Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Vai Kirovam jāmeklē bļins?

Vai Kirovam jāmeklē bļins?
Mārtiņš Raitums, Edgars Masaļsiks, Ervīns Muštukovs.
Foto: Romāns Kokšarovs, f64.lv, "Sporta Avīze"

Pēdējās pāris sezonas par labo toni Latvijas hokejā skaitās runāt par to kāda situācija ir ar izlases kandidātiem-vārtsargiem, t.i., par situāciju, kad pēc viena neapstrīdama numura ir izveidojies tukšums. Daudzi jau saskata šajā apstāklī nepatīkamus momentus nākotnē, taču jautājums paliek atklāts – vai tiešām ir tiks likti?

Latvijas hokeja zīmols ilgu laiku ir bijuši vārtsargi. Sākot no Harija Mellupa, turpinot ar Anatoliju Micīti un Mihailu Vasiļonoku, savu "zvaigžņu stundu" piedzīvojot ar Vitāliju Samoilovu un Artūru Irbi, bet "kritums", kas, kā zināms, vienmēr seko pēc kāpuma, nemaz nebija tik straujš, jo visu laiku līderiem bija laba aizmugure – Sergejs Naumovs, Pēteris Skudra, Edgars Masaļskis. Likās, ka vārtsargu ziņā Latvija tiešām ir hokeja lielvalsts, taču... vienā brīdī viss izmainījās – Irbe beidza spēlēt, Skudras spēlēšana izlasē vienmēr bija neskaidra 1997. gada konfliktu dēļ, bet pēdējos karjeras gados, kad, itkā, Pēteris bija ar mieru atkal vilkt izlases kreklu, visu izjauca savainojumi.

Uz kādu laiku vārtsargu duetu izlasē veidoja Edgars Masaļskis un Sergejs Naumovs, kuriem tas arī izdevās visai atzīstami, taču pagājušogad, lai arī kā visi locīja Sergeja vārdu, arī viņš beidza savu hokejista karjeru un, jāsaka, ka valsts hokeja komanda Nr. 1, palika vien ar vienu stabilu un pārbaudītu vārtsargu – jau pieminēto Masaļski. Uz atlikušajām divām vietām pretendēja (un, droši vien, arī pretendē) Ervīns Muštukovs, Mārtiņš Raitums, Edgars Lūsiņš, Dmitrijs Žabotinskis un Nauris Enkuzens.

Kā šī brigāde izskatās pašlaik? Edgars cīnās par pirmā vārtsarga vietu KHL komandā Hantimasijskas "Jugra", Ervīns Muštukovs ir viens no labākajiem Lielbritānijas Elites hokeja līgas vārtsargiem, bet Mārtiņš Raitums atzīstami spēlē Kazahstānas čempionātā. Edgars Lūsiņš, kā trešais vārtsargs, var piedalīties Rīgas "Dinamo" treniņos un cerēt uz iespēju "atzīmētie" KHL čempionātā, Dmitrijs ir ierasta vērtība "Liepājas Metalurga" vārtos, taču šosezon viņam konkurenci jau izrāda Māris Jučers, savukārt Nauris Enkuzens, pēc atrādīšanās Vašingtonas "Capitals" treneriem un skautiem, pašlaik ir bez kluba.

Karstasinīgākie līdzjutēji jau ir paspējuši norakstīt tuvākos izlases startus tieši vārtsargu snieguma dēļ, taču aktuāls kļūst jautājums – vai tiešām ir TIK slikti?

Ja skatās to kāda situācija uz pēdējās līnijas ir tām izlasēm, kas IIHF rangā atrodas tieša Latvijas izlases tuvumā, jāsaka, ka turpat vien esam. Jā, Vācija (ar Tomasu Greisu priekšgalā) un Baltkrievija (Vitālijs Kovaļs, Andrejs Mezins) ir izvirzījušās vadībā, taču Dānijai, Austrijai, Norvēģijai, Francijai situācija ir līdzīga. Jā, šajā "barā" ir arī Kristobals Uē (Francija) un Bernds Bruklers (Austrija), taču aiz viņiem, līdzīgi kā aiz Edgara Masaļska, ir izveidojies zināms tukšums un viņu dublieri arī nespēlē pasaules vadošajās līgās un tur kur spēlē, to dara ar mainīgām sekmēm.

