēstnesis, bet gan to padara par instrumentu. Par instrumentu to padara ne tikai Baltkrievijas valdība, bet arī opozīcija," teica Fāzels.

"Pārrunās neizteicām nekādas prasības, bet gan piedāvājām risinājumus, un tie tika pieņemti – gandrīz visi no tiem," bilda Lihtners. "Runājām par organizatoriskām detaļām. Galu galā, jābrauc uz valsti, kuras ielās izgāja simtiem tūkstošu cilvēku. Mums bija jāpārliecinās, ka drošības prasības tiks ievērotas un ka hokeja halles netiks aplenktas. Spēlētājiem, faniem un mediju pārstāvjiem ir jābūt drošībā. Tad bija runa par to, ka Baltkrievijā uz Covid-19 skatās pavisam citādi nekā citur, taču saņēmām solījumus, ka pasaules čempionātā tiks izmantoti starptautiskie standarti. Un, neierasti, pieskārāmies arī politiskajiem jautājumiem."

"Pirms tam runājām ar opozīciju, tā mums pateica, ka ir 165 politisko ieslodzīto," teica Fāzels. "Mēs to cēlām gaisā, un prezidents Lukašenko, protams, teica, ka viņi nav politiskie ieslodzītie, bet gan cilvēki, kuri ir pārkāpuši likumu. Demonstrāciju laikā daudz kas notika, un ne tikai policija uzbruka cilvēkiem, bet bija pārkāpumi arī no otras puses. Viņš teica – Renē, esmu atbildīgs par drošību šajā valstī, tas ir mans darbs, un es to turpināšu pildīt. Tad, protams, pieskārāmies vēlēšanām un konstitūcijas grozījumiem, taču atkal – kā gan starptautiska hokeja asociācija var izvirzīt politiskas prasības prezidentam Lukašenko? Tas nav mūsu pienākums. Varu tikai pateikt, ka mēs strīdējāmies. Saruna bija tik konstruktīva, cik vien ar viņu var būt."

Neskatoties uz to, ka abas IIHF amatpersonas sarunu sauca par pietiekami produktīvu un Lukašenko virknei priekšlikumu esot piekritis, Fāzels gan visai skeptiski izteicās par izredzēm čempionātu rīkot Minskā: "Tas būtu ļoti, ļoti sarežģīti. Varu teikt, ka gandrīz būtu jānotiek brīnumam. Noteikti tik svarīgu lēmumu nepieņemsim emocijās. Man vēl ir nepieciešama neliela atpūta, bet Horstam vēl ir jāanalizē iespējamie B plāni." Ģenerālsekretārs lēmumu sola tuvākajā laikā: "Varam apstiprināt, ka mums ir [alternatīvi] piedāvājumi un ka veicam pārrunas. Neesam naivi, un īstenībā to sākām darīt jau pagājušā gada oktobrī. Tagad ir pienācis laiks to visu konkretizēt. Tas aizņems dažas dienas, nevis mēnešus. Mūsu mērķis ir aizvadīt šā gada pasaules čempionātu."

Ja tomēr notiks Fāzela piesauktais brīnums un pasaules čempionāts notiks Minskā, tas visdrīzāk notiks bez Čehijas autobūves uzņēmuma "Škoda", kas ir ļoti nozīmīgs IIHF sabiedrotais. "Esam lepni, ka jau 28 gadus esam bijuši IIHF pasaules čempionātu partneris, taču mēs vienlaikus arī cienām un veicinām cilvēktiesības. Tādēļ "Škoda" atteiksies no 2021. gada pasaules čempionāta atbalstīšanas, ja Baltkrievija tiks apstiprināta par vienu no rīkotājām," teikts uzņēmuma paziņojumā. Iepriekš līdzīgu ultimātu izteikusi arī "Nivea".

Izmantotie resursi:
https://www.sportschau.de/weitere/e...

1 2 3 97 komentāri

 +11 [+] [-]

, 2021-01-16 14:35, pirms 3 gadiem
"(..) Iespējams, bijām nedaudz naivi un aizmirsām, ka sports vairs nav tikai miera vēstnesis, bet gan to padara par instrumentu."

Eu, kas par brīnumu? Tiešām Krievija un citas autoritāras vai diktatoriskas valstis tā dara? ...
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

 +17 [+] [-]

, 2021-01-16 14:38, pirms 3 gadiem
Vecais glumeklis! Lokās kā zutis.

