Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Teds Nolans nav indiāņu šamanis

Teds Nolans nav indiāņu šamanis
Teds Nolans
Foto: AP/Scanpix

Vakardien Latvijas hokeja federācija (LHF) paziņoja, ka par Latvijas izlases galveno treneri ir nozīmēts Kanādietis ar NHL pieredzi Teds Nolans, kuram būs jāvada arī valsts U-20 izlase. Kas tad par "fruktu" ir šis treneris?

Ka jau parasti, tad pēc paziņojumiem par jauna trenera apstiprināšanu uzreiz rodas jautājums – "Kas viņš tāds ir?" un "Ar ko viņš atšķiras no iepriekšējā?" Tieši tāpēc, piedāvājam ieskatu Teda Nolana interesantākajās biogrāfijas lappusēs.

1958. gadā Ontario provincē dzimušais topošais hokejists, bet vēlāk – treneris, bija viens no 12 bērniem ģimenē. Ģimene nebija no pārtikušākajām, jo dzīvoja kādā indiāņu rezervātā (Teds Nolans un pazīstamais KHL spēlētājs Kriss Saimons nāk no vienas cilts), bet vienīgā izklaide bērniem esot bijusi hokeja spēlēšana, ko viņi darījuši, mainot vienīgo pieejamo hokeja ekipējuma komplektu. Līdz ar to hokejs bija viena no retajām iespējām "izsisties" no šīs situācijas, ko Teds arī izmantoja, trīs sezonas aizvadot NHL (Detroitas un Pitsburgas komandās), līdz bija spiests pārtraukt karjeru muguras savainojuma dēļ.

Taču, kā saka, nebija laimes, tad nelaime palīdzēja un tieši traumas dēļ saīsinātās spēlētāja karjeras dēļ, Nolans pievērsās trenera darbam, uzņemoties OHL komandas Soltstemarijas "Greyhounds" vadīšanu. Rezultāti nelika ilgi gaidīt un ar šo komandu viņš kļuva par trīskārtējiem Memoriālā kausa (CHL hokeja galvenā balva) ieguvējiem. Protams, šādi sasnieguma nevar palikt nepamanīti, tāpēc drīz vien viņu uzaicināja strādāt NHL, Bufalo "Sabres" komandā. Vadot "Sabres" Nolans ieguva atpazīstamību kā treneris, kurš no "izsitēju komandas un Hašeka" spēja izveidot vienību, kas veiksmīgi cīnās par Stenlija kausu. Par šādu darbu 1997. gadā jaunais Latvijas izlases treneris tika atzīts par NHL labāko treneri un likās, ka tajā momentā parādījās jauna zvaigzne starp NHL treneriem, bet..., bet tas bija tikai beigu sākums.

Drīz vien Teds Nolans sastrīdējās ar "Sabres" ģenerālmenedžeri Džonu Makleru, kurš vēlāk arī tika atlaists. Šāds notikumu pavērsiens neapmierināja Dominiku Hašeku, kurš izveidoja "opozīciju" un centās gāzt galveno treneri. Viņam tas arī izdevās, jo drīz vien "nez no kurienes" parādījās baumas, ka viņš uz treniņiem ir ieradies alkohola reibumā, kā arī viņš tika apsūdzēts par uzmākšanos spēlētāju sievām. Pats Nolans šādus apvainojumus, protams, noraidīja un izteicās, ka tie visi ir rasisma izpausmes.

Pēc šī incidenta Nolans kādu laiku aizgāja prom no hokeja un pievērsās labdarībai, nodibinot savu labdarības fondu, kurš palīdzēja vietējiem indiāņu bērniem un sievietēm. Taču, kā jau tas nereti notiek, ilgi viņš bez hokeja nevarēja palikt un jau 2005. gadā uzņēmās QMJHL kluba Monktonas "Wildcats" vadību, kurā arī iepazina divus Latvijas hokejistus – Mārtiņu Karsumu un Oskaru Bārtuli. Strādājot ar monktoniešiem nopelniem bagātais treneris atkal pierādīja savu kvalifikāciju, aizvedot "Wildcats" līdz Memoriālā kausa izcīņai. Jāpiebilst, ka tad, kad Nolans pameta "Wildcats", lai atgrieztos Ņujorkas "Islanders", Oskars pats palūdza maiņu uz citu komandu (nokļuva Keipbretonas "Screaming Eagles").