Apkopojot visus iepriekšminētos faktus un izteiktās tēzes, jāsecina, ka drīzāk problēma ir līdzjutēju attieksmē. Precīzāk, tas, ka iepriekš ir bijušas labas tradīcijas un pasaules slavu guvusi vārtsargu skola (vienlaicīgi bija gan NHL pirmais numurs (Irbe), gan NHL dublieris (Skudra), kā arī Eiropas TOP līmeņa vārtsargs (Naumovs), kā arī vairāki perspektīvie kadri un "rezerves varianti" kritiskām situācijām) daudziem liek domāt, ka pašlaik situācija, kad potenciāli labākais vārtu vīrs cīnās par vietu KHL klubā, ir katastrofāla.

Jā, protams, vienmēr var gribēt uzlabojumu un šajā situācijā, jo sevišķi (galvenokārt – jauno vārtsargu gatavošanu), taču jāsaka, ka salīdzinot ar to situāciju un vietu pasaulē, kurā atrodas Latvijas hokejs, arī vārtsargu līnija un viņu līmenis ir atbilstošs, t.i., ir līderis un ir vairāki neslikta, nosacīti "otrā līmeņa" līgu, vārtsargi, kuri savas minūtes var nospēlēt tīri pieklājīgā līmenī, bet ja "spēle iet", arī pārsteigt pretinieku.

Nobeigumā gan būtu jānomierina tie, kas jau kārtējo reizi piedāvā vārtos likt LHF vadītāju Kirovu Lipmanu (un arī pašu Lipmana kungu) – Latvijā pietiek kam sargāt vārtus, taču par nākotni gan derētu padomāt, lai atgrieztu Latvijas mūru pārstāvniecību NHL.


, 2010-10-13 21:43, pirms 13 gadiem
Tāds labs domu gājiens Tev, Juri!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-10-13 21:51, pirms 13 gadiem
ozolinshthebest rakstīja: mošk Holts grib būt latvietis?...
pie reizes klonēsim Telkvistu, lai nākotnei būtu kaut kas...
P.S.
Varam sakrustot Irbes un Telkvista gēnus dabūsim vispār monstru
, 2010-10-13 21:55, pirms 13 gadiem
Bet kā tad ir ar to Enkuzenu? Viņš vispār nekur nespēlē?
, 2010-10-13 21:58, pirms 13 gadiem
ozolinshthebest rakstīja: mošk Holts grib būt latvietis?...
...un kļūt kā piemēram Itālijas izlasei kas visu laiku naturalizē vienus kanādiešus?
, 2010-10-13 22:00, pirms 13 gadiem
Viss būs labi!

SC
, 2010-10-13 22:21, pirms 13 gadiem
Es domāju,ka ,pietiek normālam vecim (Lūsiņš,Muštukovs,tapat pārējie), stāties tik LV vārtos,un spēle ''aizies''!! Vai tad ar Irbi bija savādāk??? Kā sajuta,ka aiz tavas muguras stāv LATVIJA,tā arī spēle aizgāja uz URRĀ,pie tam - ar domu,ka cita (varbūt) nav... Nu,varbūt ne paša sākumā,bet,-pēc dažām spēlēm-noteikti!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-10-13 23:06, pirms 13 gadiem
var tikai piekrist. faniņi tikai izlasa pārstāvēto klubu līgas un jau krīt ģībonī, bet tie "rezervisti" jau nemaz vēl nav tikuši pie teikšanas. tik cik ir dota iespēja izlases vārtos - sniegums ir bijis normāls. un visas iespējas, ka tā būs arī turpmāk ..
, 2010-10-14 00:46, pirms 13 gadiem
korts rakstīja: Es domāju,ka ,pietiek normālam vecim (Lūsiņš,Muštukovs,tapat pārējie), stāties tik LV vārtos,un spēle ''aizies''!! Vai tad ar Irbi bija savādāk??? Kā sajuta,ka aiz tavas muguras stāv LATVIJA,tā arī spēle aizgāja uz URRĀ,pie tam - ar domu,ka cita (varbūt) nav... Nu,varbūt ne paša sākumā,bet,-pēc dažām spēlēm-noteikti!!!
Ar Irbi bija pavisam citādi - vispirms viņš kļuva par pasaules līmeņa vārtsargu PSRS izlases vārtos un tikai pēc tam - līdz ar mūsu neatkarības atgūšanu - nokļuva Latvijas vienības vārtos. Tas, protams, nenozīmē, ka tagadējiem jaunajiem vārtsargiem valstsvienības vārtu uzticēšana nevarētu atklāt slēptus talantus un spējas.
Tomēr kopumā izskatās, ka latviešiem ir tā, ka, ja nav jāsitas par SAVU valsti/pilsētu un turklāt vēl ir konkurence (t.i., tipiska leģionāra situācija), tad tikai retos gadījumos kaut kas labs sanāk.
, 2010-10-14 06:10, pirms 13 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: pie reizes klonēsim Telkvistu, lai nākotnei būtu kaut kas...
P.S.
Varam sakrustot Irbes un Telkvista gēnus dabūsim vispār monstru
Labākais ko esmu lasījis sporta centrā
, 2010-10-14 11:01, pirms 13 gadiem
Neesmu ne dižs hokeja, ne vēl jo mazāk vārtsargu speciālists, taču, kad skatos HK Rīga un vārtos redzu Gudļevski, man kā līdzjutējam sirds ir mierīga.
, 2010-10-14 11:18, pirms 13 gadiem
guntarsr rakstīja: Neesmu ne dižs hokeja, ne vēl jo mazāk vārtsargu speciālists, taču, kad skatos HK Rīga un vārtos redzu Gudļevski, man kā līdzjutējam sirds ir mierīga.
visam savs līmenis - priekš MHL OK, taču, lai tiktu augstāk (kaut vai līdz tam pašam BAČ), vēl "jāaug"...

