Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Top 25: ko un kāpēc Latvijas sportisti dara Instagramā

Top 25: ko un kāpēc Latvijas sportisti dara Instagramā
Kristaps Porziņģis, Laura Ikauniece-Admidiņa, Pauls Jonass un Annija Sabule.
Foto: Instagram

Katram būs savs viedoklis, vai aktivitāte sociālajos tīklos nāk par labu vai kaitē sportistam, taču nevar noliegt faktu, ka pasaules un arī Latvijas sporta izcilnieki peld pa šīm globālā tīkla straumēm. Sportistu vidū viens no populārākajiem ir Instagram, kurā tiek ievietotas bildes vai nelieli videoklipi. Tādā veidā sportisti atklāj savu ikdienu arī līdzjutējiem, kuri iepriekš par šādām privātās dzīves niansēm varēja uzzināt tikai ar masu mediju starpniecību.

Nav pārsteigums, ka Latvijas populārākais zīmols arī Instagram pasaulē ir NBA kluba Ņujorkas „Knicks” spēlētājs Kristaps Porziņģis, kuram ir 820 tūkstoši sekotāju. Salīdzinoši ar citiem Latvijas atlētiem tas pat nav Everests jeb Džomolungma, bet gan stratosfēra. Pēdējo pāris dienu laikā viņa sekotāju skaits pieauga par pāris tūkstošiem, bet, vai pats Kristaps to maz pamanīja? Iespējams, kāds par to būs izbrīnīts, bet Kristapa brālis Jānis uzsver, ka KP savā kontā darbojas tikai un vienīgi pats, turklāt arī no „Knicks” puses nav nekādu ierobežojumu vai pamudinājumu.

Diez vai jābrīnās, ka otrais šajā topā ir cits Latvijas sporta vēstnesis Amerikā – Zemgus Girgensons no NHL kluba Bufalo „Sabres”. Bet trešais vēl viens „amerikānis”, divkārtējais olimpiskais čempions BMX Māris Štrombergs. Arī viņi abi savā Instagram kontā rīkojas paši.

Turpat aiz viņiem iekārtojies šobrīd skaļākais uzvārds Latvijas motoru sportā Pauls Jonass. Viņš atzīst, ka Instagram lieto, lai informētu savus fanus par to, ko dara un kur atrodas. „Parasti cenšos ievietot bildes, lai cilvēki redzētu un nedaudz saprastu, kāda ir mana ikdiena un dzīve. Bilžu ievietošana Instagram palīdz man uzturēt kontaktu ar faniem, kas sportā ir ļoti svarīgi, jo sports bez faniem nav iedomājams.”

Latvijas rekordiste septiņcīņā Laura Ikauniece-Admidiņa uzskata, ka Instagram ir kā personīgais brends un reklāma. „Lietoju to ar domu, ka iedvesmoju sekotājus nodarboties ar vieglatlētiku un vispār baudīt dzīvi, pievērsties fiziskām aktivitātēm. Parasti publicēju bildes ar kādu domu, kas man pašai patīk vai motivē, un ceru, ka tas spēs motivēt arī citus. Sekotāji redz, kāda ir mana ikdiena un ko es daru, kāda esmu ārpus sporta.”

Latvijas boksa vēstnesis pasaulē Mairis Briedis atzīst, ka par savu Instagram kontu patiesībā neko daudz nezina, jo to pieskata viņa menedžeris Raimonds Zeps. „Pats tajā ielūkojos ļoti reti. Necenšamies piekopt praksi, ka Instagram atbildam uz fanu jautājumiem, jo ir arī citas iespējas, kā to izdarīt.”

Otrs latvietis NBA Dāvis Bertāns neslēpj, ka pats nav diez ko aktīvs bilžu ievietotājs, taču piekrīt, ka sociālie tīkli ir labs veids, kā sportistiem un slavenībām satuvināties ar saviem atbalstītājiem. „Parasti tas notiek pēc spēlēm, vai arī, lai apsveiktu cilvēkus svētkos. Ja nākotnē sasniegšu lielu sekotāju skaitu, tad, protams, kontu varēs izmantot arī tādēļ, lai reklamētu dažādus produktus. Mūsdienās tas ir ļoti populāri.”