 +15 [+] [-]

, 2021-01-16 14:39, pirms 3 gadiem
Haha, tāds pats runas stils kā Savickim 😀

 +14 [+] [-]

, 2021-01-16 14:40, pirms 3 gadiem
Lūk tā ir pēdējā nagla baltkrievu zārkā, 100%!! Tie ir vairāki miljoni EUR katru gadu un bez tiem zobārsts var iet pa pasauli ar ubaga tarbu kaklā

  +6 [+] [-]

, 2021-01-16 15:12, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nu jau pavisam droši var teikt, ka IIHF 2021 PČ BLR nebūs. Vai tas būs Rīgā? Arī apšaubu, jo tieši LV dēļ sākās visa šī jezga ap PČ Minska-Rīga. Fāzels to nepiedos.
To viņš var nepiedot nākamajā dzīvē,kad strādās krievijā kādā amatā.Bet pašlaik paj.t ko tas fazers dara.Un raškā tak aizliegta geju un lesbiešu reklāma,bet viņi joprojām naski uz bučošanos gluži kā Brežņevs ar Honikeru.

  -2 [+] [-]

, 2021-01-16 15:13, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nu jau pavisam droši var teikt, ka IIHF 2021 PČ BLR nebūs. Vai tas būs Rīgā? Arī apšaubu, jo tieši LV dēļ sākās visa šī jezga ap PČ Minska-Rīga. Fāzels to nepiedos.
šajos apstākļos - slimība, bez skatītājiem un labākajiem spēlētājiem
mums tas nah nav vajadzīgs
vienīgos iebildumus var radīt mērce, ar kādu tas tiks pasniegts
to mēs nezinām, bet ja tas būs noformēts kā sods par "politikas jaukšanu ar sportu"
tas būs apvainojoši

  -2 [+] [-]

, 2021-01-16 15:19, pirms 3 gadiem
purva_velns rakstīja: šajos apstākļos - slimība, bez skatītājiem un labākajiem spēlētājiem
mums tas nah nav vajadzīgs
vienīgos iebildumus var radīt mērce, ar kādu tas tiks pasniegts
to mēs nezinām, bet ja tas būs noformēts kā sods par "politikas jaukšanu ar sportu"
tas būs apvainojoši
Tas nekādi netiks noformulēts. Vienkārši un bez liekas ažiotāžas pārcelts uz kādu citu valsti. IIHF vairs nevajag nevienu lieku skandālu.
Es nesteigtos apgalvot, ka PČ, lai arī kur tas nenotiktu, būs galīgi bez skatītājiem, jo, ja vakcinēšana ritēs raiti, ap maiju varētu jau atvērties daudzu arēnu durvis skatītājiem ar vismaz 50% aizpildījumu.

  -4 [+] [-]

, 2021-01-16 15:25, pirms 3 gadiem
Auto vaz esot gatavi sponsorēt čempi, tākā viss kārtībā, par Fazelu gan vajadzētu veikt pārbaudi, ko viņš tik iesprindzis tajā čempja rīkošanā pie Belariem!

     [+] [-]

, 2021-01-16 15:27, pirms 3 gadiem
purva_velns rakstīja: šajos apstākļos - slimība, bez skatītājiem un labākajiem spēlētājiem
mums tas nah nav vajadzīgs
vienīgos iebildumus var radīt mērce, ar kādu tas tiks pasniegts
to mēs nezinām, bet ja tas būs noformēts kā sods par "politikas jaukšanu ar sportu"
tas būs apvainojoši
Nekāda vaina! 21.05.-06.06.2021. Upes/ezera malā aizvelk kabeli, paņem visu piknikam nepieciešamo un fonā vīri smuki trenkā ripu. Ideāls apvienojums!

  +1 [+] [-]

, 2021-01-16 15:30, pirms 3 gadiem
Varam rīkot ar citu valsti, bet būtu godīgi,ja medaļu spēles būtu LV!

