Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Eksperts: "Komandas nosaukums jāmaina arī "Frölunda" klubam"

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Eksperts: "Komandas nosaukums jāmaina arī "Frölunda" klubam"
Gēteborgas "Frölunda" logo. Foto: Bildbyrån.

Zviedrijas hokeja līgas (SHL) klubam Gēteborgas "Frölunda Indians" vajadzētu sekot Vašingtonas amerikāņu futbola komandai, kas nupat atteikusies no sava ilggadējā nosaukuma "Redskins", un arī mainīt nosaukumu, uzskata Gēteborgas Universitātes pēcdoktorants Fredriks Portins.

Pirmdien Nacionālās futbola līgas (NFL) komanda no Vašingtonas paziņoja, ka mainīs 87 gadus seno nosaukumu "Redskins", kas ir aizskarošs ASV pamatiedzīvotājiem. Par šīs komandas nosaukuma maiņu tika runāts daudzus gadus, tomēr lēmumu kluba īpašnieks Dens Snaiders pieņēma tikai pēc tam, kad Vašingtonas kluba lielākie sponsori, piemēram, "Nike", izņēma "Redskins" preces no savu internetveikalu piedāvājuma.

Diskusija par aizskarošu nosaukumu izmantošanu klubu simbolikā nonākusi arī līdz Zviedrijai, kur par nosaukuma maiņu lems 2019. gada SHL čempionvienība Gēteborgas "Frölunda Indians". Indiānis šī hokeja kluba simbolikā ir iekļauts jau 25 gadus. Viens no cilvēkiem, kurš aizstāv kluba nosaukuma saglabāšanu, ir ilggadējais (kopš 2009. gada) kluba kapteinis Joels Lundkvists, kurš norāda, ka kluba logo ir ļoti pozitīvi uzlādēts. "Uzskatu, ka tas ir bijis spēcīgs brends Eiropas hokejā. Mēs esam sasnieguši lielus panākumus ar šo klubu. Priekš manis indiānis simbolizē kareivi vai cīnītāju, kurš dodas medībās. Tas pārstāv cīņas garu. Domāju, ka tas ir bijis ļoti piemērots nosaukums mūsu klubam," stāsta Lundkvists.

Komandas kapteinim iebilst Gēteborgas Universitātes pēcdoktorants politiskās teorijas, ētikas un reliģijas filozofijas jomā Fredriks Portins, kurš uzskata, ka, pat ja simbolika ir radīta ar pozitīvu domu, tā ir nepareiza. "Kluba nosaukums balstās uz ļoti stereotipisku ideju par to, ka ASV pamatiedzīvotāji ir bijuši ļoti primitīvi un vardarbīgi mežoņi. Šādu terminu kā "Indians" vai "Redskins"izmantošana klubu nosaukumos tikai pastiprina iepriekš minētos stereotipus, ar kuriem daudzi ASV pamatiedzīvotāji negrib sevi asociēt. Protams, es saprotu, kādēļ atbalstītāji nevēlas atteikties no kluba nosaukuma, kas saistās ar viņu atmiņām un tradīcijām, taču ir iespējams gūt jaunas atmiņas. Turklāt tradīcijas, kā tas ir dabā, pastāvīgi mainās," norāda Portins.

Lēmums par Gēteborgas kluba nosaukuma maiņu tiks pieņemts augustā. 1938. gadā dibinātā "Frölunda Indians" ir pieckārtēja Zviedrijas čempionvienība un četrkārtēja Čempionu hokeja līgas uzvarētāja, tai skaitā pēdējās divās sezonās.

Izmantotie resursi:
Expressen
Svenska YLE

  +6 [+] [-]

, 2020-07-14 16:33, pirms 4 gadiem
Viens saspiedies pēcdoktorants, kurš savus aizspriedumainos stereotipus grib uzspiest visiem pārējiem.

  +3 [+] [-]

, 2020-07-14 16:35, pirms 4 gadiem
cirvis

  +6 [+] [-]

, 2020-07-14 17:43, pirms 4 gadiem
covids un melnie galīgi sportu ir sajājusi.

  +2 [+] [-]

, 2020-07-14 19:08, pirms 4 gadiem
vajag melnajiem palidzet, atgriezties sencu dzimtene, Afrika vini visi bus laimigi...........

  +2 [+] [-]

, 2020-07-14 19:51, pirms 4 gadiem
Tas doktorants, spiežot pērc viņa sacītā, arī ir viens no Homo Idioticus pārstāvjiem, kuru pēdējā laikā pārlieku daudz savairojies. Lai kāds tam iemesls, Covid vai cits, bet šis gads nu ir galīgi crazy.

  +3 [+] [-]

, 2020-07-14 20:55, pirms 4 gadiem
kas par sviestu! Ja indiāņi ir aizskaroši, tad būtu jāuzskata, ka arī vikingi, kurši un latgaļi ir kādam aizskaroši!? Šāda filozofēšana ir pilnīgi absurda!!!

  +2 [+] [-]

, 2020-07-14 20:57, pirms 4 gadiem
Nez, vikingi ir OK?

  +1 [+] [-]

, 2020-07-14 21:07, pirms 4 gadiem
punkie rakstīja: Nez, vikingi ir OK?
Viņi jau ir izmiruši, tāpēc tāds nosaukums nevienu vairs nevar aizskart. Zviedriem nav jāmaina kluba nosaukums. Tas Portins laikam bērnībā nav lasījis Kūpera un Maina Rīda grāmatas par indiāņiem, ka uzskata viņus par primitīviem.

  +1 [+] [-]

, 2020-07-14 21:45, pirms 4 gadiem
Kā jau te minēja par vikingiem, tad arī Čikāgas "Blackhawks" jāmaina nosaukums. Un Vankūveras "Canucks", jo "Canuck" ir kanādiešu iesauka. Un Monreālas kluba nosaukumā vispār kanādieši norādīti, tad jau tas arī "balstās uz ļoti stereotipisku ideju par to, ka CAN iedzīvotāji ir ļoti primitīvi un vardarbīgi mežoņi." Un arī Sentluisas "Blues", jo tas var zilīšus aizskart

Absurds, arvienvārdsakot

  +1 [+] [-]

, 2020-07-15 08:16, pirms 4 gadiem
Un kā ar Dinamo Latvijā?

  +1 [+] [-]

, 2020-07-15 10:07, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: covids un melnie galīgi sportu ir sajājusi.
Ne tikai sportu, bet pasauli kopumā. BLM marazms ir jau daudziem prātu galīgi aptumšojis, ka jau tagad sakata tur nezin ko jau komandu nosaukumos....

     [+] [-]

, 2020-07-31 16:35, pirms 4 gadiem
Principā nosaukums būtu jāmaina arī Mogo, jo tas aizvaino neprātīgos ātro kredītu ņēmējus.