Diezgan pārsteidzoši, ka Riodežaneiro olimpisko spēļu ceturtās vietas ieguvējai svarcelšanā Rebekai Kohai ir jau gandrīz 14 tūkstoši sekotāju. Viņa saka, ka neko speciāli nav darījusi, lai iegūtu tik daudz sekotāju. „Pieļauju, ka tas izskaidrojams ar to, ka sacensībās mūs daudz fotografē, bet fotogrāfiem ir daudz sekotāju, kuri tādējādi piesekojas arī mums. Lietoju Instagram, jo man pašai patīk paskatīties savu draugu un paziņu bildes, bet pati savas fotogrāfijas ievietoju, lai arī viņi zinātu, kur esmu un ko daru. Tas mazliet vairo popularitāti, cilvēki vairāk seko arī manām sportiskajām gaitām un uzdod dažādus jautājumus. Iespēju robežās cenšos uz tiem atbildēt.”

No Rebekas atpaliek arī Latvijas hokeja izlases pirmais numurs pagājušā gada pasaules čempionātā Elvis Merzļikins, kurš neslēpj, ka agrāk Instagram kādu jaunu bildi ielicis teju katru dienu. „Tagad esmu nomierinājies. Ja publicēju, tad lielākoties no hokeja – video vai bildes. Privāto dzīvi retāk. Bet man patīk fotogrāfijas. Ja izdodas skaisti nobildēt dabu vai kaut ko māksliniecisku, tad es ar to padalos. Protams, ir patīkami redzēt, cik pašam ir līdzjutēju un cik īsti cilvēku tu pats labi pazīsti. Tāpat ir interesanti sekot pasaules notikumiem, sportistiem, mākslai, dabai. Nu un, kā jau visi zina, mani ļoti interesē arī stils, tāpēc sekoju arī šīm tendencēm. Dažreiz patīk darboties arī ar fotošopu, kā arī uztaisīt kādus skaistus video. Taču nav jau tā, ka bez Instagram es nevarētu dzīvot.”

Pludmales volejbola Karalis Lauva jeb Aleksandrs Samoilovs skaidro, ka viņam nepatīk lasīt garus tekstus, ja tās nav ziņas. Daudz interesantāk esot paskatīties bildes ar īsiem komentāriem. „Tāpēc uzskatu, ka arī mani sekotāji domā tāpat. Instagram var ielikt arī īsus video, lieku spēļu un treniņu fragmentus. Lietoju tikai Instagram, kas automātiski savienojas ar „Twitter” un „Facebook”. Feisbuka aplikāciju jau sen izdzēsu (lielākais laika zaglis) un atstāju tikai Messenger. Instagram man neko nedod, drīzāk tikai paņem laiku, bet tā ir daļa no mana darba – iedvesmot pludmales volejbola fanus. Pa retam izmantoju savu kontu, kā savu atbalstītāju reklāmas platformu. Instagram atspoguļo tīri manu profesionālo pusi, bez privātās dzīves.”

Ja domājat, ka Latvijas biatlonā vispopulārākais Instagram konts ir Andrejam Rastorgujevam vai Baibai Bendikai, tad jūs rūgti maldāties. Iepazīstieties – pagājušajā nedēļā notikušā Eiropas junioru un jauniešu čempionāta dalībniecei Annijai Sabulei ir gandrīz septiņi tūkstoši sekotāju. „Lietoju Instagram, jo patīk uzņemt bildes un parādīt cilvēkiem savu dzīvesveidu, kas varbūt kādu spēs iedvesmot. Man patīk parādīt cilvēkiem, ka sievietes sportistes spēj būt arī sievišķīgas, ko var redzēt manās nesporta bildēs. Bildes ievietoju pēc sajūtām, parasti sanāk apmēram četras reizes nedēļā. Manuprāt, tas vienkārši mani popularizē starptautiski. Tādā veidā dažādiem uzņēmumiem ir radusies interese par sponsorēšanu, jo viņi redz un zina, ka mūsdienās sociālie tīkli ir viens no mārketinga elementiem. Sadarbojoties varam gūt abpusēju labumu. Sekotāji nāk ar laiku. Esmu Instagramā jau diezgan ilgu laiku. Domāju, ka cilvēki man seko, jo esmu pietiekami aktīva, pozitīva un cenšos parādīt to, ka dzīvē var apvienot gan sportu, atpūtu. Tas cilvēkus uzrunā un motivē,” saka Annija.

