Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Lielbritānija – Latvijas hokeja cerību zeme?

Lielbritānija – Latvijas hokeja cerību zeme?
Ervīns Muštukovs
Foto: sheffieldsteelers.co.uk

Vēl līdz pavisam nesenam laikam Lielbritānija un hokejs priekš Latvijas hokeja līdzjutēja bija nesavienojami jēdzieni, taču pēdējā laikā vietējie hokejisti ceļo tieši šajā virzienā. Kā viņiem tur veicas šogad?

Britu salas parastam sporta līdzjutējam vairāk asociējas ar futbolu, regbiju, kriketu, autosportu un vēl visu ko citu, bet ne ar hokeju. Taču, arī tur šis sporta veids tiek piekopts, pie tam visai pieklājīgā līmenī.

Jā, par līmeni runājot. Pirms pavisam neilga laika daudzi smīkņāja par to kā Latvijas hokejisti, aizbraucot uz Lielbritāniju, kļūst par turienes līgu vadošajiem spēlētājiem, sak, tur jau spēlē tikai briti ar alus vēderiem. Iespējams, ka par britiem arī ir taisnība, taču tajā pašā Lielbritānijas Elites līgā (EIHL) aptuveni 60% no visiem hokejistiem ir ārzemnieki. Visvairāk, protams, ir pārstāvēta Ziemeļamerika, taču savi pārstāvji ir arī Somijai, Čehijai, Slovākijai, esot pat viens Izraēlas hokejists (Kazahstānā dzimis ebrejs ar 165 spēlēm AHL). Protams, ir arī Latvijas hokejisti un par viņiem arī ir šis stāsts.

Lielbritānijas Elites līgā (EIHL) spēlē trīs mūsējie – Ervīns Muštukovs, Aivars Gaisiņš un Toms Hartmanis. Par Ervīnu Muštukovu, protams, ir dzirdēts visvairāk un tas arī nav nekāds brīnums, jo Šefīldas "Steelers" vārtu vīrs ir pārliecinoši labākais līgas vārtsargs. 28 mačos izcīnītas 20 uzvaras, aizvadītas sešas "sausās" spēles, vidēji mačā ielaisti 2.36 vārti un atvairīti 92.5% no visiem pretinieku metieniem.
Neslikti iet arī Tomam Hartmanim, kurš Ņūkāslas "Vipers" sastāvā ir aizvadījis 21 maču un izcēlies ar 10 gūtiem vārtiem kā arī sešām rezultatīvām piespēlēm, kas dod komandas ceturtā rezultatīvākā spēlētāja godu.
Savukārt Aivars Gaisiņš, kurš pārstāv Halas "Stingrays", 21 mačā ir pamanījies nopelnīt tikai 33 soda minūtes, tādējādi kļūstot par komandas trešo rupjāko spēlētāju.

Savukārt ja skatāmies mūsējo komandu panākumus, tad visaugstāk turnīra tabulā atrodas Šefīldas "Steelers", kuri 20 spēlēs ir pratuši tikt pie 32 punktiem un no līdera, Belfāstas "Giants" atpaliek sešus punktus, bet "Steelers" ir četri mači rezervē. Halas "Stingrays" ir aizvadījuši 16 mačus un izcīnījusi 11 punktus, kas viņiem dod septīto vietu turnīra tabulā, bet Ņūkāslas "Vipers", pēc 21 aizvadītas cīņas, ir spējusi iekrāt tikai septiņus punktus dalot pēdējo vietu līgā ar Dandī "Stars".

Mazliet lielāka Latvijas pārstāvniecība ir Anglijas Premjerlīgā, t.i., pēc spēka Lielbritānijas otrajā hokeja līgā.

Šefīldas "Steeldogs" komandu pārstāv trīs Latvijas hokejisti Krišs Grundmanis, Kristaps Pete un Edgars Bebris, taču vienam no viņiem (Bebrim) ir Lielbritānijas pase.
Rezultatīvākais no šī trijnieka ir Edgars Bebris, kurš 20 spēlēs ir guvis četrus vārtus bet deviņos gadījumos viņš palīdzēja vārtus gūt kādam citam, kas ir otrs labākais rezultāts komandā. Kristaps Pete 18 mačos ir ticis pie pieciem (3+2) punktiem, bet Krišs Grundmanis, kurš sezonu iesāka Elites līgas komandā Halas "Stingrays", Šefīldas kluba rindās ir aizvadījis tikai četrus mačus, kuros izcēlās ar vienu rezultatīvu piespēli.

Savukārt par Anglijas hokeja Premjerlīgas stabilu vērtību ir kļuvis Māris Ziediņš, kurš Latvijas izlases sastāvā piedalījās gan 2005. gada Pasaules čempionātā, gan 2006. gada ziemas Olimpiādē un kuram šī jau ir ceturtā sezona Pīterboro "Phantoms" rindās. Šosezon Māris ir piedalījies 16 spēlēs un guvis 11 vārtus, kā arī izdarījis 10 rezultatīvas piespēles, kas viņam nodrošina līgas 34. rezultatīvākā spēlētāja godu, tiesa šī pozīcija viņam ir jādala ar citu Latvijas hokejistu, Telfordas "Tigers" pārstāvi, Andreju Maslovski, kurš 21 (6+15) punktu guva 20 mačos.