P.S. katrā ziņā, starp U20 vārtsargiem (arī es neesmu vārtsargu speciālists!) man vislabāko iespaidu atstāja Kalniņš.
, 2010-10-14 13:07, pirms 13 gadiem
tas "tukšums" ir diezgan konkrēta mitoloģija. brīžam kā bailes no nezināmā.
, 2010-10-14 15:32, pirms 13 gadiem
Par nākotni domājot nāk prātā Ivars Punenovs, viņu Naumovs taču Tretjaka nometnē atklāja un slavēja, vienīgi nevajag gaidīt, kad čalim paliks pāri 20 gadiem, ātrāk jālaiž pie izlases, lai zin uz kādu līmeni tiekties. Tāpat domāju, ka nākotnē kaut kur ap Masaļska līmeni vārtsargi Latvijā būs, protams, uz tik izciliem vārtsargiem kā Irbi gan būs jāgaida ilgāk.
Foto: Zemgale/LBTU
2

OHL fināls: ''Zemgale'' pēc izlīdzinājuma sērijā, ''Mogo'' - 2-0 vadības

Šodien plkst. 13:00 Jelgavā tiks aizvadīta Optibet hokeja līgas finālsērijas otrā spēle starp ''Zemgale''/LBTU un ''Mogo''/LSPA komandām. Pirmajā ar 3:2 uzvarēja ''Mogo'', sērijā izvirzoties vadībā ar 1-0. Tiešraide kanālā TV6.
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix
10

Bļugeram piespēle zaudējumā pret Dalasu, Elvis paliek ''Blue Jackets'' rezervē

Naktī uz piektdienu Nacionālajā hokeja līgā (NHL) zaudēja gan Teodora Bļugera un Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras ''Canucks'', gan Elvja Merzļikina Kolumbusas ''Blue Jackets''. Pirmajiem neveiksme ar 1:3 pret Dalasas ''Stars'', bet otrajiem ar 2:3 pret ''Penguins''. Spēlēja vienīgi Teodors Bļugers, kurš rezultatīvi asistēja vienīgajos ''Canucks'' gūtajos vārtos.
4

Klausītava | Devītnieks: Kauslis no naktskluba, Skudras bļaušana ausī. Renārs Krastenbergs

Bērnības mīļākais ēdiens – makaroni ar sieru un kečupu. 17 stundas autobusā cauri Amerikai. Treneris, pie kura negribējās iet uz halli – atkal vajadzēs klausīties lamāšanu. Komanda, kas padevās. Kauslis, kurš ieradās ar miskastes maisu rokās. Hokeja podkāsts Devītnieks apaļajā izlaidumā ciemos aicināja Latvijas izlases hokejistu, kurš piedalījies Pekinas olimpiskajās spēlēs un trīs pasaules čempionātos – uzbrucējs Renārs Krastenbergs.Paldies par atbalstu Venden, EHR, Balcia apdrošināšana