Nokļūdams "Islanders" (par viņu īpaši iestājās komandas īpašnieks Čārlzs Vangs), Teds Nolans arī tur prata no minimāliem resursiem sasniegt atzīstamus rezultātus un ieveda komandu izslēgšanas spēlēs (vienīgo reizi pēclokauta ēras laikā), kurās gan zaudēja pirmajā kārtā, piecos mačos piekāpjoties bijušajam Nolana klubam, Bufalo "Sabres". Otrā sezona gan vairs nebija tik veiksmīga un komandas ģenerālmenedžeris Gārts Snovs nolēma iespēju dot citam treneri. Turpmākā karjera Nolanam izvērtās mierīgāk, jo kopš 2009. gada viņš strādāja AHL komandā Ročesteras "Americans", par hokeja operāciju nodaļas viceprezidentu.

Kāds tad īsti ir Latvijas izlases jaunais treneris? NHL aprindās viņš, kā jau var noprast, ir ieguvis neviennozīmīgu slavu – skandāli, līgas apvainošana rasismā u.c. aspekti ir padarījuši viņu par NHL treneru korpusa "slikto onkuli". Tāpat viņš ir no tiem treneriem par kuriem saka: "Ar viņu ir grūti strādāt, taču viņš dod rezultātu." Viņš noteikti nestāvēs malā un neklusēs. Kā viņš pats izteicās par savu skandalozo aiziešanu Bufalo laikos, "Mani paņēma trenēt komandu, tāpēc es to darīju. Man nav ko nožēlot." Šajā ziņā var vilkt paralēles ar bijušo izlases treneri Oļegu Znaroku, jo viņi abi ir tieši un netaisnības jau nu necietīs.

Jāsaka, ka Latvijas izlasēm (gan Nacionālajai, gan U-20) šāds treneris ir vajadzīgs, jo mūsu gadījumā ir jāstrādā ar ĻOTI ierobežotiem resursiem, no kuriem lielāko daļu veido "darba zirgi", nevis pirmā lieluma zvaigznes. Arī darba stils ir tuvs tam, kādu parasti piekopj šajā hokeja pasaules malā – stingrs, taču taisnīgs. Tāpat kā plusu priekš junioriem var minēt lielo un veiksmīgo Nolana pieredzi CHL līgās (QMJHL un OHL) un šāda līmeņa trenera piesaiste var ļaut citādā gaismā paraudzīties uz Latvijas junioru līmeni un varējumu. Droši vien kā jau treneris ar "svaigu skatu" uz Latvijas hokeju, Nolans atradīs arī kādu jauno talantu Latvijas hokejā, vai arī atgriezīs Nacionālajā izlasē kādu aizmirstāku "kadru". Taču pats svarīgākais ir tas, lai Nolans, ierodoties Latvijā, sāk būvēt SAVU komandu, nevis, kā jau iepriekš ir bijusi pieredze ar ārzemju treneriem, mēģina vadīt "palīgu" un "ieteicēju" veidotās komandas.

Neapšaubāmi, šī Latvijas hokejam būs visai interesanta pieredze. Vai Latvijas izlase papildinās to Eiropas valstsvienību sarakstu, kurām Ziemeļamerikas treneru piesaiste ir devusi ievērojamu rezultātu uzlabojumu, rādīs laiks. Taču tāpat nevajag cerēt, ka Teds Nolans, kā indiāņu šamanis, ieradīsies Latvijā un pieburs visu hokeja dievus mums par labu. Rezultāti parādās tikai ar laiku, kad ir ieguldīts pietiekoši liels darbs.