Vēl par Latvijas hokejistiem ārzemēs:
78 punkti 20 spēlēs, jeb mūsējie Ziemeļamerikā
"Titāni" Ignatovičs un Ozols, "Šerifs" Dašutins...

Izmantotie resursi:
Home
ELITE Ice Hockey League ◊ Official Website Home...


, 2010-12-04 09:23, pirms 13 gadiem
vai šie puiši kādreiz ir gaidāmi Latvijas izlasē? Izskatās, ka tie ir džeki (vismaz liela daļa), kuri uz Latviju skatās promejot
, 2010-12-04 09:28, pirms 13 gadiem
Izņemot Muštukovu, pārējie izlasē der tikai apkalpojošā personāla funkciju veikšanai.
, 2010-12-04 09:34, pirms 13 gadiem
Labs raksts, bet godīgi sakot visas tās runas par Anglijas ligu šeit pacēlās tikai tad kad Muštukovs tur sāka spēlēt, tāda pastāveja jau agrāk tikai tad nevienam neinteresēja. Un nedomāju ka viņa ir spēcigāka par Baltkrievu vai Vācu ligu.
, 2010-12-04 09:54, pirms 13 gadiem
Pagaidam iradas labak UK neka LV, jo zinam ka klajas LM kausa izcina, tad jau limenis tur kaut kads ir.
, 2010-12-04 10:05, pirms 13 gadiem
eh, Juri, Juri - Tev rakstu kvalitāte pēdējajā laikā kritusies...
Tev nav taisnība par Veldzi - nu jau kādu laiku viņš spēlē Zviedrijas 3. divīzijas klubā Syrianska/Armeniska HC - skat.: Statistik .
, 2010-12-04 10:08, pirms 13 gadiem
Abrags rakstīja: eh, Juri, Juri - Tev rakstu kvalitāte pēdējajā laikā kritusies...
Tev nav taisnība par Veldzi - nu jau kādu laiku viņš spēlē Zviedrijas 3. divīzijas klubā Syrianska/Armeniska HC - skat.: Statistik .
Paldies par labojumu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-12-04 10:33, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: Skatos, ka, lai gan klubs pēc nosaukuma liekas līdzīgs tam zviedru futbola ''melno'' imigrantu klubam, šeit tas kontingents tomēr izskatās cits drusku...
ideja, kā saprotu ir tā pati - tikai pagaidām trūkst to "melno imigrantu"...
, 2010-12-04 10:41, pirms 13 gadiem
.............. rakstīja: vai šie puiši kādreiz ir gaidāmi Latvijas izlasē? Izskatās, ka tie ir džeki (vismaz liela daļa), kuri uz Latviju skatās promejot
Vienīgie no Anglijā spēlējosiem kuriem, ir kaut reālas izredzes iekļūt izlasē ir Muštukovs, un,iespējams,Hartmanis.Pārējiem, vnk nevelk līmenis.
, 2010-12-04 13:59, pirms 13 gadiem
sneiksss rakstīja: Labs raksts, bet godīgi sakot visas tās runas par Anglijas ligu šeit pacēlās tikai tad kad Muštukovs tur sāka spēlēt, tāda pastāveja jau agrāk tikai tad nevienam neinteresēja. Un nedomāju ka viņa ir spēcigāka par Baltkrievu vai Vācu ligu.
Es teiktu, ka viss sākās ar Raituma spēlēšanu šajā līgā.
, 2010-12-04 15:29, pirms 13 gadiem
tikpat labi florbols arii ir lv zemes ceriba, mansfeldas komanda ir visa no lv speletajiem un veel vairaki spele citas komandas , un vsp ko var gribet ja lielaka dalja jaunieshi brauc uz uk, nodroshinat sevi. vinji tak arii sporto , tikpat labi vares bliezt velak raxtu pa volejbolu un basketbolu
, 2010-12-04 18:20, pirms 13 gadiem
Hartmanis katrā otrā spēlē atzīts par vērtīgāko komandas spēlētāju, nākotnē varētu būt izredzes uzspēlēt izlasē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Sidnijs Krosbijs. Foto: USA Today Sports/Scanpix
2

Krosbijs apsver piedāvājumu doties uz pasaules čempionātu

Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Pitsburgas "Penguins" sezona noslēgusies bez Stenlija kausa izcīņas. Komandas ģenerālmenedžeris Kails Dubass pievienojies Kanādas izlases menedžmentam, bet kapteinis Sidnijs Krosbijs apsver piedāvājumu.
Martins Pospīšils. Foto: USA TODAY Sports via Reuters Connect/Scanpix
2

Latvijas pretiniecei Slovākijai pievienosies vēl viens NHL spēlētājs

Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Kalgari "Flames" uzbrucējs Martins Pospīšils apstiprinājis pievienošanos Slovākijas valstsvienībai. Latvija pret slovākiem pasaules čempionātā spēlēs 19. maijā.
Artūrs Šilovs. Foto: Abbotsford Canucks

Šilovam otrā augstvērtīgākā spēlētāja gods pirmajā spēlē AHL kopš marta

Pirmajā spēlē kopš šīs sezonas perioda Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Artūrs Šilovs atvairīja 33 no 36 metieniem, palīdzot Abotsfordas "Canucks" pagarinājumā (4:3) uzveikt Kalgari "Wranglers".