Latvijas sportistu populārāko Instagram kontu Top 25

V.SportistsSporta veidsSekotāji
1.Kristaps Porziņģisbasketbols820 tūkstoši
2.Zemgus Girgensonshokejs72.3 tūkstoši
3.Māris ŠtrombergsBMX51.3 tūkstoši
4.Pauls Jonassmotosports48.2 tūkstoši
5.Laura Ikauniece-Admidiņavieglatlētika25.9 tūkstoši
6.Mairis Briedisbokss23.4 tūkstoši
7.Edgars Gauračsfutbols21.9 tūkstoši
8.Artjoms Rudņevsfutbols21.5 tūkstoši
9.Dāvis Bertānsbasketbols19.1 tūkstotis
10.Madara Palameikavieglatlētika17.2 tūkstotis
11.Deniss Rakelsfutbols17.1 tūkstotis
12.Jānis Timmabasketbols17 tūkstoši
13.Reinis Nitišsautosports13.7 tūkstoši
14.Rebeka Kohasvarcelšana13.7 tūkstoši
15.Kristaps Dārgaisbasketbols13.2 tūkstoši
16.Elvis Merzļikinshokejs13 tūkstoši
17.Krista Puisītegolfs8 863
18.Kaspars Saulietishokejs8 508
19.Aleksandrs Samoilovspludmales volejbols8 345
20.Artūrs Kuldahokejs7 996
21.Kaspars Kambalabasketbols7 590
22.Edžus TreimanisBMX7 386
23.Dairis Bertānsbasketbols7 229
24.Annija Sabulebiatlons6 800
25.Armands Šķēlebasketbols6 343