, 2011-08-04 10:08, pirms 13 gadiem
Vai tad Nolans būs U-20 treneris? Runa tak gāja,ka konsultants. Kuras ir tās valstis Eiropā, ko amerikas treneri izveda saulītē?
, 2011-08-04 10:10, pirms 13 gadiem
Varbūt, ka Teds Nolans kā reize arī ir indiāņu šamanis.
, 2011-08-04 10:10, pirms 13 gadiem
Latvian job sends Nolan on another hockey adventure
Latvian job sends Nolan on another hockey...
, 2011-08-04 10:18, pirms 13 gadiem
Par to SAVU komandu gan varētu pastrīdēties, jo Kirovs jau ir izteicies, ka grib piesaistīt par palīgu kādu no Dinamo treneriem un tādā gadījumā jau tāpat viņam tiks kaut kādi spēlētāji ieteikti...
, 2011-08-04 10:20, pirms 13 gadiem
Labprāt redzētu jaunu Latvijas izlases modeli, ar neatkarīga trenera acīm.
, 2011-08-04 10:25, pirms 13 gadiem
Ar nepacietību gaidu, kad viņš saskarsies ar Latvijas (K.L.) hokeja dzīves īpatnībām Gribētos redzēt kā un cik ātri viņš reaģēs

Bet citādi - tandēmā ar, piemēram, Ābolu varētu sanākt arī kas labs. Būs interesanti.
, 2011-08-04 10:28, pirms 13 gadiem
Indiānis ar raksturu, interesanti kā viņš iederēsies Latvijas hokejā.
, 2011-08-04 10:48, pirms 13 gadiem
Paldies par rakstu! Jāatzīst, ka Kira labi pastrādāja. Treneris izskatās pat vairāk, nekā labs... Tas man liek pārdomāt faktu, ka gribu Kiras aiziešanu no LHF .
, 2011-08-04 10:49, pirms 13 gadiem
Ja Nolans pats neapmeklēs spēles kurās spēlē mūsu spēlētāji, tad viss būs kā parasti, jo no LV puses esošie treneri kā parasti bīdīs savus favorītus.
, 2011-08-04 10:58, pirms 13 gadiem
Šuplers, Znaroks, Pekka, Nolans - Latvijas hokejistiem grūts gads un būs grūti pārslēgties starp dažādām prasībām, tāpēc pieļauju arī ne pārāk veiksmīgus turnīrus - cerams iztiks bez raustīšanās un būs arī otrais gads ..
, 2011-08-04 11:01, pirms 13 gadiem
Man pēdējos gadus ir puslīdz vienalga, kādau vietu PČ mūsējie ieņem, man vienkārši patīk skatīties spēles un just līdzi, tādēļ es par jauno treneri ļoti priecājos, jo ir skaidrs, ka būs interesanti paskatīties, ko jaunu viņš dos izlasei.
, 2011-08-04 11:15, pirms 13 gadiem
paldies par darbu Kirov un attā! nedomā, ka tagad ar Nolanu mums te pielīdīsi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-08-04 11:32, pirms 13 gadiem
Cerams, ka šis treneris ņems Ivanānu uz izlasi!
, 2011-08-04 11:40, pirms 13 gadiem
Jā, kaut kur jau senāk lasīju, ka pat tajos 90-os gados Hašeks mācēja trīt intrigas.Īsts intrigants !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-08-04 12:04, pirms 13 gadiem
Straka rakstīja: Latvian job sends Nolan on another hockey adventure
http://www.nhl.com/ice/news.htm?id=585728
nu izskatās ka NHL(pēc auk šo neviens negrib.. tad jau gribēs pierādīt... ka nav zemē metams.... ok.. veiksmi.. šis gads hokeja būs interesants... Peka, Teddijs.. veinīgi vietejais čempis būs pakaļā
, 2011-08-04 12:05, pirms 13 gadiem
Leflērs rakstīja: Jā, kaut kur jau senāk lasīju, ka pat tajos 90-os gados Hašeks mācēja trīt intrigas.Īsts intrigants !
Ržiha arī Hašeka dēļ dabūja aiziet no Maskavas ,,Spartak''.
, 2011-08-04 12:22, pirms 13 gadiem
Izskatās, ka Lipmans ir teicami nostrādājis, jo Nolans ir augstākās kvalitātes treneris. Un vēl izklausās, ka ir interesanta personība.
, 2011-08-04 17:11, pirms 13 gadiem
Drīz visu hokeja vareno lielvalstu treneru skalpi karāsies pie Nolana kunga jostas!!! ';
, 2011-08-04 17:16, pirms 13 gadiem
maris777 rakstīja: Vai tad Nolans būs U-20 treneris? Runa tak gāja,ka konsultants. Kuras ir tās valstis Eiropā, ko amerikas treneri izveda saulītē?
Piemēram Shveice (Ralfs Krīgers, vecāki gan vācieši bet pats dzimis audzis un visu karjeru veidojis Z-Amerikā), un Baltkrievijas izlasi tās labākajos gados vadīja Glens Henlons.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-08-05 00:42, pirms 13 gadiem
Ļoti, ļoti ceru, ka būs labi! Es jau nevaru sagaidīt pirmās izlases spēles, un čempi jaunajā formātā. Lai nu kā, bet es jutīšu līdzi LV izlasei arī tad, ja to trenētu kaut vai pagalma Ješka.
, 2011-08-06 12:44, pirms 13 gadiem
Reiz mums bija tāds ļoti talantīgs zviedru treneris uzvārdā Lindstrems kuram bija izdevies Zviedrijas un Somijas izlases aizvest līdz čempionu tituliem. Kāds te rakstīja ka Lindstrems Baldoniekam esot lūdzis sarakstu ar Latvijas čempionāta top 10 uzbrucējiem un aizsargiem par ko saprotamu iemeslu dēļ Baldonieks esot bijis izbrīnīts. Kad vēlāk Baldonieks esot izskaidrojis savus izbrīna iemeslus izbrīnīties nācās Lindstremam. Vēlāk kā atceramies Lindstrems no izlases šķīrās vīlies un aizvainots jo pavisam nesaprata LHF darba metodes.
Interesanti vai jaunais treneris apzinās kādos ekstremālos apstākļos viņam būs jāstrādā?
Mums pārējiem protams katrs jauns pavērsiens nes jaunas cerības.
, 2011-08-07 22:05, pirms 13 gadiem
Stīvens Sigals rakstīja: Cerams, ka šis treneris ņems Ivanānu uz izlasi!
ivanans tiesi dereja! Vismaz kads speka uzbrucejs
Teodors Bļugers cīņā ar pretinieku. Foto: AFP/Scanpix
13