  +8 [+] [-]

, 2021-01-16 15:37, pirms 3 gadiem
Te viss saliekas pa plauktiņiem.
Fāzels paņem kukuli, ir iedzīts stūri. Visu laiku ir par batjku, jo piķi negribas atdot. Aizbrauc pie batjkas, čoms baigais, skaušanās un vienam otra pakaļas bučošana, viss ir labi, bet tad uzzina, ka sponsors atsakās no šitā pasākuma, ko Fāzelam darīt ? Protams, stāsta, ka nemaz tik draudzīgs viņš tur negribēja būt, un vispār centās tikai atrisināt krīzi baltkrievijā. Diezgan stulba situācija, piķis paņemts, ja nu vēl draud, ka viņu nostučīs ? Tajā pašā laikā ģenerālsponsoru nav viegli atrast, nav jau tomēr NBA/NHL, bet pasaules čempis, kas ja godīgi, tikai vecajā kontinentā kādam tā pa īstam interisē un pat ne visiem, kādām valstīm 7.

  +4 [+] [-]

, 2021-01-16 15:38, pirms 3 gadiem
Pirmdien baķka paziņos, ka škodas spēkrati Baltkrievijā ir aizliegti.

  +2 [+] [-]

, 2021-01-16 15:38, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nu jau pavisam droši var teikt, ka IIHF 2021 PČ BLR nebūs. Vai tas būs Rīgā? Arī apšaubu, jo tieši LV dēļ sākās visa šī jezga ap PČ Minska-Rīga. Fāzels to nepiedos.
Ja biedrs Fāzels vēl būs pie IIHF stūres.

     [+] [-]

, 2021-01-16 15:42, pirms 3 gadiem
backstab rakstīja: Ja biedrs Fāzels vēl būs pie IIHF stūres.
Vai kaut kas liecina, ka Fāzels līdz lēmuma pieņemšanai par PČ 2021 rīkošanas vietu, tiks gāzts no troņa? It kā jau solīja, ka līdz janvāra beigām viss būšot izlemts.

  +3 [+] [-]

, 2021-01-16 15:57, pirms 3 gadiem
Lukašenko uzdāvinās Renē apzeltītu Kalašņikovu ar briljantiem un čempionāts notiks Minskā.
Slēpts komentārs: Klavulapa-1
Slēpts komentārs: Klavulapa-1

  +2 [+] [-]

, 2021-01-16 16:39, pirms 3 gadiem
Tagad,kad Gazproms ir aizgājis no renes,IBSF ļoti meklē sev ģenerālsponsoru...

Welcome to IBSF, Nivea,Škoda

  +2 [+] [-]

, 2021-01-16 16:43, pirms 3 gadiem
Hehe, lai burts metās par galveno un iespējams vienīgo sponsoru

  +7 [+] [-]

, 2021-01-16 16:52, pirms 3 gadiem
Respekts Nivea un Škoda!

  +2 [+] [-]

, 2021-01-16 17:09, pirms 3 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nu jau pavisam droši var teikt, ka IIHF 2021 PČ BLR nebūs. Vai tas būs Rīgā? Arī apšaubu, jo tieši LV dēļ sākās visa šī jezga ap PČ Minska-Rīga. Fāzels to nepiedos.
Pasakot ko šādu pilnā zālē uz tevi paskatītos kā uz pilnīgi jukušu. Esmu pat pārliecināts, ka internets ir vienīgā vieta, kur tu atļautos ieņemt viedokļu "opozīciju" tik bieži kā to dari te. Un es nerunāju par lielo opozīciju, šādu marasmu lasīt bieži nenākas

  +3 [+] [-]

, 2021-01-16 17:13, pirms 3 gadiem
Interesanti, vai Nike, Tissot un Pirelli ar noleks no čempja sponsorēšanas?
Škoda&Nivea - malači! Kam tagad glumais zobārsts centīsies piesmērēties?

     [+] [-]

, 2021-01-16 17:18, pirms 3 gadiem
sabikas rakstīja: Pasakot ko šādu pilnā zālē uz tevi paskatītos kā uz pilnīgi jukušu. Esmu pat pārliecināts, ka internets ir vienīgā vieta, kur tu atļautos ieņemt viedokļu "opozīciju" tik bieži kā to dari te. Un es nerunāju par lielo opozīciju, šādu marasmu lasīt bieži nenākas
A ko tieši Namejs nepareizi šoreiz pateica?

  -4 [+] [-]

, 2021-01-16 17:19, pirms 3 gadiem
Karlo rakstīja: Interesanti, vai Nike, Tissot un Pirelli ar noleks no čempja sponsorēšanas?
Škoda&Nivea - malači! Kam tagad glumais zobārsts centīsies piesmērēties?
Gan jau, ka kaut kam, kas atrodas Austrumos... Rosņeftj, Gazprom, kas nu vēl tur viņiem ir...