, 2017-02-07 15:25, pirms 7 gadiem
Gauračam vairāk sekotāju nekā Bundeslīgā spēlējošajam Rudņevam un Anglijas Championship Rakelam. Lūk, tas ir kaut kas!
, 2017-02-07 16:27, pirms 7 gadiem
Gauračs the best
, 2017-02-07 17:10, pirms 7 gadiem
Kur tad Dukuru ģimene?
, 2017-02-07 17:14, pirms 7 gadiem
Romis555 rakstīja: Kur tad Dukuru ģimene?
Dukuri strādā. Nezīmējas.
, 2017-02-07 17:17, pirms 7 gadiem
Porziņģim gandrīz divreiz vairāk sekotāju nekā pārējiem TOP25 kopā.
, 2017-02-07 17:18, pirms 7 gadiem
Gauracs vairak zimejas unterneta neka futo spele. Jau kopsh Italijas laikiem.
, 2017-02-07 18:02, pirms 7 gadiem
Vienīgais mūsu sportists, kuram tas ir izdzīvošanas jautājums, ir Mairis Briedis...no tā ir atkarīgs - kàdu cìņu viņam piedāvās boksa biznesmeņi...ja Mairis dabūtu visus KP sekotàjus, tad būtu tie labàkie piedàvàjumi...
Madara, Laura - nekādas ietekmes uz viņu sportu, pliks ekshibicionisms
, 2017-02-07 18:57, pirms 7 gadiem
Ja Briedis uzvarēs būs augtāk, kur Gulbis palicis?
, 2017-02-07 19:26, pirms 7 gadiem
Annija Sabule??? Kas tā tāda?
, 2017-02-07 19:31, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: Vienīgais mūsu sportists, kuram tas ir izdzīvošanas jautājums, ir Mairis Briedis...no tā ir atkarīgs - kàdu cìņu viņam piedāvās boksa biznesmeņi...ja Mairis dabūtu visus KP sekotàjus, tad būtu tie labàkie piedàvàjumi...
Madara, Laura - nekādas ietekmes uz viņu sportu, pliks ekshibicionisms
Biznesmeni arī sapratīs pec līdzjutēju skaita Vācijā, un tad arī sapratīs kadu tautu varētu savākt vairāk nekā pagājušo reiz arēnā, viņiem intrese biļēsu skaits + tv translācijas, ja viņš būs vadošais tad starptautiskie tapat būs gatavi maksāt, jo par labākajiem jau fano visā eiropā un pasaulē
, 2017-02-07 19:54, pirms 7 gadiem
Kur ta Ulla ?
, 2017-02-07 20:17, pirms 7 gadiem
Romis555 rakstīja: Kur tad Dukuru ģimene?
Politikā!
, 2017-02-07 20:21, pirms 7 gadiem
Kur Edžus Treimanis? Viņam seko 7386 un tas ir TOP 25
, 2017-02-07 20:27, pirms 7 gadiem
DoOrDie rakstīja: Kur ta Ulla ?
Manā guļamistabā
, 2017-02-07 20:28, pirms 7 gadiem
Romis555 rakstīja: Kur tad Dukuru ģimene?
Ar Savicki dzer tēju un ēd cepumu
, 2017-02-07 20:34, pirms 7 gadiem
Kur Kristaps Dargais ar 13 tūkstoš sekotajiem? Nepilnīgs tops
, 2017-02-07 20:46, pirms 7 gadiem
Ernestsport rakstīja: Kur Kristaps Dargais ar 13 tūkstoš sekotajiem? Nepilnīgs tops
15. vietā
, 2017-02-07 23:29, pirms 7 gadiem
Kur shajaa topaa ierindojas Daniels Laizans, kuram ir 75 tukstosh sekotaaji? Slikti pastraadaats Sporta Centrs
, 2017-02-08 00:39, pirms 7 gadiem
H3lp^ rakstīja: Annija Sabule??? Kas tā tāda?
Cērtama. Apmēram 4x skaistāka par Ullu!
, 2017-02-08 03:32, pirms 7 gadiem
H3lp^ rakstīja: Annija Sabule??? Kas tā tāda?
apmaldijusies lietuviete
, 2017-02-08 09:20, pirms 7 gadiem
Romis555 rakstīja: Kur tad Dukuru ģimene?
Viņiem nav laika,viss aiziet lai uzvarētu!!! Gauračs savu vienīgo gplu sezonā var radīt 100 reizes!
, 2017-02-08 10:22, pirms 7 gadiem
Eduards Zunda BMX ar 21,9K 🍾🤙🏽
, 2017-02-08 21:43, pirms 7 gadiem
Madars Apse 3. vieta
, 2017-02-09 01:37, pirms 7 gadiem
Tā Annija baigi seksīga
, 2017-04-04 08:50, pirms 7 gadiem
interesants Top's
Deivids Kvins. Foto: Reuters/Scanpix

NHL vājākā komanda "Sharks" atbrīvo galveno treneri

Nacionālās hokeja līgas (NHL) pēdējās vietas īpašniece Sanhosē "Sharks" trešdien paziņojusi par galvenā trenera Deivida Kvina atbrīvošanu no amata.
Dilans Larkins. Foto: Paul Sancya/AP/Scanpix
12

Latvijas pretiniece ASV nosauc 15 hokejistus no pasaules čempionāta sastāva

Amerikas Savienoto Valstu hokeja izlase, kas pirms gada zaudēja Latvijai bronzas spēlē, nosaukusi sastāvu gaidāmajam pasaules čempionātam. Pagaidām paziņoti 15 hokejisti, un visi ikdienā ir stabili Nacionālās hokeja līgas (NHL) pārstāvji.
Tomāšs Tatars. Foto: AP/Scanpix
12

Latvijas pretiniecei Slovākijai nākamajā nedēļā pievienosies pieci NHL spēlētāji

Slovākijas valstsvienības treniņiem, gatavojoties pasaules čempionātam hokejā, nākamajā nedēļā pievienosies pieci spēlētāji no Nacionālās hokeja līgas (NHL).