Bļugeram un Šilovam zaudējums, "Panthers" bez Balinska izcīna uzvaru

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēles Stenlija kausa izcīņā aizvadījušas Teodora Bļugera, Artūra Šilova un Uvja Balinska pārstāvētās komandas. Vankūveras "Canucks" ar 1:4 piekāpās Nešvilas "Predators", ļaujot tai panākt izlīdzinājumu sērijā (1-1), bet Floridas "Panthers" pagarinājumā pārspēja Tampabejas "Lightning", tiekot pie otrās uzvaras sērijā (2-0).
Kolorado hokejisti pēc gūtajiem vārtiem. Foto: USA Sports Today/Scanpix
1

"Rangers" vēlreiz pārspēj "Capitals", "Avalanche" panāk izlīdzinājumu sērijā

Nacionālās hokeja līgas Stenlija kausa izcīņā pie panākumiem tikušas Ņujorkas "Rangers" un Kolorado "Avalanche", kas uzvarējušas attiecīgi Vašingtonas "Capitals" un Vinipegas "Jets". "Rangers" sērijā ir vadībā ar 2-0, bet "Avalanche" un "Jets" sērijā ir līdzsvars (1-1).
Ronalds Ķēniņš. Foto: Lausanne HC
2

Balcera vārti neglābj, Ķēniņam rezultatīvu piespēļu virkne: Lozannas un Cīrihes sērijā 2-2

Šveices Nacionālās līgas finālā turpina uzvarēt savā laukumā spēlējošās komandas, Lozannas vienībai šovakar ar 5:2 pārspējot Cīrihes "Lions" un sērijā panākot 2-2. Galvenajās individuālajās statistikas ailēs ierakstījās abi cīņas dalībnieki no Latvijas.