  -2 [+] [-]

, 2021-01-16 17:22, pirms 3 gadiem
Abrags rakstīja: Gan jau, ka kaut kam, kas atrodas Austrumos... Rosņeftj, Gazprom, kas nu vēl tur viņiem ir...
Vispār saproti, kas tagad Krievijā notiek?
Viņiem tagad IIHF sponsorēt?

     [+] [-]

, 2021-01-16 17:23, pirms 3 gadiem
Nu, bija jau baumas, ka zobārsts pēc aiziešanas no federācijas vadīšot Gazproma KHL, tā kā nekāds brīnums nebūtu...

     [+] [-]

, 2021-01-16 17:23, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Vispār saproti, kas tagad Krievijā notiek?
Viņiem tagad IIHF sponsorēt?
Nu, IIHF sponserēšana viņiem ir kapeikas... Savickis savu izrāpoja, izrāpos arī Zobārsts...

  +2 [+] [-]

, 2021-01-16 17:29, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Vispār saproti, kas tagad Krievijā notiek?
Viņiem tagad IIHF sponsorēt?
Palasi, ko Gazprom sponsorē un kam ir partneris. "Maigā vara" globālā mērogā:https://www.gazprom-football.com/
https://www.scmp.com/sport/football...

  +3 [+] [-]

, 2021-01-16 17:32, pirms 3 gadiem
Fāzels bez sponsoriem ir absolūta nulle un viņa dienas šajā amatā arī drīz beigsies.Tā kā viņa domas par mums un visiem parējiem arī pie vienas vietas.Manuprāt Latvijā viss čempionāts var notikt tikai bez skatītāju klātbūtnes un šeit rodās loģisks jautājums.Vai Latvijai tāds čempionāts ir vajadzīgs,kur tikai vieni vienīgi izdevumi?Domāju skatītājiem vienalga,kur notiek čempionāts,ja to redzēt varēs tikai pa TV.Arī autogrāfu mednieki diez vai pie spēlētājiem tiks,jo mači notiks burbulī un sanitārais protokols būs jāievēro.Ja līdz maijam situācija ar Covid uzlabosies,kam šobrīd grūti noticēt,bet tomēr,mums nav otras ietilpīgas halles.Tātad,jāmeklē kompanjoni.Kāpēc ne Igaunija?Šīs gan manas subjektīvās domas.Drīz jau jābūt skaidrībai.

     [+] [-]

, 2021-01-16 17:32, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Vispār saproti, kas tagad Krievijā notiek?
Viņiem tagad IIHF sponsorēt?
Re, smuks informatīvs klipiņš:
https://youtu.be/utUOJ64X7u0

  +3 [+] [-]

, 2021-01-16 17:33, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Vispār saproti, kas tagad Krievijā notiek?
Viņiem tagad IIHF sponsorēt?
Ja politisku apsvērumu dēļ vajadzēs, tad jā - atnāks pavēle un Gazprom attaisīs maciņu. Neesi naivs.
Un tam nekad nav bijis nekāda sakara ar to, kas notiek parastā krieva ikdienā.

  +1 [+] [-]

, 2021-01-16 17:44, pirms 3 gadiem
Viss pamazām notiek.Sponsori tagad.Kā pēdējās,ja Minskā tomēr domā rīkot,būs noteiktu valstu izlases.

  -2 [+] [-]

, 2021-01-16 17:46, pirms 3 gadiem
DaMarcus rakstīja: Ja politisku apsvērumu dēļ vajadzēs, tad jā - atnāks pavēle un Gazprom attaisīs maciņu. Neesi naivs.
Un tam nekad nav bijis nekāda sakara ar to, kas notiek parastā krieva ikdienā.
priekš kam krieviem (gazpromiem) sponsorēt čempi, kur viņu izlase startēs bez karoga un himnas (OAR)?

  +2 [+] [-]

, 2021-01-16 17:49, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: priekš kam krieviem (gazpromiem) sponsorēt čempi, kur viņu izlase startēs bez karoga un himnas (OAR)?
Dooh... lai nostiprinātu savu ietekmi IIHF? 🙈🤦‍♂️
Tā valsts ir mazvērtības kompleksos noslīcis šunelis ar vēlmi visur dabūt savu ciešo dūri iekšā. Tā teikt, savu pseidolielvaras statusu turot 😁
1 2 3 97 komentāri